BLOGS EVIASPORTS.GR ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Η σάτιρα… στο πολυμίξερ…

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Η σάτιρα…

στο πολυμίξερ…

Ας μην βαρύνουμε σήμερα την ατμόσφαιρα με τα ‘βαθυστόχαστα και σπούδαστα’ σχόλια του ποδοσφαιρικού μας μικρόκοσμου, ας ρίξουμε τους ρυθμούς μας, χαλαρώνοντας και ας ευθυμήσουμε… μέρες που ‘ρχονται…

Σπονδή…

λοιπόν στους ‘μητροπολιτικούς’ Σούτσο και Σουρή… ο δεύτερος με την σατυρική εφημερίδα ‘Ρωμιός’, που εκεί στα πρώτα χρόνια του προηγούμενου αιώνα, ‘έκανε πάταγο’ στα σαλόνια της Λούμπεν αστικής τάξης της Αθηναϊκής μπουρζουαρζίας.

Και στους δικούς μας, Κώστα Μώρο και Νικόλαο Λαθουρά, ο πρώτος σατυρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος και στιχουργός, ο δεύτερος σατιρικός ποιητής, με έργα πραγματικά υπέροχα και ισάξια των πρώτων, με τον ‘ΕΩΣΦΟΡΟ’ και τον ‘ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ’ αντίστοιχα.

Δεν μ’ αρέσει…

…Ο Αλέξης Σπυρόπουλος ως sportcaster… θα τον προτιμούσα ως ‘Happy Traveller’ στο πόστο του Ευτύχη Μπλέτσα… έχει λόγο… αλλά στερείται ποδοσφαιρικής σκέψης. Εκεί θα μπορούσε να κάνει καριέρα!

Ύστερα… ο κομπασμός, η δηθενιά, μ’ ενοχλούν αφάνταστα, σ’ ένα χώρο που δεν αρκεί απλά να περιγράφεις, αλλά θα πρέπει εφόσον αυτό είναι δυνατόν, να μελετάς, ν’ αναλύεις και να ερμηνεύεις, ό,τι δηλαδή εμφανίζουν αλλά και ό,τι ‘αποκρύπτουν’ οι πρωταγωνιστές του πάλκου και του αγωνιστικού χώρου.

Δεν μπορεί…

Αίφνης… και μου έχει αξέχαστο… και ταυτόχρονα αχώνευτο… σ’ έναν αγώνα της Εθνικής… στην προηγούμενη συγκεκριμένα διοργάνωση με το Κόσοβο… ν’ αναγγέλει:

‘…αυτή τη στιγμή η Εθνική παίζει με τέσσερα δεκάρια…!!!, τον Φορτούνη, τον Μάνταλο, τον Μπακασέτα και τον Πέλκα!!!’.

Αντριεύτηκα σύμφιλε των γηπέδων! Μας άφησε χωρίς σώβρακα ο αθεόφοβος!

Το 10άρι το επιτελικό βέβαια, ‘μας άφησε χρόνους’ όταν ο Βασίλης Τσιάρτας αποφάσισε να κρεμάσει εκεί στα 2006 οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια!

-Ο Φορτούνης είναι εκτελεστικό 10άρι… ‘και λίγο απ’ όλα’. Κάτι σαν ‘εννιαμισάρι’… ‘ντεμί-χαφ’ που λέγαν οι παλιοί.

-Ο Μάνταλος κάτι ανάλογο… αλλά και ‘λίγο απ’ τα λίγα’.

-Ο Μπακασέτας έχει κάποια χαρακτηριστικά… σε ανεπάρκεια όμως και προφανώς πρέπει ν’ αποκτήσει πρόσθετες δεξιότητες.

-Ο Πέλκας… περιφερειακός… σαφώς τα χαρακτηριστικά του παιξίματος του δεν παραπέμπουν σε κάτι τέτοιο.

