
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ Στη χώρα της μούντζας και του ρε!
Θρύλοι και μύθοι ζώνουν το θεόρατο βουνό από παντού και σ’ όλες τις γεωλογικές περιόδους, που η μητέρα Φύση καθοδηγεί την ζωή στον πλανήτη Γη και βέβαια σε τούτη τη γωνιά της Ελληνικής επικράτειας.
Αναφερθήκαμε στην μυθολογία, στο προηγούμενο αφιέρωμα μας, όμως και η προϊστορία αλλά και η ιστορία διεκδικούν μερίδιο σ’ αυτή την ιδιαίτερη αναφορά μας, σ’ αυτό το περήφανο έως επιβλητικό βουνό, που η μοίρα το έφερε να ζήσω τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής μου και συνεχίζω να επισκέπτομαι, προφανώς τον προπόδιο γενέθλιο τόπο, το χωριό τον Άγιο Αθανάσιο.
Η προϊστορία λοιπόν φέρνει σε ‘πρώτο πλάνο’ την σπηλιά της ‘Βοϊδοκλέφτρας’ με ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας της Νεολιθικής εποχής. Στην είσοδο της ίδιας σπηλιάς, από αφηγήσεις παλιότερων, που πήραν πληροφόρηση από προγόνους τους που έζησαν την περίοδο των ληστρικών επιδρομών εκεί στα μέσα του 19ου αιώνα, βρέθηκε σημαντική ποσότητα χρυσού. Ο επί σειράν ετών Πρόεδρος της Κοινότητος Ηλίας Τσάμαρης, σε παλιότερη έρευνα μου, μου είχε αποκαλύψει ότι σε εποχή απροσδιόριστη χρονικά, υπήρχαν αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ευγενών μετάλλων, γι’ αυτό και η περιοχή ονομαζόταν ‘Καρατιά’, όμως και μέχρι σήμερα διατηρεί την ονομασία της κατά τα συνήθη σύντμηση της λέξης απ’ τους ανθρώπους της υπαίθρου… σε ‘Κράτια’.
Σαφείς ενδείξεις της έντονης ιστορικότητας του βουνού και των παραδίρφυων περιοχών, δίνει η παρουσία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών λατρευτικών κτισμάτων, όπως ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος του 13ου-16ου αιώνα, που βρίσκεται στην θέση Έρια του Δ.Δ. Καθενών. Ακόμη ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Κυριακής στα Καμπιά, της Αγίας Παρασκευής, ναός σταυρεπίστεγος του 14ου αιώνα στο χωριό Λούτσα, αλλά και ο ναός του Αγίου Δημητρίου, που επί Τουρκοκρατίας φαίνεται να λειτούργησε ως ‘Κρυφό Σχολείο’, που ‘φλόγιζε’ τις ψυχές για ελευθερία των Ελληνόπαιδων εκείνης της συφοριασμένης περιόδου για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Δυστυχώς για τα Επαναστατικά εκείνα χρόνια, δεν έχουν καταγραφεί μνήμες, πλην θρυλούμενων αποσπασματικών γεγονότων που διέσωσε η στοματική παράδοση και που κυρίως αναφέρονται σε γεγονότα μαχών που διαδραματίσθηκαν σε πλησιέστερες περιοχές.
Η άποψη των ιστορικών εκτιμητών, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η μορφολογία της Δίρφης, που παραπέμπει σ’ ένα πελώριο περισκοπικό παρατηρητήριο, πρέπει να ‘φιλοξένησε’ και να ‘έδρεψε’ πολλές γενιές Κλεφταρματωλών.
Εκείνα τα προεπαναστικά χρόνια και ‘εν όσω’ διαρκούσε η Επανάσταση, η Δίρφυς… μακριά… αλλά και κοντά απ’ τις εμπόλεμες ζώνες (Πελοπόννησος…) αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο για φυγάδες και επικηρυγμένος απ’ τους Τούρκους αγωνιστές. Τρανή απόδειξη αφιερωματικού ναού του Σωτήρος κτισμένου στα 1814 στο χωριό Άγιος Αθανάσιος.
Με την Απελευθέρωση στα χρόνια που ακολούθησαν την αποχώρηση των Τούρκων απ’ τα Ευβοϊκά εδάφη, πρέπει να έδρασαν κατά τους ισχυρισμούς ντόπιων ιστορικών οι ληστοσυμμορίες, εκεί στα μέσα του 19ου αιώνα. Άλλωστε το τοπωνύμιο ‘Βοϊδοκλέφτρα’ παραπέμπει σε ανάλογους έκνομους κύκλους, εκείνης της εποχής. Ήταν ως φαίνεται ο τελικός προορισμός των ζώων που έκλεβαν απ’ τα αγροκτήματα και τους κάμπους που ξετυλίγονται στην ‘ποδιά’ της Δίρφης.
‘Νωπές’ βέβαια παραμένουν οι μνήμες για την δράση των ‘Κλαριτών’ της περιόδου ’40-’44, με πολλές αναφορές σε περιστατικά απ’ τους αγώνες των μελών του ενόπλου Λαϊκού Αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων υποτακτικών τους.
Χαρακτηριστικό και το τραγούδι εκείνης της εποχής που εξακολουθούσε να σιγοψιθυρίζει η μητέρα μου, σε χρόνια υστερότερα, για εκείνες τις άγριες και φοβερές μέρες, με την ‘σκλάβα’ τότε να ‘σκιάζει’ κάθε ελεύθερη έκφραση της σκέψης και βούλησης εκείνων των ανθρώπων:
Στης Δέλφης το ψηλό βουνό
είν’ ένα πηγαδάκι
πίνουν οι αντάρτες μας νερό
και οι Ράλληδες φαρμάκι
Πολλούς θρύλους και παραδόσεις έχω σωρεύσει από τότε, προσδοκώντας να αξιωθώ στην έκδοση ενός βιβλίου…
Όλα αυτά ένα ‘δείγμα’ μιας εκτεταμένης έρευνας, αρχειολογικού ιστορικού υλικού μέσα από μαρτυρίες και αφηγήσεις ανθρώπων της περιοχής… ευελπιζόμενος να επανέλθω…
Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς