Την πατρότητα και βέβαια αποκλειστικότητα αυτής της ιδιαίτερης ποδοσφαιρικής συλλογικής παρουσίας στα τέλη αυτής της δεκαετίας κατοχυρώνει δικαιωματικά ένας άνθρωπος, για πολλούς λόγους μοναδικός σε νοοτροπία, συμπεριφορά και δράση σε ποδοσφαιρικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Ο αξέχαστος Μπάμπης Κωτσακόπουλος, στον οποίο τούτο το βιβλίο επιφυλάσσει ιδιαίτερο αφιέρωμα για τη συνέχεια.
Ιδρύθηκε λοιπόν το 1968 και είχε σήμα το ‘δελφίνι’! Μια ομάδα διαποτισμένη και δομημένη από το πνεύμα του ‘πατερναλιστή’ ιδρυτή της, του Μπάμπη Κωτσακόπουλου. Τυπική η παρουσία των άλλων! Ο κυρ-Μπάμπης είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο, σε όλα τα ποδοσφαιρικά ζητήματα. Ήταν το γενικό κουμάντο. Ήθελε και ήταν ευθύς εξ αρχής, αυτοκέφαλος…
Ο Ευβοϊκός για μια και πλέον δεκαετία αποδείχνεται ‘τροφός’ πολύ μεγάλων ποδοσφαιρικών ταλέντων. Μια αυτοφυής και αυτοδύναμη παραγωγικά τροφοδότρια δύναμη σε ταλέντα, ομάδων επαγγελματικών εντός και εκτός Εύβοιας.
Μια βιοτεχνία παραγωγής αξιόπιστων ποδοσφαιριστών, που κουμαντάρει ένας μερακλής του είδους, ένας ‘αρχιμάστορας’ προπομπός για πλήθος ποδοσφαιρικών σχολών και ακαδημιών που θα ξεπηδήσουν στην εκπνοή του περασμένου αιώνα.
Στην αρχική ‘παρτίδα εκκόλαψης’ σπουδαία ονόματα, ο Βασίλης Λώλης, ο Λάκης Ανδρίτσος, ο Βασίλης Αναστασόπουλος και ο Μήτσος Γεωργουδάκης, ο Ζαχαρίας Κουτσοκέρας, ο Τάσος και ο Μανώλης Παπάς, ο Βαρτζής, ο Μανώλης Κωστάκης (Μανώλας), οι αδερφοί Ντόβρου και ο τερματοφύλακας Γιώργος Καραγιάννης.
Ύστερα μετά το ’75, ακολουθεί μια εξίσου σημαντική ‘φουρνιά’, τ’ αδέρφια Τάκης και Γιάννης Κουφαλέξης, ο Μιχάλης Κολάκας, οι δίδυμοι αδελφοί Μπαρτζώκα, ο Γιώργος Σταμέλος, ο Νίκος Κλειδάς, ο Σούλης Τζοτζόκος, ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου (Μπόυ), ο Γιάννης Μπούρος, ο Ζαχαρίας Εγγλέζος, ο Μάνος Μπαλογιάννης, ο Γιώργος Σαραντάρης, ο Αρίστος Αυλωναρίτης και οι ‘διασημότεροι’ ίσως κοντοί του Χαλκιδέικου ποδοσφαίρου… ο Γιάννης Σόλιας και ο Γιάννης Μπασούκος… ο ‘τρίτος’ ο Λουκάς Βασιλείου, ξεκίνησε στα φυτώρια του Α.Ο. ‘Χαλκίς’.
Μετά το ’85 η ποδοσφαιρική ευημερία, παραδίδει τη ‘σκυτάλη’ στην ανέχεια. Έχει στερέψει η ‘δεξαμενή’ ταλέντων. Ύστερα και οι άλλοι σύλλογοι βρίσκουν, πολλές και συμφέρουσες επιλογές. Η ποδοσφαιρική αγορά έχει ανοίξει και ο κυρ-Μπάμπης ‘πουλάει ακριβά’ συνήθως! Μέσα σ’ αυτές τις ασύμφορες συγκυρίες, έρχεται και η κόπωση, περνάνε και τα χρόνια και ακόμη ένα ‘εγκεφαλικό’ μπλοκάρει την υγεία, του άλλοτε αεικίνητου και υπερδραστήριου Μπάμπη Κωτσακόπουλου, πλήττοντας έτσι και την ευεξία του πρωτοποριακού για εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικού συλλόγου.
