BLOGS EVIASPORTS.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Ο Πελέ… ο Μαραντόνα… ο Μέσι …και ‘το χέρι του διαβόλου’

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Ο Πελέ… ο Μαραντόνα… ο Μέσι

…και ‘το χέρι του διαβόλου’

Εεε… ναι ρε φίλε… ‘το χέρι του διαβόλου’… γιατί ο Θεός πρώτον δεν παίζει ποδόσφαιρο… και δεύτερον αν έπαιζε δεν θα έκανε τοιούτου είδους ‘ατιμίες’… και αν βέβαια τούτο πέφτει λίγο βαρύ στα εκατομμύρια των φίλων και υποστηρικτών του… ας πούμε ασχήμιες, που όμως προσβάλουν το άθλημα και πλήττουν την αξιοπιστία του!

Οι πλείστοι των απανταχού ειδημόνων και μη έσπευσαν πασιχαρείς… για την ‘ποδοσφαιρική μαγκιά’ του αιώνα, να τον ανακηρύξουν ‘βασιλέα και ανθρωποθεό της μπάλας’ και βέβαια αντί της ‘σταύρωσης’ επέλεξαν… την ‘ενθρόνιση’!

Εκείνη την περίοδο αναφερόμαστε στο Παγκόσμιο κύπελλο του ’86 (Μεξικό), το διάστημα που ακολούθησε και μέχρι των ημερών μας, ο βασιλιάς κυριολεκτικά ‘αποθεώνεται’ και ταυτόχρονα το άθλημα ‘απογειώνεται’. Σήμερα ο Ντιέγκο, μετά την πολυτάραχη ζωή του εντός και εκτός γηπέδων ‘αναπαύεται εν ειρήνη’, παραμένοντας όμως στους ‘επί γης’ θεός μιας τοτεμικής θρησκείας, όπως αναγνωρίζεται σήμερα στον χώρο κυρίως της διανόησης, το ποδόσφαιρο.

Ένας χαρισματικός άσος των γηπέδων και ταυτόχρονα μια αντιφατική προσωπικότητα, ένας ατίθασος χαρακτήρας, με έντονα τα στοιχεία της έπαρσης και της αλαζονείας… Αυτοκαταστροφικός, με ροπές και τάσεις, φλερτάροντας καθημερινά με το τέλος και σήμερα ιντριγκάροντας τη φαντασία μεγάλου αριθμού δημιουργών της έβδομης τέχνης στην καταγραφή και απόδοση στις κινηματογραφικές αίθουσες της πολυκύμαντης ζωής του.

Επικοινωνιακός, που καθυπέβαλλε με την εκκεντρικότητα που τον διέκρινε τις φίλαθλες μάζες, με το στυλ, την συμπεριφορά, την στάση του απέναντι στο άθλημα και την κοινωνία και κατισχυτικός που καθυπότασσε με το αστείρευτο ταλέντο του, κάθε αντίδραση των αντιπάλων του στο γήπεδο.

Πρότυπο ποδοσφαιρικής ιδιοφυίας στους αγωνιστικούς χώρους… παράτυπο στην εξωγηπεδική του ζωή… έρμαιο μιας τοξικής υποκουλτούρας, που γεννά πλήθος ζητημάτων στην προσωπικότητα του ατόμου και την ένταξη του στην κοινωνία, αφού και ο αθλητισμός στις μέρες μας αποτελεί ένα όντως γιγαντιαίο κοινωνικό φαινόμενο…

Γιατί φίλε μου…

ΤΑΛΑΝΤΟ… δεν σημαίνει απλά και μόνο θωπευτικές ηδονικές επαφές με το τόπι, που ο δικός μας Γιάννης Σκαρίμπας αποκαλεί ‘ηλίθια φούσκα’, αλλά οριοθετείται και ορίζεται από ένα σύνολο πραγμάτων, συμπεριλαμβάνοντας την παιδεία, τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, την αυτοπειθαρχία εντός και εκτός γηπέδων και όλων αυτών διαχεόμενων με θετική αποδοχή στην κοινωνία και στο αθλητικό κίνημα.

Από την αντίπερα όχθη ο Πελέ ‘εις των τριμέγιστων’, μια προσωπικότητα ήθους και αρχοντιάς. Ευφάνταστος και ευρηματικός, συνδέοντας με την καταλυτική παρουσία του δύο απ’ τις σημαντικότερες και βέβαια αξεπέραστες γενιές Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών. Αυτή του ’58 και μιλάμε βέβαια για επιθετικές πεντάδες, γιατί το επιθετικό ποδόσφαιρο στα πόδια των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών, αποκτά προσωποπαγή χαρακτήρα. Γκαρίντσα-Βαβά-Ζαγκάλο-Πελέ-Αμαρίλντο, μ’ αυτή του ’70… Ζαϊρζίνιο-Γκέρσον-Τοστάο-Πελέ-Ριβελίνο…

Φθάνοντας στον Μέσι…

Γιατί ρε φίλε, φίλαθλε και αναγνώστη…

Προσωπικά δεν με ‘τρελαίνει’ το στυλ του… βρίσκω σαφώς πιο συναρπαστικό και γοητευτικό αυτό του Ντιέγκο… αλλά ετούτος της ψηφιακής εποχής… γι’ αυτό και οι ρομποτικές κινήσεις του… είκοσι σχεδόν χρόνια στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Έβερεστ… ο μακροβιότερος και περίλαμπρος σε διάρκεια απόδοσης ποδοσφαιριστής.

Ο Άλλος ρε μεγάλε…

Τρία-τέσσερα χρόνια αρχηγέτης του ποδοσφαίρου… και ύστερα ‘λα φουμέντο και μαστουριόρε…’ υπόκοσμος και εξώγαμα και προς το τέλος των εγκοσμίων… ένας πραγματικός κλόουν που έδινε παραστάσεις μ’ όλη την γραφικότητα μιας σπαρακτικής μορφής και ραγισμένης προσωπικότητας, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη!

Ας θυμηθούμε και μερικούς ακόμη παγκόσμιους άσους που σίγουρα δίχασαν λιγότερο, τον παντογνώστη Έλληνα φίλαθλο, που βρίσκεται σε μια διαρκή σύγχυση, που μπλέκει συχνά την νόηση με το συναίσθημα, με τους μεγαλοσχήμονες της ενημέρωσης να περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

…Γκαρίντσα-Αλφρέντο Ντι Στέφανο-Φέρεντς Πούσκας-Εουσέμπιο-Τζωρτζ Μπεστ-Φραντς Μπεκενμπάουερ-Όλεγκ Μπλαχίν-Γιόχαν Κρόιφ-Ζινεντίν Ζιντάν-Κριστιάνο Ρονάλντο.

‘Παντών όλων- όμως καθεστωτικές αξίες παραμένουν οι ως άνω τρεις προαναφερθέντες, που είχα την τιμή σήμερα να τοποθετηθώ αντλώντας στοιχεία απ’ το πραγματικά ανεξάντλητο ποδοσφαιρικό-βιωματικό αποθεματικό τους…

Χαίρετε…

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άιντραχτ Φρανκφούρτης – Μπάγερν Μονάχου: Με κίνητρο εκατέρωθεν

koubanezos.gr

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: Η λάμψη των δύο επισκιάζει το Τοπικό

Θανάσης Κούτος

Καλοχώρι/Παντείχι: Ολοκλήρωσε ακόμη 5 μεταγραφές

Κώστας Λαγός