EVIASPORTS.GR Α' ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Π. Τοκπασίδης: ‘Είναι χρήσιμα για μένα όλα τα παιδιά στην ομάδα’

Δηλώσεις του προπονητή της Προποντίδας Παναγιώτη Τοκπασίδη, μετά το τέλος του φιλικού αγώνα της ομάδας του με τον Μιαούλη Φύλλων.

‘Πραγματικά στον επιθετικό τομέα ήμασταν απολαυστικοί, με την έννοια ότι δημιουργήσαμε φάσεις, φτάσαμε την μπάλα σε σημεία που έπρεπε να σκοράρουμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Είτε από υπερβάλλοντα ζήλο… ή ήθελε ο καθένας να σκοράρει, ok… συμβαίνουν κι αυτά, φιλικά παιχνίδια είναι, αλλά θα πω ότι τις περισσότερες φορές είχαμε πολλή απροσεξία. Και πρέπει να μας προβληματίσει αυτό, γιατί -όπως λέω σε πολλά παιχνίδια- αν δεν βάλουμε γκολ και να διεκδικήσουμε βαθμούς με γκολ θα ‘χουμε απώλειες και δεν θέλουμε να ‘χουμε απώλειες εκεί που αξίζουμε, γιατί σήμερα πραγματικά αξίζαμε τη νίκη. Αλλά ok, είναι ένα φιλικό παιχνίδι, όπως κι όλα τ’ άλλα όπως έχω πει, βγάζουμε συμπεράσματα, καλά έγινε κι αυτό σήμερα, ώστε να μπορέσουμε από βδομάδα να το συζητήσουμε με τα παιδιά, να είμαστε πιο προσεκτικοί στο γκολ γιατί σε αγώνα πρωταθλήματος αυτές οι ευκαιρίες όταν χάνονται συνήθως στο ποδόσφαιρο το πληρώνεις και το ξέρουμε πολύ καλά.

Παίξαμε σήμερα με μία ομάδα, θα είναι πιστεύω δυνατή στην β’ κατηγορία ο Μιαούλης. Έχει υλικό το οποίο μπορεί ν’ ανταπεξέλθει σε πολύ πιεστικούς αγώνες. Όμως αυτά που πρόσεχα στην ομάδα μου, στο πρώτο ημίχρονο οι ευκαιρίες που χάσαμε θέλουνε προσοχή, όπως και κάποιες μικρές αντεπιθέσεις των αντιπάλων, που κινδυνέψαμε κάνα δυο φορές αλλά βρήκαμε τον τρόπο και αποφύγαμε το μοιραίο. Στο δεύτερο ημίχρονο μπορώ να πω ότι μου άρεσε περισσότερο η ομάδα, όσον αφορά την κυκλοφορία της μπάλας. Είχαμε καλή διαχείριση, την κυκλοφορήσαμε, είχαμε υπομονή στο παιχνίδι μας, βγάλαμε και στο δεύτερο ημίχρονο φάσεις, καταφέραμε και πετύχαμε κι ένα γκολ έστω από στατική, αλλά γενικά -για να κλείσουμε- θα πρέπει να προσέξουμε όλα τα παιδιά.

Είναι χρήσιμα για μένα όλα τα παιδιά στην ομάδα. Πρέπει να προσεχτούν όλοι, πρέπει όλοι να ‘χουνε σκύψει το κεφάλι και το λέω κυρίως για να τ’ ακούσουν αυτοί, όπως θα τους τα πω και στην προπόνηση της Δευτέρας, γιατί όλοι θα φανούν χρήσιμοι. Θα ‘ρθουνε παιχνίδια που θα χρειαστούμε και το παραμικρό λεπτό, πεντάλεπτο, δεκάλεπτο, μισάωρο… θα χρειαστούμε παιδιά απ’ αυτά και πρέπει να ‘ναι πανέτοιμα και δείχνουν ότι έχουνε στοιχεία και μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα κι αυτό είναι το ευχάριστο.

Είναι γεγονός αυτό και το είπαμε και σε μια προηγούμενη συνέντευξη μας, ότι όταν θες να χτίσεις θα πρέπει να κοιτάξεις παιδιά δικά σου. Όταν τώρα η Προποντίδα έχει αυτά τα παιδιά εδώ τουλάχιστον μια πενταετία κι είναι ένας κορμός ο οποίος είχανε κάθε μέρα επαφή και προπόνηση, είναι λογικό και με ‘κλειστά μάτια’ να βρίσκονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όσο χρονών και να ‘ναι. Με την εμπειρία αποκτάς και βελτίωση όσον αφορά και τα τεχνικά θέματα, γιατί κάποιοι υστερούμε σε τεχνικά θέματα. Θα μπορούσαμε να παίξουμε ακόμη πιο πολύ με ‘κλειστά μάτια’, με δεμένα τελείως τα μάτια, αλλά είναι γεγονός αυτό, έχουνε καλή διαχείριση της μπάλας, έχουμε δουλέψει ένα χρόνο σχεδόν κοντά μαζί με τα παιδιά κι έχουνε δουλέψει και τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε αν ένα στοιχείο που μας χαρακτηρίζει είναι ότι υπάρχει μια ομοιογένεια είναι αυτό. Τώρα, το επόμενο παζλ θα συνδεθεί με τον ερχομό των καινούργιων παιδιών, όσο πιο κοντά έρθουν στην φιλοσοφία της ομάδας τόσο πιο εύκολα θα ‘ναι και τ’ αποτελέσματα και θ’ απολαύσουμε κι ωραίο ποδόσφαιρο.

