EVIASPORTS.GR Α' ΕΠΣΕ Β΄ ΕΠΣΕ Γ' ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΕΠΣΕ: Η δευτερολογία του Γιάννη Ρέτσα στην ετήσια ΓΣ

Τα κυριότερα μέρη της δευτερολογίας του προέδρου της ΕΠΣΕ Γιάννη Ρέτσα, στην οποία απάντησε σε τοποθετήσεις και ερωτήσεις παραγόντων.

Εισαγωγή δευτερολογίας: ‘Νομίζω ότι οι προβληματισμοί είναι κοινοί για όλους. Τα περισσότερα πράγματα που ειπώθηκαν ήταν κοινά. Εξαίρεση αποτελεί το αίτημα του κ. Βάγια, το οποίο θα το απαντήσω και πρώτο, γιατί το έθεσε πρώτος’.

Για τον Γιάννη Βάγια: ‘Δεν μπορούμε να δώσουμε στοιχεία άλλων σωματείων, σε εσάς. Έθεσες ένα θέμα όσον αφορά ποινές άλλων σωματείων. Την περσινή χρονιά, με την συναίνεση της ΕΠΟ στο θέμα των προπονητών -γνωρίζει ο κ. Ρόγκας και ο κ. Ερμήλιος- δόθηκε μία παράταση στο δικαίωμα στις ομάδες να πάρουν διπλωματούχο προπονητή. Λίγες μέρες πριν τη διακοπή των πρωταθλημάτων, είχαμε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Ευβοίας, είχαμε θέσει τους όρους και είχαμε θέσει και το τελεσίγραφο -με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ- και μετά απ’ αυτήν την προθεσμία που θα έληγε, θα ίσχυε κανονικά η ποινή στο σωματείο στο οποίο θα έπρεπε να έχει διπλωματούχο προπονητή με UEFA B και δεν είχε. Το αν θα υπάρχει αντίστοιχη ‘περίοδο χάριτος’ και τη νέα περίοδο, δεν το γνωρίζουμε ακόμα, γιατί δεν έχει εγκριθεί ο κανονισμός προπονητών ακόμα. Συνεπώς, δεν κάναμε καμία εξαίρεση. Αντίθετα, να γνωρίζετε ένα πράγμα το οποίο δεν ανέφερα (το ‘χω πει όμως άλλη φορά), θέλουμε να είμαστε ίσοι απέναντι σε όλα τα σωματεία. Βάζουμε -κατανοώντας τις δυσκολίες- τις ελάχιστες ποινές που μπορούμε να βάλουμε. Έχουμε μια Πειθαρχική Επιτροπή με τρεις δικηγόρους, μία γραμμή έχει πάρει απ’ το ΔΣ: να έχουμε τις χαμηλότερες δυνατές ποινές, σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό. Και το ΔΣ δεν επεμβαίνει καθόλου σ’ αυτό. Δεδομένο. Οι περίοδοι κατά τις οποίες τα πρόστιμα ήταν υπερβολικά και μετά προσπαθούσαμε να τα μειώσουμε, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το τονίζω και το δηλώνω κατηγορηματικά.

Όσο για την αναφορά περί οικονομικής ενίσχυσης στην Αρτάκη και στα Ψαχνά, θα πω το εξής: Η Ένωση δεν είναι για να ενισχύει τα σωματεία επιλεκτικά. Ότι βοήθεια μπορεί να προσφέρει με δωρεάν διαιτησίες, με μειωμένα παράβολα, με οτιδήποτε, θα το κάνει για όλους. Και το ‘χει κάνει πράξη. Για την περίπτωση του Ηρακλή Ψαχνών και της Αρτάκης, όταν αποφασίστηκε η επανέναρξη των πρωταθλημάτων, κληθήκαμε σε τι βαθμό μπορούμε να βοηθήσουμε. Θεωρήσαμε καλό λοιπόν, ότι αυτές οι δύο ομάδες και οι Αβαντίδες που ήταν αυτές που έπαιξαν ποδόσφαιρο, δεν μπορούσαμε και δεν ήταν για μας σωστό να κλείσαμε του διακόπτη και να μην κάνουμε καμία βοήθεια. Δώσαμε μια μικρή βοήθεια, κατά την άποψη μας. Ομόφωνα το συμβούλιο ενέκρινε αυτή την απόφαση. Σε μια περίοδο τόσο δύσκολη και τόσο ιδιαίτερη, έπρεπε -κατά την άποψη μας- να ενισχύσουμε. Βέβαια κάποιοι άλλοι μπορεί να θέλανε μεγαλύτερη βοήθεια. Η Ένωση δεν είναι για να εισπράττει χρήματα απ’ όλους και να επιχορηγεί κάποιους. Και το ξεκόψαμε αυτό, τουλάχιστον όπως λειτουργούμε τώρα’.

