EVIASPORTS.GR Α' ΕΠΣΕ ΝΕΩΝ ΕΠΣΕ ΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ν. Ζαλάβρας: ‘Στην Ελλάδα χρειάζεται το αλφάβητο στο ποδόσφαιρο κι όχι προσευχές, ούτε ευχολόγια’

Δηλώσεις του προέδρου της Ιστιαίας Νίκου Ζαλάβρα, από την προπόνηση προεπιλογής Μικτών ΕΠΣΕ Κ14-Κ16 για τη Βόρεια Εύβοια, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/11.

‘Η Ιστιαία αυτή τη στιγμή είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο και αυτό γίνεται γιατί πέρσι η ομάδα βγήκε πρωταθλήτρια, κάποια παιδιά και λόγω ηλικίας και λόγω ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν από μόνοι τους. Η ομάδα φέτος έχει κάνει μια καινούργια αρχή, έχει βάλει κάποιες βάσεις, εφέτο ο ο στόχος της ομάδας είναι η παραμονή. Εντάξει, έχουμε την εμπειρία, δεν έχουμε τα λεφτά όμως και δεν βασιζόμαστε στα λεφτά. Έχουμε να δημιουργήσει μια ομάδα με χαμηλό μπάτζετ. Προσπαθούμε όμως αυτά τα παιδιά να τα έχουμε κοντά μας και να μπορέσουμε να μην τα αδειάσουμε οικονομικά κλπ, για να μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια, τη δικιά μας.

Εκείνο που έχουμε ας το πούμε και είμαι πάρα πολύ περήφανος. Έχω ένα πάρα πολύ καλό προπονητή (Στάθης Κατσικογιάννης). Τον εμπιστεύομαι και τον ξέρω από μικρό παιδί, ήταν συμμαθητής με τον γιο μου και τον ξέρω όλη του την πορεία και τον είχα φέρει το 2009 στην ομάδα. Είχε ξενιτευτεί, είχε κάνει και αυτός ποδοσφαιρικά την περιήγησή του, οπότε τώρα απ’ το 2009 και μετά και έβγαλε και δίπλωμα να δω και συνέχισε και να παίζει και έγινε και προπονητής, ο οποίος η δουλειά του φαίνεται και αλλωστε την έχουμε δει και σε άλλες ομάδες. Τώρα στην Ιστιαία με ένα ξεκίνημα που έκανε, ας το πούμε, πριν δύο χρόνια και πέρυσι την έβγαλε πρωταθλήτρια, όπως και τη δεύτερη ομάδα που συνεργαζόμαστε, ας πούμε, τον Πανηλιακό, κι αυτός βγήκε πρωταθλητής.

Το κυριότερο στην ομάδα μας είναι η αγάπη που έχουμε για το ποδόσφαιρο. Όπως και τα παιδιά αυτά που έχουμε, είναι μια καλή συγκυρία. Ποδοσφαιρική συγκυρία. Ξέρεις τι σημαίνει. Ταλέντα, παιδιά χαμηλό προφίλ που έχουν όρεξη να παίξουν μπάλα. Σε δύο-τρία χρόνια θα χαρώ να μου ξανακάνεις αυτήν την ερώτηση. Εντάξει, αν δεν είμαι παράγοντας κάπου στην κερκίδα θα με βρεις, να μου την ξανακάνεις την ερώτηση και να δεις τ’ αποτελέσματα αυτά. Είμαι πάρα πολύ σίγουρος για αυτό που γίνεται και απλώς θα θέλουμε και λίγο συμπαράσταση από τους παράγοντες, τους έξωθεν παράγοντες, που είναι στην πόλη, να καταλάβουν την αγωνία μας και τη βοήθεια αυτή. Και για τις δημοτικές αρχές χρειαζόμαστε εγκαταστάσεις. Ακόμα δεν έχουμε μπει στο γήπεδο μας.

