EVIASPORTS.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Κώστας Τσούπρος στο eviasports: ‘Στην Κύπρο βρήκα την ηρεμία που δεν είχα σε ομάδες στην Ελλάδα’

Ο Ευβοιώτης ποδοσφαιριστής Κώστας Τσούπρος (ημερομηνία γέννησης: 20/7/1991, ύψος: 1.95 μ., θέση: κεντρικός αμυντικός) στο eviasports, σε μια αναδρομή της έως τώρα πορείας του στο άθλημα. Από τις Κεχριές και τον τοπικό Ακράτητο, στον άλλο των Άνω Λιοσίων και το πρώτο βήμα προς τις εθνικές κατηγορίες, τη μεγάλη μεταγραφή στην ΑΕΚ, τον Ηρακλή Ψαχνών, τον ΑΟ Χαλκίς, αλλά και το κεφάλαιο ‘Κύπρος’, που φαίνεται να γίνεται ποδοσφαιρικός ‘φάρος’ για εκείνον, στην οποία θα βρίσκεται και την επόμενη αγωνιστική περίοδο και λίγες μέρες μετά τον ερχομό του δεύτερου του παιδιού, κάτι που τον έχει κάνει ακόμη πιο ευτυχισμένο! Ακόμη μίλα για το ελληνικό και το ευβοϊκό ποδόσφαιρο, συμπαίκτες και προπονητές που τον έχουν στιγματίσει, αλλά και για το τι θέλει πάνω απ’ όλα να κατορθώνει κάθε μέρα στη ζωή του!

Στα παιδικά του χρόνια ήταν ‘όπως ένα παιδί που ζει στο χωριό… σχολείο, διάβασμα λίγο και όλη την υπόλοιπη μέρα έξω στις πλατείες για ποδόσφαιρο με τους φίλους!’ Στα χρόνια της εφηβείας του ο πατέρας του Αριστείδης (για χρόνια πρόεδρος της τοπικής ομάδας του Ακράτητου) ‘κάτι έβλεπε σε εμένα και έβαλε το ‘τρυπάκι’ να μου βγάλει δελτίο στην ομάδα του χωριού μου, τον Ακράτητο Κεχριών. Δεν έχασα την ευκαιρία και ξεκίνησα προπονήσεις με την ομάδα, σε ηλικία περίπου 14.5 χρονών’.

Καθοριστική συμβολή στην ενασχόληση του Κώστα Τσούπρου με το ποδόσφαιρο, είχε ο πατέρας του Αριστείδης, επί σειρά ετών παράγοντας του Ακράτητου Κεχριών

Το πρώτο βήμα προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έγινε ‘μετά από δύο χρόνια στην ομάδα του χωριού μου, ο Δαυίδ Μαύρος με πήρε στην Αθήνα και στον Ακράτητο Άνω Λιοσίων. Αμέσως για προετοιμασία στα ‘Τρία-Πέντε Πηγάδια’… Δύσκολα πολύ γιατί η ομάδα λειτουργούσε επαγγελματικά και ένα παιδί από το χωριό, σαν ερασιτέχνης, ήταν πολύ δύσκολο να εγκλιματιστεί. Άλλα έβαλα από τότε στόχους στη ζωή μου και δεν τα παράτησα ποτέ, όσο δύσκολα και αν ήταν κάποιες περιόδους τα πράγματα. Από το Α’ Τοπικό, θυμάμαι, στη Δ’ Εθνική, φανταζόμουν πως θα είναι πολύ δύσκολα. Άρχισε το πρωτάθλημα και ξεκίνησα βασικός. Είχε τρομερό άγχος και πολλά στο μυαλό μου, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά’.

Ο Κώστας Τσούπρος με τη φανέλα του Ακράτητου Κεχριών (όρθιος-πέμπτος από αριστερά)

Ακολουθεί ο Ασπρόπυργος και το βήμα προς τη Γ’ Εθνική και στη συνέχεια ακόμη ένα άλμα προς τη Β’ Εθνική και στον Αστέρα Μαγούλας: ‘Μετά από δύο χρόνια στον Ακράτητο Άνω Λιοσίων και με γεμάτες σεζόν, έρχεται η πρόταση από τον Ασπρόπυργο, που αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική. Σκέφτηκα τότε, πως τα όνειρα μου αρχίζουν σιγά-σιγά να πραγματοποιούνται. Πηγαίνω λοιπόν στον Ασπρόπυργο, παίζω φουλ σεζόν’ και μετά από δύο χρόνια. έρχεται η πρόταση από τον Αστέρα Μαγούλας, την οποία αποδέχτηκα’.

