EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: Αναδρομή στα αγωνιστικά γεγονότα του ’60 (μέρος 1o)

Η αγωνιστική δράση των ομάδων της πόλης μας και σε ενδοχωριακό επίπεδο, κορυφώνεται κυρίως με τις συγκρούσεις ‘Ευρίπου’-Ολυμπιακού που εξιτάρουν, προκαλούν, και παροξύνουν πάθη και συναισθήματα μεταξύ φιλάθλων χωρίς όμως επεισόδια και εκτροπές. Πάντα σε κόσμια έως ανεκτά επίπεδα.

Μια απ’ τις τελευταίες συναντήσεις του Ολυμπιακού σε τοπικό επίπεδο περιγράφει ο Κώστας Γλαύκος, τον Σεπτέμβρη του 1960, γιατί την ίδια αγωνιστική περίοδο ο Ολυμπιακός περνάει στη Β’ Εθνική και συνεχίζει μέχρι τη συγχώνευση του ’67. Ο αγώνας στο Εθνικό Στάδιο με αντίπαλο την Προποντίδα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ 4-1

‘Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 1960 έγινε στο Εθνικό Στάδιο Χαλκίδας, ο αγώνας πρωταθλήματος Ολυμπιακού-Προποντίδας, που έληξε με 4-1 υπέρ του Ολυμπιακού. Αν και η απόδοση του νικητού δεν ήταν πολύ καλή, εν τούτοις νίκησε με ευχέρεια και με μεγάλο σκορ την Προποντίδα.

Καλύτεροι παίκτες του ήταν οι Ζαρίκος, που απέκρουσε και πέναλτυ, Μοσχολιός, Ντόκος και Μαυραγιάννης.

Ήδη στο πρωτάθλημα, προηγείται ο Ολυμπιακός με 6 βαθμούς σε 2 αγώνες και ακολουθούν η ΑΕΚ με 6 βαθμούς σε 3 αγώνες, η Προποντίδα με 3 βαθμούς σε 2 αγώνες και η Ένωσις με 1 βαθμό σε 1 αγώνα…’.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ζαρίκος-Κούκουρας-Πατρίκας-Τσάκαλος Δ.-Μοσχολιός-Κωνσταντόπουλος-Ευθυμίου-Μαυραγάννης-Ντόκος-Αγγελόπουλος και Χατζητσοπάνης.’

Η Προποντίδα προβάλλει δυναμικά το αγωνιστικό της προφίλ, με την ανατολή αυτής της δεκαετίας. Έχει στις τάξεις της πολλά ‘αστέρια’. Η σταδιοδρομία της στην Τοπική αλλά και στις Εθνικές Κατηγορίες, δείχνει απόλυτα φυσιολογική, όμως θα διακοπεί απ’ την πρώτη συγχώνευση αυτής δεκαετίας, που θα αναδείξει τη νέα δύναμη στο ποδόσφαιρο της πόλης, τον ‘Εύριπο’ (1962).

‘Η ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΜΕ 2-0 ΕΠΕΒΛΗΘΗ ΤΟΥ ΚΑΔΜΟΥ ΘΗΒΩΝ’

Λιβαδειά 30 Απριλίου 1961

‘Σήμερον διεξήχθη ενταύθα ο αγών κατατάξεως δια την κατάληψην της τρίτης θέσεως του πρωταθλήματος Ε.Π.Σ. Εύβοιας-Βοιωτίας (τας δυο πρώτας θέσεις κατέκτησεν ως γνωστόν, ο Ολυμπιακός Χαλκίδος και η Παλλεβαδειακή) μεταξύ της Προποντίδας Χαλκίδος και του Κάδμου Θηβών. Νικήτρια κατόπιν ενδιαφέροντος αγώνος, ανεδείχθη η Προποντίς με 2-0.

Η ομάς της Χαλκίδος, παρά το γεγονός ότι ο άνεμος ήτο αντίθετος εις το α’ ημίχρονον διετήρησεν εμφανέστατην υπεροχήν, την οποίαν και ηξιοποίησε δις δια των Ρίζου (4′) και Λέλου (22′).

