EVIASPORTS.GR Β΄ ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Π. Χριστοδούλου: ‘Μεγάλη μου τιμή να είμαι πρόεδρος της Προποντίδας’

Ο Πέτρος Χριστοδούλου ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι την προεδρία της Προποντίδας, στα πλαίσια της διοικητικής ανανέωσης της ‘Μπάρτσα’, με τον Μπάμπη Κουσκούτη όμως να συνεχίζει να βρίσκεται στο πλάι του, αποτελώντας το βασικό του στήριγμα. Μετά από ένα περίπου χρόνο στη θέση του προέδρου, ο κ. Χριστοδούλου αισθάνεται μεγάλη τιμή γι’ αυτήν και δηλώνει πως συνεχίζει να έχει την ίδια όρεξη για να κυνηγήσει το όνειρο που έχει για την ομάδα του, που είναι να ξαναβρεθεί με δικά της παιδιά στις εθνικές κατηγορίες, καλώντας όμως παράλληλα όλους τους ‘Προποντιδέους’ να ενισχύσουν -πάνω απ’ όλα με την παρουσία τους- τις διοικητικές του προσπάθειες, κάτι που περιμένει να το δει να γίνεται πράξη στην προγραμματισμένη συγκέντρωση της Δευτέρας 6/6.

-Πως είδες το φετινό πρωτάθλημα του κεντρικού ομίλου της Β’ ΕΠΣΕ;

Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αλλά μικρό. Για μένα απέτυχε το εγχείρημα με τους τρεις ομίλους και τις λίγες ομάδες. Είχαμε 20 παιχνίδια και ένα ρεπό σε κάθε γύρο. Στον δικό μας όμιλο ουσιαστικά πέντε ομάδες ήταν ανταγωνιστικές και ισχυρές και έξι ήταν ανίσχυρες. Ουσιαστικά λοιπόν ήταν πρωτάθλημα πέντε ομάδων για εμάς. Το πρωτάθλημα θεωρώ πως έτσι υποβαθμίστηκε. Θεωρώ ότι το πρωτάθλημα πρέπει να γίνεται σε δύο ομίλους. Αν δεν υπήρχαν και οι διακοπές λόγω κακοκαιρίας και covid θα είχε τελειώσει απ’ το Μάρτιο. Πρέπει οπωσδήποτε του χρόνου το πρωτάθλημα να γίνει σε δύο ομίλους, βόρειο και νότιο.

Δίκαια για μένα πήραν το πρωτάθλημα τα Λουκίσια, είχαν πιο σοβαρή ομάδα, αλλά νομίζω ότι έπαιξε σημαντικό ρολό οι μεταγραφές που κάνανε τον Ιανουάριο.

-Η Προποντίδα είχε στόχο να κατακτήσει το πρωτάθλημα ή έστω να κυνηγήσει την άνοδο μέσω της δεύτερης θέσης και τελικά πήρε την τρίτη θέση στη βαθμολογία.

Η Προποντίδα στη β’ κατηγορία πάει πάντα για πρωτάθλημα, απλά δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν εκβιάζουμε το πρωτάθλημα. Εγώ πιστεύω το πρωτάθλημα θα έρθει μόνο του. Θα μπορούσαμε και εμείς τον Δεκέμβρη να είχαμε πάρει 2-3 παίχτες, συνειδητά όμως δεν το κάναμε γιατί θέλαμε να δώσουμε ευκαιρία στα μικρά παιδιά και είδαμε ότι στο τέλος παίξανε και 16ρηδες και ο τερματοφύλακας ο Γιαννακός πήρε στο τέλος συμμετοχές, που είναι 17 ετών. Και τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά που παίξανε είναι και βασικοί στις μικτές. Οι Συνοδάκηδες, ο Πάλλης, ο Σπύρου, ο Τσιαμπαλής, πριν τραυματιστεί. Όλα τα παιδιά αυτά πήρανε ευκαιρίες.

-Μπάμπης Κουσκούτης.

