EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ‘Ένωση’ & Προποντίδα στα μέσα του ’50

Ο Ολυμπιακός ανασυντάσσεται, όμως δεν έχει δείξει πλήρως την αξία του. Την περίοδο ’51-’52, το πρωτάθλημα χάνεται και πάει στην ‘Παλλεβαδειακή’. Επανακάμπτει την επόμενη αγωνιστική περίοδο ’52-’53 και το κερδίζει χωρίς ήττα! Μη φανταστείτε πάντως κάποιο πρωτάθλημα κάθε φορά και μέχρι την περίοδο ’59-’60 με τα χαρακτηριστικά ‘Μαραθωνίου’. ‘Μια κούρσα ημιαντοχής’ και όχι κάτι περισσότερο. Ένας ολιγάριθμος όμιλος έξι αγωνιστικών και ύστερα μια τελική αναμέτρηση με τους Βοιωτούς. Ακολουθούσε ένα ιδιόρρυθμο σύστημα αγώνων με εκπροσώπους άλλων πόλεων, με στόχο τη Β’ Εθνική.

Η ΑΕΚ είναι πολύ δυνατή και παίρνει επάξια την πρώτη θέση την περίοδο ’53-’54. Αντιμετωπίζει την πανίσχυρη πρωταθλήτρια Βοιωτίας Παλλεβαδειακή, την οποία κερδίζει εντός 1-0, χάνει εκτός επίσης 1-0 και σε αγώνα μπαράζ στο γήπεδο ‘Λεωφόρος Αλεξάνδρας’ ηττάται με 3-0 σ’ ένα παιχνίδι που άφησε πολλές υπόνοιες εξ ιδίων καταδολίευσης του αποτελέσματος, όπως θα υποστηρίξει ο Χαράλαμπος Αβερκιάδης.

Ας δούμε τους πρωταγωνιστές του γηπέδου, που συγκρούονται για τον τίτλο μέχρι το ’55, Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Ο πρώτος έχει στις τάξεις του λαμπρούς ποδοσφαιριστές που θ’ αφήσουν εποχή: Γούλιας-Καραμουσουλάκης-Λαγός-Γκριτζάλας-Γεώργιος Χαραλάμπους-Τσομώκος-Μπεζάνης-Παπαϊωάννου-Παπασχοινόπουλος-Νικήτας-Αγγελόπουλος-Χρυσικός-Καλαμακίδης-Αλέκος Ταμπάκης-Τσαλίκης και Παλαιός.

Η ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας είναι ένα σφριγηλό ποδοσφαιρικό συγκρότημα, με πολύ ταλέντο και πάθος για διάκριση. Οι ποδοσφαιριστές που την αποτελούν: Αλεξόπουλος-Γρηγόριος Γίγας-Ιωάννης Τουρκάκης-Ευάγγελος Φαρμάκης-Εμμανουήλ Αγγελίδης-Αλέκος Αρβανιτίδης-Αθανάσιος και Νίκος Παπαδόπουλος-Ιωάννης Πατερίτσας-Χρήστος Καραμανώλης-Νίκος Νασουφίδης-Αλέκος Σεχίδης-Χαράλαμπος Τουβλατζής-Κώστας Μπισμπικόπουλος-Χρήστος Κεντριστάκης-Χαράλαμπος Μπουραέλλος-Χάρης Νασουφίδης και Νίκος Ερμιζάς. Ήδη μετά το ’50 η ΑΕΚ είχε ενισχυθεί, με την προσθήκη στις ποδοσφαιρικές τάξεις της, των έμπειρων με ερυθρόλευκες βέβαια καταβολές, Κωτσακόπουλου, Λελάκη, Αγγελίδη και Σφονδύλη.

Κάποιοι εξ αυτών σταμάτησαν για τη συνέχεια και μέχρι τέλους της δεκαετίας, κάποιοι άλλοι άλλαξαν ομάδα, όμως παρέμεινε ο κορμός, που αποτέλεσε τον συνδετικό ιστό για την νεότερη γενιά ποδοσφαιριστών και στην ΑΕΚ.

Το ‘ΕΥΒΟΪΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ’ μας πληροφορεί για τα αγωνιστικά αποτελέσματα της εναρκτήριας περιόδου ’56-’57 τον Σεπτέμβριο του 1956:

  • 16 Σεπτεμβρίου 1956. ΑΕΚ-ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ 2-1
  • 23 Σεπτεμβρίου 1956. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ 1-0
  • 30 Σεπτεμβρίου 1956. ΕΝΩΣΙΣ-ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ 3-1

Στις 3 του Σεπτέμβρη ο Ολυμπιακός σε φιλικό αγώνα, είχε επιβληθεί της ΑΕΚ με 3-0, παρουσία χίλιων περίπου φιλάθλων.

1958-Τα ‘τσικό’ της Προποντίδας. Ανάμεσα τους ο Σούλης Παππάς, ο Βασίλης Τοκπασίδης, ο Νίκος Εμμανουηλίδης και τόσοι άλλοι αστεράτοι άσσοι της Προποντίδας, των μετέπειτα ‘Εύριπος’ και ‘Α.Ο. Χαλκίς’, της δεκαετίας του ’60.

Μέχρι το ’55 η ‘Ένωση’ βρίσκεται σε παρακμή, η Προποντίδα σε καθυστέρηση και δείχνουν συγκαταβατική συμπεριφορά στην υπεροχή των δύο άλλων. Εκεί κοντά στο ’55, καθιερώνεται το παιδικό πρωτάθλημα των ομάδων και εμφανίζονται τα ‘τσικό’. Μάλιστα ο Σούλης Παππάς, αλλά και ο Νίκος Σιμιτζής, θυμούνται εκεί μετά το ’55, να γίνονται αγώνες, μετέχοντας αργότερα βέβαια και οι ίδιοι, πριν απ’ την κύρια συνάντηση των ομάδων, που έπαιρναν μέρος στο πρωτάθλημα.

