EVIASPORTS.GR ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γ. Ρέτσας: ‘Πολύ καλή η συνεργασία της ‘Ένωσης’ με τους διαιτητές’

Τα κυριότερα μέρη της τοποθέτησης του προέδρου της ΕΠΣΕ Γιάννη Ρέτσα, στη συγκέντρωση διαιτητών με μέλη του ΔΣ και της Επιτροπής Διαιτησίας της τοπικής ποδοσφαιρικής ένωσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/9 στο ‘Ενωσιακό’ γήπεδο.

Για το γεγονός ότι η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πιο νωρίς στη σεζόν απ’ ότι συνήθως: ‘Ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή συγκέντρωση. Συνηθίζουμε μια τέτοια συγκέντρωση στην έναρξη των πρωταθλημάτων, έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και απλά φέτος λόγω των πολλών θεμάτων που έχουν δημιουργηθεί, αποφασίσαμε να την κάνουμε λίγο νωρίτερα. Ήταν να την κάνουμε και πριν καν ξεκινήσει το κύπελλο, αλλά δεν κατέστη δυνατό στην αίθουσα της Περιφέρειας να μαζευτούμε και το κάναμε σήμερα εδώ’.

Για τη συνεργασία ΕΠΣΕ-διαιτητών: ‘Νομίζω ότι υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της ‘Ένωσης’ και των διαιτητών και πιστεύω ότι μπορούμε με διάλογο και συζήτηση να λύσουμε τα όποια προβλήματα και να την κάνουμε ακόμη καλύτερη’.

Για φήμες, αμοιβές διαιτητών και τα οικονομικά της ΕΠΣΕ: ‘Τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορα. Έχω ακούσει από συναδέλφους, από δημοσιογράφους, κλπ. Νομίζω είναι κάποια κακοπροαίρετα -θα έλεγα- σχόλια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένταση και να ειπωθούν κάποια πράγματα τα οποία σαφέστατα δεν ισχύουν. Για παράδειγμα ακούω ότι θα μειωθούν οι αμοιβές των διαιτητών, ότι θα γίνουν πολλές δωρεάν διαιτησίες απ’ τους διαιτητές, κλπ. Έχει ακουστεί και αυτό το θέμα του 15%, που είναι ένα ποσοστό που έχει αποφασιστεί να δοθεί στις Ενώσεις απ’ τους διαιτητές και διάφορα τέτοια. Έχω μάθει να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας και θα τα πω όσο πιο απλά γίνεται και δεν θα πω ιδιαίτερα πράγματα. Γιατί σήμερα περισσότερο θέλω να σταθούμε σε κάποια προβλήματα που υπάρχουν, σχετικά με τις συνθήκες της πανδημίας, που έχουν διαμορφωθεί και σας τα εξηγήσει η Επιτροπή Διαιτησίας αυτά, πως πρέπει να κινηθούμε σε κάποια τέτοια προβλήματα και να προχωρήσουμε χωρίς να έχουμε κάποια θέματα.

Όσον αφορά τις αμοιβές των διαιτητών, θεωρώ κατά την άποψη μου ότι οι αμοιβές είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Έχετε νομίζω ‘βάλει πλάτη’ και είχαμε κάνει- πριν μια πενταετία νομίζω- μία μείωση, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα σωματεία. Σαφέστατα δεν συζητάμε  -κατά την άποψη μου και κατά την άποψη του συμβουλίου- για περαιτέρω μείωση της αμοιβής σας.

Ξέρω ότι υπάρχουν Ενώσεις, που οι διαιτητές παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα. Είναι γεγονός. Όμως ο νομός μας έχει τέτοιες ιδιομορφίες. που για μια διαιτησία μπορεί κανείς να χρειαστεί να ταξιδέψει ακόμη και 5-6 ώρες. Να φύγει απ’ το σπίτι του για να πάρει αυτή την αμοιβή τέλος πάντων που είναι να πάρει. Συνεπώς το ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Όσον αφορά την απόφαση για το ποσοστό, το 15%, που ακούγεται. Στο βαθμό που είναι στη δικιά μας κρίση να πάρουμε ένα τέτοιο ποσό από τους διαιτητές, δεν θα το κάνουμε και θα ισχύει μόνο το σήμα, το οποίο πρέπει να πάρετε, γιατί η ΕΠΟ μας το χρεώνει και την περσινή χρονιά το χρεωθήκαμε, το πήραν ελάχιστοι. Όποιος το πήρε πέρσι, δεν θα το ξαναπάρει φέτος. Θα το πάρει δωρεάν δηλαδή. Οι λίγοι που το πήρανε. Παρόλα ταύτα πρέπει να γνωρίζετε ότι εμείς το χρεωθήκαμε πέρσι, απ’ την ΕΠΟ. Το ίδιο θα γίνει και γι’ αυτά που θα πάρουμε φέτος. Αλλά θεωρώ ότι κάποια παιδιά, επειδή δεν παίξαμε πέρσι, που πληρώσανε, δεν πρέπει να πληρώσουν φέτος. Οι υπόλοιποι θα πάρετε το σήμα και θα είναι η μοναδική εισφορά, σαν διαιτητές, στην Ένωση μας.