Το καλοκαίρι του 2012 όμως θεωρεί πως ‘είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής μου εκείνη την εποχή. Με παίρνει τηλέφωνο ο Βασίλης Τσιάρτας για να βρεθούμε. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν φανταζόμουν πως θα έχω τον Τσιάρτα δίπλα μου για καφέ και δείπνο! Μου είπε ‘έχει τρεις προτάσεις και επιλέγεις’. Χωρίς να το σκεφτώ επιλέγω την ΑΕΚ. Υπογράφω στην ΑΕΚ. Είμαι φουλ χαρούμενος και σκέφτομαι πως τα όνειρα μου έγιναν πραγματικότητα. Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη μεγαλύτερη κατηγορία της Ελλάδας, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα!’ Βρέθηκε βέβαια στην ΑΕΚ ‘σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε για την ομάδα, αλλά μάταια. Υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική. Το χειρότερο μου πράγμα που έζησα στην ζωή μου. Δεχόμασταν απειλές και δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο. Όλη μέρα στο σπίτι κρυβόμασταν’.

Μένει δύο χρόνια στην ΑΕΚ, με την οποία κερδίζει την άνοδο στη Β’ Εθνική και τον Σεπτέμβριο του 2014 ‘επιστροφή στον Αστέρα Μαγούλας και μάλιστα μετά από τραυματισμό. Πέρασε και αυτό και τον Φεβρουάριο στον Ηρακλή Ψαχνών. Θυμάμαι μια ομάδα με πολύ ποιότητα και με καταπληκτικούς παράγοντες, τον κύριο Στούπα, τον κύριο Γκαλούφα’.

Παραμένει στην Εύβοια και την επόμενη χρονιά, παίρνοντας μεταγραφή στον ΑΟ Χαλκίς: ‘Στην Χαλκίδα ίσως είχα την πιο δύσκολη σεζόν της ζωής μου. Ήμασταν στο χείλος του γκρεμού, διοίκηση πουθενά, μόνοι μας πραγματικά τα παιδιά και πηγαίναμε για την αξιοπρέπεια μας, για την φιλία μας… Χωρίς λεφτά και η ομάδα πήγαινε τρένο. Τα πράγματα έγιναν πολύ καλύτερα με την αλλαγή στη διοίκηση και τον ερχομό του κ. Στούπα, περίπου στα μέσα της σεζόν’.

Μετά τη Χαλκίδα ‘ήρθε η μεταγραφή στην Ελευσίνα και στη Β’ Εθνική. Εκεί ήταν εντελώς διαφορετικά πάλι τα πράγματα. Επαγγελματικά και προσπαθούσαμε για το καλύτερο’, ενώ το επόμενο καλοκαίρι έρχεται πρόταση από το ‘Νησί των Ιπποτών’ και τον Ιαλυσό, που ανοίγει ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική του πορεία: ‘Πήγα και έμεινα δύο χρόνια. Έκανα φίλους, αγαπήθηκα από τον κόσμο και πέρασα όμορφα. Το 2018, θα το θυμάμαι για πάντα στη ζωή μου. Εκείνη την περίοδο ήμουν στον Ιαλυσό, γιατί η γυναίκα μου με έκανε τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο και μου έφερε στην ζωή τον Δημήτρη μου, το αστέρι της καρδιάς μου…’.

Στο ξεκίνημα της περιόδου 2019-20 τελικά φεύγει απ’ τη Ρόδο: ‘Πρέπει να πω ότι από τον Ιαλυσό δεν έφυγα και με τον καλύτερο τρόπο… Μετά από πολλά τελείωσα από την Ρόδο και πήγα στην Λακωνία και στον Αστέρα Βλαχιώτη’. Τα Χριστούγεννα όμως ‘με παίρνει ο μάνατζερ μου τηλέφωνο και μου λέει πως έχω πρόταση απ’ την Κύπρο και με ρώτησε πως βλέπω αυτήν την προοπτική. Αμέσως του απαντάω θετικά, αφού πρώτα έχω μάθει για την ομάδα που με ήθελε στην Κύπρο, τα πάντα. Πηγαίνω και υπογράφω στην Ξυλοτύμπου. Παίζω και σε 3.5 μήνες στην Κύπρο αρχίζει η πανδημία… Περάσαμε πολύ δύσκολα με την οικογένεια μου, γιατί βρισκόμασταν σε μια ξένη χώρα, χωρίς να ξέρουμε κανέναν, είναι κάτι πολύ δύσκολο, κλεισμένοι στο σπίτι όλη τη μέρα…’.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τελικά παρέμεινε στην Κύπρο: ‘Όταν έφυγα από την Κύπρο και γύρισα στην Ελλάδα, οι άνθρωποι του ΑΣΙΛ επικοινώνησαν μαζί μου και μου έδειξαν ενδιαφέρον. Είχα ακούσει για αυτήν την ομάδα όσο ήμουν στην Ξυλοτύμπου. Δεν το σκέφτηκα στιγμή και υπέγραψα. Περάσαμε πολλά σαν ομάδα, μιας και ήμασταν η πρώτη που ‘χτυπήθηκε’ από κορονοϊό στην Κύπρο. Πέρα απ’ αυτό, όλα ήταν καταπληκτικά στην ομάδα του ΑΣΙΛ. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος και είμαι πολύ χαρούμενος που ανανέωσα με την ομάδα -παρότι είχα προτάσεις και από άλλες ομάδες- και θα συνεχίσω και την επόμενη σεζόν στην Κύπρο’. Γενικά, φαίνεται πως ίσως η Κύπρος αποδειχθεί ο ποδοσφαιρικός του ‘φάρος’. Πώς είναι όμως ποδοσφαιρικά η ‘μεγαλόνησος’ σε σχέση με την Ελλάδα; ‘Το επίπεδο στην Κύπρο εδώ και μερικά χρόνια έχει ανέβει υπερβολικά πολύ. Διαφορές δεν πιστεύω πως υπάρχουν ιδιαίτερα, μόνο ομοιότητες θα έλεγα. Τα πράγματα είναι σχεδόν ίδια με την Ελλάδα. Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά πιστεύω πως βρήκα την ηρεμία που δεν είχα σε ομάδες στην Ελλάδα’.

