EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΚΟΚΟΣ ΜΑΚΡΗΣ: Ο προπονητής-μαθηματικός του Ολυμπιακού Χαλκίδας

Ο Κωνσταντίνος ‘Κόκος’ Μακρής είναι μία θρυλική φυσιογνωμία που με το πέρασμά του από τη Χαλκίδα έγραψε μεγάλη ιστορία.

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1914. Οι γονείς του μετακόμισαν το 1930 στη Χαλκίδα και ο Κόκος νεαρός έφηβος τότε, έπαιζε μπάλα στον… τετραφυλλοφόρο Ολυμπιακό Λαμίας! Στη Χαλκίδα τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Πέρασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παίρνοντας πτυχίο στα μαθηματικά. Υπήρξε βασικό στέλεχος της ενδεκάδας του προπολεμικού Ολυμπιακού Χαλκίδος, παίζοντας στη θέση του δεξιού ενδιάμεσου. Έπαιξε μπάλα μέχρι τις παραμονές της κήρυξης του πολέμου με τους Ιταλούς 1938-39 και ύστερα υπηρέτησε στο Βαλκανικό Μέτωπο.

Μετά τον πόλεμο επιστρέφει στη Χαλκίδα και ασχολείται με φροντιστηριακά μαθήματα. Η σύζυγός του τον πείθει να αφήσει το ‘εφήμερο των φροντιστηρίων’ και να ακολουθήσει τη σιγουριά του ‘Δημοσίου’. Ακολουθεί ένα οδοιπορικό στο Γυμνάσιο της Λέρου, μετά στην Εύβοια στα Γυμνάσια της Βάθειας στο Β’ Γυμνάσιο Χαλκίδας και μετά βέβαια για πολλά χρόνια στο Α’ Γυμνάσιο Χαλκίδας. Τερμάτισε την εκπαιδευτική του καριέρα του στο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου με τον βαθμό του Λυκειάρχη. Τρομερός Μαθηματικός άφησε εποχή στο Α’ Γυμνάσιο. Είχε πάθος με τη Μαθηματική επιστήμη και μελετούσε μέχρι τα βαθιά γεράματά του.

Αριστερά ο Κόκος Μακρής με τον φίλο του Σωκράτη Θεολόγου

Μόνο το ΠΡΟΠΟ που έπαιζε συχνά με τον φίλο του φυσικό Σωκράτη Θεολόγου, μπορούσε να τον αποσπάσει για λίγο από τη μελέτη των Μαθηματικών. Σκληρός στη δουλειά του. Περιφρονούσε τους ‘σκράπες’, αποστρεφόταν τους ‘μέτριους’ και πριμοδοτούσε με έκτακτα αφιλοκερδή φροντιστήρια τους ‘άριστους’. Αν και κάποιοι από τους μαθητές του υποστηρίζουν, ότι είχε αδυναμία στα ‘ιδιαίτερα’ και έδειχνε σχετικές ευαισθησίες στα παιδιά, που ανήκαν στην τότε αστική τάξη της Χαλκίδας. Για τον Κόκο το μέτρο της εσωτερικής ποιότητας κάθε μαθητή, ήταν η επίδοσή του στα Μαθηματικά. Στα συμβούλια των καθηγητών η φιλόλογος Ευθυμία Ανδρεοπούλου, πάντα είχε να πει μία καλή κουβέντα για κάθε μαθητή. Τότε παρέμβαινε ο Κόκος ‘Τι καλό παιδί βρε Ευθυμία… δώδεκα έχει στα Μαθηματικά’. Οι ατάκες του στο Γυμνάσιο έχουν γράψει ιστορία. ‘Άλλου κάρου μη πατάτες…’ και ‘κάτσε κατ’ ρε γκζάνα’.

