EVIASPORTS ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Χρίστος Γαλιλαίας στα Stereabasket Awards!

Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι δύο ταυτόσημες έννοιες, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά και όταν άνθρωποι που έχουν διακριθεί σε Παγκόσμιο επίπεδο με τον πολιτισμό, νιώθουν την ανάγκη αλλά και την ευχαρίστηση να δαπανήσουν πολύτιμο χρόνο για τα σπορ και ειδικότερα για την ”πορτοκαλί θεά”, τότε το μπάσκετ στην προκειμένη περίπτωση, μόνο ως κερδισμένο μπορεί να αισθάνεται.

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη χαρά και την τιμή στην εκδήλωση των Stereabasket Awards, να έχουμε μαζί μας στο θέατρο ”Ορέστης Μακρής” στη Χαλκίδα τον Χρίστο Γαλιλαία, κορυφαίο παγκοσμίως σολίστα  και σήμερα Καλλιτεχνικό Διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, με θαυμαστές σπουδές και διεθνείς εμφανίσεις, συμπράξεις και συνεργασίες με λαμπρά σχήματα και καταξιωμένους καλλιτέχνες, αλλά και με μια ακόμα μεγάλη αγάπη εκτός το βιολί, που είναι το μπάσκετ και ιδίως ο Άρης Θεσσαλονίκης!

Ο Χρίστος Γαλιλαίας διατέλεσε αντιπρόεδρος στον ”αυτοκράτορα” από το 2012-16 και στην εκδήλωση των Stereabasket Awards θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τι ήταν εκείνο που τον τράβηξε στον αθλητισμό και μάλιστα σε τόσο ενεργό ρόλο και πως ένας σολίστ μπήκε στη διαδικασία του ομαδικού παιχνιδιού και του πρωταθλητισμού, όπως και αν τον βοήθησε αυτή η ενασχόληση, αλλά και αν υπάρχουν κοινές πορείες μεταξύ μιας προετοιμασίας πρωταθλητισμού στο βιολί και στο μπάσκετ.

Όπως έχει δηλώσει πάντως ο ίδιος στο παρελθόν: ”Ο Άρης και το βιολί είναι οι δυο μεγάλες μου αγάπες. Η μουσική με έχει ορίσει ως άνθρωπο, το ίδιο έχει κάνει όμως και ο Άρης. Πώς να ξεχάσω ότι στα μαθητικά μου χρόνια σηκωνόμουν στις 5 το πρωί για να μελετήσω βιολί πριν πάω στο σχολείο γιατί μετά έπρεπε να τρέξω στο γήπεδο για τον αγώνα;”.

Δρ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού από τον πατέρα του Κοσμά Γαλιλαία. Συνέχισε με τον Στέλιο Καφαντάρη, ο οποίος υπήρξε και ο κυρίως δάσκαλός του. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο «Άλεξ Τουρνάισσεν» των Αθηνών, όπου πήρε το Δίπλωμα Βιολιού με Άριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο εξαιρετικής ερμηνείας και Χρυσό Μετάλλιο.

Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) συνέχισε τις σπουδές του με την διάσημη καθηγήτρια Almita Vamos στο Oberlin Conservatory των Η.Π.Α. όπου του απονεμήθηκε το Deans Talent Award (τιμητική διάκριση και υποτροφία).

Έχει προσκληθεί να συμπράξει ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες όπως Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου George Enescu, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Λετονίας, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, Talich Chamber Orchestra, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, Φιλαρμονική Bohuslav Martinu, Symphony of the Americas, Canadian Chamber Orchestra του Toronto, Ορχήστρα Citta di Grosseto, North Czech Philharmonic, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης, Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα Δωματίου της Λισσαβόνας, Ορχήστρα Gustav Mahler, Φιλαρμονική της Σόφιας, Camerata Stuttgart κ.ά.

Έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως: Rencontres Musicales Internationales des Graves, Festival Armonie della Magna Grecia, Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου, Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, Masterclass Al Andalus, Δημήτρια, Κύπρια, Aria International Summer Academy, Διεθνές Φεστιβάλ Πατρών, Φεστιβάλ Ηρακλείου, στο Fort Lauderdale, Διεθνές Φεστιβάλ του Bolzano, στο Έρεβαν, στην Catania, Festival Lago Di Como, Φεστιβάλ Μυκόνου κ.ά. Το 1997 κέρδισε το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό της Εταιρίας Ελλήνων Επιστημόνων στο Chicago και την ίδια χρονιά κέρδισε το Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολιού της Μακεδονικής Εταιρίας «Τέχνη» που οργανώθηκε σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Θεσσαλονίκη ’97», ενώ τον Μάρτιο του 2001 κέρδισε και πάλι το Α’ Βραβείο στο Διαγωνισμό “Kate Neal Kinley’’ του Illinois των Η.Π.Α.

Για τις μεταπτυχιακές του σπουδές έγινε δεκτός στην Juilliard School της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην τάξη της διάσημης καθηγήτριας Dorothy Delay με υποτροφίες της Juilliard School και «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», από όπου πήρε πτυχίο Master τον Μάιο του 2001.

To 2005 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Διδακτορικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου State University of New York Stony Brook.

