EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’70 (Γλυκές και πικρές στιγμές για τον ΑΟ ‘Χαλκίς’, μέρος 1ο)

Αφήνουμε πίσω μας, τον Ολυμπιακό και τον Εύριπο της δεκαετίας του ’60 και βέβαια η ‘Ένωση’… ανάμνηση παλιά! Ο Α.Ο. ‘Χαλκίς’ είναι υποχρεωμένος να πορευθεί μόνος του στα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Β’ Εθνικής κατηγορίας.

Μια μεγάλη περιπέτεια που μόλις ξεκίνησε και περιέργως ομαλά! Επιστρέφει στην ομάδα ο προπονητής της ιστορικής ανόδου, Βαγγέλης Χέλμης. Απαιτεί και πείθει τον Καμπούρη για την επιστροφή των ‘δικών του παιδιών’ που ακούσια είχαν απομακρυνθεί απ’ το περιβάλλον της ομάδας.

Η πορεία της ομάδας αρκετά καλή, όμως στη χρονική διαδρομή του πρωταθλήματος, ο Βαγγέλης Ρόγκας, έρχεται σε σύγκρουση με τον προπονητή. Παρεμβαίνει ο Τάσος Καμπούρης να ‘γεφυρώσει’ το χάσμα. Εις μάτην! ‘Ξεροκέφαλος’ ο Ρόγκας. Ο δάσκαλος φεύγει. Αναλαμβάνει να τελειώσει την περίοδο ο Αλέκος Ταμπάκης με βοηθό τον έμπειρο, αποδεκτό και ιδιαίτερα αγαπητό Δημήτρη Τσακάλη, όντας ακόμη ενεργό μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδος. Ας σημειώσουμε, συμπληρωματικά του γεγονότος, ότι ο Ρόγκας ήταν το ‘αγαπημένο παιδί’ του προέδρου, που σαφώς θα μπορούσε να ‘εξυπηρετήσει’ τις ούτως ή άλλως κακές σχέσεις προέδρου και προπονητή.

Η ομάδα του Α.Ο. ‘Χαλκίς’ έχει στις τάξεις της τώρα, πλην του Κώστα Ζήση, που έχει έρθει στον όμιλο απ’ την περίοδο ’69-’70 και τον Νίκο Γιαννακούρο απ’ τον Ολυμπιακό Πειραιώς, που συμπεριλαμβάνεται στα αντισταθμιστικά οφέλη για την παραχώρηση του Σούλη Παππά στους Πειραιώτες. Το έμπειρο βλέμμα του Αλέκου Ταμπάκη, διακρίνει τις αμυντικές ικανότητες του Αρτακιανού φορ, πείθει τον Πετρίτση και μετατίθεται στο κέντρο της άμυνας, για να κερδίσει το Χαλκιδέικο ποδόσφαιρο έναν λαμπρό αμυντικό παίκτη, που άφησε εποχή στη θέση του ‘libero’ μέχρι την περίοδο ’75-’76.

1970-Ο Α.Ο. ‘Χαλκίς’ σε σταδιακή ανανέωση. Διακρίνονται πάνω: Τ. Τσακάλης, Μανιάκης, Ζήσης, Μπαμπανιώτης, Γιαννακούρος, Δεληγιάννης. Κάτω: Σιμιτζής, Ρόγκας, Κορόζης, Λεοντής, Μπρατσιώτης.

Το ίδιο διάστημα αγωνίστηκε περίπου και ο Νίκος Γιαννακούρος. Ένας εξαιρετικός αμυντικός χαφ, γρήγορος, με κάθετες εφορμήσεις, που βοήθησε την ίδια περίπου περίοδο. Το μεταγραφικό γεγονός του ’70 όμως ήταν η απόκτηση του Δημήτρη Λεοντή, απ’ τον Ηρακλή Ψαχνών. Επιθετικός χαφ με πολλές αρετές, που αρχίζει μαζί με τον Ρούλη Τρίπκοβιτς που πρέπει να έφθασε στον Α.Ο. ‘Χαλκίς’ την ίδια σχεδόν περίοδο (’70-’71) να συγκροτούν ένα πολυδύναμο κέντρο, που δημιουργούσε και εκτελούσε. Ο ‘Ρούλης’ είχε εκπληκτική τεχνική κατάρτιση και δυνατά ξαφνικά σουτ εκτός περιοχής, που σπάνια έχαναν τον στόχο τους. Η ομάδα αναπλάθεται με πρωτόζυμο υλικό, τους Γιάννη Μπρατσιώτη, Βασίλη Τοκπασίδη, Βαγγέλη Ρόγκα και τον Νίκο Σιμιτζή, τον εκπληκτικό εξτρέμ μεταξύ Αθήνας και Χαλκίδας, μόνιμο μεταγραφικό στόχο των κορυφαίων ομάδων των Αθηνών.

