EVIASPORTS.GR Α' ΕΠΣΕ Β΄ ΕΠΣΕ Γ' ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γ. Ρέτσας: ‘Για να εξελιχθεί το ποδόσφαιρο στον νομό μας, χρειάζεται συστράτευση από όλους’

Η ομιλία του προέδρου της ΕΠΣΕ Γιάννη Ρέτσα στην κλήρωση των πρωταθλημάτων της ευβοϊκής ποδοσφαιρικής ένωσης για την αγωνιστική περίοδο 2022-23.

‘Αγαπητοί φίλοι, αντιπρόσωποι των ποδοσφαιρικών σωματείων της Εύβοιας, αγαπητοί προσκεκλημένοι, καλησπέρα σας.

Σας ευχαριστώ που και σήμερα ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και βρίσκεστε εδώ για την κλήρωση των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Ευβοίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο 2022-2023.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, τη δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων κ. ΓΙΩΡΓΟ ΨΑΘΑ, τον κ. Κώστα Γαλάνη και τον κ. Ηλία Μπουρμά εκπροσώπους της περιφέρειας, τον πρόεδρο της ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής κ. Δημήτρη Γιαρένη, τα μέλη των επιτροπών μας, τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Διαιτητών και του Συνδέσμου Προπονητών, που μας τιμούν απόψε με τη παρουσία τους.

Επιλέξαμε, εφόσον μας το επέτρεψαν οι συνθήκες, η φετινή εκδήλωση να γίνει σ’ ένα χώρο όμορφο, φιλόξενο, ζεστό και εύκολα προσβάσιμο σε όλους, για να γιορτάσουμε μαζί, την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Η έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου, σηματοδοτεί υψηλούς στόχους, μεγαλύτερες προσπάθειες και προσδοκίες, για ένα άθλημα που τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, από πολλούς και αστάθμητους παράγοντες.

Οι συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, είναι εμφανείς και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Οι μεταρρυθμίσεις από τους αθλητικούς φορείς και οι αλλαγές που έχουν επέλθει με κανονιστικές διατάξεις σε πολλούς τομείς, έχουν αλλάξει τις προτεραιότητές μας και έχουν κάνει το έργο μας, δυσκολότερο.

Παρόλα αυτά, οι προσπάθειές μας για την επιβίωση των ερασιτεχνικών σωματείων και για το Ευβοϊκό Ποδόσφαιρο, συνεχίζονται.

Διανύουμε δύσκολη περίοδο και πολλά από τα σωματεία μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύπαρξης. Το γεγονός ότι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι με μεγάλη ποδοσφαιρική διαδρομή και σπουδαίες διακρίσεις στο ενεργητικό τους, αποχωρούν ή δυσκολεύονται να συμμετάσχουν σε διοργανώσεις που δικαιούνται, μεγάλων κατηγοριών (πανελληνίων και τοπικών πρωταθλημάτων), μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Το οικονομικό και διοικητικό πρόβλημα των σωματείων μας και τα προβλήματα που βιώνουμε σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο χώρο, μας καθιστούν περισσότερο υπεύθυνους και μας οδηγούν στο να βρούμε διεξόδους μέσα από πρωτοβουλίες, συνεργασία, προτάσεις και διάλογο.

Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κριτικά και αυτοκριτικά τα ζητήματα που έχουν φέρει τα σωματεία μας και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σ΄ αυτή τη δύσκολη θέση και με υπευθυνότητα να βρούμε λύσεις, για να πάμε μπροστά.

Στεκόμαστε αρωγοί στις προσπάθειες των παραγόντων που διαθέτουν το χρόνο και το υστέρημά τους και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας ενισχύουμε και διευκολύνουμε τα σωματεία μας με πολλούς τρόπους.

Ενώ όλες οι Ενώσεις αυξάνουν κατά πολύ τα παράβολα συμμετοχής των πρωταθλημάτων τους γιατί θεωρούν ότι είναι από τα βασικά τους έσοδα, εμείς συνεχίζουμε με μειωμένα και συμβολικά παράβολα. Πέρυσι ορίσαμε συμβολικά παράβολα σε ποσοστό μόλις 5% σε σχέση με το παρελθόν και φέτος σε ποσοστό περίπου στο 15%.

Παρέχουμε δωρεάν διαιτησίες σε όλα τα σωματεία και από την πειθαρχική μας επιτροπή δεν επιβάλλονται αυστηρές (οικονομικά) ποινές, προκειμένου να μην επιβαρύνουμε οικονομικά τους παράγοντες, ώστε τα σωματεία μας να παραμείνουν ενεργά και να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Με σκληρή δουλειά, συνεργασία και διάλογο, επιφέραμε μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς και βελτιώσαμε την διοικητική και οικονομική λειτουργία της Ένωσής μας.

Κάναμε περικοπές στις δαπάνες λειτουργίας μας, με απώτερο σκοπό, την οικονομική στήριξη των σωματείων μας, αντιλαμβανόμενοι πλήρως, τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει, από την κρίση που επέφερε η πανδημία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο.

Θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή και με σχολαστικό έλεγχο και συνεχή παρακολούθηση, ευελπιστούμε σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Διευκολύναμε τα σωματεία για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών για την ειδική αθλητική αναγνώριση των σωματείων μας και την εγγραφή τους στο μητρώο της ΓΓΑ με την πολύτιμη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης κ. Γιώργου Πίσχινα τον οποίο και ευχαριστούμε.

Τα προβλήματα στο θέμα αυτό είναι πολλά, γιατί η διαδικασία, εκτός από χρονοβόρα, απαιτεί πολλά δικαιολογητικά και τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν έχουν τη δομή και τις προϋποθέσεις που έχουν τα επαγγελματικά σωματεία.

Παρόλα αυτά, σχεδόν όλα τα σωματεία μας έχουν εγγραφεί στο Μητρώο και έχουν αποφύγει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νέο αθλητικό νόμο. Επίσης είναι σημαντικό ότι παρά τις δυσκολίες, διατηρούμε στη δύναμή μας, τον ίδιο αριθμό αθλητικών σωματείων.

Αν και ως Ένωση δεν έχουμε προβλήματα στην εγγραφή των σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια των Ενώσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο θέμα αυτό. Παρά το γεγονός ότι το μητρώο της ΓΓΑ είναι ένα μέτρο της Κυβέρνησης στη σωστή κατεύθυνση, είναι λάθος να υπάρχουν αγωνιστικές κυρώσεις και είναι επίσης να μιλάει ο υφυπουργός για ομάδες σφραγίδες.

Διευκολύναμε τα σωματεία μας στην επανέκδοση των δελτίων των ποδοσφαιριστών τους, στη νέα μεταρρύθμιση της ΕΠΟ για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και ως προς τη διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών, αλλά και από οικονομικής πλευράς, αφού πετύχαμε σημαντική μείωση των σχετικών παραβόλων.

Διευκολύναμε επίσης τα σωματεία μας και στη διαδικασία εφαρμογής της νέας μεταρρύθμισης της ΕΠΟ που και αυτή είναι χρονοβόρα και ισχύει από την περίοδο 2022-2023, σχετικά με το παράβολο που συνοδεύει όλες τις μεταβολές των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών.

Στα πλαίσια των διευκολύνσεων αυτών, μεταθέσαμε κατά μία εβδομάδα την έναρξη της 1ης αγωνιστικής του κυπέλλου ερασιτεχνών και της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας, για να μπορέσουν τα σωματεία μας να προετοιμαστούν αγωνιστικά και να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, κρίναμε σκόπιμη την παράταση αυτή (κατά μία αγωνιστική), ύστερα από τις τροπολογίες του υφυπουργού αθλητισμού, σχετικά με το θέμα της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης των σωματείων και της εγγραφής τους στο μητρώο της ΓΓΑ, ώστε η συμμετοχή των σωματείων μας στα πρωταθλήματα που διοργανώνουμε, να είναι καθόλα νόμιμη.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και σε προηγούμενες συναντήσεις μας, έχουμε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τα πυρόπληκτα και πλημμυροπαθή σωματεία μας και εκτός από τα χρηματικά ποσά που εξασφαλίσαμε, είμαστε σε αναμονή της απόφασης για την οικονομική στήριξη των σωματείων αυτών από την UEFA.

Το Ενωσιακό μας γήπεδο που παραχωρείται για πολλές αθλητικές δραστηριότητες, από τη συνεχή και επίπονη χρήση του έχει υποστεί φθορές, κυρίως στον αγωνιστικό χώρο. Ο υπάρχων χλοοτάπητας είναι παλαιών προδιαγραφών, έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία και δεν πληροί τους όρους που ορίζονται από τους διεθνείς κανονισμούς.

Για να βελτιώσουμε τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, στείλαμε σχετική μελέτη στην περιφέρεια που εκτός από τον πλαστικό χλοοτάπητα περιλαμβάνει σχέδιο αποστράγγισης και άρδευσης, με πρόβλεψη για άμεση άντληση νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς και ζητήσαμε να συμβάλλει στο έργο αυτό, που θα δώσει λύσεις στην έλλειψη των γηπεδικών εγκαταστάσεων, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Χαλκιδέων.

Μέρος του παλαιού χλοοτάπητα που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, θα τοποθετηθεί στα δύο μικρά γήπεδα 5Χ5 που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το μεγάλο γήπεδο, ώστε να αξιοποιηθούν και αυτά και να παραχωρηθούν για αθλητικές δραστηριότητες σε ποδοσφαιριστές της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δενδροφυτεύσουμε τον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα υγιές και ευχάριστο περιβάλλον για όλους.

Στα πλαίσια της κοινωνικής και εθελοντικής μας δράσης, ιδρύσαμε σε συνεργασία με τον ΑΟ Χαλκίς τράπεζα αίματος με την ονομασία ‘Γιάννης Αγριόδημος’ στη μνήμη του νεαρού ποδοσφαιριστή του σωματείου αυτού και η οποία λειτουργεί κανονικά από τον Ιούνιο που μας πέρασε.

