BLOGS EVIASPORTS.GR ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Το θεόγραφο βουνό (μέρος 4ο)

Με τον Θανάση Κούτο
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Θρύλοι και παραδόσεις

Το Φαράγγι της ‘Αγάλης’

‘Αν η Δέλφη ήταν γυναίκα, το φαράγγι της Αγάλης θα ‘ταν η ερωτογόνος περιοχή, μια μητρογεννητική… για το εύσχημο του χαρακτηρισμού… σχισμή ανάμεσα στα σκέλη της πέτρινης θεάς’.

…Λέγεται… μάλλον θρυλείται…

…Ένα μελίσσι ήρθε και φώλιασε σε μια κόγχη ενός απόκρημνου βράχου του φαραγγιού. Και ήρθαν κι άλλα σμήνη μελισσών να προστεθούν και η κοινότητα αβγάτισε και πρόκοψε. Το μέλι άφθονο, χρυσοί σταλακτίτες, που δεν άργησαν να προκαλέσουν την επιθυμία και για την συνέχεια την απληστία ενός χωρικού της περιοχής…

…Δέθηκε λοιπόν μ’ ένα χονδρό σχοινί απ’ την κορυφή του βράχου και κατέβηκε ως το σημείο και άρχισε το τρυγητό χωρίς σταματημό… όταν ακούσθηκε στην αρχή μια φωνή…

‘σώνει πια…’

και ύστερα ξανά και ξανά… ‘σώνει πια…’

αλλά δεν άκουγε… μόνο έβλεπε… όταν ξαφνικά σήκωσε το κεφάλι του να δει ψηλά. Απ’ την τρομάρα του, φαντάστηκε το σχοινί σαν φίδι που ερχόταν κατά πάνω του… και τότε με μιας τράβηξε το μαχαίρι για να το κόψει… και να βρεθεί νεκρός στο βάθος του γκρεμού..!

Μύθος… μάλλον θρύλος. Το μήνυμα εύληπτο και διδακτικό…

***

Στο Φαράγγι της Αγάλης γίνονταν επί Τουρκοκρατίας σφαγές Ελλήνων πατριωτών. Οι παλιότεροι διέσωσαν σαν τον θρύλο, ότι την νύκτα σε χρόνους μεταγενέστερους ακούγονταν ‘τα σπαρακτικά ουρλιαχτά των σφαγιασθέντων’ ανάμεσα σε κατάρες για τους σφαγείς των. Στα παιδιά μου χρόνια, θυμάμαι ότι ουδέποτε εγώ και όλοι σχεδόν οι συνομίλοι μου πλησιάσαμε στην είσοδο του φαραγγιού και μόνο στο άκουσμα ‘Αγάλη’, νοιώθαμε με ένα σύγκρυο να διαπερνά την ραχοκοκαλιά μας…

‘Αγάλη’ και τώρα ανατρέχω σ’ ένα παλιό, εμπεριστατωμένο αναλυτικό λεξικό.

Αγάλι-αγαλιάζω: Σιγά-σιγά, όχι γρήγορα, ήσυχα, χωρίς θόρυβο, ευχαριστιέμαι πολύ, ευφραίνομαι, χαίρομαι υπερβολικά.

Οι ντόπιοι έδωσαν την ονομασία αυτή, προφανώς για να εξευμενίσουν την κατάρα που σέρνει ο τόπος και να εξοστρακίσουν τον φόβο τους.

Η πλαγιά της ‘Διαολάκιζας’

Χάσκει πάνω απ’ την είσοδο του γνωστού Φαραγγιού…

Διαολάκιζα… απ’ το διαολολακίζω, που σημαίνει σε απλά και καθημερινά ελληνικά διαολολακίζω ή διαολοτρέχψ .

Διαολολάιζα… απ’ το διαολολαΐζω, που σημαίνει στη γλώσσα των ντόπιων… διαολοσυχνάζω που παραπέμπει σε διαολοσύναξη… διαολότοπος.

Κατά ένα μυστηριώδη και ανεξήγητο τρόπο, που αποτελεί παραδοξότητα για ντόπιους και ξένους μελετητές, οι άνθρωποι εκείνης της μακρινής εποχής εγκατέλειψαν αυτόν τον τόπο, αφήνοντας πίσω τους κάποια πέτρινα μεγαλιθικά απομεινάρια, ύστερα από ένα υπερφυσικό γεγονός που συνέβη και τρόμαξε αυτούς του ανθρώπους. Τα τεράστια σμιλεμένα αγκωνάρια που βρέθηκαν στην περιοχή, παραπέμπουν στην ύπαρξη μιας γιγαντοφυλής, προφανώς σε χρόνους προϊστορικούς!

Η σπήλα της Βοϊδοκλέφτρας

Άντρο ληστοσυμμοριών, που λυμαίνονταν τον κάμπο της Μεσσαπίας, κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αι. και ήταν βέβαια το καταληκτικό σημείο των ζώων που αφαιρούνταν απ’ τον κάμπο και τα αγροκτήματα των ανθρώπων της περιοχής.

Η Ελένη Τσάμαρη, η υπεραιωνόβια γιαγιά, γνωστή και ως ‘Τάσενα’, μου είχε πει, όταν πριν αρκετά χρόνια μάζευα μαρτυριακό υλικό για την έκδοση ενός βιβλίου για την περιοχή…

…ότι στο διάσελο προς Γλυφάδα και στη θέση Ράχη, υπήρχε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα… λίμνη, που πότιζε τα κοπάδια (βόδια) Τρικαλινών και Βοιωτών και που νοίκιαζε σ’ αυτούς Λουτσαΐτης ‘ιδιοκτήτης’…

Κάποια στιγμή όπως έλεγε η ίδια και εξηγούσε ο πατέρας της όταν ήταν μικρή… η συμφωνία χάλασε και ο ενοικιαστής χολωμένος… άνοιξε μια καταβόθρα και το νερό της λίμνης χάθηκε οριστικά.

Η Βρύση της Σούτας

…Κανονικά του Σούτα, που έδρασε καπετάνιος της Κλεφτουριάς τα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια στην περιοχή, επιστήθιος φίλος και συναγωνιστής του οπλαρχηγού Άγγελου Γοβιού.

Οι ‘κλέφτες’ εκείνης της περιόδου, έδωσαν την θέση τους στους ‘κλαρίτες’ που έδρασαν επί Γερμανικής Κατοχής (’41-’44) με τον καπετάν-Βλαχούτσικο να επιτηρεί την ορεινή ύπαιθρο και η Δίρφυς ένα ανταρτοβούνι, με τους τσοπάνηφες (μαρτυρία Γιάννη Ντελέκου), να διασύρουν ‘μέσω αυτής’ και προς Αιγαίο δεκάδες των Εβραίων αλλά και ντόπιων αγωνιστών.

Θανάσης Κούτος: Το θεόγραφο βουνό (μέρος 3ο)

Θανάσης Κούτος: Το θεόγραφο βουνό (μέρος 2ο)

Θανάσης Κούτος: Το θεόγραφο βουνό

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λίβερπουλ – Σίτι. Και τώρα οι δύο τους! Τι ποντάρουμε;

koubanezos.gr

Α’ ΕΠΣΕ: Η μάχη για την αποφυγή της 13ης θέσης

Κώστας Λαγός

Προγνωστικά Σαββάτου. 20 χρόνια μετά…

koubanezos.gr