EVIASPORTS ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ν. Λούκα: ‘FIFA και UEFA θεωρούν ότι οι αλλαγές που φέρνει η Ολιστική Μελέτη είναι υψίστης σημασίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο’

Μέσω ψηφιακής τηλε-εφαρμογής ο εκπρόσωπος της UEFA, Νίκολα Λούκα, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Επιτροπής, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τις προτάσεις της «Ολιστικής Μελέτης» για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που δίνουν οι αρχές του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου (UEFA και FIFA) για τις αλλαγές που θα επιφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο η Ολιστική Μελέτη, ενώ προανήγγειλε την πρόσληψη CEO στην ΕΠΟ και στην παρουσία της ανεξάρτητης Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης.

Η τοποθέτηση του Νίκολα Λούκα: «Στη δική μου παρέμβαση θα αναφερθώ στο σκεπτικό της μελέτης. Θα κάνω μία ενημέρωση για τις συζητήσεις που κάναμε μαζί με την ΕΠΟ για να εξασφαλίσουμε ότι οι συστάσεις θα απηχούν στον κανονισμό της.

Η μελέτη είναι πλήρης και βασίζεται στις αρχές καλής διακυβέρνησης και σε στοιχεία που έχουμε συλλέξει κι αφορούν το ποδόσφαιρο, αλλά κι από την εμπειρία μας από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Καλύπτει τη δομή της ποδοσφαιρικής διακυβέρνησης. Αναφέρεται στη σωστή λειτουργία της ΕΠΟ, στη διαιτησία, στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, στους παίκτες, τους προπονητές, την ακεραιότητα και στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας, στις ίσες ευκαιρίες και στη μελλοντική κατεύθυνση. Και περιλαμβάνει προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

Θα ήθελα να τονίσουμε κάποιες βασικές αρχές της Ολιστικής Μελέτης:

Η μελέτη αποτελεί από τη φύση της σύσταση. Αν και η UEFA/FIFA ισχυρά συνιστούν να υλοποιηθούν οι συστάσεις, η υλοποίηση είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΟ.

Και θα πρέπει να υπάρχει το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ομοσπονδίας. Εμπειρογνώμονες των FIFA/UEFA προχώρησαν στη σύνταξή του και πρέπει να μελετήσετε την Ολιστική Μελέτη και τους τομείς που θα χρειαστεί η στήριξη της κυβέρνησης, σε θέματα χειραγώγησης αγώνων και ασφάλειας.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα πρέπει να περιλαμβάνεται δια της εκπροσώπησης στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α), στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. υφυπουργός με βάση τη σύμβαση Μακόλιν.

Συνεργαζόμαστε με την ΕΠΟ για την κανονιστική συμμόρφωση στα σημεία διακυβέρνησης. Στις 19 Ιουλίου 2021 υπάρχει η έκταση Γενική Συνέλευση στην οποία θα λάβουν απόφαση τα μέλη της ΕΠΟ. Οι FIFA/UEFA φρονούν πως οι αλλαγές αυτές είναι υψίστης σημασίας και θα βελτιώσουν τη λειτουργία της ΕΠΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα ενισχυθεί με εισαγωγή νέων φωνών και με παρουσία γυναικών και θα υπάρξουν έλεγχοι ακεραιότητας και πάνω στις προδιαγραφές των αποφάσεων. Μία ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης θα εφαρμόσει αυτό τον εσωτερικό έλεγχο, ενώ η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα ενισχύσει τη δική της σύνθεση και τα προνόμιά της.

Επιπλέον θα υπάρξει η πρόσληψη ενός CEO (Διευθύνοντα Συμβούλου) στην Ομοσπονδία για να υπάρξει ακόμη πιο σωστή εκτέλεση και λειτουργία της.

Αυτές οι αλλαγές που θα συζητηθούν στις 19 Ιουλίου είναι πολύ σημαντικές για τις FIFA/UEFA.

Επιπλέον ένα άλλο θέμα αφορά την ελληνική αθλητική νομοθεσία και το νόμο που έχει αλλάξει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Σε συνεργασία με την ΕΠΟ είχαμε αναδείξει τις διατάξεις που συγκρούονταν με αρχές του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ.

Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θέλαμε να εργαστούμε πάνω σ’ αυτό και ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Αυγενάκη για να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο, τους συνεργάτες του, την ΕΠΟ και τις FIFA/UEFA πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Είναι προβληματικό το ζήτημα που αφορά κυρίως την αναγνώριση των αθλητικών σωματείων στο μητρώο. Και θα πρέπει να γίνουν βήματα προ της σωστή κατεύθυνση και να υπάρξει συμμόρφωση με βάση το αυτοδιοίκητο. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνάντηση για να αναζητήσουμε αμοιβαίες λύσεις για όλους».

Εκ μέρους της ΕΠΟ μίλησε ο α’ αντιπρόεδρος Αστέριος Αντωνίου, ο οποίος επισήμανε πως «…οι αλλαγές της Ολιστικής Μελέτης θα γίνει καταστατικό για εμάς.

Θα πρέπει όμως να προσαρμοστεί, όπως είπε νωρίτερα και ο κ. Λούκα, ο νόμος σε ορισμένα άρθρα του για μην επηρεάζεται το αυτοδιοίκητο και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία.

Προκειμένου να βάλουμε το ποδόσφαιρο σε νέα δεδομένα. Ευελπιστώ στην καλή διάθεση όλων των ανθρώπων του ποδοσφαίρου».

Το λόγο πήρε στο τέλος ο πρόεδρος της Super League Λεωνίδας Μπουτσικάρης, ο οποίος υποστήριξε: «Είμαστε πολύ θετικοί με την υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης για να αντιμετωπίσει προβλήματα δεκαετιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που έφεραν μεγάλη μείωση εσόδων και πτώση της Εθνικής Ομάδας και των συλλόγων μας στο ranking.

Οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μετά την παρουσία μας εδώ θα υπάρξει Δ.Σ. της Λίγκας, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ την Παρασκευή, η οποία θα εισηγηθεί τις αλλαγές Ολιστικής Μελέτης στο καταστατικό».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δ. Λύκος: ‘Να φτάσουμε στο επίπεδο που εγώ αναζητώ’

Χρήστος Σεφερλής

Σαν Σήμερα (16/3/2019): Δροσιά-Μακρυκάπα 1-0 (photos+video)

Κώστας Λαγός

Ηρακλής Ψαχνών: Κάλεσμα στους φιλάθλους του για ενημέρωση στις 4/9

Κώστας Λαγός