Οι Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Παπαϊωάννου, Τάσος Ματσούκας, Βασίλης Μπαμπανιώτης που κλήθηκαν ένα χρόνο πριν να καλύψουν τα τεράστια κενά που άφησαν οι ‘αλφάδες’, δεν βρίσκονται στα πλάνα του Βαγγέλη Χέλμη (’70-’71) ούτε του Αλεξάντερ Πέτροβιτς (’71-’72) και κάπου χάνονται στις μικρότερες κατηγορίες. Είναι μέλη της εφηβικής ομάδας, μιας ομάδας καταπληκτικής, δημιούργημα του εξαίρετου Πέτρου Τοπουζίδη συνεργάτη του Μάρκοβιτς, που έβγαλε μεγάλα ταλέντα, που όμως σκόρπισαν για χάρη της ‘λεγεώνας’.

Νέα ταλέντα αναδύονται απ’ τα φυτώρια της ομάδας και όχι μόνο, όπως ο τερματοφύλακας Νίκος Κωτσής, ο ακραίος δεξιός επιθετικός και μικρότερος της οικογένειας των ‘Τοκπασίδηδών’ Κάκος Τοκπασίδης, ο Νίκος Παύλου και ο Βαγγέλης Κορόζης. Την περίοδο ’72-’73 κάνει τις πρώτες εμφανίσεις του στην ομάδα, ο Σταύρος Μαστραντωνάς σε πολύ νεαρή ηλικία, που με την αποχώρηση της ‘παλιάς φρουράς’ εκεί γύρω στο ’75, γίνεται το ‘αστέρι’ αυτής της δεκαετίας και το ‘μεγάλο όνομα’ της επομένης.

Απ’ τα φυτώρια της ίδιας περιόδου και ο Βλάσης Ταυλαρίδης, που όμως προς το τέλος της δεκαετίας θα πάρει κάποια παιχνίδια στα πόδια του. Εκεί στα μέσα της δεκαετίας, θ’ αποχωρήσει και ο Γιάννης Μπρατσιώτης, που σε σχέση με τους ‘ομόσειρους’ θα παρατείνει για λίγο τη θητεία του (’76), για να οδηγήσει τους νέους. Στις αρχές της δεκαετίας και για πολύ λίγο πέρασαν απ’ την ομάδα και οι τερματοφύλακες Μανιάκης απ’ τον Πανιώνιο και Γιδόπουλος, που προέρχονταν απ’ τον Ολυμπιακό Βόλου και την ΑΕΚ.