Παρέμβαση γενικού γραμματέα ΕΠΣΕ Γιώργου Πίσχινα: ‘Δόθηκαν στην Αρτάκη και στα Ψαχνά, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, και έπρεπε να δοθούν ρε παιδιά. Προς Θεού, έλεος ρε παιδιά… και για εμένα ήταν λίγα… Δεν κάνουμε εξαιρέσεις και όπου θέλουμε δίνουμε και όπου θέλουμε δεν δίνουμε. Δεν υπάρχουν αυτά, τουλάχιστον τώρα -θέλω να το πω δημόσια- με τον κ. Ρέτσα δεν υπάρχουνε. Πιο παλιά υπήρχαν, σας το λέω εγώ’.

Γ. Βάγιας: ‘Εύχομαι δύναμη για τη νέα σεζόν’

Για τον Αλέξανδρο Θεοδοσίου: ‘Να τον ευχαριστήσω καταρχήν για τα καλά του λόγια. Το θέμα των δελτίων του ενός χρόνου σ’ ένα πρωτάθλημα ως μη γενόμενο ήταν χαμένο. Και έχουμε κάνει πολλές φορές κουβέντα πάνω σ’ αυτό το κομμάτι και έχω χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του ποδοσφαιριστή σας, ο οποίος ήταν φαντάρος, υπέγραψε δύο μέρες πριν διακοπούν τα πρωταθλήματα και στη συνέχεια έμεινε ελεύθερος, χωρίς να παίξει καθόλου. Και εσείς πληρώσατε ένα δελτίο, κάνατε και κάποιες διευκολύνσεις στον ποδοσφαιριστή, κλπ. Το ‘χω χρησιμοποιήσει σαν παράδειγμα και στην ΕΠΟ, αναφέροντας το.

Σε συνδυασμό, αυτό το γεγονός με τα ως μη γενόμενα πρωταθλήματα, στα οποία αναφέρθηκαν και άλλοι παράγοντες, δεν ήταν μια απόφαση δική μας. Ήταν μια απόφαση της πολιτείας με την ΕΠΟ. Προσωπικά για μένα -και το ‘χω εκφράσει ευθέως- θα έπρεπε οι έξι αγωνιστικές που παίξαμε, να συνεχιστούν και να μετρήσουν. Διότι κάποιες ομάδες έκαναν κάποιον αγώνα οικονομικό, μέσα στο γήπεδο πήραν τους βαθμούς. Θα μπορούσαν να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα. Κάποιοι έκριναν ότι δεν είναι έτσι και ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα απ’ την αρχή και να είναι ως μη γενόμενα.

Είμαστε υποχρεωμένοι τους νόμους και τις αποφάσεις της πολιτείας να τους αποδεχτούμε. Και να πω και κάτι άλλο, συμπληρωματικά σ’ αυτό’.

Αλ. Θεοδοσίου: ‘Θα μπορούσε να γίνει μια παράταση στα δελτία’

Για τον Μπάμπη Κουσκούτη: ‘Οποιαδήποτε απάντηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ή της Πολιτείας που είναι εις βάρος των σωματείων, είμαστε κατά. Οποιαδήποτε αύξηση γίνεται, είτε αφορά δελτία είτε οτιδήποτε άλλο, μας βρίσκει απέναντι. Θέλω, όποιος είναι δύσπιστος, να ‘ρθει στην Ένωση και να δει την αλληλογραφία την οποία έχουμε ανταλλάξει, κατά καιρούς, με την ΕΠΟ και διεκδικούμε πράγματα υπέρ των σωματείων. Προ ολίγου, την ώρα δηλαδή που είμαι εδώ στη γενική συνέλευση, ήρθε ένα e-mail. Ζητήσαμε απ’ την ΕΠΟ να τοποθετηθεί εγγράφως τι θα γίνει με τις ποινές του περσινού πρωταθλήματος. Σε ένα πρωτάθλημα ως μη γενόμενο, ο άλλος έφαγε 10 αγωνιστικές και πλήρωσε και 100 ευρώ πρόστιμο. Τι θα γίνει; Η απάντηση που μόλις πριν λίγο λάβαμε απ’ το e-mail, δηλαδή την ώρα που ήμασταν εδώ, λέει ότι οι αγωνιστικές ισχύουν και τα χρηματικά πρόστιμα δεν ισχύουν. Αυτό καταλάβαμε από την απάντηση. Θέλω να πω δηλαδή ότι στέλνουμε συνεχώς αιτήματα και ρωτάμε πράγματα και διεκδικούμε πράγματα, για τα σωματεία’.

