EVIASPORTS ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

1885: Η μέρα που ‘έβρεξε’ γκολ!

Θα πάμε πίσω στον χρόνο, πολύ πίσω. Συγκεκριμένα, θα πάμε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1885. Στην Σκωτία, στην πόλη Άρμπροουθ. Εκεί θα γινόταν ο αγώνας Κυπέλλου, μεταξύ της ομώνυμης τοπικής ομάδας, και της Μπον Ακόρντ. Η Άρμπροουθ είχε ιδρυθεί μόλις 10 χρόνια νωρίτερα και δεν ήταν και κανένα μεγαθήριο. Όμως, είχε ένα μάλλον σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους της. Βλέπετε, η Μπον Ακόρντ δεν ήταν καν ποδοσφαιρική ομάδα. Ήταν ομάδα κρίκετ, η οποία από λάθος είχε συμπεριληφθεί στο Κύπελλο, αντί της Οράιον, που ήταν όντως ποδοσφαιρική ομάδα!

Η νίκη της Άρμπροουθ ήταν δεδομένη. Αλλά κανείς δε φανταζόταν τι διαστάσεις θα έπαιρνε.

Στο ημίχρονο, το σκορ ήταν ήδη 15-0. Και, όταν ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα, το τελικό σκορ ήταν… 36-0! Ο τερματοφύλακας της Άρμπροουθ θρυλείται ότι δεν άγγιξε καν τη μπάλα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, και μάλιστα για κάποιο διάστημα «δανείστηκε» την ομπρέλα ενός θεατή, για να προστατευτεί από τη βροχή. Επίσης, ο 18χρονος τότε Τζον Πέτρι πέτυχε 13 γκολ σε εκείνο το ματς, σημειώνοντας ένα ρεκόρ που ακόμα και σήμερα δεν έχει καταρριφθεί. Μόνο ο Αυστραλός Άρτσι Τόμπσον κατάφερε να το ισοφαρίσει, σε εκείνο το Αυστραλία-Α. Σαμόα 31-0, το 2001.

Αλλά έχει και συνέχεια: Αυτά τα 36 γκολ ήταν και… λίγα! Διαβάστε τι έγραψε μια αθλητική εφημερίδα της εποχής και θα καταλάβετε: «Η μπάλα πέρασε ανάμεσα από τα δοκάρια 41 φορές, αλλά τις 5 από αυτές το γκολ ακυρώθηκε. Εδώ κι εκεί, ενθουσιώδεις οπαδοί κρατούσαν το σκορ με μολύβι και χαρτί, σημειώνοντας τα γκολ σαν να σημείωναν τους πόντους στο κρίκετ»

Και αν αυτό σας φαίνεται απίστευτο, πού να δείτε τι είπε ο διαιτητής του αγώνα: «Μετάνιωσα που ακύρωσα επτά γκολ, γιατί, αν και φαινόντουσαν οφσάιντ, οι παίκτες τους έπαιζαν τόσο γρήγορα την μπάλα στο κέντρο και έδιναν τόσο γρήγορες πάσες, που ήταν πολύ αμφίβολο το κατά πόσον ήταν οφσάιντ»

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το σκορ θα μπορούσε να είχε φτάσει μέχρι και το εξωπραγματικό… 43-0! Αλλά και αυτό το 36-0 ήταν αρκετό για να βάλει την Άρμπροουθ στα βιβλία των ρεκόρ: Το 36-0 είναι το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο σκορ σε επίσημο αγώνα ποδοσφαίρου, μέχρι και τις μέρες μας. Βέβαια, υπάρχει και το εξωφρενικό 41-0, με το οποίο διέλυσε η ρουμάνικη Καρπάτι Μίρσα την Αβιντούλ Ντίρλος τον Δεκέμβριο του 2000, όμως το παιχνίδι δεν ήταν επίσημο, κι έτσι η Άρμπροουθ διατήρησε το ρεκόρ της για δύο χρόνια ακόμα, όταν την ξεπέρασε μία ομάδα από τη Μαδαγασκάρη.

