EVIASPORTS.GR Α' ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Π. Τοκπασίδης: ‘Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ηρακλής χτίζεται απ’ το μηδέν’

Δηλώσεις του προπονητή του Ηρακλή Ψαχνών Παναγιώτη Τοκπασίδη, μετά τον αγιασμό της ομάδας του για τη νέα αγωνιστική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8/8.

‘Καταρχάς, να ευχηθώ κι εγώ απ’ την πλευρά μου να έχουμε μια καλή ποδοσφαιρική χρονιά με υγεία, σε όλους τους παράγοντες της Ένωσης, σε όλους τους προέδρους των σωματείων όλων των κατηγοριών, σε όλους τους προπονητές, στους ποδοσφαιριστές, στους γυμναστές, στους ιατρούς κι όλους όσους απαρτίζουν απαρτίζουν το ευβοϊκό ποδόσφαιρο.

Η χρονιά φέτος με βρίσκει στον Ηρακλή Ψαχνών. Ένας Ηρακλής Ψαχνών ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια είναι η κορυφαία ομάδα στην Εύβοια, έχει ανεβάσει πάρα πολύ ψηλά το επίπεδο του, παίζοντας σε μεγαλύτερες κατηγορίες και έφτασε και ένα βήμα πριν τη Super League. Είχα την τύχη να είμαι μέλος αυτής της ομάδας για τρία χρόνια και έχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από εδώ και σίγουρα ήταν ένας λόγος να επιστρέψω σ’ αυτήν την ομάδα που μπορώ να πω προπονητικά διδάχτηκα πάρα πολλά.

Όσον αφορά τους φιλάθλους του Ηρακλή σίγουρα κι αυτοί έχουνε πολύ καλές αναμνήσεις. Δεν είμαστε στην ίδια μοίρα όπως τότε, δυστυχώς. Ο φετινός Ηρακλής Ψαχνών χτίζεται απ’ την αρχή. Απ’ ότι θα δείτε κι εσείς έχει πάρα πολλά νεαρά παιδιά, φιλόδοξα με ταλέντο, τα οποία πιστεύω ότι με πολύ δουλειά, με αγάπη γι’ αυτό που κάνουν και με σεβασμό πάνω σ’ αυτό που κάνουν θα τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην α’ κατηγορία, γιατί είναι πρωτοεμφανιζόμενοι οι περισσότεροι, για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να βάλουμε τις πρώτες βάσεις, κάτι το οποίο πήγαμε να κάνουμε και στη Χαλκίδα πριν 3-4 χρόνια (πριν τον κορονοϊό), για να μπορέσει αυτή η ομάδα να ξανανδρωθεί, να ξανασταθεί στα πόδια της και να μπορέσει πάλι να βρίσκεται στις ομάδες που θα πρωταγωνιστούν και γιατί όχι να ανέβει και ένα επίπεδο παραπάνω.