Πέραν των εμμονών του, σε βαθμό ‘διαστροφικό’ για την επιστήμη που αγαπούσε ο Κόκος Μακρής, ήταν ένας ευαίσθητος και γλυκός άνθρωπος. Αυθόρμητος, με εκπληκτικές ατάκες, πολύ αγαπητός και κεντρικός πρωταγωνιστής στις παρέες. Είχε ακόμα πολλούς λαϊκούς φίλους, που απέκτησε μέσα από το ποδόσφαιρο. Όλοι τον προσφωνούσαν ‘δάσκαλο’. Κάποια μέρα η μικρή τότε Αναστασία τον ρώτησε με απορία. ‘Γιατί μπαμπά σε λένε δάσκαλο; Αφού είσαι καθηγητής!’. Εκείνος απάντησε: ‘Εεε… στο Γυμνάσιο είμαι καθηγητής… στο ποδόσφαιρο είμαι δάσκαλος!’.

Πριν ασχοληθεί με την προπονητική και δημιουργήσει τον μεγάλο Ολυμπιακό Χαλκίδας στο μεσοδιάστημα της δεκαετίας του ’50, την περίοδο 1950-51 έκανε και τον διαιτητή. Σε ένα αγώνα στο Ηράκλειο, όταν σφύριξε πέναλτι εις βάρος του ΟΦΗ έγινε πανδαιμόνιο! Τον έβγαλαν σηκωτό μαζί με τη σύζυγό του από το γήπεδο και τα παράτησε. Μετά όμως τον κέρδισε η προπονητική σε ένα χώρο όπου μεγαλούργησε.

1930-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΑΜΙΑΣ: Η επίμαχη φωτογραφία που συζητήθηκε πολύ με το τετράφυλλο στο στήθος. Ο Κόκος Μακρής στα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα. Δεύτερος όρθιος αριστερά.

Ο Ολυμπιακός επί των ημερών του, έπαιζε καταπληκτικό ποδόσφαιρο και υμνήθηκε για το έξοχο και επιθετικό του παιχνίδι από τον πανελλήνιο αθλητικό τύπο της εποχής του. Ο Δημήτρης Δεμερτζής Γενικός Γραμματέας του Ολυμπιακού τότε, αναφέρει ότι στα περιθώρια της προπόνησης έκανε στους ποδοσφαιριστές αναλύσεις ‘επί πίνακος’ με τη χρήση μαθηματικών όρων και τύπων. Ο Γιάννης Καλαμακίδης αναφέρει ότι ήταν ο άνθρωπος που λανσάρισε το ‘4-2-4’ και το τεχνικό οφσάιντ, χωρίς να γνωρίζει ότι έφερνε στον κόσμο τότε μία παγκόσμια ποδοσφαιρική ανακάλυψη. Το σύστημα αυτό το είχε διδάξει στον πίνακα με μαθηματικούς όρους. Το ‘4-2-4’ το εφάρμοσε αργότερα το 1958 η Εθνική Βραζιλίας στη Σουηδία με τους Γκαρίντσα, Βαβά, Πελέ, Ζάγκαλο στην επίθεση. Σε μία βράβευσή του από τον ‘ΕΥΒΟΪΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ’ το 1984 είχε ‘ξεσπαθώσει’ υπεραμυνόμενος μπροστά σε πλήθος ακροατών της ‘πνευματικής ιδιοκτησίας του’. Ο Ολυμπιακός τότε έπαιζε ένα σύγχρονο ποδόσφαιρο με τακτική και σύστημα. Οι αυτοματισμοί οι επινοήσεις και η αλληλοκάλυψη ήταν τότε όλα αυτά δημιούργημα του προπονητή-καθηγητή των Μαθηματικών Κόκου Μακρή. Η ομάδα ήταν τόσο τεχνική που χόρευε μέσα στο γήπεδο και ανάγκαζε τους φιλάθλους να φωνάζουν ‘άλα το Βιεννέζικο’!  Ήταν τότε που η Αούστρια Βιέννης, ήταν από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Ο Κωνσταντίνος Μακρής είναι αναμφισβήτητα μία θρυλική φυσιογνωμία, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών το 2001.

Πηγή: Ποδόσφαιρο του Χθες και του Σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γ’ ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Ανάποδος-Αθλόπολις 1-2

Νίκος Μαόφης

ΕΠΣΕ: Ανακοίνωση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Κώστας Λαγός

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ: Αποτελέσματα & βαθμολογία (7η αγωνιστική)

Κώστας Λαγός
-->