Ο Μπάμπης είναι διαχρονικός πρόεδρος στην Προποντίδα. Είναι αυτός που κράτησε χρόνια την ομάδα. Εμείς καθόμασταν στο σπίτι ή πηγαίναμε στην παραλία για να πιούμε καφέ και ο Μπάμπης κατέβαζε την ομάδα στα χωριά με βροχές, με χιόνια, με κρύα, με ζέστες, με καύσωνες. Είναι αυτός που κράτησε την Προποντίδα τόσα χρόνια όρθια, μόνος του στα ‘πέτρινα χρόνια’. Θυμάμαι παλιά ότι είχε χρειαστεί να κάνει ακόμη και τον διαιτητή σε ένα παιχνίδι παιδικό, όντας και τότε πρόεδρος της ομάδας. Τι μπορείς να πεις για αυτόν τον άνθρωπο. Μέχρι και τον διαιτητή έχει κάνει! Ακόμη και τον προπονητή έχει κάνει για κάποια παιχνίδια, χρόνια πριν! Όχι μόνο κράτησε ζωντανή την ομάδα, αλλά έχει φροντίσει να έχει τα πάντα υλικοτεχνικά, με προσωπικό κόστος και προσωπική δουλειά.

Ο Μπ. Κουσκούτης στο eviasports: ‘Πρέπει κάποιοι Προποντιδέοι να ‘ρθουν να μας βοηθήσουνε’

-Και παλιότερα είχες ασχοληθεί διοικητικά με την Προποντίδα.

Απ’ το 1997 είμαι στην Προποντίδα, για κάποια χρόνια λόγω των παιδιών μου σταμάτησα και ασχολήθηκα με τους κολυμβητικούς ομίλους, αλλά τώρα επανήλθα.

-Ποιο είναι το όνειρο σου για την Προποντίδα;

Το όνειρο μου για την Προποντίδα είναι να παίξει με δικά της παιδιά, από τις υποδομές της, σε εθνικό επίπεδο. Αν δεν φτιάξεις και τις υποδομές σου δεν μπορείς να φτιάξεις και ομάδα. Ομάδα χωρίς υποδομές δεν είναι ερασιτεχνικός αθλητισμός, δεν μπορείς κάθε χρόνο να δίνεις ένα κάρο λεφτά, αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Εντάξει άντε και πήρες το πρωτάθλημα, του χρόνου τι θα γίνει, πάλι τα ίδια; Μετά μοιραία διαλύεσαι. Αυτή είναι η φυσιολογική ροή του πράγματος. Γι’ αυτό σκοπός της Προποντίδας είναι να βγάζει παιδιά απ’ τις ακαδημίες της, που να παίζουν στην πρώτη ομάδα και μακάρι να φτάνουν και ψηλότερα αυτά τα παιδιά. Θα είμαστε περήφανοι κάποια απ’ αυτά να πάνε και παραπάνω.

-Τη Δευτέρα 6/6 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση φίλων και μελών της Προποντίδας. Τι περιμένεις να βγει απ’ αυτήν;

Περιμένω να δω μεγάλη ανταπόκριση στη συγκέντρωση της Δευτέρας. Πρέπει να έρθουν άτομα να βοηθήσουν και όχι απαραίτητα οικονομικά. Και μόνο με την παρουσία τους. Θα φανούν πολλά πράγματα τη Δευτέρα.

Προποντίδα: Συγκέντρωση στις 6/6 στο γήπεδο Βούρκου

-Περίπου ένα χρόνο μετά απ’ την ανάληψη της προεδρίας αισθάνεσαι το ίδιο ορεξάτος;

Ναι. Δεν μου έχει φύγει η όρεξη. Έχω την όρεξη αλλά θέλω και τη βοήθεια. Δηλαδή αν έρθουν και άλλα παιδιά από πίσω νομίζω θα έχω πιο πολύ όρεξη. Χωρίς βοήθεια κάποια στιγμή θα σου φύγει και η όρεξη. Δηλαδή θες κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορείς να τα κάνεις με 2-3 άτομα. Αναγκαστικά δεν μπορείς να τα κάνεις. Αν δεν έχεις άτομα που ο καθένας να έχει αναλάβει κάποιον τομέα, να μοιραστούν οι δουλειές, είναι δύσκολο να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Βέβαια λάθη έχουν γίνει και θα γίνονται, κάθε χρόνο πρέπει να γίνονται και λιγότερα, μέχρι να φτιάξεις την ομάδα που θέλεις. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό πάνω απ’ όλα να ‘ναι καλά τα παιδιά και μετά να ‘ναι καλοί παίχτες. Τα παιδιά τα περισσότερα τα βλέπω σαν παιδιά μου, έτσι έχω μάθει απ’ τον πατέρα μου. Με χαροποιεί πιο πολύ απ’ όλα να τα βλέπω να έρχονται να κάνουν προπόνηση και να χαμογελάνε και όχι να κάνουν αγγαρεία. Όταν έχεις αποδυτήρια σωστά, υγιή και καλά, έχεις και ομάδα καλή.