Έρχεται ο Σπύρος Κοτζαμάνης, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας, ο κορυφαίος ίσως εκτός Εύβοιας, με τον οποίο μόνο Λουκάς Καγιάς, θα μπορούσε να συγκριθεί σε αξία. Ακόμη ο αριστερός οπισθοφύλακας Δήμος Καβάζης, ο οποίος παίρνει με τον χρόνο τη θέση του Αλέκου Κουτσουδάκη, ο μέσος Αλέκος Φωτόπουλος και ο χαρισματικός σκόρερ με προέλευση από τον Εθνικό Πειραιώς, Πέτρος Ζερβουδάκης, που λατρεύτηκε απ’ το φίλαθλο κοινό της Χαλκίδας, που τον κατέταξε στους κορυφαίους και αποτελούσε το φόβητρο για οποιαδήποτε άμυνα. Ένας πανέξυπνος επιθετικός, με ‘ξεπετάγματα’ που βρισκόταν πάντα στην κατάλληλη θέση και στον κατάλληλο χρόνο. Εκπληκτική ευχέρεια στο σκοράρισμα, που τα ‘στατιστικολόγια’ του Γιώργου Παγιωτέλη, τον στέλνουν για τα χρονικά δεδομένα της στατιστικής έρευνας στην 5η θέση μαζί με τον μεγάλο Κώστα Δαβουρλή με 124 τέρματα και πίσω απ’ τους Λεβαντή (ΑΕ Χίου, ΑΕ Μυτιλήνης, Αργοναύτη, Κόρινθο και Ολυμπιακό Λιοσίων) με 128, τον Σάκη Κουβά του Βύζαντα Μεγάρων με 139, τον Παύλο Χατζησκουλίδη (Ατρόμητος Πειραιά, Αιγάλεω) με 150 και τον Κώστα Χατζηελευθερίου που έπαιξε σε Δόξα, Ηρακλή, Καλαμαριά, ΠΑΣ Γιάννενα και Αγροτικό Αστέρα με 151 τέρματα.

Η μερική ανανέωση, θα αρχίσει από το ’72-’73. Στην ομάδα έρχεται μια σειρά ποδοσφαιριστών, ιδιαίτερα ταλαντούχων, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει για την εποχή το Χαλκιδέικο και Ευβοϊκό γενικότερα ποδόσφαιρο. Ο Βασίλης Λώλης, ένα ‘πολυεργαλείο’ για τους προπονητές Γιάννη Παπαντωνίου, Γιώργο Δαρίβα και Σωτήρη Καρποδίνη, που θα τον οδηγήσουν στην αξιόλογη καριέρα που θα ακολουθήσει για τον ‘ξανθομάλλη’ άσσο, που έπαιζε και έπαιξε σχεδόν όλες τις θέσεις.

Έρχονται οι αδερφοί Κώστας και Δημήτρης Σταματίου λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας, ‘χαφάδες’ πρώτης σειράς για την εποχή.

Σχεδόν μαζί και ίσως ένα χρόνο νωρίτερα έρχονται οι Απόστολος Γιαννιώδης, Γιάννης Βλάχος απ’ το Μαντούδι, εξαίρετος μεσοαμυντικός και ο Νίκος Παύλου, που επιστρέφει από ΑΕΚ και όλοι μαζί συμπληρώνουν το ‘τιμ’ της ‘παλιάς φρουράς’ και της ‘λεγεώνας των ξένων’.

Μαζί ανανέωση έχουμε την διετία ’73-’74-’75 με την αθρόα προσέλευση της ‘νέας γενιάς’ που θα οδηγήσει τον Α.Ο. ‘Χαλκίς’ στην επόμενη δεκαετία. Αρχικά λοιπόν οι Απόστολης Τζώρτζης, ένας ταχύτατος και πολύ δυνατός κεντρικός επιθετικός απ’ το Αυλωνάρι, ο Γιάννης Τρίκκας ένας θυελλώδης δεξιός εξτρέμ απ’ τον Πάλιουρα, ο Αντώνης Καφαντάρης ικανότατος επιθετικός απ’ τον Κάνηθο, ο Παύλος Σταύρου κεντρικός αμυντικός απ’ την Τριάδα, ο Παύλος Παπαδόπουλος επίσης κεντρικός αμυντικός απ’ την Προποντίδα, ο Δημήτρης Τσατσαρώνης και ο νεαρός τότε 17χρονος ‘μπομπέρ’ Βαγγέλης Αναγνωστάκης, αλλά και ο δυναμικός και εξαίρετος τεχνίτης, επιθετικός μέσος Βασίλης Αναστασόπουλος (Μπούκας). Ο Νίκος Καρατζάς πρέπει να ήρθε κι αυτός την ίδια περίοδο με τον Βαγγέλη Αναγνωστάκη (’75).

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΣΕ (ΠΑΙΔΩΝ): Οι κλήσεις για την προπόνηση στις 13/1

Κώστας Λαγός

ΑΕ Καθενών: Ακόμη 7 προσθήκες στο ρόστερ

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Ερμήλιος-Ιστιαία 3-1 (video)

Κώστας Λαγός