Οι φίλαθλοι αγαπάνε την ομάδα. Δεν λέμε ότι έρχονται χιλιάδες, μιλάμε αυτοί που έρχονται. Ακολουθούν πότε στο ένα γήπεδο πότε στο άλλο, καταλαβαίνεις και γι’ αυτούς τώρα είναι εργαζόμενοι. Μη νομίζεις ότι μπορούνε να πηγαίνουνε μία φορά 40-50 χιλιόμετρα για να δουν την ομάδα τους, υποτίθεται εντός έδρας. Έχουμε τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ειλικρινά, όταν βγαίνω έξω στην πόλη και ζητάω, ας το πούμε, τα οφίτσια που λέμε για να μπορεί να συντηρείται η ομάδα μου τα δίνουνε. Βέβαια δεν έχουμε έναν μεγάλο χορηγό που θα μπορούσε η ομάδα να στηριχτεί, ας το πούμε, σε ένα μεγάλο χορηγό. Εντάξει, εμείς συνεχίζουμε αυτό που θα κάνουμε θα το κάνουμε και θα το κάνουμε καλά, γιατί έτσι είναι η φιλοσοφία και η δικιά μου και του Στάθη, αφού πάμε στο γήπεδο και είμαστε εκεί αυτό που ξεκινάμε να το κάνουμε καλά

Οι περιοχές ζυμώνονται, ας το πούμε, με το πώς είναι, αν έχουν καλή κατάσταση. Αν η ψυχολογία του ανθρώπου είναι σε καλή κατάσταση μπορούν και αποδίδουν και υπάρχουν κιόλας, ας το πούμε, δρουν διαφορετικά. Σήμερα υπάρχει μια κατήφεια και υπάρχει, ας το πούμε, μια αναδουλειά, υπάρχει κρίση, ούτε στα επαγγέλματα, κτλ, υπάρχει και ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα απηχεί, ας το πούμε, έγινε συλλαλητήριο για το Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας. Φαντάσου τώρα αρχίζει και αδειάζει από γιατρούς, δηλαδή 2023 αποκλεισμένη περιοχή μας και το ξέρεις πολύ καλά, ένα κομμάτι του δρόμου δεν λειτουργεί απ’ τις Ροβιές για την Αιδηψό, έχουμε το φέριμποτ και τον χειμώνα, καταλαβαίνεις οι καιρικές συνθήκες, είναι ανάγκη μεγάλη. Αυτό συντείνει στο να έχει καλή ή όχι διάθεση ο κόσμος και ο λαός, αυτό να μην το κάνουμε και πολιτική αλλά είναι η ανάγκη των ανθρώπων. Έτσι, η καθημερινότητα και η ευμάρεια του κόσμου είναι αυτό που μας δίνει, ας το πούμε, όλη αυτή τη φιλοσοφία, γιατί το γήπεδο καταλήγει να είναι διασκέδαση, να περνάει καλά στην καθημερινότητα του, θα ‘ρθει και στο γήπεδο, να διασκεδάσει

Να μην παρεξηγούμε την έννοια του ποδοσφαίρου, ότι είναι διασκέδαση. Πρέπει να το υπενθυμίζουμε και εσείς συμβολαιογράφοι  να το βάζετε ψηλά. Δεν είναι παραγοντισμός, ούτε οι παράγοντες στήνουνε και φτιάχνουν ομάδες, είναι οι άνθρωποι και η θέληση των ανθρώπων, των πολλών, όχι των λίγων, αυτή είναι η φιλοσοφία μου.

Μόνο συγκυριακά γίνονται αυτά τα πράγματα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό το βάθος, ούτε υπάρχει αυτή η υποδομή, γιατί αν ξεκινήσουμε απ’ τις εγκαταστάσεις, θα ξεκινήσουμε από κει αν έχεις καλές εγκαταστάσεις αρχίζουνε και τα πράγματα λειτουργούνε, αρχίζουν και μπαίνουν άνθρωποι που έχουν μεράκι και είναι εξειδικευμένοι για το καθετί που θα κάνουν. Αυτό δεν υπάρχει. Τώρα είναι συγκυριακά, ανέβηκε και η Ιστιαία Γ’ Εθνική. Δεν υπήρχαν άνθρωποι να τη στηρίξουν.

