EVIASPORTS.GR Α' ΕΠΣΕ Β΄ ΕΠΣΕ Γ' ΕΠΣΕ ΝΕΩΝ ΕΠΣΕ ΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΕΠΣΕ

Γ. Ρέτσας: ‘Να ξαναφέρουμε τα παιδιά στα γήπεδα με καλές συνθήκες’

Τα κυριότερα μέρη των όσων ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΣΕ Γιάννης Ρέτσας, στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/7 στο ‘Ενωσιακό’ γήπεδο, μελών του διοικητικού συμβουλίου της τοπικής ποδοσφαιρικής ένωσης με παράγοντες σωματείων που διατηρούν τμήματα υποδομής.

Για τον σκοπό της συγκεκριμένης συνάντησης: ‘Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να πούμε κάποια πράγματα σχετικά με τις υποδομές, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με την πανδημία και με αυτήν τη μεγάλη αποχή την οποία έχουμε. Θέλαμε απ’ όλο το συμβούλιο βέβαια να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων, να ακούσουμε προτάσεις και να τις επεξεργαστούμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο και σαν Επιτροπή Υποδομών, για να δούμε με τι τρόπο θα μπορέσουμε να ξαναφέρουμε τα παιδιά στα γήπεδα με καλές συνθήκες, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για τις υποδομές μας, με τον καλύτερο τρόπο’.

Για τη συνάντηση με τα σωματεία της Α’ ΕΠΣΕ και το γιατί δεν έγινε κάτι αντίστοιχο με αυτά της Β’ και της Γ’ ΕΠΣΕ: ‘Θέλω να κάνω μια διευκρίνηση. Έχουμε μια κάνει μια συνάντηση με τις ομάδες της α’ κατηγορίας. Δεν έχουμε κάνει με τη β’ και τη γ’ και κάνουμε τώρα για τις υποδομές. Έχουν έρθει τα πράγματα βέβαια λίγο πίσω, λόγω των περιορισμών και των μέτρων. Με την α’ κατηγορία κάναμε τη συνάντηση, γιατί υπήρχε μία τάση από κάποιους, να μπορέσουμε να κάνουμε δύο ομίλους ενδεχομένως, κάποιοι δεν θέλανε, κάποιοι θέλανε. Προτείναμε λοιπόν να έρθουν όλοι εδώ να πουν τις απόψεις τους και να καταλήξουν οι ίδιοι οι παράγοντες σ’ αυτό που η πλειοψηφία του φίλαθλου κόσμου και των παραγόντων ήθελε, δηλαδή τον ένα όμιλο στην α’ κατηγορία.

Δεν κάναμε συγκέντρωση στη β’ και στη γ’ κατηγορία, γιατί κρίναμε ότι σ’ αυτές τις συνθήκες δεν ήτανε τόσο αναγκαίο. Έτσι και αλλιώς επίκειται γενική συνέλευση, στην οποία ο κάθε παράγοντας σωματείου θα μπορεί να ‘ρθει και να πει τις απόψεις του, είτε είναι εκπρόσωπος με πληρεξούσιο κάποιου σωματείου, είτε είναι ένας απλός άνθρωπος του ποδοσφαίρου και θέλει να ‘ρθει να εκφραστεί. Μπορεί μέσα απ’ τη γενική συνέλευση να πει τις απόψεις του. Είναι ανοιχτή η πρόσκληση προς όλους και ένας λόγος που την πήγαμε πιο πίσω ήταν γιατί θεωρητικά χαλαρώνουν τα μέτρα, άσχετα βέβαια αν ανεβαίνουν τελικά τα κρούσματα’.

Για την προσπάθεια που γίνεται από το ΔΣ της ΕΠΣΕ για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια προς τις ομάδες: ‘Η λογική μας είναι να βοηθάμε. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να μειώσουμε τα εξοδολόγια διαιτητών. Εάν δεν είχαμε την πανδημία θεωρώ ότι σήμερα δεν θα υπήρχαν ούτε καν τα ποσοστά που χρεώνει η Ένωση στη διαιτησία. Όλες τις διαιτησίες προσπαθούμε να τις μειώσουμε και να κάνουμε και δωρεάν διαιτησίες. Τα παράβολα τα μειώσαμε πέρσι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και φέτος έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και τίμημα. Στα πρωταθλήματα υποδομής εννοείται πως δεν θα υπάρχει παράβολο συμμετοχής και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε και τα έξοδα διαιτησίας’.

Για το θέμα της επανέκδοσης των δελτίων: ‘Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Είναι ένα θέμα που έχει ξεκινήσει απ’ τη FIFA και την UEFA. Κατέληξε η ΕΠΟ να προβεί στην αντικατάσταση των δελτίων, γιατί υπήρχαν κάποια πλαστά δελτία και ήθελε με κάποιον τρόπο να εφαρμόσει ένα καινούργιο σύστημα δελτίων, καθαρά ψηφιακό, πιο εξελιγμένο, το οποίο βέβαια θέλει χρόνο και κόστος. Κόστος και για τα σωματεία και για την Ένωση, ενδεχομένως και για την ΕΠΟ. Με πολύ πίεση το 10-15 ευρώ που είχε ακουστεί κάποια στιγμή για τις επανεκδόσεις, έγινε 5 ευρώ, χθες ανακοινώθηκε επίσημα, αν και εμείς το γνωρίζαμε εδώ 15 μέρες και αυτό που θέλω να πω και να δεσμευτώ σαν ΕΠΣ Ευβοίας είναι ότι η Ένωση θα ‘βάλει πλάτη’ και στο πεντάευρο, δηλαδή θα προσπαθήσει με δική της πρωτοβουλία και οικονομική ενίσχυση να το κατεβάσει και άλλο. Για να διευκολύνει τα σωματεία, ιδιαίτερα με την κατάσταση την οικονομική στην οποία βρισκόμαστε τώρα’.