Ένα ποδοσφαιρικό μελίσσι είναι οι ομάδες μετά το ’55. Τα τμήματα υποδομής, τροφοδοτούν χωρίς διακοπή τις ομάδες ανδρών, και οι ‘νεοσσοί’ του ’55 γίνονται άσσοι πανελλήνιας ακτινοβολίας στις αρχές και μετά της επόμενης δεκαετίας. Μερικοί απ’ αυτούς, ο Νίκος Εμμανουηλίδης, ο Σούλης Παππάς, ο Ανδρέας και ο Βασίλης Τοκπασίδης, ο Γιάννης Κούκουρας, ο Ανέστης Μπελιάς και άλλοι απ’ την Προποντίδα. Έχει ακόμα στις τάξεις της η Προποντίδα παίκτες που έρχονται απ’ τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου αλλά και πριν τον πόλεμο που την ‘συντροφεύουν’ τα πρώτα χρόνια αυτής της δεκαετίας: Βασίλης Πλάκας, Δημήτριος Μαγούλας, Ιππίας Αδαμάκης, Ιωάννης Μπούρικας, Νικόλαος Παπίλας, Μιχάλης Μάνος, Γεώργιος Καράμπελας, Ευάγγελος Οικονομίδης, Παρασκευάς Μόσχος, Ιωάννης Αδαμάκης, Ανδρέας και Ιωάννης Σαμαντούρας, Μιχάλης Εμμανουηλίδης, Παναγιώτης Κόλλας, Γεώργιος Πλάκας και Ευάγγελος Μικιός.

Ο Αργύρης Νεοφώτιστος, ο Θόδωρος Κουμπιάς, ο Ανδρέας Φράγκος, ο Γιάννης Κορωναίος, τ’ αδέλφια Γεώργιος και Δημήτρης Κουτσούμπης απ’ την ‘Ένωση’ και ο Νίκος Βασιλάκος με τον Κομνηνό Μαστρογιαννάκη απ’ την ΑΕΚ. Πληροφορούμαστε ότι ο Ανδρέας Φράγκος θήτευσε αρχικά στα τμήματα υποδομής ή στα ‘δεύτερα’ του Ολυμπιακού Χαλκίδος, πριν φθάσει στην ‘Ένωση’ και αργότερα με την ‘συγχώνευση’ στον Εύριπος.

Προς το τέλος της δεκαετίας συναντάμε ακόμη σπουδαίους ‘Ενωσέους’ ποδοσφαιριστές όπως ο τερματοφύλακας Ανδρέου, ο Αγγέλου, ο Ματζαργιώτης, ο Τρεπεκλής, ο Γιαννακός, ο Βισβίνης και ο Λεκατσάς. Όλοι οι προαναφερόμενοι νεαροί τότε στο ξεκίνημα της δεκαετίας. Στην επανεκκίνηση αυτής της ποδοσφαιρικής μηχανής μετά τον εμφύλιο η Ένωση στηρίχθηκε στους: Κώστα Σορόπουλο, Βασίλη Δοξόπουλο, Βασίλη Βαρβούζο, Κώστα Βάσο, Γεώργιο Στράντζαλη, Ευάγγελο Τούρτα, Κώστα Γκίνη, Νίκο Καρπάθιο, Αθανάσιο Μπαλάνο, Λ. Βουτυρά, και Γεώργιο Κοντογιάννη.

Απ’ τον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Βλάχος, ο Νίκος Κούκουρας, ο Νίκος Σιμιτζής και ο Βέλλιος Σπύρου που πολύ αργότερα ο Τάσος Καμπούρης τον έφερε στον Εύριπο (’63) καθώς και άλλοι ταλαντούχοι που θα επανδρώσουν την ερυθρόλευκη ενδεκάδα την επόμενη δεκαετία.

Αγωνιστική πληροφόρηση γι’ αυτή τη δεκαετία δεν συναντάς στις στήλες τοπικών εφημερίδων. Δεν πρέπει αυτήν την περίοδο, να υπήρχε και κάποια εφημερίδα με αμιγώς αθλητικά θέματα. Περιέργως και ο ‘ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ’ δεν αναφέρεται σ’ αυτήν την εποχή.

Ο εκδότης του, Κώστας Χαραμαντίδης, καταλαμβάνεται από ‘Ενωσιακά’ αισθήματα… που προσκρούουν αυτή την περίοδο στην εκτόξευση του Ολυμπιακού!

Άλλωστε τα ‘μεγαθήρια’ της αθλητικής ενημέρωσης, εφημερίδες με Πανελλήνια κυκλοφορία, ‘ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ’ και ‘ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ’, δίνουν χώρο στις Χαλκιδέικες ομάδες, μέσα απ’ την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι αθλητικοί ανταποκριτές, κυρίως ο Κώστας Καραμουσουλάκης, με πολύπλευρη δράση στον αθλητικό χώρο γενικότερα, αλλά και ο Αντώνης Μουστάκας αρκετά αργότερα.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Β’ ΕΠΣΕ: Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής (26-27/11)

Κώστας Λαγός

Α’ ΕΠΣΕ: Μακρυκάπα-Αιδηψός 3-5

Προγνωστικά Τσάμπιονς Λιγκ. Σφραγίζουν τα εισιτήρια στο 3.35

koubanezos.gr