BLOGS EVIASPORTS.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Τίτλοι τέλους… μετά από 43 χρόνια..!

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Τίτλοι τέλους…

μετά από 43 χρόνια..!

Φαντάζει απίστευτο… κι όμως με την ολοκλήρωση και τούτης της αγωνιστικής περιόδου… κλείνω σαράντα τρία χρόνια στην έντυπη κυρίως αθλητική σύνταξη… ‘σπάζοντας’ άτυπα όλα τα ρεκόρ… όλων των εποχών απ’ την περίοδο των προγονικών συναδέλφων… εκεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρις των ημερών μας…

‘Ένα παρελθόν…’ όπως γράφω στη ‘ΜΝΗΜΗ…’ ‘…που φαντάζει σαν το νεκροταφείο των θαμμένων αναμνήσεων για μένα… των χαμένων ευκαιριών για το Χαλκιδέικο ποδόσφαιρο’.

Άπειρες εικόνες ξετυλίγονται μπροστά μου. Εικόνες νοσταλγικές, ταξιδιάρικες… και εμπειρίες πολλές, αναρίθμητες. Ξέφτια ρομαντισμού, που στροβιλίζονται και χάνονται στην ανεμολήθη των εποχών. Ο χρόνος καλπάζει, αφήνοντας πίσω του, σκόνη, συντρίμμια, σπαράγματα, που όλα μαζί αποτελούν αποθησαύρισμα, μιας μεστής πορείας, ήθους και ευθύνης, με τον λόγο μου και τον σκοπό που είχα ταχθεί να υπηρετώ…

Έγραφα λοιπόν…

‘Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ εξ ορισμού είναι ο λειτουργός και κοινωνός της κοινής γνώμης. Είναι η σημαντικότερη και η πλέον προσιτή πηγή πνευματικού πλούτου κάθε κοινωνίας, που κατευθύνει και διευρύνει τις επιλογές του κοινού, συντελώντας στην πνευματική προαγωγή και συνεπώς στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου’.

Φίλε μου..

Ο Δημοσιογράφος, είναι γενικώς μια ‘απαστράπτουσα προσωπικότητα’ που περιλούζεται απ’ τα φώτα της δημοσιότητος στο διηνεκές του χρόνου. Αυτόφωτο αστέρι, η ακτινοβολία του οποίου διαχέεται σε πρόσωπα και καταστάσεις, που παράγουν στην προκειμένη περίπτωση ενημερωτικό αθλητικό έργο, μέσα απ’ την πολλαπλότητα των μέσων.

Δίνω τον ορισμό… και δηλώνω απλά… ‘ένας αθεράπευτα αμετανόητος γραφιάς’ και τίποτε περισσότερο…

…Και βέβαια όσοι πιστεύουν, ότι διαθέτουν τα προσόντα που πιο-πάνω αναφέρω… ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ..!

Ας μη γελιόμαστε, εδώ στην επαρχία… ‘ο δημοσιογράφος’ αρκεί να γνωρίζει ‘γραφή κι ανάγνωση’! Υπεραπλούστευση της εννοιολογικής αξίας της λέξεως. Και αν μιλήσουμε για γραπτό λόγο… η εκφορά του μες της αμετροέπεια, στις ακρότητες, στις μιμητικές υπερβολές… στη μαγκιά των νεολογισμών και όλα μαζί ν’ απωθούνται στο ρείθρο μιας ακρωτηριασμένης και αλλοτριωμένης των Νεοελλήνων γλώσσας.

Πόσες φορές λοιπόν θ’ αποποιηθώ την ιδιότητα του ‘δημοσιογράφου’; Άλλο ήταν το γνωστικό μου αντικείμενο, που μου εξασφάλιζε κάθε φορά την δυνατότητα αξιοπρεπούς βιοπορισμού.

Στην ‘δημοσιογραφία’ λοιπόν ΟΧΙ. Στην σύνταξη ολόψυχα ένα θριαμβευτικό ΝΑΙ. Η πορεία μου ασκητική. Ένας ‘κοσμοκαλόγερος’ της έντυπης μορφής γραφής των αθλητικών πεπραγμένων, χωρίς οικονομικές συναλλαγές και ηθικές εξαρτήσεις, που απέφευγε συστηματικές και πολύβουες συγκεντρώσεις, τις δεξιώσεις, τις βραβεύσεις, τις δημόσιες σχέσεις. Μπήκα λοιπόν στον χώρο ‘φτωχός και φεύγω πάπτωχος…’ …και όλα αυτά τα ‘παράσημα’ στην μακρόσυρτη πορεία μου. Ο φίλαθλος κόσμος μου το αναγνώρισε και με περιέβαλε με εκτίμηση και σεβασμό, έτυχα δε γενικά καθολικής αποδοχής και παραδοχής.

ΔΗΛΩΝΩ τώρα αποχωρώντας…

ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ και ΑΝΑΞΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ και όλ’ αυτά ύστερα από μια χιλιάδα και πλέον αγωνιστικών ρεπορτάζ και εκατοντάδων συνεντεύξεων, άρθρων, παρουσιάσεων, αφιερωμάτων, σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία που ονοματίζω ως ένδειξη αναγνώρισης, ευαρέσκειας και ευγνωμοσύνης και προπάντων εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου, ως αρχισυντάκτης στις περισσότερες εξ αυτών:

ΤΟΠΙΚΕΣ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ-ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΕΥΒΟΙΑ ΣΠΟΡ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ-ΕΥΒΟΙΟΡΑΜΑ-ΕΥΒΟΪΚΑ ΣΠΟΡ-ΝΕΑ ΕΥΒΟΙΑ ΣΠΟΡ (γραπτή & ηλεκτρονική μορφή).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: ΦΙΛΑΘΛΟΣ-SPORTIME.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΛΕΠΤΑ.

Ένα παιδί της ξυπολησιάς του ’60, που σήμερα αφήνει έργο ιστορικό πίσω του για τις επόμενες γενιές και γι’ αυτό νιώθω υπερήφανος. Έργο αντικειμενικό, αληθινό, ανόθευτο και αφτιασίδωτο, μέσα απ’ τις σελίδες της ‘ΜΝΗΜΗΣ…’.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση…

Θανάσης Κούτος

Αθλητικός Συντάκτης 1979-2022

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στοίχημα: Δεν έχει άλλα περιθώρια ο ΠΑΟΚ

eviasports

EVIASPORTS LIVE SCORE (ΣΑΒΒΑΤΟ 13/4)

eviasports

Ο σεληνιασμένος Χάαλαντ απειλεί την Μπάγερν στο Klassiker!

koubanezos.gr