Περιμένω πολύ περισσότερα από κάποιους και είμαι και ευχαριστημένος σ’ ένα μεγάλο βαθμό από πολλούς, απ’ τους περισσότερους. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος απ’ όλους όσον αφορά τα τρεξίματα τους, όσον αφορά το φιλότιμο τους, την αγωνιστικότητα τους, την πειθαρχεία τους, είμαι πολύ ευχαριστημένος. Πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο κάποια ατομικά θέματα και κυρίως αμυντικά, για να μην κάνουμε λάθη και τα πληρώνουμε, αλλά σήμερα διαπίστωσα και επιθετικά ότι υπάρχουν κάποιες ατέλειες που κι αυτές όσο μπορούμε πρέπει να τις βελτιώσουμε, αν θέλουμε να βάλουμε τις τελευταίες πινελιές πριν μπούμε στο πρωτάθλημα.

Για το κύπελλο, φυσικά και περιμένω να είμαστε έτοιμοι, αυτός ήταν ο σχεδιασμός απ’ την ημέρα έναρξης της προετοιμασίας. Προφανώς να έχουμε κάποιες απώλειες, λόγω του ότι το ταξίδι είναι μακρινό κι έχουνε κάποιες υποχρεώσεις κάποια παιδιά. Αυτό όμως δίνει την ευκαιρία σ’ αυτούς που περιμένουν ν’ αρπάξουν την ευκαιρία να παίξουν κι αυτοί και να μας βοηθήσουν.

Το θέμα είναι το πως μπορείς από τους ποδοσφαιριστές σου -γιατί κι αυτό διαπαιδαγώγηση είναι- να πάρεις το 100%. Έχω άριστες σχέσεις με τα παιδιά. Θα κάνουμε και την πλάκα μας, θα πειραχτούμε, τα δεχόμαστε αλλά μέχρι ένα όριο, γιατί ξεχωρίζουμε πλέον τη θέση του προπονητή και του παίχτη. Μπορεί να φαίνομαι λίγο πιο ‘φωνακλάς’ ή πιο ενεργητικός και να τους πιέζω λίγο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά αυτό έχει να κάνει με το αποτέλεσμα και ότι πρέπει να μάθουμε επί 95 λεπτά, πρέπει να τα δίνουν όλα για την ομάδα και για τους εαυτούς τους. Από κει και πέρα είναι ο προπονητής κι όλοι οι υπόλοιποι. Τα παιδιά αυτά έρχονται πιστεύω να διασκεδάσουν, δεν υπάρχει λόγος ούτε να τα βρίσουμε, ούτε να τα…

Υπάρχουνε στιγμές μέσα από την προπόνηση, μέσα στ’ αποδυτήρια, που φέρνω πολλά παραδείγματα όσον αφορά την κοινωνία μας και αφορά όχι μόνο το ποδόσφαιρο, για να καταλάβουνε ότι το ποδόσφαιρο ανήκει μέσα στην κοινωνία. Πρέπει να το εμπεδώσουν αυτό και να γίνουνε πιο σωστοί άνθρωποι, όσο γίνεται. Τώρα, από κει και πέρα, καθένας τις περισσότερες ώρες δεν είναι μ’ εμένα, θα τραβήξει τον δρόμο του, ξέρει καλύτερα κι ακόμα μεγαλύτερα τι είναι το σωστό και πότε πρέπει να κάνω το σωστό, αλλά τουλάχιστον ποδοσφαιρικά έχω καλά παιδιά, έχω αγωνιστές, έχουνε μάθει ν’ αγωνίζονται 90 λεπτά, να τα δίνουν όλα κι αυτό μου δίνει το δικαίωμα να μην έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις απ’ αυτούς, αλλά να τους επευφημώ με παλαμάκια και ‘μπράβο’, για να συνεχίσουν την έντονη προσπάθεια τους’.

Προποντίδα-Μιαούλης Φύλλων 3-0

Photo album απ’ το Προποντίδα-Μιαούλης Φύλλων

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σαν Σήμερα (6/5/2017): Ελλήσποντος-Παντριαδικός 1-0

eviasports

Photo album απ’ το Αιγέας Πετριών-Άρης Αγίου Ιωάννη

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Δύστος-Κονίστρες 3-0

Κώστας Λαγός