BLOGS EVIASPORTS.GR ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Το θεόγραφο βουνό

Με τον Θανάση Κούτο
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Ο Φλεβάρης… ψηφίζει… λευκό!

Κίνησε προς τον Νοτιά η ‘Μπάρμπαρα’ και ήρθε και συνάντησε… την ‘Μπάρμπαρα’..! Υποψιασμένη αυτή τη φορά, δείχνει ν’ ανταποκρίνεται στη λευκή εισβολή, με τον κρατικό μηχανισμό σε πλήρη ετοιμότητα…

Το πρώτο συνθετικό -χιόνο- κυριάρχει στα ΜΜΕ… χιονοπτώσεις, χιονοστρώσεις, χιονοκαταιγίδες, χιονόμπαλες, χιονοκουβέρτες… χιόνι παντού!

Και οι πολιτικοί, μέρες προεκλογικού πυρετού, σπεύδουν να επωφεληθούν… γράφοντας τις υποσχέσεις τους στο χιόνι..!

όρος Δίρφυς…
το θεόγραφο βουνό

-Έτσι αποτυπώνεται στην λογοτεχνία…

Δίρφυς το θεόγραφο βουνό…

Η πανταχού επισκοπούσα… αιώνια νύφη στα κατάλευκα!

Και αμφιόρατο… βλέπει και στο Αιγαίο και στον Ευβοϊκό, περιστοιχισμένο από ένα σύμπλοκο, με καταραχιά, το φαράγγι, διάσελα, χαράδρες και ποτάμια…

-Το Ελληνικό Φούτζι Γιάμα των ορειβατών…

-Ο ελάτινος σκούφος των δημοσιογράφων…

-Ο χιονοβραχίονας των επιστημόνων…

που προστατεύει την Αττική, απ’ την λευκή επέλαση του ‘στρατηγού’ Χιονιά!

Πανέμορφο, γοητευτικό και άκρως εντυπωσιακό. Επιβλητικό στην όψη, εντυπωσιάζει σε κάθε περίπτωση του επισκέπτη-παρατηρητή… σε καμιά όμως περίπτωση άγριο και φοβερό, χαρακτηρισμοί που στα όρια της υπερβολής του αποδίδουν, για να το παρουσιάσουν πιο ελκυστικό στις ορειβατικές φαντασιώσεις κάποιων φυσιολατρών.

Αυτό το βουνό δείχνει να ρίχνει μια προστατευτική σκιά στα χωριά και στους κατοίκους των, που ενδημούν στις παρυφές του. Δεν τρομάζει τους επισκέπτες και μάλλον τους ηρεμεί, με την αναλογικότητα του, την ανατομική του αρμονία και την ατμοσφαιρική του διάυγεια, εκεί στα 1743 του μέτρα.

Περήφανο βουνό, που προσομοιάζει φυσιογνωμικά, με το Γιαπωνέζικο διάσημο ανά τον κόσμο Φούτζι-Γιάμα, δίδυμη εκδοχή του η Δίρφυς… λες και όταν χωριζόταν η γη από τη θάλασσα, αφού περιπλανήθηκαν στον ‘ανάκοσμο’ εκείνων των αρχέγονων εποχών κατέληξαν στην σημερινή τους θέση.

Για μένα που έζησα και συνεχίζω να επισκέπτομαι, την γενέθλιο και πατρώα γη… ορεσιγενής… ναι και ουχί… ορεσίβιος πλέον, φαντάζει ένας ‘φιλικός γίγαντας’ που πέτρωσε και στοίχειωσε φυλάσσοντας τους καμπίσιους απ’ τους τρομερούς αγέρηδες, που στέλνει με μανία το υδάτινο θεριό, κάτω απ’ τις προσταγές του φαρμακωμένου απ’ τον πόνο, για τον ‘αφανισμό’ του γιου του Θησέα πατέρα και βασιλέα Αιγέα..!

Και το φαράγγι της ‘Αγάλης’, μια πανέμορφη ιδιοτροπία ή ιδιομορφία της Φύσης. Ένα βουνό θηλυκού γένους, με μια αστείρευτη γονιμότητα χλωρίδας και πανίδας, που αν η Δέλφη ήταν γυναίκα… το φαράγγι της Αγάλης θάταν η ερωτογονός περιοχή, το ηβαίο, μια μητρογεννητική σχισμή στα σκέλη της πέτρινης θεάς…

Είναι ύμνος το σημερινό αφιέρωμα, στο θεόρατο βουνό, που έχει τούτες τις ημέρες την ‘τιμητική’ του, χιονοσκέπαστο και επιβλητικό και βέβαια, θρύλοι και ιστορίες το ζώνουν από παντού. Η μελέτη του μέσα απ’ την Μυθολογία, την Ιστορία και την λαογραφία, είναι κάτι που θα μπορούσε να ιντριγκάρει τον οποιοδήποτε και φυσικά αποτελεί για μένα συγγραφικό απωθημένο, που ο χρόνος θα κρίνει την ευόδωση αυτής της διαρκούς επιθυμίας μου.

Ο χιονιάς ανέβαλε και την αγωνιστική της Κυριακής και με την Ν. Αρτάκη να προλαβαίνει… τάληρο για φιλοδώρημα στα Λουκίσια!

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στοίχημα: Το αμφίσκορο και ένας άσος δώρο

eviasports

Πέρσι… σαν σήμερα (10/10/2021)

eviasports

Πέρσι… σαν σήμερα (27/2/2021)

eviasports