Ο Σταμάτης Μπαρώτας, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο Βασίλης Γλωσσιώτης, ο Δημήτρης Γιαννάκης, ο Σταύρος Λέλος, ο Τάσος Καρβούνης, ο Νίκος και ο Γιώργος Ντόβρος, ο Κώστας Φωκάς, ο Δημήτρης Καραγιάννης, ο Θανάσης Γαϊτανάρος, ο Δημήτρης Τσάγκας και ο Βασίλης Χριστοδούλου, η ‘τρίτη γενιά’ στο αχνόφεγγο του ’90.
Βρίσκει ένα απόγευμα τον Θάνο Αναστασιάδη, που έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση ύστερα από μια πενταετή ευδόκιμη ποδοσφαιρική θητεία (’78-’83) στις ομάδες των Αλατσάτων, της Προποντίδας, του ‘Ευρίπου’ και του Πισσώνα και ακολουθεί πλέον ‘ρυθμούς συντήρησης’ μετρώντας στροφές στο Εθνικό Στάδιο της πόλης..!
Η συνάντηση με τον κυρ-Μπάμπη, αποτελεί ‘στροφή’ στην ποδοσφαιρική του πορεία του γνωστού δικηγόρου που αναλαμβάνει πολυποίκιλη δράση, αντιγράφοντας στοιχεία της δράσης και συμπεριφοράς του αυθεντικού Κωτσακόπουλου, δίνοντας όμως και μια εκσυγχρονιστική μορφή στη λειτουργία του συλλόγου, που αλλάζει προφίλ και δέκα χρόνια αργότερα και πλεύση.
Μιλάμε για τον σύγχρονο ‘Ευβοϊκό’ όταν ο Μπάμπης σμίγει με τον Θάνο εκεί στις αρχές του ’90. Η ομάδα ανασυγκροτείται και γίνεται πλέον ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα της Β’ Τοπικής που μετέχει. Το ’94-’95 έχουμε και τη συμμετοχή των ‘Σακελλαράκηδων’, αρχικά του Βασίλη και στη συνέχεια του Κώστα και Παναγιώτη. Η ομάδα ισχυροποιεί τη θέση της και δείχνει πλέον ώριμη για την ανώτερη κατηγορία.

Ήδη έχει αφήσει πίσω της, της ‘τσιγγάνικες’ συνήθειες της και ‘εδραιώνεται’ στο γήπεδο του ‘Βούρκου’. Η Προποντίδα συμπαρίσταται, διευκολύνει, ενθαρρύνει και ενισχύει με κάποιον παίκτη κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη. Ο Κωτσακόπουλος έχει ρίξει βέβαια τους ρυθμούς του, όμως η ‘χημεία’ μαζί του είναι καλή.
Ο Αναστασιάδης έχει φέρει στην ομάδα στο ‘λυκόφως’ της καριέρας τους, τους Θανάση Κυριαζόπουλο, Νίκο Μπαμπαράκο, Άκη Χατζηϊωάννου και Σταύρο Μιχαηλίδη, καλοί παίκτες που βοηθούν σημαντικά. Το ’91 όλοι μαζί προσπαθούν και σώζουν την ομάδα απ’ την περιπέτεια του υποβιβασμού. Αυτό θα ισοδυναμούσε με πισωγύρισμα. Την επόμενη σεζόν ακολουθεί γενική μάζωξη. Παίρνουν κάποιους νεαρούς απ’ τον ‘Εύριπο’ και ενεργοποιούνται κάποιοι αδρανοποιημένοι της κοινωνικής εμβέλειας του Θάνου.
Η ομάδα διατηρείται σε καλή κατάσταση και όταν μπαίνουν δυναμικά οι ‘Σακελλαράκηδες’, έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν, όχι κατ’ ανάγκην ακριβές, αλλά ιδιαίτερα προσεγμένες μεταγραφές για να γίνουν ανταγωνιστικοί, με στόχο ένα ακόμη άλμα στην πορεία του συλλόγου. Μετά το ’95 ο Παπαγρηγορίου, ο Αγγέλου και ο Γιαννέλης που έρχεται να ‘συμπληρώσει’ τον νεαρό και εξελίξιμο τότε τερματοφύλακα Δημήτρη Καραγιάννη. Με την προσθήκη αργότερα των Ζώγα, Ντελέκου και Καπέλλου, έρχεται 3η στην ισχυρή τότε Β’ κατηγορία που συμμετέχουν και διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ομάδες του Πάλιουρα, της Δροσιάς και του Φάρου Αυλίδας.

Την περίοδο 2000-01 ανεβαίνουν κατηγορία με ρεκόρ βαθμών σε σύνολο 77 και έχοντας επιτύχει 13 νίκες στα 15 εκτός έδρας παιχνίδια μετέχοντας στο Νότιο Όμιλο της Β’ κατηγορίας.
