EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: Το ποδόσφαιρο στη Χαλκίδα την περίοδο του Μεσοπολέμου (Μέρος Δ’)

‘Η ΜΝΗΜΗ’…
ταξιδεύει σήμερα…
Το ποδόσφαιρο στη Χαλκίδα την περίοδο του Μεσοπολέμου

Η εφημερίδα ‘Εύριπος’ αναφέρεται σ’ έναν αγώνα Ολυμπιακού Χαλκίδας-Θησέα Αθηνών που έληξε με σκορ 3-2 την Κυριακή 11 Μαΐου 1928, ίσως στην παλιότερη χρονολογικά περιγραφή ποδοσφαιρικού αγώνος που έτυχε να διαβάσουμε:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ – ΘΗΣΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 3-2

‘Την περασμένην Κυριακήν (11-5-1928) οι παρακολουθήσαντες εις το γυμναστήριον μας φίλαθλοι, την ποδοσφαιρικήν συνάντησιν μεταξύ του ‘Ολυμπιακού’ Χαλκίδος και του ‘Θησέως’ Αθηνών, έλαβον την ευκαιρίαν να επευφημίσουν τον πρώτον, δια την λαμπράν νίκην του δια τερμάτων 3-2.

Κόσμος άπειρος, όσον καμίαν φοράν και τούτο κυρίως ωφείλετο εις το ότι θα έβλεπον δια πρώτην φοράν επίδειξιν βόλλεϋ-μπολ, δεσποινίδων της πόλεως μας και του Θησέως. Πέραν των άλλων, πρέπει να επαινέσουμε τας προσπαθείας των δίδων Ροζίου, Κακλέα, Λεμπέση και Καλογήρου δια τας καλάς προσπαθείας των, σ’ έναν αγώνα που δεν ικανοποίησε, εξ’ αιτίας του μικτού συνθετικά χαρακτήρα των ομάδων.

Την 5.30′ μ.μ. υπό τα χειροκροτήματα του κοινού, εισέρχονται εις το τεραίν οι ποδοσφαιρικές ομάδες. Ανταλλάσσοντας προσφωνήσεις και κύπελλα μεταξύ των Προέδρων των Συλλόγων και άρχεται ο αγών, υπό την διαιτησίαν του κ. Μίμη Λεμπέση, όστις ήτο αρκετά καλός.

Και οι δύο ομάδες είναι πολύ ορμητικαί και ολίγον νευρικαί, ιδίως ο ‘Ολυμπιακός’, τη νευρικότητα του οποίου, αντιληφθέντες οι αντίπαλοι σημείωνουν μετά 5 λεπτά, το πρώτον τους γκόλ δια του μέσα δεξιά των, παρά την προσπάθεια του τερματοφύλακος Ανδρέα Λεμπέση 0-1.

Οι του ‘Ολυμπιακού’ φιλοτιμηθέντες, προσπαθούν να το ανταποδώσουν αλλά ματαίως, γιατί ο Γιόκας παίρνει την μπάλλαν υπέρ του ‘Θησέως’ τέρμα 0-2, το οποίον μετ’ ολίγον ανταποδίδουν οι ιδικοί μας, διά του μέσα αριστερά Χαλβατζή 1-2.

Κατά το Β’ ημιχρόνιον, οι ιδικοί μας εσημείωσαν άλλα δύο τέρματα, το 1ον δια του έξω δεξιά Γαϊτανίδη, εις την αρχήν και στο 2ον 8 λεπτά, πρό της λήξεως του αγώνος από πέναλτυ σουταρισθέν υπό του Νάστα. Κατά το δεύτερο ημιχρόνιον, είχαν μεγάλην υπεροχήν και τα έχασαν εκ κακής συνεννοήσεως μεταξύ των και εκ της μεγάλης ατομικότητας των φόρ.

Πάντως όμως οι του ‘Ολυμπιακού’ είναι άξιοι συγχαρητηρίων, καθώς και ο Πρόεδρος αυτού κ. Χ. Ζάχος και το λοιπόν Δ. Συμβούλιον, ο οποίος περιποιήθη τους ξένους και ιδικούς μας αθλητάς με κάθε τρόπον. Την νικήτριαν ομάδα αποτελούν οι Ανδρέας Λεμπέσης, Γκέκης, Παπαδημητρίου, Χειμώνας, Σταύρου, Λιόρης, Γαϊτανίδης, Νάστας, Πάνος, Χαλβατζής και Παρασκευάς.

