BLOGS EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: ‘Τοτεμική θρησκεία αθεράπευτων ζηλωτών’

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

‘Τοτεμική θρησκεία αθεράπευτων ζηλωτών’

Ιχνοβατώντας στα χορταριασμένα μονοπάτια της λήθης, εκεί που η πραγματικότητα σμίγει με τους θρύλους απ’ το 1926 και για τις δεκαετίες που ακολουθήσαν απ’ την νεαρή ‘Νεφέλη’ και τις αλάνες της ‘Δεξαμένης’ και του ‘Πλατώματος’ ως την υπέργηρη σήμερα ‘ιδιότροπη κυρία’ του τοπικού ποδοσφαίρου ‘Προποντίδα’, που μια χούφτα εμπνευσμένοι παράγοντες, θέτοντας σαν ποδοσφαιρική προμετωπίδα, την προγονική καταγωγή τους, στην ανάμνηση των ‘χαμένων πατρίδων’, δημιούργησαν και εδραίωσαν.

Και οι πρώτοι ποδοσφαιριστές με αμιγές προσφυγικές ρίζες. Θαυμαστές μορφές, σε εποχές ηρωικές, που στέκουν πέρα απ’ τον χρόνο και τους χώρο. Και βεβαία οι παράγοντες με πρωτόζυμο υλικό την προσφυγική τους ιδιοσύσταση, παιδιά των ανέστιων της Μικρασιάτικης καταστροφής, μετέτρεψαν την ποδοσφαιρική Προποντίδα, σε ιδεολογικό οχυρό και προπύργιο της προσφυγιάς συμπύκνωσαν την παρουσία τους σε μια μόνο λέξη, καταθέτοντας θέληση αποφασιστικότητας και τόλμη, αρετές στο κυτταρικό κοκτέιλ ενός ζώντος ποδοσφαιρικού οργανισμού, που προσδίδουν φυλετικά χαρακτηριστικά και που κατά καιρούς αντίπαλοι και ανταγωνιστές εκστασιασμένοι απ’ το πάθος αυτών των πραγματικά ιδιαίτερων συμπολιτών μας, ανήγαγαν αυτή την ποδοσφαιρική ομάδα σε Τοτεμική θρησκεία..!

Είναι το Ευβοϊκό ποδόσφαιρο, που στηρίχθηκε ουσιαστικά σε τέσσερις ποδοσφαιρικούς πυλώνες, για να διαπρέψει στο διάχρονο των δεκαετιών. Ένας απ’ αυτούς και η Α.Ε. ‘ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ’. Θρύλοι το ζώνουν από παντού και αναπηδούν μέσα απ’ τις μυθικές δεκαετίες του ’20, του ’30 και του ’40…

‘Οι ιδεολογίες γερνούν και πεθαίνουν

οι θρύλοι μένουν αθάνατοι’

…και ο Φάνης Βερνέζος με τον Νίκο Μπουρνόβαλη, ηρωικές αθλητικές μορφές της Αντίστασης, θυσία στο τάμα της λευτεριάς, μπρος στην κτηνωδία των ναζιστικών δημίων τους…

Όμως οι μνήμες θεριεύουν, ο θρύλος της Νεάπολης, ανασηκώνεται και ορθώνεται μετά τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο και ύμνος δοξαστικός ακούγεται στο Εθνικό Στάδιο και στα γήπεδα της Βοιωτίας:

‘Ανοίξτε τα παράθυρα

και στρώστε τα βελούδια

για να περάσει η Προποντίς

με παίκτες αγγελούδια’

Ο Βέλιος Τσώκος μια μεγάλη μεταπολεμική μορφή της ποδοσφαιρικής Προποντίδας, που είχα την προνοητικότητα και την ευτυχή συγκυρία να συναντήσω με την συγγραφή του βιβλίου μου ‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’ γίνεται σύνθημα και τραγούδι κάποιων ευρηματικών στιχοπλόκων:

‘Το μπακ μοιράζει πάσα

στον έξω αριστερά

την πιάνει κι ο Βέλιος

στα δίχτυα την κολλά’

Ο Γιάννης Παπαγρηγορίου ένας των σημαντικότερων Χαλκιδέων του 20ου αιώνα θεωρείται δικαίως ο ‘αρχηγός’ του ποδοσφαιρικού γένους των Νεοπολιτών.

Σεβασμός και δέος γι’ αυτόν τον ποδοσφαιρικό θρύλο, στην αχλή του χρόνου και την ανεμολήθη των καιρών ως και την σύγχρονη ακανθώδη πραγματικότητα, που όμως υπάρχει για να διαιωνίζει την αθάνατη ιστορικότητα αυτού του θρυλικού συλλόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πέρσι… σαν σήμερα (19/7/2023)

eviasports

ΕΠΣΕ: ‘Έφυγε’ απ’ τη ζωή η Χρύσα Γεραμάνη

eviasports

ΑΕ Ληλαντίου/Σχολή Ποδοσφαίρου Ολυμπιακού: Αγιασμός για ‘ερυθρόλευκους’! (photos)

Κώστας Λαγός