Ο Χρίστος Γαλιλαίας έχει συνεργασθεί με διεθνούς φήμης μαέστρους όπως οι: Andris Nelsons, Roberto Paternostro, Louis Lane, Otto Werner Mueller, Roberto Minczuk, Yuri Yanko, Jacques Cohen, Leos Svarowsky, Ilarion Ionescu Galati, Loris Tjeknavorjan, Vojtech Spurny, Jan Talich, Ovidiu Balan, Michael Palmer, Nurhan Arman, James Brooks Bruzzese, Αλέξανδρος Μυράτ, Olaf Koch, Βύρων Φιδετζής, Νίκος Αθηναίος, Κάρολος Τρικολίδης, Wolfgang Roegner, Μύρων Μιχαηλίδης, Ηλίας Βουδούρης, Radu Postavaru κ.ά. Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική του καριέρα υπήρξε η συνεργασία του με τον Δημήτρη Σγούρο με τον οποίο εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Από πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησε την διεθνή του καριέρα ως σολίστ, με συχνές εμφανίσεις στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού όπως: Η.Π.Α., Καναδά, Κίνα, Ουκρανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Τσεχία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Λετονία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Κύπρο, El Salvador, Guatemala, Costa Rica, Uruguay κ.ά.

Έχει εμφανισθεί στις σπουδαιότερες αίθουσες συναυλιών όπως Musikverein, Rudolfinum, Gasteig, Smetana Hall, Kennedy Center, Hercules Saal, Konzerthaus, Teatro Νασιονάλ (Κόστα Ρίκα), Athenaeum, Van Wezel Performing Arts Hall, Broward Center for The Performing Arts, Rialto Center for the Arts, Khachaturian Hall, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.ά.

Το 2002 ίδρυσε την Ορχήστρα «Ελληνική Καμεράτα», ένα σύνολο αποτελούμενο από επίλεκτους Έλληνες μουσικούς, της οποίας υπήρξε και Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Το καλοκαίρι του 2002 η Ελληνική Καμεράτα επιλέχθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό «Summerfest Symphony of the Americas» να περιοδεύσει την Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική δίνοντας περισσότερες από 35 συναυλίες με αποκορύφωμα την εμφάνιση στο διάσημο Kennedy Center. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι μέχρι και σήμερα η μοναδική Ελληνική Ορχήστρα με περιοδεία τέτοιου μεγέθους στο εξωτερικό.

Έχει διδάξει σε Διεθνή Σεμινάρια και Master Classes στα σπουδαιότερα Πανεπιστήμια και μουσικές σχολές του κόσμου όπως The Juilliard School, Manhattan School of Music, Indiana University, Oberlin Conservatory, University of Illinois, Northwestern University, University of North Carolina, New York University, Penn State University, University of Houston, Roosevelt University, Texas Tech University, Florida State University κ.ά. Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε η συνεργασία του με τον κορυφαίο βιολοντσελίστα Mischa Maisky στο Διπλό Κοντσέρτο του Brahms, υπό την διεύθυνση του διάσημου Αρχιμουσικού Andris Nelsons, όπως επίσης και η σύμπραξή του με το θρυλικό Κουαρτέτο Borodin της Μόσχας.

Από το 2003-2010 είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ. Έχει διατελέσει μέλος των Δ.Σ. της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το 2011 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Ιδρύματος Fulbright. Από το 2007 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Georgia State στην Ατλάντα των Η.Π.Α. Έχει συμμετάσχει σε πολλές κριτικές επιτροπές διεθνών διαγωνισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2015 είναι Εκτελεστικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής και συνιδρυτής του Διεθνούς Προγράμματος Μουσικής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια.

Σημαντικοί Έλληνες και ξένοι συνθέτες έχουν αφιερώσει σ’ αυτόν έργα τους όπως το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού Θόδωρου Αντωνίου.

Ο Δρ. Γαλιλαίας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου Georgia State University στην Ατλάντα των Η.Π.Α όπου είναι και υπεύθυνος του προγράμματος Μουσικής Δωματίου.

Το πιο πρόσφατο ερευνητικό του έργο τιτλοφορείται Γυναίκες συνθέτριες της Ελλάδας και της Αρμενίας και έχει σκοπό την ανάδειξη και προβολή νέων και ανερχόμενων συνθετριών των δυο χωρών, όπως και ηχογράφηση των έργων τους.

Από τον Ιανουάριο του 2021 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ηχογραφήσεις του κυκλοφορούν από την Albany Records.

O Χρίστος Γαλιλαίας παίζει με βιολί Giuseppe Guarneri (1705) και Jean-Baptiste Vuillaume (1847).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σαν Σήμερα (12/5/2019): Αστέρας Βατώντα-Ταμυναϊκός 0-2 (photos+video)

Κώστας Λαγός

Ν. Τζώρτζογλου: ‘Το μεγαλύτερο λάθος του Αυγενάκη είναι η εμμονή του να επεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο’

eviasports

Ηρακλής Ψαχνών: ‘Ο αντίπαλος είναι θνησιγενής, θα υποκύψει θέλει, δεν θέλει’

Κώστας Λαγός
-->