EVIASPORTS.GR Α' ΕΠΣΕ Β΄ ΕΠΣΕ Γ' ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Β. Γκαγκάτσης: ‘Η τωρινή διοίκηση της ΕΠΣ Εύβοιας εκπροσωπεί επάξια όλο τον νομό’

Τα κυριότερα των όσων ανέφερε ο -πρώην πρόεδρος της ΕΠO και νυν νομικός σύμβουλος της ΕΠΣΕ στην εναρμόνιση του καταστατικού της- Βασίλης Γκαγκάτσης, στη γενική συνέλευση της ευβοϊκής ποδοσφαιρικής ένωσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/6.

‘Ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε για την πρόσκληση, ευχαριστώ για την ανάθεση αυτής της σημαντικής δουλειάς, της εναρμόνισης του καταστατικού με την νέα αθλητική νομοθεσία.

Θα μου επιτρέψετε αγαπητοί φίλοι να σας πω ότι αυτά που σας είπε ο κ. Πίσχινας προηγουμένως είναι τα πιο σημαντικά για σας.

Τα πρωταθλήματα τα παίζετε, οι ομάδες παίζουν, αλλά αυτά τα οποία είπε ο κ. Πίσχινας, σχετικά με το ‘μητρώο’, είναι αυτά που πρέπει να σας απασχολούν. Διότι δυστυχώς στην Ελλάδα έπρεπε με νόμο να υποχρεωθούν τα σωματεία να εγγραφούν σε μητρώο. Αυτό το μητρώο όμως, πρέπει να το αντιληφθείτε, να σας γίνει βίωμα, είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την αγωνιστική σας δραστηριότητα, παρά μόνο με την οικονομική. Γιατί εάν δεν έδινε παράταση ο υπουργός, από 1/7 τα σωματεία που δεν θα ήταν εγγεγραμμένα στο ‘μητρώο’ θα διαλύονταν. Θα σταματούσαν να παίζουν, θα σταματούσαν να χρησιμοποιούν τα γήπεδα, θα απαγορευόταν στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να διαθέτουν τα γήπεδα στα σωματεία τα οποία δεν είναι στο ‘μητρώο’.

Ευτυχώς, έστω και την τελευταία στιγμή, έγινε αντιληπτό και από τις αρχές του εξωτερικού (FIFA-UEFA) ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορούν να διαλυθούν 1800 σωματεία ερασιτεχνικά του ποδοσφαίρου που δεν είναι εγγεγραμμένα στο ‘μητρώο’, απ’ τα 4200 στο σύνολο. Δεν γίνεται. Και δυστυχώς παρά το γεγονός ότι επανειλημμένες ήταν οι διαμαρτυρίες πολλών ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, δεν έγινε ποτέ αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία ότι δεν έχει καμία σχέση η διάθεση και η προσπάθεια η δική σας να κρατήσετε μία ομάδα, στα πλαίσια του χωριού, της γειτονιάς, βάζοντας απ’ το υστέρημα σας. Και δεν έχει καμία σχέση αυτό με την αγωνιστική δραστηριότητα. Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό και είναι τόσο μα τόσο απλό, όσο ήταν και το προηγούμενο ζήτημα με τους προπονητές.

Το 2005 είχα να αντιμετωπίσω το ίδιο πρόβλημα με τους προπονητές. Οι διπλωματούχοι των ΤΕΦΑΑ δεν αναγνωρίζονταν από την ΕΠΟ. Και δεν αναγνωρίζονταν απ’ την ΕΠΟ γιατί υπήρχε το αυτοδιοίκητο. Έπρεπε όμως να δοθεί μία λύση. Γιατί και οι διπλωματούχοι των ΤΕΦΑΑ έχουν τα δίκια τους. Κάναν τέσσερα χρονιά σπουδές, σε υψηλό επίπεδο, βγάλαν το πανεπιστήμιο, είχανε ειδικότητα το ποδόσφαιρο και θέλανε πράγματι να απασχοληθούν. Δεν το επέτρεπε η UEFA. Η τότε διοίκηση της ΕΠΟ έκανε μία κίνηση: σε ένα Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας πέρασε 2000 αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ και τους έδωσε διπλώματα UEFA. Σε ένα Σαββατοκύριακο, δεν χρειαζόταν να κάνουν σχολές δύο και τρεις μήνες ή τέσσερις. Αφού τις είχανε κάνει. Είναι τόσο απλό το ζήτημα. Εμείς το μακραίνουμε, εμείς το κάνουμε σύνθετο. Όταν λέω ‘εμείς’ δεν εννοώ εσάς. Οι μόνοι που δεν φταίτε σ’ αυτήν την ιστορία είσαστε εσείς, οι εκπρόσωποι των σωματείων.