Διακρίναμε δε, δια το καλόν τους παίξιμο εκ μεν του ‘Ολυμπιακού’ τους Α. Λεμπέση, Γκέκην, Γαϊτανίδην, Νάσταν και Χαλβατζήν, εκ δε του ‘Θησέως’ τους Συνοδινόν και Σταθόπουλον…’

Μίμης Βαμβακούλας

Απ’ την περιγραφή του ‘προγονικού συναδέλφου’, διακρίνει κανείς την έμφαση στο τελετουργικό μέρος κάθε ποδοσφαιρικού γεγονότος, που υποδηλώνει την ευγένεια των ανθρώπων του ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής, αλλά και τη σημαντικότητα αυτής καθ’ εαυτής της ποδοσφαιρικής εκδήλωσης. Εντύπωση ακόμη προκαλεί η επαναλαμβανόμενη έκφραση ‘δικοί μας’ και ‘ξένοι’.

Υποτυπώδης και η χρήση της ποδοσφαιρικής ορολογίας, σ’ ένα χώρο που προσπαθεί ν’ αναπτυχθεί δανειζόμενος εκφράσεις πότε της πεζής καθημερινότητας και πότε της ηρωικής των γεγονότων εποχής. Άλλα ήθη, έθιμα, που δείχνουν να συνάδουν με το ρεύμα λογιοτατισμού, σε μια περίοδο όπου ‘τα πάντα κρίνονται και αίρονται’.

Η πρόσκληση ομάδων της προηγμένης για την εποχή Αθήνας, αποτελούσε ισχυρό κίνητρο αθρόας προσέλευσης φιλάθλων, αλλά και για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές που μόνον να ωφεληθούν θα είχαν απ’ τους Αθηναίους συναδέλφους τους.

‘ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΟΛΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ 3-3’

Η ‘Ένωση’ και πριν εισέλθουμε στη νέα δεκαετία του ’30, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και πέραν των Ευβοϊκών συνόρων.

Στις 23 Μαΐου του 1928 αναφέρεται μια ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ της ‘Ένωσης’ και της ‘Ένωσης’ Κωνσταντινουπόλεως Βόλου, προφανώς ποδοσφαιρικού σωματείου με προσφυγικές ρίζες:

Το ‘πρώτον γκολ…’ γράφει η ‘Σημαία’ του Βόλου – ‘γίνεται υπέρ της Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως…

Δεν παρέρχονται ειμή ολίγα λεπτά της ώρας και επιτυγχάνεται έτερον της Α.Ε. Χαλκίδος δια του Νάνου. Ύστερα από ένα πεισματώδη αγώνα, ύστερα από αλλεπάλληλα φάουλ των παικτών της Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, έπειτα από επανειλλημένα αγριοκλωτσήματα και τραυματισμούς των αντιπάλων επιτυγχάνονται δύο κατά σειράν γκολ υπέρ της Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως, ενώ όμως η ηρεμία, η εξαιρετική ψυχραιμία, η θαυμαστή αρμονία και συνοχή του παιχνιδιού των παικτών της Αθλητικής Ενώσεως Χαλκίδος, παραμένουν ακμαία και μετ’ ολίγον επιτυγχάνεται γκόλ υπέρ αυρών δια του Φερεντίνου και πριν ακόμη τελειώσει το παιχνίδι, επιτυγχάνεται έτερον υπέρ των ιδίων, δια του Αιγινίτη.

Δυστυχώς το παιχνίδι της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως το υπεβίβασε κατά πολύ εις τέχνην ο προπονητής Σεϊσόγλου, όστις ομολογουμένως είναι θαυμάσιος μεν προπονητής, ατυχέστατος δε ως παίκτης…’

Διαπιστώνουμε το αυστηρό γλωσσικό ύφος της εποχής, στην περιγραφή του αγώνος, το οποίο και για το ‘λαογραφικό’ του πράγματος αφήνουμε αναλλοίωτο.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Α’ ΕΠΣΕ: Ωρεοί-Ταμυναϊκός 1-2

Κώστας Λαγός

‘Μητρώο’: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εγγραφής

eviasports

Θανάσης Κούτος: Τοπικό ποδόσφαιρο… Ζητείται ελπίδα!

Θανάσης Κούτος
-->