BLOGS EVIASPORTS.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Δ. Ελευθεριάδης: Αποτέλεσμα ή Εκπαίδευση;

Χιλιοειπωμένο και μόνιμα αναπάντητο το ερώτημα στα πράγματα του μικρόκοσμου του ποδοσφαίρου μας: τι φταίει και είμαστε πάντα βήματα έως και χιλιόμετρα πίσω από τις προηγμένες χώρες;

Γράφει ο Δημήτρης Ελευθεριάδης

Γιατί η βιτρίνα μας φαντάζει φτωχή μπροστά στα στολίδια που θαυμάζουμε πάντα από απόσταση στις τηλεοράσεις μας;

Ίσως η απάντηση βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, μέσα στο σπίτι μας, αλλά η γενικότερη έλλειψη παιδείας δεν μας αφήνει να κατανοήσουμε και να εφαρμόσουμε το αυτονόητο…

Το ποδόσφαιρο και όχι η μπάλα στο εξωτερικό διδάσκεται με επαγγελματικό, επιστημονικό τρόπο από γνώστες πιστοποιημένους του είδους από τις μικρές ηλικίες.

Σκοπός σε αυτά τα κρίσιμα από κάθε άποψη χρόνια των παιδιών είναι η εκμάθηση, μέσω της απόλαυσης της χαράς του παιχνιδιού.

Τόσο απλό-αλλά τόσο σπουδαίο.

Το αποτέλεσμα, η ψύχωση της νίκης, η απαίτηση για επικράτηση με όποιο κόστος εις βάρος ακόμα και της ψυχικής υγείας των παιδιών, από επικίνδυνους-άσχετους με το χώρο παράγοντες.

Από προπονητές χωρίς την απαιτούμενη κουλτούρα και την κατάλληλη προσέγγιση αυτής της ευαίσθητης περιόδου των αναπτυξιακών ηλικιών.

Και τέλος των ίδιων των γονέων που επιθυμούν την επέκταση του εγώ τους μέσω των παιδιών τους. Είναι κλασσικά νεοελληνικά φαινόμενα που ενισχύουν την επικράτηση της συντήρησης εις βάρος της προόδου.

Πρέπει το παιδί να μάθει να κερδίζει; Φυσικά ναι. Αλλά ποιo το όφελος όταν η νίκη είναι προϊόν αντιποδοσφαίρου, υπέρμετρης δύναμης που φτάνει και αγγίζει τα όρια του σκληρού παιχνιδιού, έως και αντιαθλητικού;

Όταν είναι εις βάρος της εκπαίδευσης του παιδιού σε αυτό το κρίσιμο στάδιο.

Σε ένα σύγχρονο ποδόσφαιρο που οι μικροί χώροι λόγω της έντονης πίεσης που ασκείται, απαιτούν άψογη τεχνική κατάρτιση και τακτική αντίληψη.

Όπου το συνδυαστικό παιχνίδι και παρουσίαση ελκυστικού θεάματος είναι το κλειδί της εισόδου στα προηγμένα πρωταθλήματα.

Την παρουσία πολυσύνθετων ‘stars’ που συνδυάζουν την τεχνική τελειότητα, την τακτική πειθαρχία, με υψηλό δείκτη φυσικής κατάστασης… Εδώ ίσως να δίνεται και η απάντηση στα καχύποπτα και άστοχα ερωτήματα, του κλασσικού εγχώριου ποδοσφαιρόφιλου:

‘Γιατί ο κακός και εμπαθής ξένος προπονητής δεν εμπιστεύεται τον Έλληνα υπερπαίκτη, με την ανεπανάληπτη ντρίμπλα και τον φοβερό πανηγυρισμό του στα γκολ;’.

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και την έλλειψη υπομονής που μας χαρακτηρίζει, τότε ίσως έχουμε ένα μικρό δείγμα της αδυναμίας μας να εξελίξουμε και να πλησιάσουμε έστω την υγεία και τη χαρά που προσφέρουν οι συνθήκες και η εικόνα του ποδοσφαίρου που μάθαμε να αγαπάμε-αλλά όχι να πιστεύουμε. Ώστε να εργαστούμε υπεύθυνα και εξειδικευμένα στο αντικείμενο.

Νίκη με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος ή εκπαίδευση, επένδυση στη μάθηση και υπομονή ώστε οι μικροί Έλληνες ποδοσφαιριστές να φτάσουν σε ανώτερο επίπεδο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Α’ ΕΠΣΕ: Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής (19-20/10)

Κώστας Λαγός

Κ14 ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Αθλόπολις-Κύζικος Αρτάκης 1-3

Κώστας Λαγός

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ (ΓΥΝΑΙΚΩΝ): Λαμία-Ταμυναϊκός 6-2

eviasports