Το μόνο που θέλουμε, πέρα απ’ το σήμα λοιπόν, σαν διαιτητές και σαν μια προσπάθεια να στηρίξετε τα σωματεία, σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, είναι αυτό που τουλάχιστον τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει καθιερωθεί: ένα Σαββατοκύριακο δωρεάν στον πρώτο γύρο και ένα στον δεύτερο. Κάπου μέσα στον Νοέμβριο θα είναι το πρώτο παιχνίδι, αν πάνε όλα καλά τα πράγματα και η αντίστοιχη αγωνιστική στην κάθε κατηγορία του δευτέρου γύρου. Αυτό είναι όλο.

Ξεκαθάρισα λοιπόν και είπα ότι είναι μόνο το σήμα και η διαιτησία που έχουμε καθιερώσει. Όλα αυτά τ’ άλλα που ακούτε, για πολλές δωρεάν διαιτησίες, κτλ, θα τις επιβαρυνθεί όλες η Ένωση. Η Ένωση ‘βάζει πλάτη’. Είτε με τα χρήματα που θα εισπράξει για τους πυρόπληκτους, αλλά και η όποια βοήθεια παρέχει στα υπόλοιπα σωματεία, θα τα καλύψει η Ένωση.

Δόξα τω Θεώ, και θέλω να ευχαριστήσω το διοικητικό συμβούλιο, γιατί με προσπάθειες που έχουμε κάνει, έχουμε καταφέρει να έχουμε εξυγιάνει οικονομικά την Ένωση και να μπορούμε να παρέχουμε λίγα πράγματα σε κάποια σωματεία, αλλά να τα παρέχουμε. Και έτσι θα πορευτούμε’.

Για το αν θα κυλήσουν φέτος όλα ομαλά σε ότι αφορά την αγωνιστική κανονικότητα, σε συνάρτηση με τον κορονοϊό, που λειτούργησε ανασταλτικά τις προηγούμενες δύο περιόδους: ‘Άποψη μου είναι ότι φέτος δεν θα σταματήσουν οι δραστηριότητες, είτε αφορούν καταστήματα, εστίαση, σχολεία, αθλητισμό. Απλά υπάρχουνε περιορισμοί και μ’ αυτούς τους περιορισμούς θα πρέπει να πορευτούμε και θα τα πούμε στη συνέχεια, όλα αυτά που σχετίζονται με το θέμα του υγειονομικού πρωτοκόλλου’.

Για τα τεστ για τον κορονοϊό: ‘Ξέρετε πολύ καλά ότι για να αγωνιστεί ένας διαιτητής πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένος, να ‘χει πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό ότι νόσησε, ή τεστ. Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες, μήπως καταφέρουμε και μειώσουμε στο ελάχιστο το κόστος του τεστ. Είτε το κάνουμε σαν συνεργασία Ένωσης και διαιτητές, είτε γίνει από εσάς, σε συγκεκριμένους ανθρώπους, που θα μας δώσουν την καλύτερη δυνατή τιμή, για να μην επιβαρύνεστε περισσότερο με αυτό’.

‘Θα σταθώ πολύ γρήγορα σε λίγα πράγματα, που τ’ αναφέρουμε σχεδόν πάντα, για να τα φρεσκάρουμε’.