Θα πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε, να ανταποκριθούμε θετικά στην προσπάθεια αυτή και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με τη συμμετοχή μας στις αιμοδοσίες που προγραμματίζουμε σε διάφορα σημεία του νομού μας. Τον Οκτώβριο θα γίνει η επόμενη αιμοδοσία πιθανότατα στο Προκόπι. Στο χώρο του ποδοσφαίρου είμαστε πολλοί και όλοι μαζί, δίνοντας αίμα, μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ζωή και να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας .

Στο ποδόσφαιρο, έχουμε επενδύσει στις αναπτυξιακές ηλικίες και η δράση μας για τα πρωταθλήματα υποδομής περιλαμβάνει αγώνες σε πέντε κατηγορίες ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, να το αναδείξουν και παράλληλα, να αναδείξουν το ταλέντο τους.

Επειδή ως άθλημα, είναι περισσότερο διαδεδομένο στα αγόρια και λιγότερο στα κορίτσια, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις και θα συνεχίσουμε με τις δράσεις μας, ώστε το γυναικείο ποδόσφαιρο να γίνει ευρύτερα γνωστό, να αγαπηθεί και να στηριχθεί από όλους.

Στο νομό μας, τρεις γυναικείες ομάδες συμμετέχουν στα πανελλήνια εθνικά πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΟ και θα γίνουν περισσότερες, αφού κι άλλες ομάδες, είναι υπό αναγνώριση.

Η λειτουργία σχολών διαιτησίας και προπονητών θα δώσει κίνητρα και θα μπορεί να στελεχώσει με νέα πρόσωπα τη διαιτησία και τους προπονητές μας.

Ξεκινήσαμε με την ανακοίνωση λειτουργίας της σχολής διαιτησίας (έχει αρχίσει ήδη η υποβολή των δικαιολογητικών) και θα συνεχίσουμε με τη λειτουργία σχολής προπονητών, σε συνεργασία με την ΕΠΟ.

Θέλουμε δυνατά, αξιόπιστα, ανταγωνιστικά , σοβαρά και βιώσιμα πρωταθλήματα, χωρίς βία και δυσκολίες και να επιστρέψει ο φίλαθλος κόσμος στα γήπεδα.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται προσπάθεια από όλους, να εφαρμόζονται οι κανονισμοί που διέπουν το ποδόσφαιρο, τα υγειονομικά πρωτόκολλα γιατί ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ και να υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Εμείς από την πλευρά μας, θα είμαστε δίπλα στα σωματεία μας και μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις, θα στηρίξουμε και θα διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των πρωταθλημάτων μας, εφαρμόζοντας το καταστατικό, τους κανονισμούς και την αθλητική νομοθεσία.

Δεν αρκεί όμως, μόνο η δική μας βοήθεια. Τα προβλήματα των σωματείων μας είναι πολλά και χρειάζεται συστράτευση από όλους. Για να επιβιώσουν τα σωματεία μας και να εξελιχθεί το ποδόσφαιρο στο νομό μας πρέπει και οι τοπικοί φορείς να στηρίξουν την προσπάθεια των παραγόντων και να βοηθήσουν ανάλογα. Ας αναλάβουν να καλύψουν μέρος των εξόδων των ομάδων τους και εάν δεν το έχουν κάνει, να μεριμνήσουν πάραυτα, για την αγορά απινιδωτών για τα γήπεδα δικαιοδοσίας τους. Τα πρωταθλήματα που διοργανώνουμε είναι από τα δυσκολότερα, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας του νομού της Εύβοιας και οι ποδοσφαιρικοί χρειάζονται και τη δική σας στήριξη και συμμετοχή.

Αγαπητοί φίλοι, δεν θέλω να σας κουράσω άλλο.

Ενόψει της κλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια, θέλω να σας παρακαλέσω, εάν υπάρχουν αιτήματα σχετικά με τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής των αγώνων, να τα υποβάλλετε στην αρμόδια επιτροπή η οποία θα τα αξιολογήσει ανάλογα, ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, μετά τον καταρτισμό του προγράμματος που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα μας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στη σημερινή εκδήλωση θα τιμηθούν πρόσωπα για την προσφορά τους στο ευβοϊκό ποδόσφαιρο.

Τελειώνοντας και πριν αρχίσουν οι απονομές, θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία, συνεργασία και συμπαράστασή σας.

Καλή κλήρωση, καλή ποδοσφαιρική χρονιά.

Με υγεία, δύναμη, υπομονή και λιγότερα προβλήματα’.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΠΟ: Νέος κανονισμός προπονητών 2020

Κώστας Λαγός

Σαν Σήμερα (20/1/2013): Καστέλλα-Νηλέας Νεοχωρίου 1-1

eviasports

Α’ ΕΠΣΕ: Ταμυναϊκός-Αυλωνάρι 2-0 (video)

Κώστας Λαγός