EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΛΕΣ

Βασίλης Χαλκιδιώτης: Οι δωρεές σε Ολυμπιακό & ΑΟ Χαλκίς απ’ τον ‘ζωγράφο της ειρήνης’

Ο Βασίλης Χαλκιδιώτης δεν ήταν μόνο ένας διακεκριμένος επιστήμονας, αλλά και ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 20ού αιώνα και θεμελιωτής της καλλιτεχνικής σχολής του ‘Χαλκιδισμού’. Ήταν μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών της Ρώμης (G.M.).

Γεννήθηκε στο Βασιλικό το 1939 και έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2011, στην Αθήνα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλης Τριανταφύλλου και στα μέσα της δεκαετίας του ’60, υιοθέτησε το ‘Χαλκιδιώτης’, όντας λάτρης της Χαλκίδας και γενικότερα της Ελλάδας.

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη προσφορά του στην Τέχνη, ο Βασίλης Χαλκιδιώτης, αγωνίστηκε σκληρά για την επικράτηση της παγκόσμιας Ειρήνης, μιας Ειρήνης που θα απορρέει από την αδελφότητα και όχι από την υποταγή των ανθρώπων. Αυτή η πανανθρώπινη Ειρήνη ήταν η πηγή έμπνευσης για τον Βασίλη Χαλκιδιώτη και δίκαια του αποδόθηκε ο τίτλος ‘Ζωγράφος των Εθνών, της Ειρήνης και της Αγάπης’. Στόχος του ήταν ακόμα η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καθημερινής του ζωής, στον αγώνα για τη αποφυγή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, που ψάχνουν απεγνωσμένα μακριά από την πατρίδα τους την ελευθερία και τις ανθρώπινες αξίες.

Κάποτε είχε χαρίσει έναν -μεγάλης αξίας- πίνακα του στον Ολυμπιακό Πειραιά, κάτι που επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρίου και είχε δημοσιευτεί στην ‘Αθλητική Ηχώ’ την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου του 1973. Στην ίδια συνέντευξη έκανε γνωστό πως αντίστοιχη δωρεά έκανε και στον ΑΟ Χαλκίς.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα απ’ τη συνέντευξη:

‘«Είναι γεγονός πέρα για πέρα. Συγκεκριμένα, πριν από λίγο καιρό με πλησίασαν δύο δημοσιογράφοι και με ρώτησαν αν ήμουν διατεθειμένος να δωρίσω στον σύλλογο του Πειραιά ένα από τα έργα μου. Δέχτηκα και τους έδωσα ένα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, με παράγοντες του οποίου μίλησα προηγουμένως.

Όταν ήρθα και πάλι στην Ελλάδα, με πλησίασαν και μου είπαν αν ήθελα να παραιτηθώ από κάθε δικαίωμα για τον πίνακα που τους είχα δώσει. Δέχτηκα και πάλι και υπέγραψα ένα συμφωνητικό. Μόλις υπέγραψα, μου έκαναν γνωστό ότι ήδη ο πίνακάς μου έχει πουληθεί αντί ενός τεράστιου χρηματικού ποσού».

-Δηλαδή κ. Χαλκιδιώτη, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρίσατε μια περιουσία στον Ολυμπιακό.

«Ακριβώς».

-Σκέφτεστε να κάνετε κάτι παρόμοιο και για τον ΑΟ Χαλκίδας;

«Ασφαλώς. Ένα από τα σχέδιά μου είναι να βοηθήσω και ηθικά και υλικά τον σύλλογο της πόλης που γεννήθηκα. Ήδη συζήτησα με τους εξαιρετικούς κυρίους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διοίκηση και ιδιαίτερα με τους κ.κ. Εμμανουηλίδη, Σίδερη, Σταματούκο και Ορφανάκο, οι οποίοι μου ανέλυσαν το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα.

Αποφάσισα και τους δώρισα έναν από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς μου πίνακες, του οποίου η τιμή δεν θα είναι χαμηλότερη των 600.000 δραχμών με τα ελληνικά δεδομένα. Αυτή είναι η πρώτη μου προσφορά. Θέλω κι ελπίζω να βοηθήσω κι εγώ, ώστε ο αγαπητός μου ΑΟ Χαλκίς να ξαναβρεθεί στην Α’ Εθνική, γιατί πιστεύω ότι εκεί είναι η θέση του»’.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στοίχημα Νίκες για τα φαβορί στη Σέριε Α Ιταλίας

eviasports

Στοίχημα: Με ηθικό η Ελλάδα

eviasports

Το Ελληνικό πρωτάθλημα παίζει στη Sportingbet!

eviasports
-->