Μια εναλλακτική πρόταση στη στείρα αντίληψη των άλλων
Ιδρύθηκε το 1984, την περίοδο της μεγάλης ακμής του Κανηθιώτικου ποδοσφαίρου. Βαρύ το φορτίο που σήκωσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου τ’ αδέρφια Τάκης και Νίκος Γαληγιάννης. Σημαντικές ήταν και οι βοήθειες στον τεχνικό τομέα ανάπτυξης των ακαδημιών απ’ τον Γιώργο Καπενή. Υπήρξαν και ‘επικουρίες’ που δόθηκαν κυρίως απ’ τον Θέμη Διονυσίου. Προϋπήρξε στα 1958, ο ΠΑΟ εκείνης της εποχής, σε επίπεδο γειτονιάς, με πρόεδρο τον Αντώνη Καρβέλη που είχε συμπαραστάτες, τους Μ. Ζαφειρίου, Τζανή, Τσακουμάκα και Σ. Χαραμόπουλο. Προπονητής ο Γιώργος Κουκουβίνος.
Την περίοδο ’92-’93 ο Σέρτζιο Εσπινόζα συμβάλει τεχνικά και οργανωτικά και ο ΠΑΟ Κανήθου παίζει υπό την καθοδήγηση του και στην Α’ Τοπική. Είχε σπουδαίους παίχτες-ταλέντα τότε. Τον Νίκο Γαληγιάννη, τον Γιάννη Χείλαρη, τον Σωτήρη Γιακομίδη και τον Ανδρέα Παπαθεοδώρου, που ξεχώριζαν για το ταλέντο και την ποιότητα τους.
Ο ΠΑΟ Κανήθου αποτέλεσε πράγματι μια εναλλακτική πρόταση στη στείρα αντίληψη των άλλων του Κανηθιώτικου ποδοσφαίρου, που βρίσκεται ‘μεταξύ φθοράς και αφασίας’. Όμως και εδώ λίγοι άνθρωποι. Η κόπωση δείχνει να τους έχει καταβάλει… Μετά την πρώτη διερευνητική περίοδο, που αφορά όλο το υπόλοιπο της δεκαετίας του ’80 (μετά το ’84) ο ΠΑΟ Κανήθου είναι μια αξιόλογη ομάδα ‘στις ράγες’ της Β’ τοπικής κατηγορίας, που όμως οριακά στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν καταφέρνει να ξεπεράσει.
Η εμφάνιση του Παναγιώτη Σκόνδρα μετά το 2000, στην τεχνική καθοδήγηση της ομάδος αλλάζει το σκηνικό. Δίνει έμφαση στις ακαδημίες του συλλόγου και τα αποτελέσματα δεν αργούν να φανούν. Μετά το 2002 κάνουν αίσθηση στο τοπικό ποδοσφαιρικό στερέωμα οι Δημήτρης Βεζιρτζόγλου, Αντώνης Διονυσίου, Δημήτρης Δροσάτος, Βαγγέλης Γαληγιάννης, Κώστας Δενδρινός και λίγο αργότερα ο Νίκος Κοροβέσης, που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια πολύ καλή πορεία στην Α’ Εθνική, οι Γιώργος και Δημήτρης Σταθοκωστόπουλος, ο Δημήτρης Σπανός, ο Γιώργος Λουτσοστάθης και ο Ρόναλντ Ισαλλάρι. Όλοι τους νεαροί που στηρίχθηκαν σ’ ένα ‘κορμό’ τριαντάρηδων αποτελούμενο απ’ τους Λευτέρη Κιρνή, Γιώργο Βύρη, Γιάννη και Γρηγόρη Χείλαρη και τον Τάσο Θάνο.
Η άνοδος στη μεγάλη τοπική κατηγορία το 2007-08, ήταν φυσικό επακόλουθο του ταλέντου των ποδοσφαιριστών και της σπουδαίας δουλειάς του προπονητή τους, Παναγιώτη Σκόνδρα. Κατάφερε μάλιστα να παραμείνει στην Α’ Τοπική για τρεις συνολικά περιόδους.