Για το αν θα μπορούσε να υπάρξει αγωνιστική δράση στα πρωταθλήματα υποδομής, έστω και με τη μορφή τουρνουά: ‘Είχαμε κάνει πάρα πολλές ενέργειες να δοθεί το ‘πράσινο φως’ πολύ νωρίτερα, τουλάχιστον για να ξεκινήσουν οι αναπτυξιακές ηλικίες προπονήσεις. Θεωρώ ότι ήτανε μεγάλο λάθος να υπάρχουν ανοιχτά σχολεία και να μην υπάρχουν ανοιχτές ακαδημίες ή να μην μπορεί να γίνουν σε επίπεδο μικρών ηλικιών προπονήσεις, τουλάχιστον. Είχα δώσει και μια συνέντευξη στο sportime και είχα πει ότι ‘πρέπει να παίξουν τα παιδιά’. Θεωρώ δηλαδή ότι τα παιδιά είναι ένα σφουγγάρι, που όταν δεν τους δίνεις τη δυνατότητα να απορροφήσουν πράγματα, ο χρόνος που χάνεται δεν τον αναπληρώνεις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υγειονομικό πρωτόκολλο, μέσα απ’ το οποίο θα πρέπει να παίξεις ποδόσφαιρο. Ίσχυε μέχρι τώρα. Το καινούργιο ακόμα ‘μαγειρεύεται’ και δεν ξέρουμε πως θα είναι και πως θα παίξουμε. Νομίζω λοιπόν ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο έτσι όπως έπρεπε να ‘ναι ήταν πολύ δύσκολο, τουλάχιστον η Ένωση να πάρει την πρωτοβουλία και να πει ‘παίζουμε ποδόσφαιρο’. Δέχομαι πως ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι, με κάποιο κόστος. Εμείς και σε τουρνουά που ζητούσαν διαιτητές δεν δώσαμε επίσημα διαιτητές, διότι θα έπρεπε ο κάθε διαιτητής να τηρήσει αυστηρά το πρωτόκολλο. Εκτιμούμε ότι δεν μπορούσε να τηρηθεί. Και δεν μπορούσε ούτε ο διαιτητής, ούτε η διοργανώτρια αρχή να πάρει την ευθύνη’.

Για το πότε πρέπει να ξεκινήσουν τα φετινά πρωταθλήματα υποδομής: ‘Καλό είναι να ξεκινήσουμε νωρίτερα. Αφενός γιατί ενδεχομένως -που το απεύχομαι- να έχουμε μέσα στη διάρκεια του χειμώνα κάποιες περιόδους τοπικού lockdown, σε κάποιες περιοχές και γενικά κάποιους περιορισμούς, άρα να έχεις το περιθώριο να ελιχθείς και απ’ την άλλη επειδή είναι πολύ μεγάλη η περίοδος της αποχής, νομίζω ότι είναι καλά να ξεκινήσεις πιο νωρίς και όχι τόσο έντονα. Δηλαδή να υπάρχουν περιθώρια προσαρμογής, μετά από τόσο καιρό’.

Για το ενδεχόμενο να παραμείνουν ίδια τα ηλικιακά όρια στα πρωταθλήματα υποδομής: ‘Θεωρώ πως η πρόταση του να κρατήσουμε τα περσινά όρια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί κάποια παιδιά θα μείνουν ‘απέξω’. Δηλαδή αν αποκλείσεις τους ’04, τους ’06, κτλ, αυτά τα παιδιά δεν έπαιξαν καθόλου, λόγω του κορονοϊού. Νομίζω αυτό είναι αποδεκτό απ’ όλους’.

Για το πρωτάθλημα Νέων ΕΠΣΕ: ‘Πέρσι κάναμε μια προσπάθεια να καταργήσουμε το πρωτάθλημα νέων, με την προοπτική να το κάνουμε ένα πρωτάθλημα Γ’ ΕΠΣΕ. Δηλαδή μια ομάδα όπως π.χ. η Ακαδημία Ερέτριας, θα μπορούσε να συμμετάσχει στη γ’ κατηγορία, στην ίδια κατεύθυνση θέλαμε να ωθήσουμε και άλλες ομάδες. Δεν πέτυχε και γι’ αυτό κατεβάσαμε τόσο πολύ το εξοδολόγιο της διαιτησίας στη γ’ κατηγορία, την φτάσαμε 95 ευρώ, ενώ κάποτε είχε 150 ευρώ.

Μία σκέψη που έχω κάνει προσωπικά και την έχω θέσει σε κάποιους ανθρώπους, είναι να γίνει ένα πρωτάθλημα Κ-19, αντί του πρωταθλήματος νέων, το οποίο να μην είναι παράλληλα με το παίδων, και να είναι σε δυο ομίλους. Βέβαια αυτό έχει μεγαλύτερη δυσκολία για τις ομάδες στη Βόρεια και στη Νότια Εύβοια’.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τ. Αυλωνίτης: Ενδιαφέρον από ΑΠΟΕΛ

eviasports

ΟΠΑ Αιδηψού: ‘Και μόνο η συμμετοχή μας στον τελικό είναι τίτλος’

Κώστας Λαγός

Πέρσι… σαν σήμερα (27/7/2019)

eviasports
-->