Δυστυχώς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί δεν θέλουν να κατανοήσουν κάποιοι ότι η εγγραφή σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο ενός σωματείου, δεν μπορεί να είναι σε ετήσια βάση ‘φέρτε μου 50 χαρτιά’. Δεν μπορούν να το κατανοήσουν και δεν μπορούν να συνδέουν την εγγραφή στο ‘μητρώο’ ή την επικαιροποίηση των στοιχείων με την αγωνιστική δραστηριότητα. Ας τη συνδέσουν με οτιδήποτε άλλο θέλει οποιοσδήποτε, παρά όχι με την αγωνιστική δραστηριότητα.

Γι’ αυτό ξεκίνησα την τοποθέτηση μου λέγοντας ότι ο κ. Πίσχινας είναι αυτός που λέει τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα όμως. Έχουμε συνδέσει την αγωνιστική δραστηριότητα με την εγγραφή των ομάδων στο ηλεκτρονικό μητρώο. Γεγονός, κατά την προσωπική μου ταπεινή άποψη, απαράδεκτο. Μόνο οικονομική δραστηριότητα θα έπρεπε να εξαρτάται, ‘δεν σας δίνουμε λεφτά’. ‘Όχι δεν θέλουμε’, ‘δεν εγγραφόσαστε στο μητρώο, δεν σας δίνουμε λεφτά’. ‘Μας απαγορεύετε να παίξουμε;’. Δεν γίνεται.

Έγινε μία προσπάθεια αρκετά σοβαρή, προκειμένου να εναρμονιστεί το καταστατικό της ΕΠΣ Εύβοιας με τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου. Αλλάζουν πάρα πολλά. Ειδικότερα σε θέματα εκλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου, σε κωλύματα που μπορεί να έχει ο καθένας που μπορεί να είναι υποψήφιος. Δεν υπάρχει αυτό που λέγαμε -θα θυμάστε οι παλιότεροι- ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα κατέβει μόνο του. Ο επικεφαλής μιας παράταξης που θα πάρει 25% εκλέγεται σύμβουλος. Δεν βγάζει όλους τους συμβούλους ο ψηφίσας συνδυασμός, υπάρχει κατανομή. Είναι κάτι σαν μια μορφή απλής αναλογικής, αλλά δεν είναι απλή αναλογική.

Αλλάζει όλη η δομή και η λειτουργία του πως κανείς θα είναι υποψήφιος, τι χαρτιά πρέπει να φέρει. Δυστυχώς θα τετραγωνίσουμε τον κύκλο με αυτά τα χαρτιά που θα φέρει κάθε υποψήφιος. Και γενικότερα υπάρχει μία νέα δομή στην εκλογή μελών του διοικητικού συμβουλίου των Ενώσεων.

Έχει αναρτηθεί με υπόδειξη μου στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της ΕΠΣ Ευβοίας όλο το καταστατικό. Πιστεύω ότι όσοι ενδιαφερθήκατε το διαβάσατε. Κάποιοι μπορεί να κάνετε και παρατηρήσεις. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Όποιος και ό,τι θέλει μπορεί να με ρωτήσει.

Εγώ να ευχηθώ σε όλους σας αυτή η διετία που πέρασε και που μας βρήκε πολύ μα πάρα πολύ μαγκωμένους, πέρσι στη Βόρεια Εύβοια στις φωτιές ήμουνα κι εγώ εκεί. Έχω ένα σπίτι στην Αιδηψό και νιώθω και ολίγον τι Ευβοιώτης, παρά το γεγονός ότι δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις πατρογονικές ή οτιδήποτε με την Εύβοια.

Μας βρήκε αυτή η πανδημία και μας άλλαξε τη ζωή. Μας βρήκε ο πόλεμος τώρα, έστω κι αν είναι μακριά μας, και μας άλλαξε για δεύτερη φορά τη ζωή. Εγώ να σας ευχηθώ να είστε όλοι με υγεία και δύναμη, να μπορείτε πάντοτε να συντηρείτε, να κρατάτε ψηλά τη σημαία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, γιατί αυτό έχει αξία.

Έχω κάνει προτάσεις στη νέα ηγεσία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και στον πρόεδρο σας και στο διοικητικό συμβούλιο, για το πως θα ανακουφιστούν τα ερασιτεχνικά σωματεία. Γιατί αυτό πρέπει να είναι το μέλημα όλων. Θα τους βρούμε τους τρόπους.

