BLOGS EVIASPORTS.GR ΣΤΗΛΕΣ

Κώστας Αγριόδημος: Αναβολικό… ειλικρίνειας

Σκάνδαλα χρήσης αναβολικών ουσιών έχουν ταρακουνήσει την κοινή γνώμη, αρκετές φορές στο παρελθόν.

Γράφει ο Κώστας Αγριόδημος

Στην Ελλάδα τέτοια θέματα έχουν γίνει κατά καιρούς πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά παράθυρα κατηγόρων και απολογητών, σχετικών ή άσχετων, λάβρων και επιθετικών. Λίγο πολύ, των ίδιων σχετικών και άσχετων, που παραληρούσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, που αργότερα ή και πρωτύτερα παραληρούσαν για επιτυχίες ομάδων ή προσώπων που είχαν παρελθόν με θέματα αναβολικών.

Οι αναβολικές ουσίες είναι αναμφίβολα βλαβερές, συχνά επικίνδυνες για την υγεία και αναμφίβολα επίσης, αλλοιώνουν τις φυσιολογικές δυνατότητες και τις επιδόσεις των αθλητών.

Θα ήθελα να επισημάνω τρεις παραμέτρους του προβλήματος που είναι διεθνείς και όχι αποκλειστικά ελληνικές.

Η πρώτη παράμετρος αφορά τον διαχωρισμό των εννοιών της νίκης και της επίδοσης (ρεκόρ). Δηλαδή τον παραγκωνισμό της έννοιας της νίκης από την έννοια της επίδοσης (ρεκόρ). Το κυνήγι όμως της επίδοσης, έχει προ πολλού ξεπεράσει τις δυνατότητες του πιο χαρισματικού και καλογυμνασμένου αθλητή, με αποτέλεσμα, ο χαρισματικός και καλογυμνασμένος αθλητής κάθε νέας γενιάς, να χρειάζεται αναβολικά επίσης νέας γενιάς, για να ‘σπάσει’ τις επιδόσεις της προηγούμενης. Κατά συνέπεια η κοινή γνώμη, υποβαθμίζοντας την απλή νίκη και αποθεώνοντας τον ρέκορντμαν και την επίδοση, ανομολόγητα αλλά ουσιαστικά, αποδέχεται τη χρήση αναβολικών.

Ας θέσω ένα υποθετικό ερώτημα: Πως θα αντιμετώπιζε η παγκόσμια κοινή γνώμη τους νικητές των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που τυχόν θα κερδίσουν χρυσά μετάλλια με επιδόσεις κατά 10% χαμηλότερες από αντίστοιχες παγκόσμιες και Ολυμπιακές επιδόσεις;

Η δεύτερη παράμετρος είναι οικονομική. Ο πρωταθλητισμός και οι επιδόσεις διακινούν τεράστια κεφάλαια. Εταιρείες φαρμακευτικές, παραγωγής αθλητικών ειδών, ένδυσης, υπόδησης, στοιχημάτων, ανταγωνίζονται διεθνώς, θεμιτά ή αθέμιτα. Η παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη, με τη συμπαράσταση της ‘θεάς διαφήμισης’ αποφέρει τρελά κέρδη. Στο χώρο του ποδοσφαίρου προσφέρονται αμοιβές παικτών και προπονητών, κυριολεκτικά χρηματιστηριακές που συνεπάγονται απαιτήσεις υπεράνθρωπες και απάνθρωπες.

Σε τέτοιο περιβάλλον άγριου οικονομικού ανταγωνισμού, ακόμα και οι διεθνείς ελεγκτικοί και δικαιολογητικοί μηχανισμοί δέχονται πιέσεις, κινδυνεύουν να διαφθαρούν, να παρακινηθούν σε μονομερείς ελέγχους και σε παρεμβάσεις σκοπιμότητας. Ενώ ταυτόχρονα, όλοι είναι έτοιμοι να υψώσουν στο σταυρό, με ‘ιερή αγανάκτηση’ τον αποκαλυπτόμενο παραβάτη. Δήθεν για το ανεπίτρεπτο της παράβασης, ουσιαστικά για το ανεπίτρεπτο της αποκάλυψης.

Η τρίτη παράμετρος, σχετίζεται με την καπηλεία. Αρχές, Ομοσπονδίες, Κυβερνήσεις, προσπαθούν κάθε φορά να καρπωθούν αθλητικές επιτυχίες, εκμεταλλευόμενες τον ενθουσιασμό, τον εθνικισμό και την αφέλεια του πλήθους. Απέναντι σε τέτοιους στόχους, η ακεραιότητα συχνά θυσιάζεται στο βωμό της σκοπιμότητας.

Τελικά λοιπόν τι; Δρακόντειοι νόμοι και δρακόντεια εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, κατάργηση των επιδόσεων της τελευταίας πεντηκονταετίας και επαναφορά των Ανατολικής Γερμανίας επιδόσεων. Αποκλεισμός, μετά την αποκάλυψη έστω και μεμονωμένης παράβασης, ολόκληρης της εθνικής αποστολής από την προσεχή αθλητική διοργάνωση. Υποβιβασμός, αντίστοιχα ποδοσφαιρικής ομάδας από την πρώτη στην τέταρτη κατηγορία. Επιλογή δηλαδή της αρχής της γενικής πρόληψης έναντι της ειδικής.

Αρκεί; Φοβάμαι πως δεν αρκεί, χωρίς τη σύγχρονη αλλαγή του φίλαθλου κοινού.

Χρειάζεται, μια γερή δόση ‘αναβολικού ειλικρίνειας’ με στόχο την επανεκτίμηση αξιών.

Η κατάκτηση, επάξια μαζί και τυχερή, ενός Πανευρωπαϊκού Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου αποτελεί ευχάριστο αθλητικό επίτευγμα και όχι εθνικό θρίαμβο.

Ένα μετάλλιο Ολυμπιονίκη, αποδεσμευμένο από υπεράνθρωπη επίδοση, έχει τεράστια ηθική αξία, αντλημένο από τις αξίες του Ολυμπισμού.

Μια ποδοσφαιρική ομάδα δικαιούται να διεκδικήσει στις καρδιές των οπαδών της, ως αντίδωρο της επιτυχίας, τη συμπαράσταση στην αποτυχία, που επιτέλους αποτελεί ενδεχόμενο της αθλητικής ζωής.

Καλός ο Δράκων και ο επίφοβος ίσκιος των νόμων του, ωστόσο χρειάζεται και η στήριξη από ένα ‘αναβολικό ειλικρίνειας’.

ΑΓΡΙΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  • τ. Δ/ντής Φυσικής Αγωγής Υπ. Παιδείας & Σχολικός Σύμβουλος.
  • Μέλος Επιτροπής Ποδοσφαίρου Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού (ISF).
  • Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA B.
Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κ. Λειβαδίτης: ‘Υπάρχουν στιγμές που δεν χρειάζεται να διαλέξεις πλευρά!’

Κώστας Λαγός

ΑΕ Ιστιαίας: Συλλυπητήρια ανακοίνωση σε Βαγγέλη Σιμιτζή

Κώστας Λαγός

Γ. Βαγιάννης: ‘Πιστεύουμε ότι αξίζουμε το κάτι καλύτερο φέτος’

Κώστας Λαγός