Η Προποντίδα επέστρεψε το καλοκαίρι του 2020 μετά από πολλά χρόνια στην έδρα της, το γήπεδο Βούρκου. Θεωρείς ότι μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω οι γηπεδικές της εγκαταστάσεις; Ίσως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάποιος χώρος στο πάρκο του Βούρκου για τη δημιουργία βοηθητικών γηπέδων, αλλά και με την κατασκευή κάποιων κερκίδων θα αναβαθμιζόταν θεαματικά!

Εμείς είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι από μόνοι μας. Έχει αρκετά θέματα το γήπεδο, με πρωταρχικό ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει η περίφραξη σε πρώτο στάδιο, που ακόμη δεν έχει προχωρήσει παρά τις προσπάθειες μας. Υπάρχουν προβλήματα βέβαια και στην εσωτερική περίφραξη, που θα πρέπει να αποκατασταθούν. Ναι όντως μπορεί να γίνει ένα αθλητικό κέντρο φοβερό, αλλά είναι θέμα Δήμου. Και τα αποδυτήρια, που είναι παλιά, θέλουν διορθωτικές κινήσεις ή και ανακατασκευή. Σ’ ότι αφορά τη συντήρηση του γηπέδου ειδικά ο Μπάμπης Κουσκούτης έχει κάνει πολλά πράγματα. Μακάρι το γήπεδο να μας το σουλουπώσουν λίγο γιατί χωρίς περίφραξη είναι ουσιαστικά ξέφραγο αμπέλι. Μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο ποδοσφαιρικό γήπεδο.

-Η Προποντίδα απ’ το ‘DNA’ της στηρίζεται και δίνει μεγάλη βαρύτητα στα τμήματα υποδομής της.

Και στις ακαδημίες και εμείς θεωρώ ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε. Προτεραιότητα της Προποντίδας είναι οι ακαδημίες και η συνεχής βελτίωση τους. Είναι το πρώτο μέλημα. Το Α και το Ω. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό οι ομάδες και στην α’ κατηγορία να έχουν τουλάχιστον 2-3 18ρηδες στην αποστολή τους. Θα πρέπει να σταματήσει το ποδόσφαιρο να εξαρτάται τόσο πολύ απ’ τους γυρολόγους, δεν είναι αυτός ερασιτεχνικός αθλητισμός. Μακριά από μας. Οι ομάδες θα πρέπει να στραφούν στις υποδομές. Τα παιδιά τα περισσότερα τα βλέπω σαν παιδιά μου, έτσι έχω μάθει απ’ τον πατέρα μου. Με χαροποιεί πιο πολύ απ’ όλα να τα βλέπω να έρχονται να κάνουν προπόνηση και να χαμογελάνε και όχι να κάνουν αγγαρεία. Όταν έχεις αποδυτήρια σωστά, υγιή και καλά, έχεις και ομάδα καλή.

-Κατά τη διάρκεια της περασμένης περιόδου έγινε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Κώστας Σταματίου στη θέση του Νίκου Κιαπέκου.

Επιβαλλόταν νομίζω η αλλαγή αυτή. Δεν πηγαίναμε καλά. Πέρσι πιστεύω ότι αν δεν είχε σταματήσει το πρωτάθλημα λόγω covid θα το είχαμε πάρει. Αλλά φέτος κάναμε λάθη από την αρχή. Ο Νίκος Κιαπέκος καλός προπονητής, όμως είχε ξεκινήσει όλο το πράγμα στραβά και θεωρώ πως η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη.

-Κώστας Σταματίου.

