BLOGS EVIASPORTS Α' ΕΠΣΕ Β΄ ΕΠΣΕ Γ' ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Παράβολα στις Ένώσεις’ εν μέσω κορονοϊού

Αρκετές είναι οι ΕΠΣ ανά την επικράτεια, που έχουν ανακοινώσει ότι και τη φετινή περίοδο το οικονομικό ύψος των παράβολων για τη συμμετοχή των σωματείων τους στις διοργανώσεις τους θα είναι κανονικό.

Ενδεικτικά στη γειτονική μας Βοιωτία τα παράβολα ξεκινούν απ’ τα 300 ευρώ για την Α’ Τοπική. 250 ευρώ είναι για τα σωματεία της Β’ Τοπικής, 50 ευρώ για συμμετοχή στα πρωταθλήματα υποδομών. Σ’ ότι αφορά το τοπικό κύπελλο, για τα σωματεία Γ’ Εθνικής και Α’ Τοπικής είναι 100 ευρώ και 50 για εκείνα της Β’ Τοπικής. Ανάλογα, πάνω-κάτω, ποσά υπάρχουν και σε άλλες ‘Ενώσεις’, όπως σε αυτές της Φθιώτιδας, Καβάλας, Δυτικής Αττικής, Ξάνθης, Πρέβεζας-Λευκάδας, κ.α.

Κάποιες άλλες ενώσεις, ανάμεσα τους και η Εύβοια, αποφάσισαν να έχουν συμβολικό ή μηδενικό παράβολο (Λάρισα, Θεσσαλία, Μακεδονία, κ.α.). Κάπου εδώ, αξίζει να αναφερθεί πως τα παράβολα ουσιαστικά καλύπτουν το κόστος, ανεξάρτητα από την αγωνιστική δραστηριότητα (που την περασμένη χρονιά ήταν αρκετά μικρή και περιορισμένη χρονικά λόγω του κορονοϊού), λειτουργικών εξόδων των ΕΠΣ και του προσωπικού τους. Θα είναι λάθος λοιπόν να γίνεται σύγκριση ανάμεσα σε ΕΠΣ, όχι μόνο σε ότι αφορά τα παράβολα αλλά και γενικότερα σχετικά με την οικονομική τους πολιτική, αφού η καθεμία έχει τις ιδιαιτερότητες της, ακόμη και σε επίπεδο δυναμικής και μεγέθους. Κάποιες λοιπόν είχαν τη δυνατότητα και την άνεση να ‘απορροφήσουν’ αυτό το κόστος και να  διευκολύνουν τα σωματεία τους, απαλλάσσοντας τα από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, ειδικά εν μέσω των δυσκολιών του κορονοϊού που έχουν επηρεάσει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Ανάμεσα σε αυτές λοιπόν και η δικιά μας ‘Ένωση’, που το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να δώσει συμβολικό χαρακτήρα στα παράβολα, χάρις στη θεαματική βελτίωση των οικονομικών της, κάτι που έχουν αναγνωρίσει άπαντες διοικούντες του ευβοϊκού ποδοσφαίρου, έχοντας καταφέρει για πρώτη φορά -τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- να έχει σημαντικό οικονομικό αποθεματικό, παρότι τους τελευταίους μήνες στερήθηκε βασικά έσοδα, με τα έξοδα (αν και μικρότερα απ’ ότι υπό κανονικές συνθήκες) να είναι αισθητά περισσότερα.

Σ’ ότι αφορά την απόφαση της ΕΠΣΕ για να έχουν συμβολικό κόστος (και όχι μηδενικό), ο ΚΑΠ αναφέρει (άρθρο 7-παράγραφος 3γ): ‘Κάθε ομάδα είναι υπόχρεη καταβολής δικαιώματος συμμετοχής, το ύψος του οποίου ορίζεται, για κάθε κατηγορία, από τη διοργανώτρια αρχή’. Άρα σύμφωνα με τον ΚΑΠ και τηρώντας τον κατά γράμμα, είναι υποχρεωτικός ο ορισμός αντιτίμου, έστω και συμβολικού (όταν κρίνεται σκόπιμο και είναι δυνατό να υποστηριχθεί από κάποια Ένωση’) και με διαβάθμιση ανά θεσμό και κατηγορία. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα 20, 10, 5 και 1 ευρώ και το μηδενικό παράβολο και μακάρι το μεγαλύτερο… ‘πρόβλημα’ των ερασιτεχνικών σωματείων να ήταν η καταβολή του συμβολικού ύψους τους, στους καιρούς της οικονομικής ένδειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ: Αποτελέσματα & βαθμολογία (7η αγωνιστική)

Κώστας Λαγός

Ηρακλής Ψαχνών: Οι πανηγυρισμοί για την πρόκριση στον τελικό! (video)

eviasports

ΕΠΟ: Έναρξη έκδοσης ταυτοτήτων προπονητών τη Δευτέρα 12/11

Κώστας Λαγός
-->