BLOGS EVIASPORTS.GR ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΛΕΣ

Κ. Λειβαδίτης: Οι ‘ρόμπες’… που έγιναν (και πάλι) ήρωες!

Πριν τρία χρόνια, τέτοια εποχή, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ της Ελλάδας έφτασε μια ανάσα από την Ολυμπιάδα του Τόκυο. Όμως στον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά – που είχε γίνει στον Καναδά – μετά από άσχημη εμφάνιση είχε ηττηθεί από την Τσεχία, χάνοντας έτσι το πολυπόθητο εισιτήριο. Τις επόμενες μέρες ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για τους διεθνείς μας παίκτες, όπως το ίδιο θα γινόταν και τώρα, αν οι αγώνες με την Σλοβενία και την Κροατία είχαν αρνητικό αποτέλεσμα. Εκείνα τα απαράδεκτα σχόλια με ώθησαν τότε να γράψω ένα μικρό κείμενο. Νομίζω ότι σήμερα θα είναι αρκετά ενδιαφέρον να ξαναθυμηθούμε αυτές τις σκέψεις:

Γράφει ο Κώστας Λειβαδίτης

‘Πολλά άσχημα ακούστηκαν και πάλι, με αφορμή την κακή εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ στο τελευταίο παιχνίδι του προολυμπιακού τουρνουά με την Τσεχία. Οι γνωστοί (επί παντός επιστητού) ειδήμονες ξαναχτύπησαν! Είναι οι ίδιοι που πανηγύριζαν έξαλλα μια μέρα νωρίτερα με τη μεγαλειώδη νίκη εναντίον της Τουρκίας! Δε λέω, σα λαός το έχουμε αυτό, δηλαδή να ενθουσιαζόμαστε υπέρμετρα με την πρώτη επιτυχία και την άλλη στιγμή, με το πρώτο στραβοπάτημα, να τα βλέπουμε όλα μαύρα!
Όλοι στεναχωρηθήκαμε βλέποντας την απογοητευτική εμφάνιση στον ”τελικό” που θα οδηγούσε στην Ολυμπιάδα του Τόκυο! Όλοι θέλουμε τη χώρα μας ψηλά σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στον αθλητισμό. Όμως το να χρησιμοποιούνται αισχρές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί για τους Έλληνες παίκτες νομίζω ότι δε βοηθάει καθόλου, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή που διέρχεται η πατρίδα μας!

Η Εθνική μας παραμένει στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, διατηρείται στην κορυφή εδώ και 4 δεκαετίες και τώρα που ήρθε μια αποτυχία τα ξεχνάμε όλα! Λες και έγινε η καταστροφή του κόσμου! Στο κάτω κάτω, ας μην προκριθούμε αυτή τη φορά. Θα πάμε σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις σύντομα! Η ‘επίσημη αγαπημένη’ έχει πραγματοποιήσει πολλούς ‘άθλους’, που μας έβγαλαν όλους στους δρόμους και μας γέμισαν υπερηφάνεια! Είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα συμβεί και σε λίγες βδομάδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες που η Ελλάδα συμμετέχει με δεκάδες αξιόλογους αθλητές σε πολλά αγωνίσματα!

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα μικρά και μεγάλα ‘θαύματα’ δεν επιτυγχάνονται μόνο με στοιχεία που έχουν σχέση με αγωνιστικά πλάνα και τακτική, αλλά (κυρίως) με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του λαού μας, που λέγεται ψυχή. ‘Η ελληνική φυλή έχει το επικίνδυνο μέγα προνόμιο να κάνει θάματα’ λέει ο Καζαντζάκης, και αυτό έχει αποδειχθεί άπειρες φορές στο διάβα των αιώνων. Αυτό το ‘όπλο’ χάσαμε το τελευταίο διάστημα! Και είναι ζητούμενο να το (ξανα)βρούμε σύντομα, όσος κόπος και και αν χρειαστεί!
Και αυτό δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό, αλλά και τα υπόλοιπα ‘πεδία’ που ‘αγωνίζεται’ η πατρίδα μας. Ας έχουμε λοιπόν υπομονή και ας στηρίξουμε την Ελλάδα μας, ιδίως σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, που το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η μηδενιστική κριτική. Άλλωστε η ανιδιοτελής αγάπη δεν φαίνεται μόνο στις χαρές, στις ευκολίες και τα καλά, αλλά και στις λύπες, τις δυσκολίες και τα άσχημα!’.

Κ. Λειβαδίτης: Οι ήρωες & οι… ‘ρόμπες’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τηλεδιάσκεψη Λ. Αυγενάκη με εκπροσώπους σωματείων την Τετάρτη 27/1

Παναγιώτης Νικολάου

ΠΑΙΔΩΝ ΕΣΚΑΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): ΑΕΕΠ Χαλκίδας-Απόλλων Χαλκίδας 79-30

Παναγιώτης Νικολάου

Στ. Σταμογιάννης: ‘Πιστεύω θα είναι μια καλή χρονιά για εμάς’

Παναγιώτης Βαρσαμάς