Παρέμβαση του γενικού γραμματέα της ΕΠΣΕ Γιώργου Πίσχινα: ‘Γι’ αυτό το θέμα Μπάμπη έχει γίνει μεγάλη φασαρία από μένα. Στην τελευταία γενική συνέλευση της ΕΠΟ είχα πάρει και τα χαρτιά μαζί και είπα ‘γιατί να τιμωρηθούν οι ποδοσφαιριστές αυτοί και να πληρώσουν και πρόστιμα απ’ τη στιγμή που δεν έγινε το πρωτάθλημα; αφού είναι μη γενόμενο γιατί;’, να μην ισχύσει τίποτα’.

Μπ. Κουσκούτης: ‘Η ΕΠΟ καταστράφηκε οικονομικά απ’ τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής’

Για τον Σπύρο Κατσινή: ‘Η απόφαση για διακοπή των πρωταθλημάτων και το να θεωρηθούν ως μη γενόμενα ήταν της πολιτείας. Θα μου πεις τώρα τι γίνεται; Ξεκινάμε πάλι ένα πρωτάθλημα, πως θα εξελιχθεί; Δυστυχώς, μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας και τ’ αυτιά μας ανοιχτά, να παρακολουθούμε τι γίνεται και αναλόγως θα πράξουμε. Εμείς θεωρώ ότι είμαστε πιο έμπειροι από πέρσι και η πολιτεία και ο κόσμος είναι πιο ψαγμένος. Υπάρχουνε εμβολιασμένοι. Η άποψη και η εκτίμηση μας είναι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Παρόλα ταύτα δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ξαναβάλουμε τα σωματεία σε μία διαδικασία η οποία θα δημιουργήσει προβλήματα και θα παίξουμε πάλι κάποιους αγώνες και θα σταματήσουμε. Ξαναλέω, θα παρακολουθούμε τα πράγματα και θα πράξουμε ανάλογα. Ευχόμαστε την πανδημία να μπορέσουμε να την πολεμήσουμε και να παίξουμε επιτέλους ποδόσφαιρο και να ολοκληρώσουμε τα πρωταθλήματα με καλές συνθήκες. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι η υγεία μας’.

Σπ. Κατσινής: ‘Με ποια εχέγγυα θα ξεκινήσω την καινούργια χρονιά;’

Για θέματα εγκαταστάσεων (αναφορές από Αλέξανδρο Θεοδοσίου και από άλλους παράγοντες): ‘Εμείς αυτό που κάνουμε πάντα, πριν αρχίσουν τα πρωταθλήματα, όλα τα χρόνια, στέλνουμε έγγραφα στους Δήμους για να φροντίσουν τις εγκαταστάσεις, είτε είναι αγωνιστικές, είτε είναι αποδυτηρίων, κλπ.

Ξέρετε πολύ καλά, το είπε και ο κ. Φραγκούλης, έγινε μια αναφορά για τον Δήμο Χαλκιδέων απ’ τον κ. Ζήση, και είναι γεγονός πως οι Δήμοι έχουν ρίξει το ‘μπαλάκι’ στα σωματεία και ουσιαστικά τα σωματεία είναι αυτά τα οποία συντηρούν τα γήπεδα. Θεωρώ, και όχι γιατί θέλω να κάνω πολιτική, ότι ο Δήμος Χαλκιδέων -τουλάχιστον σε σχέση με Δήμους της Περιφέρειας- είναι πιο κοντά στα σωματεία. Και εδώ τουλάχιστον εμείς, ως διοργανώτρια αρχή, όποτε έχουμε ζητήσει απ’ τη Δήμαρχο κ. Βάκα μια συνάντηση ή έχουμε αναφέρει ένα πρόβλημα, προσπαθεί να βρει λύσεις.

Θα μιλήσω για τον δικό μου Δήμο, τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, όπου εκεί πραγματικά ότι γίνεται, γίνεται με την προσπάθεια των παραγόντων. Του Αυλωναρίου, του Νεοχωρίου, του Ταμυναϊκού, κλπ. Είναι τραγική η κατάσταση.