Για τους εκπροσώπους στον αγωνιστικό χώρο και τους προπονητές: ‘Τα ‘χουμε πει πολλές φορές, δεν θα τ’ αναλύσω. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στο θέμα των προπονητών. Σήμερα πήραμε έγκριση από την ΕΠΟ. Οι τέσσερις ομάδες του βορρά της α’ κατηγορίας να εξαιρούνται από την υποχρέωση πιστοποιημένου προπονητή. Λόγω των πυρόπληκτων και της έλλειψης προπονητών, αυτή η δέσμευση ‘βάζω 100 ευρώ στο Προκόπι’ δεν θα υφίσταται φέτος. Απαλλάσσονται δηλαδή απ’ το πρόστιμο. Απ’ την υποχρέωση του προπονητή. Για τις ομάδες της Βορείου Ευβοίας. Το ίδιο ισχύει βέβαια για τη β’ και τη γ’ κατηγορία, για τις οποίες πήραμε απαλλαγή. Όταν όμως έχουμε προπονητή, ασκεί τα καθήκοντα του σύμφωνα με τον ΚΑΠ. Όταν δεν έχεις προπονητή, δεν σηκώνεται ο πρόεδρος, ο γραμματέας ή ο οποιοσδήποτε άλλος και δίνει οδηγίες σαν προπονητής. Το ξεκαθαρίζουμε.

Δεν μπορεί, στο χωριό μου για παράδειγμα, αν δεν έχει προπονητή, να σηκώνεται και να δίνει οδηγίες και δίπλα να είναι προπονητής διπλωματούχος που έχει πάρει την ‘τριετούς’, που έχει βγάλει την ταυτότητα προπονητή και να δίνει οδηγίες και να κάνουν δηλαδή την ίδια δουλειά. Ξεκάθαρο. Δύο παράγοντες στη μία ομάδα, δύο παράγοντες στην άλλη. Το ‘χουμε ξεκαθαρίσει αυτό, έχουμε δώσει το δικαίωμα αυτό και να είναι γενικά στον πάγκο ‘εκκλησία’, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Και με μάσκες, πιστοποιητικά ή τεστ’.

Για τους γιατρούς: ‘Ισχύει ότι δεν γίνεται αγώνας χωρίς γιατρό αγώνα’.

Για την κάρτα υγείας: ‘Και αυτή είναι κάτι δεδομένο και προαπαιτούμενο’.

Για τα ΜΜΕ: ‘Διευκολύνουμε το έργο τους. Πρέπει να έχουν άδεια για να βρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου, σε σημείο που δεν παρεμποδίζουν το έργο μας’.

Για τη συμπεριφορά απέναντι σε παράγοντες και ποδοσφαιριστές: ‘Η συμπεριφορά από σας πρέπει να είναι σε τέτοιο βαθμό, που να απαιτούμε σεβασμό, χωρίς να τους υποτιμάμε’.

Για τα φύλλα αγώνα: ‘Πολύ σωστή σύνταξη του φύλλου αγώνος. Ιδιαίτερα τώρα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο’.

Για τις προκηρύξεις: ‘Να ‘χουμε μαζί μας την προκήρυξη του πρωταθλήματος, που η τελική θα βγει σε λίγες μέρες. Του κυπέλλου υπάρχει. Για οποιοδήποτε πρόβλημα, να μπορούμε να συμβουλευτούμε την προκήρυξη ή τον ΚΑΠ, είτε ηλεκτρονικά μπορούμε να το ‘χουμε και φυσικά όλο το ΔΣ και η Επιτροπή Διαιτησίας βρίσκεται στη διάθεση σας για οποιοδήποτε πρόβλημα, στο τηλέφωνο, να σας εξυπηρετήσουμε και να σας λύσουμε τις απορίες’.

Για τους νέους κανονισμούς διαιτησίας: ‘Υπάρχουν καινούργιοι κανονισμοί. Πρέπει να τους γνωρίζουμε’.

Για την ώρα προσέλευσης στους αγώνες: ‘Λόγω αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία, πρέπει να πηγαίνουμε νωρίτερα στα παιχνίδια, ούτως ώστε να έχουμε τον χρόνο να κάνουμε τον απαιτούμενο έλεγχο και να λύσουμε τα προβλήματα.

Για τη νέα σχολή διαιτησίας: ‘Θα λειτουργήσει άμεσα και μία νέα σχολή διαιτησίας. Έχουμε 10-12 ανθρώπους, νέα παιδιά, για να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση στους ορισμούς και να μην είμαστε ασφυκτικά πιεσμένοι με τα παιχνίδια. Να φεύγει ο άλλος να παίξει και επόμενο παιχνίδι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και να ‘χουμε προβλήματα’.

Συγκέντρωση διαιτητών με ΕΠΣΕ στο ‘Ενωσιακό’ (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φοίνικας Ψαχνών: Αποχώρηση Σωκράτη Γιάννη

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΠΣΕ (Γ’ ΟΜΙΛΟΣ): Αποτελέσματα & τελική βαθμολογία

Κώστας Λαγός

Σαν Σήμερα (2/2/2014): Κύμη-Λευκάδια 1-0 (video)

eviasports
-->