Μια ωραία σύμπτωση: Δύο χρόνια αργότερα, για την ίδια διοργάνωση, η Άρμπροουθ κληρώθηκε με την… Οράιον, δηλαδή την ομάδα με την οποία θα έπρεπε να έχει παίξει εκείνη τη μέρα η Άρμπροουθ! Το αποτέλεσμα; 20-0 για την Άρμπροουθ…

Θα μπορούσε αυτή η ιστορία να τελειώνει εδώ, θα ήταν υπεραρκετό. Όμως, υπάρχει και συνέχεια. Μια συνέχεια που είναι ακόμα πιο απρόσμενη από ό,τι διαβάσατε μέχρι τώρα.

Την ίδια μέρα, για την ίδια διοργάνωση, μόλις 26 χιλιόμετρα μακριά από το Άρμπροουθ, η Νταντί Χαρπ φιλοξενούσε τους Αμπερντίν Ρόβερς. Η ομάδα από το Νταντί συνέτριψε κι αυτή με την ίδια ευκολία τους αντιπάλους της. Τελικό αποτέλεσμα; 35-0. Ναι, 35-0! Μόλις ένα γκολ λιγότερο από την Άρμπροουθ!

Βέβαια, τα νέα από το Άρμπροουθ δεν είχαν μαθευτεί, κι έτσι οι παίκτες της Νταντί Χαρπ πίστευαν πως είχαν δημιουργήσει ένα νέο ρεκόρ. Ήταν υπερήφανοι.

Ένας από αυτούς δεν έμεινε στην υπερηφάνεια: Ήθελε να το διαδώσει. Ήταν ο Τομ Ο’ Κέιν, ο οποίος στο παρελθόν είχε αγωνιστεί και στην Άρμπροουθ. Και έπεισε τους παράγοντες της ομάδας να στείλουν ένα τηλεγράφημα στην παλιά του ομάδα, να τους ενημερώσει για το κατόρθωμά τους.

Όταν έλαβαν το τηλεγράφημα, οι υπεύθυνοι της Άρμπροουθ (προφανώς) έβαλαν τα γέλια και απάντησαν αμέσως, ενημερώνοντας την ομάδα από το Νταντί ότι αυτοί είχαν πετύχει ένα γκολ παραπάνω. Ακολούθησαν αρκετά τηλεγραφήματα από και προς τις δύο πλευρές, που πίστευαν ότι οι άλλοι τους έκαναν πλάκα!

Μόνο όταν ο Ο’ Κέιν μετέβη στο Άρμπροουθ με το νυχτερινό τρένο ανακάλυψε ότι οι παλιοί του συμπαίκτες έλεγαν την αλήθεια και άρα το ρεκόρ της ομάδας του… δεν ήταν ρεκόρ!

Ο Ο’ Κέιν επέστρεψε το επόμενο πρωί στο Νταντί… με τα πόδια, για να μεταφέρει τα δυσάρεστα νέα στους συμπαίκτες του.

Αντέχετε ακόμα μία ανατροπή; Μία τελευταία; Εντάξει, λοιπόν: Στο τέλος του αγώνα της Νταντί Χαρπ με τους Αμπερντίν Ρόβερς, ο διαιτητής της συνάντησης είχε μετρήσει… 37 γκολ. Όμως, ο παρατηρητής της Χαρπ είχε σημειώσει μόνο 35 γκολ. Μετά από διαβουλεύσεις, ο διαιτητής παραδέχτηκε ότι μάλλον είχε κάνει λάθος, με τόσα πολλά γκολ που είχαν επιτευχθεί κι έτσι δέχτηκε το σκορ που του είπαν οι ίδιοι οι νικητές του αγώνα: 35-0.

Με άλλα λόγια, αν ο παρατηρητής της Νταντί Χαρπ δεν είχε ανοίξει το στόμα του και η Νταντί Χαρπ είχε δεχτεί το μέτρημα του διαιτητή, θα ήταν αυτή που θα διατηρούσε αυτό το απίθανο ρεκόρ για τα επόμενα σχεδόν 120 χρόνια!

Και αυτή ήταν η απίθανη ιστορία που εκτυλίχθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1885. Τη μέρα που έβρεξε γκολ…

Πηγή: insanesoccer.wordpress.com

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέθοδοι πληρωμής για διαδικτυακά στοιχήματα

eviasports

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ: Χαρισματικός σκόρερ & ήρεμη δύναμη

eviasports

Photo album απ’ το Ξηρόπολη/Ευβοϊκός Αγίου Νικολάου-Νεάπολη/Ολυμπιακός Χαλκίδας

Κώστας Λαγός