ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λ. Aυγενάκης: ‘Η ΕΠΟ δε λειτουργεί σωστά και η πολιτεία δε θα μείνει αμέτοχη’

Περισσότερα από 50 σωματεία συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αθλητισμού, είτε είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο, με τίτλο «Γηπεδούχοι στο αύριο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου», τη στιγμή που αρκετές φορές φάνηκε η επικριτική διάθεση του κου Αυγενάκη απέναντι στην ΕΠΟ και τις κατά τόπους ΕΠΣ.

Μάλιστα σε μία αποστροφή του λόγου του, στη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε για περισσότερες από 2 ώρες, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε ότι η ΕΠΟ δεν λειτουργεί σωστά, και ότι ουσιαστικά η πολιτική πλευρά δεν θα μείνει αμέτοχη μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση.

Για τα γήπεδα έγινε λοιπόν αρκετή συζήτηση, καθώς σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των συλλόγων που συμμετείχαν στη συζήτηση είχαν να πουν κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, με τον κο Αυγενάκη να επισημαίνει ότι το 50% της χρηματοδότησης που έχουν λάβει τα ερασιτεχνικά σωματεία δόθηκε για τις εγκαταστάσεις και τη βελτίωσή τους. Βέβαια υπογράμμισε ότι όταν οι εγκαταστάσεις δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΓΓΑ δεν μπορεί να παρεμβαίνει αν οι ιδιοκτήτες (πχ οι κατά τόπους Δήμοι) δεν κάνουν κινήσεις, ενώ τρέχει το πρόγραμμα «Τρίτσης» που προβλέπει χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο των αιχμών παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει λάβει κανένα σχετικό αίτημα από τις ποδοσφαιρικές Αρχές, πέρα από μία επιστολή από τις ΕΠΣ που όπως σημείωσε τον καθύβριζαν για το Μητρώο.

Ειδικά για το μητρώο, ο υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε στον αριθμό των σωματείων, σημειώνοντας ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα γινόταν λόγος για 12 χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά αυτήν τη στιγμή έχουν εγγραφεί μόλις πέντε χιλιάδες. «Άντε και να είναι τελικά επτά χιλιάδες» εκτίμησε στη συνέχεια, για να τονίσει ότι δεν έδωσαν και οι ΕΠΣ τα στοιχεία για να προχωρήσει ακόμη καλύτερα η καταγραφή, και να γίνει ακόμη δικαιότερη η κατανομή των χρημάτων που έλαβαν οι σύλλογοι. Μία κατανομή που ήταν 50-50 ειδικά με την απόδοση του ποσοστού από τη φορολόγηση του στοιχήματος, ανάμεσα σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό Αθλητισμό, μοιρασιά όπου όπως σημείωσε με νόημα δεν άρεσε σε όλους!

«Ακόμη δικαιότερη θα είναι κατανομή όσο εξελίσσεται το Μητρώο και αν είναι δυνατόν να είναι όλα τα σωματεία εγγεγραμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια άλλη διάσταση στις σχέσεις ΠΑΕ-μητρικών σωματείων με φόντο τη χρηματοδότηση αλλά και την απόδοση του 10% των εσόδων, όπως υποχρεούνται οι ΠΑΕ να κάνουν προς τον εκάστοτε Ερασιτέχνη έδωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου, Νίκος Τσεκούρας. Αρχικά απένειμε τα εύσημα στον Λευτέρη Αυγενάκη για το Μητρώο, ζητώντας να αυστηροποιήσει τα κριτήρια, ενώ τόνισε ότι η ΕΠΟ πρέπει ν΄ αλλάξει τρόπο λειτουργίας και το ΔΣ να προκύπτει με εκλογές στις οποίες θα συμμετέχουν όλα τα σωματεία και όχι μόνο από τους εκπροσώπους των ΕΠΣ.

Ειδικότερα για το 10%, ο κ. Τσεκούρας ζήτησε να δει ο υφυπουργός το ενδεχόμενο να παρακρατούνται ποσά από τις επιχορηγήσεις προς τις ΠΑΕ, εφόσον δεν αποδίδουν το ποσοστό στον Ερασιτέχνη! Μάλιστα, στο θέμα είχε αναφερθεί αρχικά ο πρόεδρος της ΑΕ Λάρισας, Γιώργος Νάκας, που επανέλαβε το ερώτημα για το 10% και στο τέλος της συζήτησης, από τη στιγμή που αποτελεί μάλιστα και κριτήριο βάσει νόμου για την αδειοδότηση των ομάδων από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. «Το έχω σημειώσει, και δεν είναι κάτι που μπορώ να απαντήσω αυτήν την ώρα αν υπάρχει δυνατότητα εμπλοκής μας ή όχι» σημείωσε ο κ. Αυγενάκης, με τον κο Νάκα ν’ αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να γίνει από την πλευρά του υφυπουργού, αλλά δεν εφαρμόζεται από την ΕΕΑ…

Πηγή: magnesianews.gr

Λ. Αυγενάκης: ‘Γηπεδούχοι στο αύριο του ποδοσφαίρου’

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σαν Σήμερα (8/12/2013): Σκύρος-Καστέλλα 2-1

eviasports

Αβαντίδες: ‘Φιλική’ νίκη με Ολυμπιάδα Υμηττού

Κώστας Λαγός

Πέρσι… σαν σήμερα (6/12/2020)

eviasports
-->