Τη δεκαετία του ’50 ο Ολυμπιακός ορθώνει το ανάστημα του και κάνει αίσθηση στο πανελλήνιο. Ο Μιχάλης Τζιώτης και ο Κόκος Μακρής, οδηγούν τους ερυθρόλευκους και ύστερα ο Βασίλης Γεωργίου. Ο τελευταίος θα συνεχίσει και την επόμενη δεκαετία. Η Α’ Εθνική υποδέχεται τον Ολυμπιακό το ’63 και τον Μανώλη Καστριώτη στη θέση του προέδρου.
Στον ‘Εύριπο’ έχουμε και συγχώνευση παραγόντων το ’62 όπου δεσπόζει η κυριαρχική μορφή του Θεμιστοκλή Χαλικιά. Η Προποντίδα και η ΑΕΚ παραμένουν σαν ποδοσφαιρικές οντότητες. Στην πρώτη συνεχίζει ο Ιωακείμ Στράτος, στη δεύτερη συνεχίζουν κάποιοι απ’ την προηγούμενη δεκαετία και μετά το ’67 ο Μπάμπης Αβερκιάδης.
Αυτή την περίοδο, λίγο μετά το ’60 οι παράγοντες των ομάδων μας ερίζουν για την εισαγωγή στο τοπικό ποδόσφαιρο… του ντόπινγκ καμουφλαρισμένου από ‘βιταμίνες’ και ‘ενέσεις’, που μεγιστοποιούν την απόδοση των αθλητών. Θυελλώδης συνεδριάση της ΕΠΣΕΒ… με τους μεν να κατηγορούν τους δε… ‘ως αναχρονιστικούς, προσκολλημένους στο παρελθόν…’. Οι Βοιωτικές ομάδες τότε ξεσηκώθηκαν και μαζί τους οι αλησμόνητοι Κόκος Μακρής του Ολυμπιακού και Χρήστος Χριστοδούλου του Πρωτέα. Η ψηφοφορία, ήταν για την απομάκρυνση των ‘ουσιών’ από τους αγωνιστικούς χώρους και ανέδειξε 7 υπέρ: Ολυμπιακός, Πρωτέας, Δάφνη, Παλλεβαδειακή, Τροφώνιος, Πανθηβαϊκός, Άρης, 2 κατά: Προποντίδα, Ένωση, 1 λευκό: ΑΕΚ.
‘Εποχή της αθωότητος’ ή ‘Μια αμαρτωλή δεκαετία’ αποτελεί σίγουρα και για τους τότε και για τους σημερινούς, ένα δίλημμα των άκρων που δεν θα έβρισκε και πολλούς υποστηρικτές. Συνέβη πάντως και αυτό το απίστευτο, σε μια γενική συνέλευση, όταν κάποιος επώνυμος της εποχής… απέδιδε την αποτυχία της πρωτιάς… στο άνισο ισοζύγιο… ‘πληρωμών-αγορών’.
Τη δεκαετία του ’70, ο Α.Ο. ‘Χαλκίς’ είναι το μεγάλο όνομα του Ευβοϊκού ποδοσφαίρου. Είναι η δεκαετία του Τάσου Καμπούρη. Μια σημαντική ποδοσφαιρική προσωπικότητα γι’ αυτήν την περίοδο και ο Γιάννης Καλαμακίδης αρχικά στο Α.Ο. ‘Χαλκίς’ και μετέπειτα στον Ολυμπιακό Χαλκίδος. Άλλα ονόματα που ακούγονται αυτή την περίοδο, ο Απόστολος Πανταζής, ο Μιχάλης Εμμανουηλίδης και ο Μιχάλης Σίδερης για λογαριασμό του Α.Ο. ‘Χαλκίς’ και ο Σταμάτης Πασσάς για τον Ολυμπιακό.
Στην ΑΕΚ ο Μπάμπης Αβερκιάδης, ο Γρηγόρης Γίγας και ο Γιώργος Γιώτας. Ο δεύτερος προς το τέλος της δεκαετίας, μετακινείται στον Ολυμπιακό Χαλκίδος. Στον Πρωτέα απ’ την αρχή της ίδρυσης του και σ’ όλη την διάρκεια της πορείας του μέχρι το ’75, οι οικογένειες ‘Χριστοδούλου’ και ‘Πετροπούλου’ έχουν αναλάβει το κύριο βάρος διαπόρευσης του συλλόγου.