Εκ της νικήτριας διεκρίθησαν οι Καραγιάννης, Τοκπασίδης, Εμμανουηλίδης, Λέλος και οι Μούτσος, Μπελέκος και Χάνος του Κάδμου.

Τον αγώνα διηύθυναν αψόγως ο κ. Πατσινιάν, μετά των εποπτών κ. Σεϊτανίδη και Μαρίνου’.

ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ: Καραγιάννης-Βαλσάμης-Τοκπασίδης Α.-Κούκουρας Ι.-Τοπουζίδης-Μπελλιάς-Καραγκούνης-Ρίζος-Εμμανουηλίδης-Ξανθόπουλος-Λέλος.’

Την περίοδο ’62-’63, όλο το ενδιαφέρον των φιλάθλων, επικεντρώνεται στον νεοσύστατο ‘Εύριπο’ και βέβαια στον Ολυμπιακό που φαίνεται ώριμος και ικανός για το ‘κάτι πάρα-πάνω’ που θα το καταφέρει με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Τα πρώτα βήματα στα δύσβατα αγωνιστικά μονοπάτια της Β’ Εθνικής επιχειρεί ο ‘Εύριπος’ και η πορεία του δείχνει ενθαρρυντική, η συνέχεια όμως ήταν απογοητευτική για τη νεαρή και άπειρη ομάδα του Μπάμπη Γκραβαρία.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ-ΕΥΡΙΠΟΣ 1-0

Δεκέμβριος 1962

‘Σημαντική νίκη πέτυχε ο Διαγόρας επί του ισχυρού Εύριπου με 1-0. Το παιχνίδι διεξήχθηκε μέσα σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Ήταν ταχύ, τεχνικό και το παρακολούθησαν πάνω από 3.000 φίλαθλοι.

Ο Διαγόρας ήταν έξοχος κατά το α’ ημίχρονο, ενώ στην επανάληψη ο ‘Εύριπος’ ήταν μαχητικός, είχε πρωτοβουλία αλλά υστέρησε τεχνικώς και δεν ήταν αποτελεσματικός. Το μοναδικό τέρμα πέτυχε ο Σβίνος στο 20′.

ΕΥΡΙΠΟΣ: Κενάνογλου-Τοκπασίδης Ανδ.-Κρεμμύδας-Βισβίνης-Φράγκος-Κούκουρας Ι.-Μπίμπης-Σπύρου-Τοπουζίδης-Εμμανουηλίδης-Κουτσούμπης Δ.’

Την ίδια περίοδο το ‘ΕΥΒΟΪΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ’ μας πληροφορεί για μια νίκη επί της Ελευθερόπουλης Καβάλας με 2-0, με τέρματα που πέτυχε ο Νίκος Εμμανουηλίδης στο 60′ και στο 83′. Από την περίοδο ο ‘Εύριπος’ αγωνίζεται σ’ έναν όμιλο μεταξύ Θράκης και Μακεδονίας. Ο ‘Δομοκός’ με τις ανηφόρες και τις πολλές στροφές, έχει γίνει εφιάλτης για τους ποδοσφαιριστές, που εξουθενωμένοι στον β’ γύρο, θα απομακρυνθούν βαθμολογικά απ’ τη ‘ζώνη σωτηρίας’ και θα υποχωρήσουν στην τοπική κατηγορία.