Η εντολή που δίνουμε στους διαιτητές, αλλά θα το κάνετε και εσείς οι παράγοντες, οποιαδήποτε έλλειψη, οποιοδήποτε πρόβλημα, καλό είναι να αναγράφεται στο φύλλο αγώνος, να το βλέπει η Ένωση και να στέλνει συγκεκριμένο έγγραφο προς τους Δήμους, μήπως μπορέσει και λυθεί το οποίο πρόβλημα υπάρχει. Με τουαλέτες, με μπάνια, με οτιδήποτε.

Είναι αδιανόητο, εν έτει 2021, να μην υπάρχουν -όπως είπε ο κ. Θεοδοσίου- μπάνια. Να φεύγει μια ομάδα να φεύγει από εδώ για τη Βόρεια Εύβοια και να μην μπορούν οι ποδοσφαιριστές να κάνουν μπάνιο. Παλιά αλλάζαμε και στ’ αυτοκίνητα και παίζαμε ποδόσφαιρο…’.

Για τον Νίκο Ζαλάβρα: ‘Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Ζαλάβρα για την πρόταση που έκανε στον κ. Βαγιάννη. Τέτοιες προτάσεις είναι πραγματικά προς θετική κατεύθυνση. Όπως επίσης να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια’.

Ν. Ζαλάβρας: ‘Συγχαρητήρια στο προεδρείο, κρατήσατε την ΕΠΣΕ δυνατά’

Για τα οικονομικά της ΕΠΟ: ‘Η ΕΠΟ είναι σε πολύ κακή κατάσταση οικονομική. Έχω την τιμή αυτή την εποχή να είμαι αναπληρωτής πρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών και έχω δει κάποια πράγματα από μέσα. Νομίζω όμως ότι δεν χρειαζόταν να μπω στην ΕΠΟ για να καταλάβω τι γινόταν στα οικονομικά. Η κακή πορεία της Εθνικής Ελλάδος, σε συνδυασμό με τις απολύσεις προπονητών κάποιες χρονιές, αλλά και οι προσλήψεις υπαλλήλων υπεράριθμων που έχουν υπάρξει, έχουν οδηγήσει την ΕΠΟ σε μια πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Ενδεχομένως ψάχνουν τρόπους, για να μπορέσουν να μαζευτούν κάποια χρήματα. Σε καμία περίπτωση όμως αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να τα δώσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, κατά την άποψη μου’.

Για τον Στέφανο Σωτηρίου: ‘Να ευχαριστήσω τον κ. Σωτηρίου για τα καλά του λόγια και να του δώσω συγχαρητήρια για την πορεία των Αβαντίδων στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής γυναικών. Το ίδιο ισχύει και για την Αρτάκη και επίσης ευχαριστώ τον κ. Βαγιάννη για τα καλά του λόγια’.

Στ. Σωτηρίου: ‘Πάνω απ’ όλα είναι το γηπεδικό’

Για το ‘Ενωσιακό’ γήπεδο: ‘Το ‘Ενωσιακό’ γήπεδο είναι σε μια καλή κατάσταση αυτόν τον καιρό, λόγω της δουλειάς που έχουν κάνει η ομάδα των Αβαντίδων. Το ‘χει συντηρήσει σε κάποιο πολύ καλό βαθμό, που το χρησιμοποιούσε ως έδρα. Το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, ήταν να δώσουμε το γήπεδο αφιλοκερδώς, εννοείται, για χρήση’.

Για τον Γιάννη Βαγιάννη και την ΕΠΟ: ‘Για τον κ. Βαγιάννη, που είπε να είμαστε δυνατοί στην ΕΠΟ. Δυνατοί δεν μπορώ να πω ότι είμαστε. Θ διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο ότι μας ανήκει. Ξέρεις Γιάννη πάρα πολύ καλά, ότι πέρσι εσύ με είχες πάρει τηλέφωνο και μου είπες ότι ‘μας έχουν βάλει σε όμιλο με Αθήνα και νησιά’. Με δική μας λοιπόν παρέμβαση πετύχαμε όμιλο ιδιαίτερα βατό και το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυνατοί, αλλά θέλουμε να διεκδικήσουμε για τα σωματεία μας αυτό που πρέπει. Και νομίζω και για τον πρωταθλητή της Α’ ΕΠΣΕ, ο όμιλος στον οποίο θα τοποθετηθεί για τους αγώνες κατάταξης, είναι ένας όμιλος βατός, με Βοιωτία, Φωκίκα, Ευρυτανία, τη δεύτερη ομάδα του Πειραιά, Κόρινθο και Αργολίδα. Τη στιγμή που αποφύγαμε τις ομάδες των Αθηνών, αλλά και μακρινές αποστάσεις, νομίζω ότι είναι καλό.