Γι’ αυτό είπα προηγουμένως, δεν είναι μόνο παραγοντισμός, δεν βοηθάει το ποδόσφαιρο. Γιατί είναι δομημένο έτσι, ειδικά στην Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί το ποδόσφαιρο. Είναι είναι σε φθίνουσα κατάσταση. Δεν υπάρχει η ανάλογη οργάνωση η οποία πρέπει να ξεκινήσει απ’ το κράτος. Η ΕΠΟ φέρει τεράστια ευθύνη. Πρέπει στις υποδομές, σ’ αυτά, και να πριμοδοτεί, όπως και η Σούπερ Λιγκ δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να μονοπωλούνε και να φέρνουνε παίκτες απ’ όπου θέλεις εκτός από την Ελλάδα και δεν επενδύουνε. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επενδύουνε, ας πούμε, στο ερασιτεχνικό  ποδόσφαιρο, προσφέροντας χρήματα ή εγκαταστάσεις. Εγώ δεν θέλω χρήματα, εγκαταστάσεις μπορεί να μου δώσεις; Δωσ’ μου εγκαταστάσεις, να δουλέψουνε η νεολαία και τα παιδιά για να μπορούν να αθλούνται. Και εγκαταστάσεις δεν σημαίνει μόνο για το ποδόσφαιρο. Και τον στίβο, κολυμβητήριο. Λοιπόν για να πάμε στην αρχή του αθλητισμού που αυτό εκλείπει γενικά.

Τώρα, για τη Χαλκίδα ή για τα Ψαχνά, για οτιδήποτε να σας απαντήσω. Ξέρεις τι ομάδα είμαι εγώ;  Πανιώνιος. Πού είναι ο Πανιώνιος; Που είναι η Ξάνθη; Που είναι ο Εθνικός; Που είναι η Δόξα Δράμας; Που είναι Ο Ηρακλής; Που είναι η Καλαμαριά; Που είναι η Καλαμάτα; Που είναι η Παναχαϊκή; ιστορικές ομάδες… ο Ιωνικός… Τι να λέμε τώρα; Δεν γίνεται να παίζεται το ποδόσφαιρο με τους όρους αυτούς που γίνονται σήμερα. Το ποδόσφαιρο θέλει αγάπη και θέλει ανθρώπους επειδή θα το αγαπάνε, δεν γίνεται ποδόσφαιρο μ’ αυτές τις δομές.

Τώρα να υπάρχουν αυτά με αυταπάρνηση και με ανθρώπους που αγαπάνε το ποδόσφαιρο. Καλή ώρα εδώ  οι δάσκαλοι αυτοί είναι ολόκληρη ιστορία που σήμερα θα κάνουν τις επιλογές για τις Μικτές. Αυτό είναι προίκα, αλλά αυτό πρέπει να πάει και λίγο παρακάτω.

Στο ποδόσφαιρο και σ’ όλα τ’ αθλήματα υπάρχει ο πρώτος, ο δεύτερος, η νίκη και η ήττα  και η ισοπαλία. Τώρα, η απάντηση έρχεται να πάρει από τα λεγόμενα που σου είπα. Έχει έδρα η Εθνική Ελλάδος, έχει εγκαταστάσεις η Εθνική Ελλάδος; ΄Έχει; Δεν έχει. Πώς μπορεί μΊα Εθνική Ελλάδος να είναι και να έχει βάσεις; Το ποδόσφαιρο θέλει απ’ την αρχή. Θέλει κάποιος να αρχίσει το αλφάβητο. Στην Ελλάδα χρειάζεται το αλφάβητο στο ποδόσφαιρο κι όχι προσευχές, ούτε ευχολόγια’.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Καστέλλα-ΑΕ Χαλκίδας 3-0

Κώστας Λαγός

Απόλλων Παραλίας: ‘Φιλική’ νίκη με Ερμήλιο

Κώστας Λαγός

Photo album απ’ το Προποντίδα/ΠΑΟ Κανήθου-Ληλάντιο

Κώστας Λαγός