Ο Ολυμπιακός είναι ισχυρός και αντιμετωπίζεται με ‘σεβασμό’ απ’ τους ιθύνοντες της ΕΠΟ. Έχει στο ‘διευθυντήριο’ τον σπουδαίο Μανώλη Καστριώτη και απερίσπαστος πλέον και σ’ ένα ‘βολικό’ από πλευράς μετακινήσεων Νότιο Όμιλο ‘πετάει’ από νίκη σε νίκη προς τη μεγάλη κατηγορία. Αυτή τη φορά εκτός έδρας στην Πάτρα επί της ισχυρής Παναχαϊκής με 2-1.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ ΜΕ 2-1

‘Ο Ολυμπιακός Χαλκίδος, 18 Ιανουαρίου 1963, επραγματοποίησεν σήμερον εις την πόλιν μας, θαυμάσιαν εμφάνισιν και ενίκησεν καθαρά την Παναχαϊκή με 2-1 (1-1). Ο Ολυμπιακός προηγήθη εις το σκορ δια του Κακαβά εις το 31′. Ισοφάρισε η Παναχαϊκλη δια του Εμμανουηλίδη εις το 32′. Το νικητήριον τέρμα το εσημείωσε ο Ολυμπιακός εις το 25′ του β’ ημιχρόνου δια του Γιαννακού. Εις το 9′ ένα σουτ του Αγγελόπουλου προσέκρουσεν εις την δοκόν της εστίας της Παναχαϊκής.

Διεκρίθησαν οι Τσακάλης, Χαραλάμπους, Κακαβάς, Γιαννακός.

Τον αγώνα παρακολούθησαν τέσσερις χιλιάδες θεατές. Ο διαιτητής κ. Χουμεριανός, άριστος’.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ντότσικας-Κούκουρας Ν.-Τσακάλης Δ.-Κωνσταντόπουλος-Τάτσικας-Λίβας-Μαυρογιάννης-Κακαβάς-Αγγελόπουλος-Γιαννακός.’

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές αναφορές του Αθλητικού Τύπου της εποχής ’62-’63:

‘Ο ‘Εύριπος’ αποσπά ισοπαλία απ’ τον ισχυρό και ιστορικό Αστέρα Αθηνών 2-2 με τέρματα που σημείωσε ο Σπύρου στο 46′ και 79′ του αγώνος. Ο Ολυμπιακός την ίδια αγωνιστική… ‘μολονότι ηγωνίσθη εκτός έδρας (Λιβαδειά) εν τούτοις κατόρθωσε να προηγηθεί με 2-0, χάρις εις δυο τέρματα του Μαυρογιάννη στο 21′ και 51′ Δεν ηδυνήθη όμως να κρατήσει τη νίκην, την οποία τελικώς απώλεσεν εις το 88′ δεχθείς το τέρμα της ισοφαρίσεως με κεφαλιά.’

Ο Εύριπος είχε αγωνισθεί με τους: Κενάνογλου-Γιαννακό-Φράγκο-Κρεμμύδα-Τοκπασίδη Α.-Ρίζο-Κούκουρα Ι.-Εμμανουηλίδη-Κορωναίο-Σπύρου και Κουτσούμπη Δ.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ με τη συνήθη σύνθεση: Ντότσικας-Κούκουρας Ν.-Πατρίκας-Τσακάλης Δ.-Μοσχολιός-Χαραλάμπους-Λίβας-Μαυρογιάννης-Αγγελόπουλος-Κακαβάς και Γιαννακός

Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ’62-’63, βρίσκει τον Ολυμπιακό πρωταθλητή, που εκτενώς έχουμε περιγράψει στην προηγούμενη ενότητα.

Μια απ’ τις σημαντικότερες επιτυχίες του Χαλκιδέικου ποδοσφαίρου, ήταν η γενναία ισοπαλία των ‘ερυθρόλευκων’ επί του πανίσχυρου τότε Παναθηναϊκού, των αλλεπάλληλων πρωταθλημάτων των πρώτων περιόδων του ‘Εθνικού Συστήματος’ που καθιέρωσε απ’ το ’59 η ΕΠΟ. Ας σημειωθεί ότι αυτή την αγωνιστική περίοδο (’63-’64) ο Παναθηναϊκός κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κ14 ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Προποντίδα-Αθλόπολις 2-0

Β’ ΕΠΣΕ: Πρόγραμμα αγώνων (14-15/3)

Κώστας Λαγός

Ληλάντιο-Μεσσοποταμία 1-1

Κωνσταντίνος Χαρμαντάς