Όσον αφορά την ενίσχυση της ομάδας, ξεκινήσαμε με μηδέν δελτία όπως γνωρίζετε, Μετά από καθημερινές συνομιλίες και με ποδοσφαιριστές και με τη διοίκηση, προσπαθήσαμε να φέρουμε -όπως είπα- φιλόδοξα παιδιά στην ομάδα με ταλέντο, αλλά και κάποιους έμπειρους, για να πλαισιώσουν την ομάδα, να την κάνουμε όσο πιο δυνατοί γίνεται. Καταφέραμε να αποκτήσουμε κάποιους παίχτες, δεν έχουμε κλείσει το ρόστερ. Κάποιοι θα μείνουν, κάποιοι θα φύγουν, κάποιοι άλλοι θα έρθουν. Αυτό το δούμε όσο μας δίνει τη δυνατότητα των μεταγραφών. Η διοίκηση έχει την ευχέρεια να ενισχύσει την ομάδα. Σίγουρα θα πρέπει αυτή η ομάδα να ζυμωθεί καλά. Είναι δύσκολο το έργο μας. Και εμένα και του Σταύρου Σταθαρά, που είναι συνεργάτης μου. Μέχρι τώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά, αυτές τις δέκα μέρες που είμαστε κοντά με τα παιδιά. Πραγματικά βλέπουμε μεγάλη όρεξη και ενδιαφέρον απ’ την πλευρά τους. Θεωρούμε ότι με τη βοήθεια της διοίκησης και ό,τι καλό προκύψει στην πορεία, μπορεί η ομάδα αυτή να ενισχυθεί κι άλλο, αλλά η δουλειά μας είναι καθημερινά να μπορούμε αυτά τα παιδιά να τα βελτιώσουμε, να τα εξελίξουμε, γιατί νομίζω ότι το μέλλον ανήκει πλέον στις ομάδες, οι οποίες επενδύουν σε νεαρά παιδιά. Θεωρώ ότι η εμπειρία που έχουνε κάποιοι ποδοσφαιριστές και ενισχύονται κάποιες ομάδες, σε 1-2 χρόνια θα τελειώσει. Κι αν αυτές οι ομάδες δεν έχουνε χτίσει και δεν επενδύσει πάνω σε νεαρά παιδιά, όποιες ομάδες κι αν είναι αυτές, νομίζω ότι θα είναι χαμένες και δεν θα ‘χουν ένα βασικό κορμό για να ξεκινήσουν πάλι τις προετοιμασίες τους και οι πρόεδροι των ομάδων αυτών θα είναι πάντα με το χέρι στην τσέπη. Εδώ δεν γίνεται αυτή η προσπάθεια απ’ ότι θα δείτε. Θα στηρίξουμε αυτά τα νέα παιδιά, θα κοιτάξουμε να τους δείξουμε και εμπιστοσύνη, όσο μπορούμε, αρκεί να βλέπουμε ότι πραγματικά σέβονται και αγαπάνε το ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς δεν μπορείς να διώξεις ποδοσφαιριστές όλους και να πάρεις άλλους μέσα σε μια βδομάδα, άρα αναγκαστικά φεύγει ο προπονητής. Ας μην το αναλύσουμε τόσο πολύ, έτσι είναι η μοίρα του προπονητή και το γνωρίζει. Είναι ίσως το πιο δύσκολο επάγγελμα, γιατί κάθε εβδομάδα κρίνεσαι και δεν ξέρεις πόσο θα κάτσεις. Αν σου πάνε όλα καλά μπορεί να κάτσεις και χρόνια, αλλά θέλει τύχη, θέλει δουλειά, θέλει επιμονή, υπομονή. Κι απ’ τη διοίκηση κι απ’ τους προπονητές κι απ’ τους ποδοσφαιριστές. Δυστυχώς την πληρώνουνε πάντα οι προπονητές. Αν δηλαδή συγκρίνουμε ένα σωματείο με μια επιχείρηση, η οποία ας πούμε να παρομοιάσουμε τον προπονητή με έναν διευθυντή ή προϊστάμενο και οι ποδοσφαιριστές με τους εργάτες, όταν μια επιχείρηση δεν αποδίδει τους καρπούς, δεν θα διώξει τον προϊστάμενο μόνο. Θα πρέπει να πάρει άλλους εργάτες, η οποίοι θα δουλεύουνε πιο σκληρά, θα βγάζουν περισσότερη παραγωγή. Άρα λοιπόν η παραγωγή είναι αυτή που κρατάει μια επιχείρηση, άρα λοιπόν η παραγωγή είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει μια ομάδα. Η παραγωγή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι βαθμοί. Αν λοιπόν παίρνεις τους βαθμούς είσαι ο καλύτερος απ’ όλους, αν δυστυχώς δεν έχεις τύχη και η μπάλα χτυπήσει στο δοκάρι και βγει έξω και δεν μπει γκολ ή επειδή έγινε ένα λάθος στην ομάδα και φας ένα γκολ, χάνονται οι βαθμοί κρίνεται ο προπονητής πρώτος. Λοιπόν, δεν έχουμε υπομονή, πιθανόν να πρέπει να γίνονται και κάποια σεμινάρια παραγόντων, όπως κάνουμε κι εμείς οι προπονητές, για να μπορέσουν να καταλάβουνε τη σημασία που πρέπει να παίρνουνε ένα διπλωματούχο προπονητή, για να μπορέσει να εμπεδώσει και να μεταλαμπαδεύσει όλες τις γνώσεις του πάνω στους ποδοσφαιριστές μιας ομάδας. Βέβαια όλα καταλήγουν στους ποδοσφαιριστές. Το τι θετική σκέψη θα έχουν για να εμπεδώσουν όλο αυτό το επίπεδο μορφώσεως και να μπορέσουν να το παράγουν μες το γήπεδο.

Έτσι λοιπόν ο κάθε φίλαθλος που θα έρθει, θα φύγει ευχαριστημένος, θα βάλει το παλαμάκι του, όπως πάει να δει μια παράσταση θεάτρου ή κινηματογράφου, γιατί οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που τραβάνε τον κόσμο, το θέαμα είναι αυτό που τραβάει τον κόσμο και όταν το θέαμα είναι καλό σίγουρα θα ξαναέρθουν.

Σίγουρα ένας προπονητής για να δείξει το έργο του θα χρειαστεί 2-3 χρόνια κι όχι μέσα σ’ ένα μήνα. Εγώ απ’ την πλευρά μου είμαι εργατικός, προσπαθώ να αυτά που έχω σαν φιλοσοφία σαν προπονητής μέσα στο μυαλό μου, να τα μεταδώσω και στους παίχτες, για να μπορέσουν να τα αποδώσουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κάποιες φορές τα καταφέρνουμε, κάποιες φορές δεν τα καταφέρνουμε ή καταφέρνουμε πιο λίγο, αλλά είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα αυτό, των δύο και των τριών χρόνων ακόμη, για να μπορέσεις να πεις ότι ‘δημιουργώ μια ομάδα απ’ την αρχή’, όπως είναι ο Ηρακλής Ψαχνών. Είναι κάτι ανάλογο όπως ξεκινήσαμε με τη Χαλκίδα το 2019, με παιδιά με 2-3 δελτία. Φτιάξαμε μια ομάδα η οποία είχε σκαμπανεβάσματα τον πρώτο χρόνο, τον δεύτερο χρόνο η ομάδα ήταν πρώτη, μας διέκοψε ο κορονοϊός. Και τον τρίτο χρόνο, δεν θα πω ότι ήταν έτοιμη για πρωτάθλημα, γιατί αν δεν υπήρχε ο χορηγός δεν θα το τολμούσαμε να το πούμε και το ‘χω δηλώσει. Βρέθηκαν κάποια χρήματα, ενισχυθήκαμε κι άλλο και φυσικά ήταν έτοιμη ομάδα για να πρωταγωνιστήσει και ν’ ανέβει κατηγορία, κάτι που κατάφερε.