Βλέποντας πλέον τα ποδοσφαιρικά πράγματα εκτός της χώρας του, εκφράζει τη δεδηλωμένη και στο παρελθόν δυσαρέσκεια του για τη συχνή έλλειψη εμπιστοσύνης στους Έλληνες ποδοσφαιριστές απ’ τις ελληνικές ομάδες, μιλώντας παράλληλα γενικά για το πως βλέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο: ‘Σαν Έλληνας, σαν γονιός, σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, σαν άνθρωπος, δεν μπορώ να βλέπω ομάδες στην Ελλάδα με τέσσερις ή ακόμα και δύο Έλληνες από τους 22. Δεν το δέχομαι. Όταν βλέπω κάτι τέτοιο κλείνω την τηλεόραση. Όσο παίζουν τόσοι ξένοι στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν θα το βλέπω καθόλου. Είναι πραγματικά κρίμα. Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα, που πάει χαμένο. Ας ξυπνήσουν οι παράγοντες για το καλό της ομάδας τους και για το καλό της Εθνικής Ελλάδας. Έχω φτάσει να μην βλέπω σχεδόν καθόλου ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί νευριάζω μ’ αυτό το πράγμα. Πιστεύω και ‘γω, όπως και όλα τα παιδιά νομίζω που έφυγαν στο εξωτερικό, πως είναι καλύτερα τα πράγματα σε όλα τα θέματα’.

Σ’ ότι αφορά το ευβοϊκό ποδόσφαιρο, παρότι βρίσκεται αρκετά χρόνια μακριά απ’ αυτό ‘το παρακολουθώ αρκετά. Μου αρέσει να διαβάζω τα ποδοσφαιρικά νέα του τόπου μου’. Θεωρεί πως συνεχίζει να υπάρχει ταλέντο στην Εύβοια; ‘Στην Εύβοια πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το ταλέντο έχει χαθεί, γιατί τα νέα παιδιά τους νοιάζει το instagram και το facebook και όχι τόσο να βγουν στην αυλή τους να παίξουν ποδόσφαιρο ή κάτι άλλο για την άθληση τους’. Τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει για να ξαναδεί το νησί μια δυνατή ομάδα στις επαγγελματικές κατηγορίες; ‘Για εμένα, το ‘χω ξαναπεί, για το καλό της Εύβοιας θα πρέπει να γίνει μια ένωση των μεγάλων ομάδων. Σκεφτείτε να μπορέσει κάποια στιγμή η Εύβοια να έχει μια πολύ δυνατή ομάδα τουλάχιστον στη Β’ Εθνική, με γεμάτο το γήπεδο και όλο το νησί να την στηρίζει’.

Στην ποδοσφαιρική του πορεία έχει συναντήσει αρκετούς προπονητές, περισσότερο όμως τον έχουν στιγματίσει ‘οι Έβαντ Λίνεν και Τραϊανός Δέλλας, που είχα στην ΑΕΚ’, ενώ από συμπαίκτες ξεχωρίζει τους ‘Τσιρίλο, Παυλή, Άντι Νικολάου, αλλά και πολλά ακόμα παιδιά που θα μπορούσα να αναφέρω’. Δεν δείχνει να έχει κάποιο συγκεκριμένο ανεκπλήρωτο στόχο ή όνειρο, παρότι τονίζει πως ‘τα όνειρα μου δεν σταματάνε ποτέ’, όμως αυτό που επιθυμεί πάνω απ’ όλα είναι ‘να είμαι υγιής και να προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο’, και γι’ αυτό θέλει ‘κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος, είτε στο ποδόσφαιρο, είτε και στην -εκτός ποδοσφαίρου- ζωή μου’. Την οικογένεια του πάντα την έχει σε μέγιστη προτεραιότητα και αυτόν τον καιρό είναι ‘πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος, που ήρθε στη ζωή μας το δεύτερο αγοράκι και θα κάνουμε τα πάντα με τη γυναίκα μου για να είναι υγιές, ευτυχισμένο και χαρούμενο!’.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παντριαδικός: Έναρξη προετοιμασίας στις 5/8

Κώστας Λαγός

LEAGUE CUP (Β’ ΦΑΣΗ): Δροσιά-Απόλλων Ερέτριας 2-1

Χρήστος Σεφερλής

Πέρσι… σαν σήμερα (15/3/2021)

eviasports