Πιστεύω ότι η διοίκηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΕΠΣ Εύβοιας εκπροσωπεί επάξια όλο τον νομό. Έχει κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά και είμαστε εδώ να συνεχίσουμε αυτό το έργο, για να ανακουφίσουμε τα σωματεία μας.

Σας ευχαριστώ πολύ’.

ΕΠΣΕ: Εναρμόνιση καταστατικού σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο

Η δευτερολογία του κ. Γκαγκάτση: ‘Υπάρχει μία συζήτηση αυτή τη στιγμή, ελπίζω ότι θα καταλήξουνε σε μια άποψη, μεταξύ FIFA-πολιτείας. Και για το ‘μητρώο’ υπάρχει συζήτηση. Ελπίζω ότι καταλήξουνε σύντομα σε μία σχετική απόφαση. Δεν μπορούν να διαλυθούν τα ερασιτεχνικά σωματεία με τη μη εγγραφή τους στο ‘μητρώο’. Ελπίζω ότι εκεί σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα. Δεν μπορεί η ύπαρξη των σωματείων να εξαρτάται απ’ το αν είναι γραμμένα στο ‘μητρώο’. Άλλη πρέπει να είναι η ‘ποινή’ εφόσον δεν εγγραφούν στο ‘μητρώο’, η απόρριψη της οικονομικής επιχορήγησης. Εγώ θα το δεχόμουν αυτό. Ελπίζω ότι σύντομα θα καταλήξουν.

Όπως ελπίζω ότι σύντομα θα καταλήξουν σε κάποιες διατάξεις που είναι κόντρα στον αστικό κώδικα του νόμου. Ξέρετε, ο αστικός κώδικας είναι το ‘ευαγγέλιο’ πάνω στο οποίο κινούνται όλες οι διατάξεις. Ο αστικός κώδικας αναφέρει κάποιες διατάξεις σε ότι αφορά τα σωματεία. Κι αφήνει το δικαίωμα των ρυθμίσεων του καταστατικού στις γενικές συνελεύσεις. Εδώ το αφαίρεσε. Ο νόμος το αφαίρεσε αυτό το δικαίωμα και είπε ότι οι εκλογές στις Ενώσεις, π.χ., θα γίνονται μ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν αφήνει στις γενικές συνελεύσεις το δικαίωμα να επιλέξουν αυτές πως θέλουν να εκλέξουν, με ποιο εκλογικό σύστημα θέλουν να εκλέξουν τις διοικήσεις τους. Αυτό αν πήγαινε η ΕΠΟ και το προσέβαλε, όπως προσέβαλαν οι προπονητές στο Συμβούλιο Επικρατείας τη διάταξη που τους απαγορεύει να πηγαίνουν στα ερασιτεχνικά σωματεία αν δεν πάρουν δίπλωμα απ’ την ΕΠΟ. Εάν πήγαινε η ΕΠΟ στο Συμβούλιο της Επικρατείας είμαι βέβαιος ότι θα κέρδιζε. Δυστυχώς δεν έχει πάει. Και για τα σωματεία για το ηλεκτρονικό μητρώο και για τον τρόπο που μέσα από τον νόμο διαφοροποιεί τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

Ο αστικός κώδικας λέει ότι η γενική συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο κι αυτή αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το καταστατικό. Τώρα δεν το έχει αυτό το δικαίωμα, γι’ αυτό ήρθαμε εδώ και σας είπαμε ότι σήμερα δεν έχουμε τροποποίηση του καταστατικού, έχουμε εναρμόνιση με τον νόμο. Δεν έχει το δικαίωμα η γενική συνέλευση ν’ αλλάξει τις διατάξεις του νόμου. Σε αντίθεση με αυτά που προβλέπει ο αστικός κώδικας. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και οφείλω να την καταθέσω.

Όταν λοιπόν θελήσετε, είτε μεμονωμένα σαν σωματεία είτε το διοικητικό συμβούλιο το οποίο εσείς εκλέξατε, να αλλάξετε διατάξεις του καταστατικού πρέπει πρώτον να έχετε υπόψη σας ότι οι διατάξεις του νόμου είναι υποχρεωτικές, δεύτερον αν θέλετε να τροποποιήσετε διατάξεις που δεν αγγίζει ο νόμος θα πρέπει να έρθετε σε μία νέα γενική συνέλευση για να τροποποιήσετε το καταστατικό.

Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι έχουμε μία σύγκρουση νόμων, έχουμε σύγκρουση των διατάξεων του αστικού κώδικα που αφορά όλο το σωματειακό δίκαιο και μία ειδική διάταξη, που αφορά τον αθλητισμό. Γιατί σωματεία δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικά-αθλητικά. Έχουμε επαγγελματικά, έχουμε πολιτιστικά, έχουμε χίλια δυο σωματεία. Όλα τα σωματεία, η δομή και η λειτουργία τους περιγράφεται στον αστικό κώδικα. Εδώ για το ποδόσφαιρο επειδή είναι ελκυστικό το να θέλουμε να βάλουμε χέρι στο ποδόσφαιρο. Αυτό σας είπε προηγουμένως ο κ. Πίσχινας, ότι κάποια στιγμή είχαμε αυτοδιοίκητο και τώρα δεν έχουμε. Πράγματι δεν έχουμε. Το αυτοδιοίκητο επεβλήθη το 2006 και κατηργήθη το 2016, με τον νόμο του Κοντονή και τώρα πλέον τελείωσε οριστικά. Το 2006 όμως επεβλήθη, γιατί έλεγε τότε -νόμος του κράτους- ‘τα πάντα τα αποφασίζει η ΕΠΟ διά των γενικών συνελεύσεων της, έστω και αν είναι αντίθετες αυτές οι διατάξεις που αποφασίζει, στην ελληνική νομοθεσία και στην εν γένει νομοθεσία’. Αυτό ήταν αυτοδιοίκητο. Τώρα δεν έχουμε αυτοδιοίκητο.

Έχουμε παρεμβάσεις συνεχείς, προκειμένου να ρυθμίσουμε, επειδή είναι ελκυστικό το ποδόσφαιρο, πουλάει. Και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πουλάει. Μην το θεωρείτε ότι πουλάει μόνο το επαγγελματικό. Πουλάει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πολύ, πάρα πολύ. Γι’ αυτό του βάζουνε συνέχεια χέρι.

Κάναμε το ηλεκτρονικό μητρώο, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι κάθε χρόνο θέλει λέει επικαιροποίηση. 27 χαρτιά. Να κάνουμε τι; Τα φέραμε την πρώτη χρονιά. Άντε πάλι και τη δεύτερη, και την τρίτη. Ε κάποια στιγμή θα βαρεθούμε. Και ευτυχώς που υπάρχει ένας άνθρωπος εδώ πέρα, ο κ. Πίσχινας, που σας βοηθάει και τον ευγνωμονείτε.

Σε ότι αφορά την εναρμόνιση του καταστατικού επειδή οι συζητήσεις μεταξύ FIFA και πολιτείας και ΕΠΟ είναι σε εξέλιξη, υπάρχει ενδεχόμενο κάποιες διατάξεις απ’ αυτές που έχουν περιληφθεί στον νόμο να αλλάξουν. Η πρόταση μου στο διοικητικό συμβούλιο αλλά και στη γενική συνέλευση είναι να εγκρίνουμε την εναρμόνιση σήμερα, να περιμένουμε περίπου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου ελπίζω ότι θα κατασταλάξουν οι -μεταξύ των φορέων- συζητήσεις και εάν υπάρξει διαφοροποίηση να κληθείτε πάλι, προκειμένου να ενημερώσουμε το σώμα για τις τροποποιήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, επειδή είναι εναρμόνιση και δεν είναι τροποποίηση, θα μπορούσατε σιωπηρά να εξουσιοδοτήσετε το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε όποιες αλλαγές του νόμου και αν γίνουν, υπό την έγκριση σας πάντοτε. Πάντως, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μια ακόμη φορά να μαζευτούμε, για να μην αιφνιδιαστεί κανείς ότι δεν ήξερε, δεν είχε δει. Αυτή είναι η προσωπική μου εισήγηση’.

Β. Γκαγκάτσης: ‘Ο Χρήστος Φεφέκος ήτανε για μένα ένας δάσκαλος’

ΕΠΣΕ: Γενική συνέλευση με μαζική συμμετοχή & σε αισιόδοξο κλίμα σύμπνοιας!

Photo album απ’ τη ΓΣ της ΕΠΣΕ

Γ. Ρέτσας: ‘Mε τη δική σας συνεργασία και συμμετοχή προσπαθήσαμε για το καλύτερο’

Τ. Δημητρίου: ‘Συγχαρητήρια στο ΔΣ της ΕΠΣΕ για τη χρηστή διοίκηση’

Γ. Πίσχινας: ‘Επειδή μπήκαμε στο ‘μητρώο’ δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε’

Π. Τοκπασίδης: ‘Αποφασίστε πλέον να πάρετε διπλωματούχους προπονητές’

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΣΕ (Κ14): Οι κλήσεις για την προπόνηση της Δευτέρας 28/11

Κώστας Λαγός

Photo album απ’ το Αθλόπολις-Ηρακλής Ψαχνών

Κώστας Λαγός

Πέρσι… σαν σήμερα (11/9/2021)

eviasports