Στην Προποντίδα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και την ανύψωση της, εκεί από τα μέσα μέχρι τα τέλη αυτής της δεκαετίας, ο Γιάννης Πολυκαρπίδης, ο Ανέστης Μπελιάς και ο Τηλέμαχος Κώτσαρης.
Ιδρύεται ο Α.Ο. ‘Κάνηθος’. Ο Κώστας Ταυλαρίδης είναι ο εμπνευστής και ο πρώτος ιστορικός πρόεδρος.
Στα 1978 έχουμε την ίδρυση του Α.Ο. ‘Αλατσάτων’ με πρώτο πρόεδρο τον Νίκο Αθανασίου.
Τρεις σπουδαίους ποδοσφαιρικούς παράγοντες έχει ν’ αναδείξει αυτή η δεκαετία του ’80: Τον Μιχάλη Εμμανουηλίδη, τον Σπύρο Αλεξάνδρου και τον Σπύρο Δαριβέρη. Η ‘έξοδος’ των δυο τελευταίων από Α.Ο. ‘Χαλκίς’ και Ολυμπιακό αντίστοιχα εκεί γύρω στο ’88, θα προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες, που θα ακολουθήσουν αμέσως με την αποχώρηση των δυο κορυφαίων παραγόντων.
Μέχρι τότε ο Εμμανουηλίδης πορεύεται μέχρι το ’84, έχοντας στο πλευρό του τους Νίκο Σταματίου, Γιάννη Φραντζεσκάκη, Χρήστο Ντακούλη, Δημήτρη Κοτταρίνο, Βαγγέλη Μουρτοπάλα, Δημήτρη Ανδρούτσο, Γιώργο Αρτσίτσογλου και άλλους.
Ο Δαριβέρης την ίδια περίοδο στηρίζεται σ’ ένα ‘εργοτάξιο’ μιας ολιγομελούς ομάδας συμβούλων που τρέχουν παντού… Ο Στέφανος Μασλατζίδης, ο Αλέκος Πύθουλας, ο Λάκης Ακριώτης και Γιάννης Κατσαρός, μορφή των αποδυτηρίων. Ακόμη ο Βασίλης Παλαιολόγος σε θέση αντιπροέδρου για μια μακρά περίοδο και ο Στέλιος Χειμώνας που αφού υπηρέτησε ως αθλητής του συλλόγου την δεκαετία του ’60, σπεύδει να συμβάλλει οικονομικά σε κάθε περίπτωση, μετέχοντας ή όχι στις διοικήσεις μετά το ’80. Στις αρχές της δεκαετίας ο Γιώργος Ατζινάς ως ταμίας και στα μέσα αυτής, συμβάλλει σημαντικά με τις νομικές αθλητικές του γνώσεις, ως Γενικός Γραμματέας ο Θάνος Αναστασιάδης.
Στην άλλη πλευρά, ο Γιάννης Κορωναίος και ο Βαγγέλης Μουρτοπάλλας είναι οι ‘πάρεδροι’ του Σπύρου Αλεξάνδρου.
Ο Κώστας ο Γιαλός, μου έλεγε ότι κάποιοι ‘έστηναν’ με δόλο ‘εικονικές παρεκκλίσεις’ ποδοσφαιριστών, που μεταβίβαζαν πρόεδροι ανταγωνιστριών ομάδων με τον Α.Ο. ‘Χαλκίς’, στο περιβάλλον Αλεξάνδρου και αυτός τους ‘τελείωνε’ με τη μία! Αυτό σήμαινε την αποδυνάμωση της ‘Χαλκίδας’ και την ισχυροποίηση άλλων εντός ή εκτός Ευβοίας…
Για τις άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης και τους παράγοντες που τις στήριζαν αναφερόμαστε στη ροή των δεκαετιών, αλλά και στα ειδικά αφιερώματα με την πληρέστερη δυνατή καταγραφή προσώπων και σχημάτων.