Σεβασμός στον Κώστα, όπως για κάθε προσωπικότητα του ευβοϊκού ποδοσφαίρου, όπως σέβομαι τον κάθε παράγοντα που δίνει απ’ το υστέρημα του. Σεβασμός απεριόριστός, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι αντίπαλοι μου. Ο Κώστας είναι καταξιωμένος προπονητής, έχει τον γιο τον Αλέξανδρο που τον βοηθάει και δείχνει πως έχει όρεξη. Είμαστε ευχαριστημένοι γενικά. Νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση και από εκείνον και από εμάς να συνεχίσουμε. Δεν έχουμε βέβαια συζητήσει ακόμη επίσημα. Βέβαια ποτέ μη λες ποτέ, μέχρι να οριστικοποιηθεί κάτι.

-Διαιτησία.

Πολλοί διαιτητές θεωρώ ότι είναι υπερεκτιμημένοι και πολλοί είναι υποτιμημένοι. Είναι πρόβλημα ότι υπάρχει λειψανδρία.

-Πέτρο ο αθλητισμός μαθαίνει τον άνθρωπο να μάχεται δίκαια.

Εγώ πιστεύω έχω γλιτώσει και έχω κάνει πολλά στη ζωή μου λόγω της ενασχόλησης μου με τον αθλητισμό, κοινωνικοποιήθηκα, ειδικά σε μια περίοδο στη ζωή μου ως παιδί. Από δέκα ετών ξεκίνησα. Μου έμαθε πολλά το ποδόσφαιρο. Ο αθλητισμός σώζει από πάρα πολλές καταστάσεις τους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα είναι ότι βάζεις τα παιδιά στον αθλητισμό. Χαίρεσαι να βλέπεις μικρά παιδιά να παίζουνε ποδόσφαιρο, πραγματικά το χαίρομαι πάρα πολύ. Ανοίγει η καρδιά μου να τα βλέπω να φοράνε τη φανέλα της Προποντίδας. Τι πιο ωραίο.

-Την αγάπη για τον αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο πρέπει να στη μεταλαμπάδευσε ο πατέρας σου, που είχε σημαντική παραγοντική δραστηριότητα.

Ο πατέρας μου είχε τον Πρωτέα μαζί με κάποιους άλλους, σε μια περίοδο που ήταν πραγματικά σπουδαία ομάδα.

ΠΡΩΤΕΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Ο θρύλος της Καναπίτσας

-Πως αισθάνεσαι που είσαι πρόεδρος στην Προποντίδα, έχοντας και εσύ όπως και η ομάδα σου προσφυγική καταγωγή;

Έχω προσφυγική καταγωγή και απ’ τους δύο γονείς μου, απ’ τον Μαρμαρά. Το πατρικό μου είναι στην Καναπίτσα, προσφυγική συνοικία. Είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι πρόεδρος στην Προποντίδα. Σε μια ομάδα ιστορική 96 ετών. Αισθάνομαι πως είμαι υποχρεωμένος να κάνω τα πάντα για το καλό της ομάδας και ό,τι περνάει απ’ το χέρι μου. Νιώθω μεγάλη τιμή και μεγάλο χρέος απέναντι στην ομάδα. Ιστορική ομάδα η Προποντίδα, ομάδα της προσφυγιάς, το λέω και ανατριχιάζω. Είμαστε η πιο ιστορική ομάδα στην Εύβοια, απ’ τις πιο ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα, με αριθμό μητρώου 76 στην ΕΠΟ. Η Προποντίδα είναι ίσως και η μοναδική ομάδα, από τότε που ιδρύθηκε το 1926, που συμμετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα. Δεν έχει λείψει ποτέ και καμία χρονιά από πρωτάθλημα, είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο. Έχει πολύ κόσμο, πολλούς πιστούς φίλους, αρκετοί εκ των οποίων για κάποιους λόγους δεν είναι κοντά στην ομάδα αυτή την περίοδο. Και με την παρουσία της στην Εθνική Ερασιτεχνική είναι γνωστή και εκτός Εύβοιας.

Θανάσης Κούτος: ‘Τοτεμική θρησκεία αθεράπευτων ζηλωτών’

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γ’ Εθνική: Δύο αναβολές στον 4ο όμιλο λόγω κορονοϊού

eviasports

ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΣΕ: Προπόνηση παίδων σήμερα στο ‘Ενωσιακό’

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΠΣΕ (Β’ Όμιλος): Πανόραμα (2/2)

eviasports
-->