Γ. Βαγιάννης: ‘Συγχαρητήρια για το νοικοκύρεμα στην ΕΠΣΕ’

Για τον Αλέξανδρο Ζήση: ‘Ή δομή των πρωταθλημάτων τη νέα χρονιά θα είναι περίπου αυτή που ήταν πέρσι. Αν υπάρξουν απώλειες ομάδων, που δεν το εύχομαι, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, μέχρι την κλήρωση των πρωταθλημάτων, απ’ όλα τα σωματεία, να τα συζητήσουμε και να πάρουμε από κοινού τις αποφάσεις. Εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζουμε μόνοι μας για εσάς. Ακούμε τις προτάσεις και θέλουμε τις αποφάσεις να τις παίρνουμε μαζί, γιατί υπολογίζουμε τις απόψεις σας’.

Αλ. Ζήσης: ‘Να έχουμε λίγο πιο δραστικά μέτρα, για να μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε’

Για τον Νίκο Ρόγκα: ‘Και τον κ. Ρόγκα ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Όσο για τα δελτία που είπες Νίκο, λάβαμε την επιστολή σου. Ήταν πάρα πολύ καυστική και στη σωστή κατεύθυνση. Εμείς στείλαμε χαρτί στην ΕΠΟ και ζητήσαμε να μειωθεί το ποσό, το οποίο αρχικά σκόπευαν να είναι γύρω στα 10-15 ευρώ. Στο ποσό των 5 ευρώ που αυτή τη στιγμή υπάρχει, η Ένωση -το τόνισα και νωρίτερα- θα στηρίξει τα σωματεία. Επίσης Νίκο δεν χρειάζεται όλη η διαδικασία των δελτίων απ’ την αρχή. Είναι λίγα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να επανεκδοθούν τα δελτία.

Ν. Ρόγκας: ‘Η δημοτική αρχή είναι δίπλα σε όλα τα σωματεία’

Για την τροποποίηση του καταστατικού: ‘Αυτό το θέμα είχε τεθεί και πέρσι στη γενική συνέλευση. Δεν έγιναν προτάσεις. Σαφέστατα το καταστατικό μας ήθελε βελτιώσεις. Τώρα μας υποχρεώνει ο καινούργιος αθλητικός νόμος να πάμε σε τροποποίηση καταστατικού. Δεν ξέρω αν κάποιος θέλει να τοποθετηθεί στην τροποποίηση του καταστατικού. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να πάμε σε έκτακτη γενική συνέλευση, με θέμα την τροποποίηση καταστατικού’.

ΕΠΣΕ: Γενική συνέλευση με μαζική κατάθεση απόψεων-προτάσεων & εποικοδομητικό διάλογο!

Photo album απ’ τη ΓΣ της ΕΠΣΕ

ΕΠΣΕ: ‘Με μεγάλη επιτυχία & σε κλίμα σύμπνοιας η τακτική ΓΣ’

Γ. Ρέτσας: ‘Παραμείναμε δυνατοί στις επάλξεις’

Κ. Γαλάνης: ‘Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχει βάλει στους άξονες της τον αθλητισμό’

Ηλ. Κοκορίκος: ‘Φοβερή η βοήθεια του Γ. Πίσχινα στα σωματεία’

Γ. Πίσχινας: ‘Δουλέψαμε όλοι μαζί στο συμβούλιο της Ενώσεως’

Δ. Φραγκούλης: ‘Προβλήματα κοινά για όλους’

Αν. Κουμάκης: ‘Προβλήματα που μας αγγίζουνε όλους’

ΕΠΣΕ: Η δευτερολογία του Γιάννη Ρέτσα στην ετήσια ΓΣ

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αμαρυνθιακός: Αγιασμός για τη νέα σεζόν (photos)

eviasports

ΝΕΩΝ ΕΠΣΕ: Ορισμός αγώνα πρωταθλήματος

Κώστας Λαγός

ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΣΕ: Αποτελέσματα & βαθμολογίες (4η αγωνιστική)

Κώστας Λαγός