Η διοίκηση αφού με εμπιστεύτηκε και τους ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό, έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την ομάδα, όχι μόνο ποδοσφαιρικά αλλά και σε οργανωτικά. Έχουμε πάρει τον Γιώργο Σέγκο σαν γενικό αρχηγό, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία σε διοικητικά θέματα γιατί ασχολούνταν χρόνια και με τη διαιτησία. Είναι ο Σταύρος Σταθαράς, δίπλα μου, ο οποίος είναι κι αυτός πολύ εργατικός άνθρωπος και γνώστης του ποδοσφαίρου. Θα κοιτάξουμε να ενισχύσουμε κι άλλο το τιμ μας, με προπονητή τερματοφυλάκων. Δεν έχω κανένα παράπονο μέχρι τώρα ειλικρινά, αλλά προσπαθώ κιόλας να προστατεύσω και λίγο τη διοίκηση οικονομικά, από κάποιες ‘επιλογές’, οι οποίες ίσως δεν είναι οι καταλληλότερες για την ομάδα.

Δεν είμαι για μεγάλα λόγια, ούτε και πολλές υποσχέσεις, αλλά το λίγο διάστημα που βρίσκομαι εδώ πέρα, έχω διακρίνει ότι η μερίδα του φίλαθλου κοινού έχει χωριστεί σε δύο και τρία στρατόπεδα. Αυτό δεν βοηθάει την ομάδα. Σίγουρα ο κόσμος του Ηρακλή έχει ζήσει φοβερές στιγμές εδώ πέρα, όπως και το ξαναείπαμε, με παιχνίδια με σοβαρές ομάδες και σπουδαίες ομάδες, που ‘χουνε παίξει σουπερλίγκα και Ευρώπη μερικές, σ’ αυτό το γήπεδο. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο Ηρακλής δεν κατέβηκε ν’ αγωνιστεί πέρσι. Θα πρέπει να έρθουν λίγο στη θέση της διοίκησης και λίγο στη θέση του προπονητή, για να καταλάβουν το τι προσπαθούμε να χτίσουμε αυτή τη στιγμή. Γιατί είπα και στη γενική συνέλευση, πως αν δεν υπήρχε αυτή η διοίκηση και βέβαια η προηγούμενη αν δεν είχε πληρώσει τα παράβολα για ν’ αναγωνιστεί, γιατί θα ‘ταν δυο κατηγορίες κάτω ο Ηρακλής τώρα, δεν θα υπήρχε Ηρακλής Ψαχνών. Άρα λοιπόν σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα, θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν. Πως μπορούν να βοηθήσουν οι φίλαθλοι; Οι φίλαθλοι μπορούν να βοηθήσουνε με το υστέρημα τους, πληρώνοντας ένα εισιτήριο και με την παρουσία τους στο γήπεδο, να υποστηρίζουν τους ποδοσφαιριστές. Σίγουρα θα έχουμε σκαμπανεβάσματα σαν ομάδα και μακάρι να μην έχουμε, αλλά έτσι προβλέπετε για μια νεανική ομάδα και καινούργια σαν ομάδα. Σίγουρα όμως θα παίξουμε και καλό ποδόσφαιρο, θα πάρουμε πιστεύω και τους βαθμούς που πρέπει και θα έχουμε μια υγιή χρονιά. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ηρακλής χτίζεται απ’ το μηδέν. Άρα λοιπόν θέλουμε υποστήριξη και να δείξουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά, θέλουμε χειροκρότημα στο λάθος και κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό, πρέπει να χειροκροτούμε τους ποδοσφαιριστές στο τέλος, αυτή είναι η αξία του αθλήματος, για την προσπάθεια που κάνανε’.

Ηρακλής Ψαχνών: Αγιασμός για ‘γηραιό’! (photos)

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σαν Σήμερα (11/1/2020): Νεάπολη-Λήλας Βασιλικού 0-2 (photos)

Κώστας Λαγός

Γ. Ανέστης: Επιστροφή στην Ελλάδα, για τον Παναιτωλικό

Κώστας Λαγός

Σαν Σήμερα (9/6/2019): Νεάπολη-Κάνηθος 3-1 (photos)

Κώστας Λαγός