Εδώ όλη η Ευρώπη…

Έχει μόνο τον Μόντριτς της Ρεάλ… άντε και τον Ζορζίνιο της Τσέλσι και εμείς οι τόσο προηγμένοι ‘καρέ του 10’! Φανταστικό και αφάνταστο ταυτόχρονα! Σήμερα μιλάμε για ‘κεντρογενείς επιθετικούς’… ή ‘επιθετικογενείς μέσους’ και η σύγχυση σε λαϊκούς ή ειδικούς κύκλους πάει σύννεφο!

Να επαναλάβω λοιπόν: Θανάσης Μπέμπης την δεκαετία του ’50, Μίμης Δομάζος του ’60, Βασίλης Χατζηπαναγής του ’70 και τούτος ο άνθρωπος ήταν ‘ότι ήθελε ανά πάσα ώρα και στιγμή’ και σε μας δεν πέφτει λόγος! Ο Λάκης Παπαϊωάννου του Ηρακλέους του ’80 και ο Βασίλης Τσιάρτας μετά το ’95 και για μια δεκαετία.

Ο Κούδας και ο Δεληκάρης εξαίρετοι-καταπληκτικοί… αλλά κι αυτοί ‘της επικουρίας’ αναφορά με το επιτελικό Νο 10. Ο Βασίλης Καραπιάλης κι αυτός’ εκτελεστικό 10άρι’ της δεκαετίας του ’90 κυρίως. Γνώριζε καλύτερη μπάλα αλλά δεν ήταν πιο γρήγορος απ’ τον Κώστα Φορτούνη.

Και με τούτα και με τ’ άλλα ψηφίζω Χρήστο Σωτηρακόπουλο… σνομπύφιος μεν και επαρσιακός… αλλά διαθέτει στοχευμένη κριτική σκέψη… ξέρει μπάλα ο άνθρωπος… όμως δυστυχώς ή ευτυχώς τον κέρδισε ως φαίνεται η καθηγεσία..!

Γιατί αγαπητέ Αλέξη…

…και ο Μπαλατσούκας του Παμπανιακού, φοράει την φανέλα με το Νο 10 και τι έγινε δηλαδή, θα του αποδώσουμε και στρατηγικές ικανότητες, ως μια ποδοσφαιρική ιδιοφυία των γηπέδων;

Στις αθλητικές εκπομπές…

Η αποθέωση της μετριοκρατίας..! Και το ‘ασθενές φύλο’ υποδηλώνει ηχηρά την ‘ισχυρή του παρουσία’! Παρούσα η ‘κριτική’ απούσα η ‘κρίση’! Απορριπτικό βαθμό και στην γνώση της ιστορίας του ποδοσφαίρου εντός και εκτός επικράτειας.

Και μέσα σ’ όλα αυτά…

Κάτι αγελαίοι τύποι… τηλεκανίβαλοι… πλην όμως μοστράκηδες… της λεζάντας και της φιγούρας… με άναρθρες κραυγές διαλαλούν… ότι εμπορεύσιμο… το χρήμα… ισχυριζόμενοι ότι κατέχουν γνώση και έμπνευση!

Και για Βάζελους..!

των ομόδοξων χριστιανών και οπαδών… της πράσινης θρησκείας… Ποιος Παλάσιο… ‘εν Βαζέλω αδερφοί’; Και ο Καραμήτρος να βρισκόταν στη θέση του σε κείνη την απερίγραπτη ευκαιρία με την ΑΕΚ, θα το ‘χε σκανδαλίσει το πλεκτό!

Άντε και τούτη η Κυριακή του ποδοσφαίρου είναι…

Τα ξαναλέμε…

Θανάσης Κούτος: Adio Dieci… Αντίο Δεκάρι

Θανάσης Κούτος: Έχεις 9άρι… πας μπροστά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πέρσι… σαν σήμερα (17/8/2019)

eviasports

Lockdown: Οι 8 διαφορές της καραντίνας Μαρτίου με Νοεμβρίου

eviasports

Θ. Μεθενίτης: ‘Πρεμιέρα με μια σκληροτράχηλη ομάδα’

Κώστας Λαγός
-->