BLOGS EVIASPORTS.GR ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Απόδραση στην ουτοπία

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Απόδραση στην ουτοπία

Φεύγει και το Φθινόπωρο, το πρελούδιο του Χειμώνα, που εισβάλλει πλέον απειλητικός, με την σφοδρότητα που τον διακρίνει, συμμαχώντας με ασύμμετρες δυνάμεις, προεξάρχοντος του κορονοϊού, του ‘Πρίγκηπα της Απώλειας’, προοιωνίζοντας το ζοφερό μέλλον, που συνεστώσης και της κλιματικής αλλαγής απειλεί το ανθρώπινο γένος.

Η Ελληνική κοινωνία τούτες τις μέρες, βυθισμένη στην εθνική κατάθλιψη, με την ολέθρια παρουσία της πανδημίας στην καθημερινότητα μας, νάχει ‘κράτος και εξουσία’ στην ψυχολογία των ανθρώπων και τους πολιτικούς μας αντιμαχόμενους, ν’ απωθούν ‘το αυτονόητο’ σε καιρούς χαλεπούς, τονίζοντας την διαχρονικότητα μιας αέναης ενδοφυλετικής αντιπαλότητας, αναδείχνοντας το γεγονός αυτό αναβιβάζοντας το, σε αυτοάνοσο γονιδιακό σύνδρομο, των φυλετικών μας κυττάρων.

Και οι νέοι μας, σε ποσοστό που τρομάζει… ΄κλώνοι μιας υβριδικής επίθεσης’ τους όρους της οποίας επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση, μέσου της ηλεκτρονικής εποχής. Είτε θα κοιμούνται είτε θα παίζουν με το κινητό, στην αυτοαπομόνωση των συσκευών..!

Με φυλακισμένη την ακοή, περπατώντας, αγνοούν το σιγοτραγούδισμα του ανέμου, την μελωδία της βροχής, το άκουσμα της βοής του κόσμου. Και το INTERNET… μια απέραντη, σύγχρονη αλάνα της αποχαύνωσης. Η παραδοσιακή αλάνα, που εξέθρεψε και ανέδειξε πλήθος ταλέντων του αθλητισμού, εκείνες τις πανέμορφες και ευλογημένες εποχές της αθλητικής παλιγγενεσίας εξέλειπε δια παντός..! Και που να βρεθούν τα ταλέντα; Οι ανατροπές προώθησαν τον άλλο τρόπο ζωής, τον μιμητικό και στην νεολαία!

Απομονώνω μια παράγραφο, που περιγράφει με εύγλωττο και γλαφυρό τρόπο ‘Η ΜΝΗΜΗ…’…στο επίγειο … και απόγειο μιας άκρατης οικοδόμησης των πάντων, που είχε αρχίσει πλέον να εκτυλίσσεται από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και την μεταπολίτευση:

‘Κινούσε το ανθρωπομάνι να πάει να φροντίσει

‘δια την εύρυθμόν λειτουργίαν’ της μεγάλης μηχανής,

που καθημερινά μασούσε τσιμέντο, μαζούτ κι ατσάλι,

καταβροθίζοντας ρέματα, αλάνες, λόφους, βουνα

ολόκληρα, άπλωνε τον πολυδαίδαλο ιστό της η πόλη.

Κανένα εμπόδιο δεν ήταν αρκετά ισχυρό για να

ανακόψει την εφαρμογή νέων μέτρων και σταθμών/

Το ‘μέτρον πάντων άνθρωπος’ σαρώθηκε από το νέο,

ο ‘εκσυγχρονιστικό’: ‘Εις οιωνός άριστος: Κονομάτε

περί πάρτης’.

Οι αλάνες αντικαταστάθηκαν απ’ τις ποδοσφαιρικές σχολές, που παράγουν ‘ποδοσφαιριστές κατά παραγγελίαν’, με μεθόδους υβριδιακές, αντιγράφοντας συστήματα και πρακτικές, ‘βιάζοντας’ ουσιαστικά, ότι αυτοφυώς η Φύση προίκισε την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, στους αθλητικούς στίβους, το ΤΑΛΕΝΤΟ..!

Και ύστερα ο ‘Καποδίστριας και ο Καλλικράτης’ συνεργάστηκαν και συνυπέγραψαν κατά πολλούς ένα ‘μνημόνιο’ Χημικής σύνθεσης ηλιθιότητας και ανικανότητας. Οι κοινότητες σίγησαν, η Ύπαιθρος, αυτή η ηρωίδα θεά, της ελληνικής άλκης λύγισε. Η ερημοποίηση της υπαίθρου ενίσχυσε ένα νέο πιο δυνατό κύμα αστυφιλίας και η Ελληνική Επαρχία έδωσε και στον ποδοσφαιρικό αθλητισμό χιλιάδες ταλέντα, που διέπρεψαν εντός και εκτός επικράτειας.

Σήμερα δρέπουμε τους καρπούς μιας καταστροφικής και χωρίς επιστροφή στις αρχέτυπες ρίζες, πολιτικής, των τελευταίων δεκαετιών που πλήττει βεβαίως και το αθλητικό κίνημα.

Σήμερα… Άνυδρο ποδοσφαιρικό τοπίο και η Εύβοια απέραντη ποδοσφαιρική έρημος..!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Retro Basket: Οι έφηβοι της ΑΓΕΧ την 3η θέση στην Ελλάδα το 1993!

Παναγιώτης Νικολάου

ΕΠΣΕ: Συνεδρίαση & κοπή πίτας του ΔΣ! (photos)

Κώστας Λαγός

Πέρσι… σαν σήμερα (5/11/2019)

Κώστας Λαγός
-->