BLOGS EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Εκεί στη βαθύσκιωτη ρεματιά…

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Εκεί στη βαθύσκιωτη ρεματιά…

Αν θέλαμε να ταξιδέψουμε νοερά στον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών, σε αντιπαραβολή με τον ποδοσφαιρικό μας μικρόκοσμο, ο Α.Ο. ‘Χαλκίς’ παίρνει την μορφή και τον ρόλο ενός έκπτωτου πρίγκηπα, που έχοντας απωλέσει τα σκήπτρα της εξουσίας, διωγμένος απ’ το ‘παλάτι’, ρακένδυτος άγεται και φέρεται σε συνοικίες και χωριά χλευαζόμενος και λοιδορούμενος, προσπαθώντας μάταια να πείσει για τις πριγκηπικές ρίζες του..!

Σ’ αυτό το υπερβατικό σκηνικό της μυθοπλασίας, που η λογοπαχτική γραφίδα βρίσκει χώρο άνετο και οικείο, η ποδοσφαιρική Μακρυκάπα παίρνει δικαιωματικά την μορφή και τον ρόλο της ‘Σταχτοπούτας’ του παραμυθιού..!

Αναλύοντας τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών και ιδιαίτερα της τελευταίας εικοσαετίας, κάνοντας χρήση αυτή τη φορά ποδοσφαιρικών όρων, αυτή η ποδοσφαιρική ομάδα πραγματικά εκπλήσσει με την συνέχεια και την συνέπεια στην εξέλιξη της, μέσα από διαρκή πρόοδο και την μεταμόρφωση της κυριολεκτικά σε μια περιφερειακή δύναμη ολκής, ένα σφριγηλό ποδοσφαιρικό συγκρότημα, γεμάτο ευεξία και διακριτούς υψηλούς στόχους.

Πάει καιρός, που το ποδοσφαιρικό ερασιτεχνικό ‘στάτους’ της εποχής, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 υποδηλώνει την σκιώδη παρουσία της, πίσω απ’ την Α.Ε. Πάλιουρα και τον Α.Ο. Στενής, επικυρίαρχες δυνάμεις τότε, στην περιοχή που σήμερα εκτείνεται ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων.

Με τον διαχωρισμό και την απόσχιση του μικτού συστήματος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων Εύβοιας-Βοιωτίας το ’74, ο Α.Ο. Μακρυκάπας εντάσσεται αγωνιστικά στην Γ’ Τοπική κατηγορία. Οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές που έχουν διασπαρεί σε γειτονικά και ήδη ενταγμένα σε κατηγορίες ποδοσφαιρικά σωματεία, σπεύδουν να ‘επαναπατριστούν’ και όλοι μαζί οδηγούν την ομάδα στην αμέσως επόμενη Β’ κατηγορία.

Η συμμετοχή της όμως που δεν θ’ αργήσει να έλθει στην μεγάλη τοπική κατηγορία, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας του ’80 αποτέλεσε οδυνηρή έκπληξη, για την νεόστρατη ‘Μακρυκάπα’. Παραθέτω, μια ενδεικτική του γεγονότος παράγραφο απ’ το βιβλίο μου ‘Στη γειτονιά των πρωτοπόρων’:

‘Εντυπωσιάζει η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Ηρακλή Ψαχνών με την επιθετική υπεροπλία των 100 τερμάτων και την ‘γρανιτένια’ οχυρωματικά αμυντική γραμμή που δέχθηκε μόλις 8 τέρματα. Υποβιβάστηκαν στην Β’ Τοπική οι γειτονικές ομάδες των Καθενών και της Μακρυκάπας. Η τελευταία μάλιστα, μετρώντας την απώλεια πολλών βασικών της ποδοσφαιριστών, θα συνεχίσει για τις επόμενες περιόδους στην Β’ Τοπική. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, (’80-’81) πραγματοποιεί άθλιες εμφανίσεις και διασύρεται με δύο ταπεινωτικές ήττες 10-0 και 1-8 απ’ τον Ηρακλή και 9-0 απ’ τον Κάνηθο!’.

Για δύο δεκαετίες κυριολεκτικά μεταπίπτει σε καταστάσεις νεκροφάνειας! Επανέρχεται ουσιαστικά μετά το 2010…

Νίκος Καμαριώτης

Ο Νίκος Καμαριώτης κατάφερε με την καταλυτική του παρουσία ως πρόεδρος να συνενώσει και να συσπειρώσει αντίθετες ενεργές ή μη ‘περί τα ποδοσφαιρικά’… φατρίες και να πλήξει καίρια την ‘εσωστρέφεια’ που χαρακτηρίζει τις μικρές κοινωνίες. Όλοι πλέον μια ‘γροθιά’. Εύστοχος και στην επιλογή του προπονητή. Ο Βαγγέλης Ζέρβας ίσως το πιο ‘καυτό’ όνομα της προπονητικής στον ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό αθλητισμό της Εύβοιας. Ταυτόχρονα ‘μετράει’ τα λόγια του και δείχνει ‘γειωμένος’ με την λογική και την πραγματικότητα.

Βαγγέλης Ζέρβας

Μετά τον άδοξο ‘ενταφιασμό’ του Ηρακλή και τις υπάρχουσες παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις ασθμαίνουσες να προσπαθούν ν’ ακολουθήσουν την ‘Μακρυκάπα’, αυτή η επαρχιακή ομάδα αναδύει υγεία, αλλά και εκπέμπει ελπίδα μέσα απ’ την ανάπτυξη του περιφερειακού ποδοσφαίρου.

*Μακρυκάπα: Σχηματική-λαογραφική εκδοχή του ‘βαπτιστικού’ της, ‘πρωτότοκη’ κόρη των ιστορικών Βαβούλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Α’ ΕΠΣΕ: Μακρυκάπα-Λήλας Βασιλικού 1-2 (video)

Κώστας Λαγός

Αρτεμησιακός: Αναστολή προπονήσεων

Κώστας Λαγός

ΑΠΚΟ Δροσιάς: Έναρξη προετοιμασίας στις 9/8

Κώστας Λαγός
-->