Συνεχίζουν χωρίς ‘τυμπανοκρουσίες’ δίνοντας ‘συνετά’ χρήματα για ουσιαστικές μεταγραφές. Έρχεται ο Νταβόρ Γιακόβλεβιτς απ’ τον Αχαρναϊκό, δεινός σκόρερ που είχε άλλωστε θητεύσει με επιτυχία στις επαγγελματικές κατηγορίες με τις ομάδες του Λεβαδειακού, του Α.Ο. ‘Χαλκίς’ και του Εθνικού Αστέρα. ‘Μανούλα’ γι’ αυτή την κατηγορία στο σκοράρισμα και φόβητρο για όλες τις άμυνες. Λίγο αργότερα και ο Κώστας Ταυλαρίδης σπουδαίος αμυντικός χαφ, με θητεία στον Α.Ο. Αιγάλεω και ‘απόπειρα’ για διεθνή καριέρα…
Το φίλαθλο κοινό της πόλης, στρέφεται προς τη νέα ποδοσφαιρική δύναμη και γεμίζει το γήπεδο, που στα ‘καλά’ παιχνίδια με Αρτάκη, Λήλα και Ηρακλή φθάνει σχεδόν τους χίλιους φιλάθλους. Πάθος, φανατισμός, πανό και συνθήματα και επιτέλους οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις προσδίδουν μια ‘άγρια ομορφιά’ εντός και εκτός γηπέδου.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο ‘Ευβοϊκός’ χάνει την άνοδο στην ισοβαθμία απ’ την Δόξα Προκοπίου. Ένα καλό πλασάρισμα το 2002-03 και το 2003-04 ‘παίρνουν’ κι αυτήν την κατηγορία και ανεβαίνουν στην Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική ή ‘Περιφερειακό’ όπως το συνηθίζουν.
Στο ‘Περιφερειακό’ κατεβάζουν σπουδαία ομάδα, με ηχηρά ονόματα, εκτός του Γιακόβλεβιτς και οι Κνέζεβιτς, Μαστραγγελής, Κώτσιας, Ιωαννίδης, Μεθενίτης, Μπέτσας, Φούρλης, Συνοδάκης, Σταματίου, Τσάγγας και Καρβούνης. Παραμένουν οι ‘παλιοί’, Παρίσης και Γουβιώτης και έρχονται από κάτω οι φερέλπιδες νεαροί, Ξιφαράς, Σαλεμής, Ρουμπής, και Γιογιός. Το 2004-05 ο Ευβοϊκός παίζει στη Δ’ Εθνική. Εδώ αποχωρούν οι ‘Σακελλαράκηδες’ αρνούμενοι να αναλάβουν τα οικονομικά μεγέθη-κόστη της κατηγορίας. Η ομάδα συνεχίζει αξιοπρεπώς. Αποχωρεί και ο Αναστασιάδης ύστερα από το ‘διπλό΄στη Λήμνο και η ομάδα υποβιβάζεται, χάρις και στην ‘συμπαιγνία’ της Μυτιλήνης με πρωταγωνιστικές την ομάδα της Αγίας Παρασκευής και μιας άλλης…
Από το μοντέρνο πραγματικά ποδοσφαιρικό συγκρότημα, που τα χρόνια του 2000 και μετά διαθέτει γυμναστή (Νίκος Αναστασιάδης) και φυσικοθεραπευτή (Γιώργος Τζίδρας) και εξαιρετικούς συνεργάτες όπως ο Γενικός Έφορος, Θανάσης Αδάμ, ο Γενικός Αρχηγός, Σταύρος Λέλος, αλλά και τον πολύπειρο Κυρ-Αλέκο Ταμπάκη, καταρρέει και χάνει για την συνέχεια ‘τρεις στις τρεις’ κατηγορίες…
‘Σήμερα παραμένει ποδοσφαιρικό παράρτημα της Προποντίδας, καλλιεργώντας τα ‘φυτώρια’ της ομάδας και επιστρέφοντας και πάλι στις ρίζες του’, όπως θα τονίσει ολοκληρώνοντας την ιστορική μαρτυρία του, προς του συντελεστές αυτού του βιβλίου ο Θάνος Αναστασιάδης.
Ένας παράγοντας έδωσε συνέχεια σε μια ομολογουμένως ‘ρομαντική ιστορία’ που αναβιώνει τους αγώνες ενός ανθρώπου, ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, στις μέρες της ανέχειας και απαξίωση, οπού ένας γενικός ‘καβουκισμός’ έχει καταλάβει τους πάντες και τα πάντα.
Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετεπρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς