EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: Σπύρος Δριτσαλόπουλος, ο γανωτζής πρόεδρος με το άδολο πνεύμα

ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο γανωτζής πρόεδρος με το άδολο πνεύμα

Δριτσαλόπουλος ήταν το επώνυμο του, με Πελοποννησιακή καταγωγή, που γεννήθηκε όμως στη Χαλκίδα στα 1898. Οι άνθρωποι του αθλητισμού αλλά και του εμπορίου, τον γνώριζαν με το παρεπώνυμο ‘Μπόλαρης’ και έτσι έμεινε και παραμένει στην ιστορία αυτού του τόπου.

Ιδρυτικό μέλος απ’ το 1925 του αθλητικού και ποδοσφαιρικού συλλόγου ‘Ένωσις’ Χαλκίδας και πρόεδρος του συλλόγου, μετά τον Ζήση Αθανασιάδη, που διαδέχθηκε στα 1927. Συνεργάτες του εκείνη την εποχή ακόμη, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Γιάννης Σκαρπάθιος. Αγάπησε με πάθος την ‘Ένωση’ σε μια περίοδο σμίλλης μεταξύ των συνεργατών του, για το ποιος θα υπερτερήσει σε προσφορά. Δεν είχε ιδιαίτερη μόρφωση. Άνθρωπος του μόχθου. Αρχικά γανωτζής-μπακιρτζής και αργότερα έμπορος και καταστηματάρχης με χαλκώματα, οικιακά σκεύη της εποχής.

1997-Ο Σπύρος Δριτσαλόπουλος (Μπόλαρης), δεύτερος από αριστερά, σ’ ένα οικογενειακό στιγμιότυπο, με τον γαμπρό του Σπύρο Λέων.

Και στην επαρχία τον ήξεραν… ‘πέρνα απ’ τον Μπόλαρη…’ έλεγε η μια νοικοκυρά στην άλλη… ‘να πάρεις τον τέντζερι…’.

Επί προεδρίας του, ξεκίνησαν και στη συνέχεια ήκμασαν οι αγώνες στίβου με την επωνυμία ‘Ευρίπεια’ στα οποία έπαιρναν μέρος εκείνη την εποχή αθλητές Ολυμπιακής εμβέλειας, όπως ο Μάντικας, ο Σύλλας, ο Γιαταγάνας και άλλοι, αλλά και ντόπιοι σπουδαίοι αθλητές.

Ο Μπόλαρης επίσης συνέδεσε τ’ όνομα του, μ’ ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό γεγονός της εποχής. Έφερε στην Χαλκίδα τα ‘Πράσινα Πουλιά’ τον Μάρτιο του 1932 για ν’ αγωνισθούν με την τοπική ‘Ένωση’.

Ο Κώστας Χαραμαντίδης όπως προφανώς του ανέφερε ο ίδιος ο ‘Μπόλαρης’, μας πληροφορεί για ήττα της ‘Ένωσης’ με 1-3, σε αντίθεση με ότι μας περιέγραψε (2-1 υπέρ) ο Βασίλης Τουλούμης, αν πρόκειται βεβαίως για παιχνίδι της ίδιας περιόδου. Ήταν η ομάδα δυσαρεστημένων του Παναθηναϊκού (διάσπαση) και είχε σπουδαίους παίκτες στη σύνθεση της, όπως ο Μεσσάρης, ο Μηγιάκης, ο Μπαλτάσης και ο Υποφάντης. Ο αγώνας μάλιστα παρά το υψηλό για εποχή κόστος της μετακίνησης των Αθηναίων (έξι χιλιάδες δραχμές) είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αφού σημειώθηκε κοσμοσυρροή.

Άδολο, ανόθευτο αθλητικό πνεύμα και αφκιασίδωτο προφίλ, ο ‘Μπόλαρης’ αγαπήθηκε απ’ το φίλαθλο κοινό, που εκτίμησε την προσφορά του και τον κατέταξε, στις πιο σημαντικές αθλητικές φυσιογνωμίες παραγόντων του τόπου.

Λέγεται και υποστηρίζεται απ’ το περιβάλλον του ότι ήταν αυτός που ‘λάνσαρε’ το νέο άθλημα ή θέαμα αν θέλετε στη Χαλκίδα. Κατ’ άλλους ο Τάσος Περγόπουλος ή ο Γιώργος Μιχαηλίδης όπως αναφερόμαστε σχετικά στην αρχή του βιβλίου.

Ο ‘Μπόλαρης’ λοιπόν στα 1918 υπηρετούσε στο θωρηκτό ‘Κιλκίς’ που μαζί με το πολυθρύλητο ‘Αβέρωφ’, το λεγόμενο ‘σεϊτάν παπόρ’ των Τούρκων, περιπολούσαν τα στενά των Δαρδανελλίων, ορμώμενα απ’ τον ναύσταθμο του Μούδρου στα ανατολικά παράλια της Λήμνου. Τότε ήταν που συνδέθηκε φιλικά με τους γενάρχες του Παναθηναϊκού Γιώργο Καλαφάτη και Απόστολο Νικολαΐδη με τους οποίους συνυπηρέτησε και ‘κόλλησε’ το ‘μικρόβιο’…

Ένας παράγοντας-σύμβολο για τις γενιές που ακολούθησαν, που δίδαξε ήθος και έβαλε τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την πρόοδο του αθλήματος στη Χαλκίδα, μέσα απ’ την Ένωση, που υπήρξε και η ‘πρωθιέρεια’ του ποδοσφαιρικού ναού της πόλης της Χαλκίδας.

Ο Ευάγγελος Μελισσάρης, πρόεδρος των ‘ερυθρόλευκων’ (συνέχισε για λίγο και μετά την Απελευθέρωση) και ο Γεώργιος Καλαποθάς της ‘Ένωσης’, αναφέρονται επίσης σαν δυο κορυφαίοι παράγοντες σε προσφορά για την προπολεμική περίοδο, ενώ ο Γεώργιος Νάκος και Μιχάλης Τζιώτης θα ξεκινήσουν αυτή τη δεκαετία, αλλά θα μεγαλουργήσουν μετά την απελευθέρωση, ο πρώτος στην ΕΠΣΕΒ και ο δεύτερος στο μεγάλο Ολυμπιακό του ’50.

Σαφώς δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την παρουσία ακόμη δύο ανθρώπων αυτή τη δεκαετία που πρόσφεραν εκ της θέσεως τους στο τοπικό ποδόσφαιρο:

Πρόκειται για τον Γιάννη Παπαγρηγορίου, κορυφαίο ιδρυτικό στέλεχος της Προποντίδας και με μεγάλη συνεισφορά γενικότερα στο Χαλκιδέικο ποδόσφαιρο, ως ανταποκριτής αρχικά μεγάλων αθλητικών εφημερίδων των Αθηνών και αργότερα ως εκδότης. Με τον Γιάννη Παπαγρηγορίου ασχολούμαστε αποσπασματικά, όπου η παρουσία του συμπίπτει ανάλογα την εποχή και τα γεγονότα και μέσα από αναφορές κυρίως του Κώστα Χαραμαντίδη και της Κλεοπάτρας Λυμπέρη. Δεν κατέστη δυνατό ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο αφιέρωμα σ’ αυτόν τον σπουδαίο εργάτη του αθλητισμού γενικότερα, πίσω απ’ τον Ιωάννη Μάλλιο, τον Γεώργιο Χαϊνά και τον Σπύρο Δριτσαλόπουλο, που ίσως άξιζε, αφού το περιβάλλον του υπήρξε απρόθυμο-δύσπιστο έως αδιάφορο, παρά τις διαρκείς και ‘τεχνικά’ πιεστικές παρουσίες μας, στα γραφεία της εφημερίδας ‘ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟ ΒΗΜΑ’ για ‘δυο κουβέντες’, για μια φωτογραφία…

Πριν την έκδοση της εφημερίδας ‘ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟ ΒΗΜΑ’, ο Γιάννης Παπαγρηγορίου υπήρξε ανταποκριτής των αθλητικών εφημερίδων ‘ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΒΗΜΑ’, ‘ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ’ και την πολιτικής εφημερίδας ‘ΕΜΠΡΟΣ’, μιας ιστορικής εφημερίδας με εθνεγερτήρια αποστολή στο Μακεδονικό αγώνα και τους Βαλκανικούς πολέμους, με εναρκτήρια κυκλοφορία απ’ τα τέλη του προηγούμενου 19ου αιώνα.

Ο Μητροπολίτης κ. Γρηγόριος Πλειαθός, μια εξέχουσα φυσιογνωμία της Εκκλησίας, της Κοινωνίας και του Αθλητισμού, σύμβολο και ορόσημο προσφοράς στον δοκιμαζόμενο λαό της Χαλκίδας, προ, κατά και μετά τον πόλεμο. Τον βρίσκεις παντού, στο ποδόσφαιρο, στον στίβο, στα εγκαίνια αθλητικών χώρων. Ένα λαμπρό παράδειγμα, ανοιχτόμυαλου ιερωμένου, μια σεπτή μορφή, που υπήρξε πρωτοπόρος σε κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες και πάντα στο πλευρό αθλητών και συλλόγων.

Τέλος αντιρατσιστής συμβάλλοντας στην διάσωση ή και απελευθέρωση διωκόμενων ή κρατουμένων και βεβαίως εβραϊκής καταγωγής των ναζιστικών αρχών Κατοχής. Επί των ημερών του η Μητρόπολη υπήρξε ένα ακόμη κρησφύγετο αντιστασιακών. Για την όλη του δράση φυλακίστηκε και ανταμείφθηκε με τριετή εξορία…

Επέστρεψε στη Χαλκίδα την 15η Οκτωβρίου του 1944, λίγες μέρες μετά την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων και την παράδοση της πόλης στους ελευθερωτές αντάρτες του 7ου συντάγματος του ΕΛΑΣ Ευβοίας και της 2ης Βοιωτικής Μεραρχίας. Είχε προηγηθεί βραχύχρονη κατοχή και τυραννία της πόλης απ’ τα εθνοπροδοτικά Τάγματα Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γ’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Αγδίνες-Ακράτητος Κεχριών 0-1 (photos)

Κώστας Λαγός

Photo album απ’ το Ερμήλιος-Κάνηθος (φιλικό-Κ12)

Κώστας Λαγός

ΕΠΣΕ: Συγκέντρωση διαιτητών-παρατηρητών

Κώστας Λαγός