EVIASPORTS.GR Α' ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γ. Ρέτσας: ‘Θέλουμε τις αποφάσεις να τις παίρνουμε μαζί με εσάς’

Τα κυριότερα μέρη του χαιρετισμού του προέδρου της ΕΠΣΕ Γιάννη Ρέτσα, στη συνάντηση μελών του ΔΣ της τοπικής ποδοσφαιρικής ένωσης με εκπροσώπους της Α’ Τοπικής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24/5 στο ‘Ενωσιακό’ γήπεδο, καθώς και της δευτερολογίας του, απαντώντας σε ερωτήματα και τοποθετήσεις παραγόντων που πήραν τον λόγο.

Η αρχική του τοποθέτηση: ‘Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να βρισκόμαστε εδώ παρέα με παράγοντες της κορυφαίας κατηγορίας του νομού μας, στην πρώτη συγκέντρωση που κάνουμε ενόψει της νέας σεζόν και θα ακολουθήσουν και άλλες, με σκοπό να βρεθούμε κοντά και να συζητήσουμε προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζει το ευβοϊκό ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο της πανδημίας. Προσωπικά, έχοντας διατελέσει 18 χρόνια παράγοντας σωματείου, μπορώ να έρθω στη δικιά σας θέση και να καταλάβω την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σωματεία αυτή τη στιγμή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Εμείς που έχουμε την τιμή να υπηρετούμε απ’ αυτή τη θέση το ποδόσφαιρο, το οφείλουμε σε εσάς και θέλουμε τις αποφάσεις να τις παίρνουμε μαζί με εσάς. Και αυτό όχι γιατί αισθανόμαστε κάποιο φόβο ή δεν τολμούμε να πάρουμε αποφάσεις σημαντικές για το αύριο του ευβοϊκού ποδοσφαίρου, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι είναι λάθος να αποφασίζουμε χωρίς τις δικές σας απόψεις.

Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων, η συζήτηση και η εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα που υπάρχουν, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση της πορείας του ευβοϊκού ποδοσφαίρου. Δεν θέλω να πω περισσότερα, ο λόγος ανήκει σε σας για να πείτε τις προτάσεις σας, τις απόψεις σας και ότι άλλο θέλετε’.

Για τα δελτία ποδοσφαιριστών ‘ορισμένου χρόνου’: ‘Έκανα μια ερώτηση στην ΕΠΟ, για το αν μπορεί να παραταθεί η διάρκεια τους. Μου απάντησαν ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Έφερα παράδειγμα σε παράγοντα της ομοσπονδίας ποδοσφαιριστή που μεταγράφηκε στις 2 Νοεμβρίου, την τελευταία μέρα των μεταγραφών, με δελτίο ορισμένου χρόνου (για ένα χρόνο δηλαδή). Ο ποδοσφαιριστής αυτός στις 30/6 μένει ελεύθερος. Δεν έπαιξε κανένα παιχνίδι, γιατί δεν υπήρξε αγωνιστική δραστηριότητα και ρώτησα το τι θα γίνει. Πήρα την απάντηση ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν να αλλάξουν. Δεν μπορούν να παραταθούν αυτά τα δελτία. Αν συνεργαστούμε και με άλλες Ενώσεις και απαιτήσουμε να υπάρξει παράταση στη χρονική διάρκεια αυτών των δελτίων, μπορεί να το πετύχουμε. Εμείς θα πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση’.

Για τους ποδοσφαιριστές που παραχωρηθήκαν από σωματεία της Α’ Τοπικής σε Αρτάκη και Ηρακλή Ψαχνών, πριν την επανέναρξη της Γ’ Εθνικής: ‘Είναι κάτι στο οποίο δεν είναι δική μας η ευθύνη και δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν διοργανώτρια αρχή είναι να τηρούμε τους κανονισμούς. Όταν ο κανονισμός λέει ότι υπάρχει δελτίο ορισμένου χρόνου, λήγει συγκεκριμένη ημερομηνία, όταν είναι ελεύθερο το δελτίο εξαρτάται μετά από τη σχέση των ομάδων και στη συμφωνία κυρίων που έχει γίνει μεταξύ τους. Δεν μπορεί να παρέμβει σ’ αυτά τα πράγματα η Ένωση. Καταλαβαίνω όμως τον προβληματισμό’.

Για την αθλητική αναγνώριση και το αθλητικό μητρώο: ‘Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιθανότατα τη νέα περίοδο αν ένα σωματείο δεν έχει μπει στο ‘μητρώο’ δεν θα μπορεί να πάρει άδεια να χρησιμοποιεί γήπεδα και συμμετέχει να σε πρωταθλήματα. Η ‘Ένωση’ είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τους κανονισμούς και τους νόμους’.

Για την πρόταση συνέχισης της Α’ ΕΠΣΕ τη νέα περίοδο από εκεί που σταμάτησε την περίοδο 2020-21 (είχε διακοπεί μετά από έξι αγωνιστικές, λόγω του κορονοϊού): ‘Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αποφασίσουμε εμείς, σ’ ότι αφορά το γεγονός ότι τα φετινά τοπικά πρωταθλήματα θεωρούνται ως μη γενόμενα. Προσωπική μου άποψη, θα ήταν να συνεχιστούν από κει που σταματήσανε. Πρώτον, γιατί θα είχαμε έτσι παίξει έξι αγωνιστικές άρα θα είχαμε πιο μικρό πρωτάθλημα και θα ολοκληρωνόταν πιο γρήγορα. Απ’ την άλλη μια ομάδα μπορεί να μην απομακρύνθηκε απ’ την έδρα της και να έπαιξε τρία παιχνίδια εκτός έδρας κοντά και η άλλη να έκανε τρία ταξίδια μακρινά, άδικο. Είναι όμως κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς. Δεν αποφασίζουμε εμείς γι’ αυτό και ούτε μας δίνει η ΕΠΟ ή η πολιτεία το δικαίωμα να αποφασίσουμε. Τα πρωταθλήματα ματαιώθηκαν, γράφει το χαρτί της απόφασης και όπως προσπαθήσαμε να το αναλύσουμε και να το επεξηγήσουμε, σημαίνει ότι θεωρούνται ως μη γενόμενα. Μακάρι να μας έδιναν το δικαίωμα να επιλέξουμε και τότε σας πληροφορώ ότι είτε σαν συμβούλιο, είτε μέσα απ’ τη γενική συνέλευση θα αποφασίζατε εσείς τα σωματεία τι θα επιλέγατε’.

Για την πρόταση διεξαγωγής της Α’ ΕΠΣΕ της νέας περιόδου σε δύο ομίλους των οκτώ ομάδων: ‘Βλέπω ότι η πλειοψηφία των σωματείων είναι υπέρ της διεξαγωγής της Α’ ΕΠΣΕ σε έναν όμιλο, παρά τα προβλήματα και σε ο μη γένοιτο σε περίπτωση που φτάναμε στο σημείο να μην μπορούσε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, μέσα στις προθεσμίες που πρέπει (γιατί πιθανότατα τη νέα περίοδο θα ακολουθήσουν αγώνες μπαράζ για τους πρωταθλητές των ΕΠΣ για άνοδο στη Γ’ Εθνική), παίζει το ενδεχόμενο όπως φέτος αποφάσισε η ΕΠΟ να υπάρξει διακοπή, να αποφασίσει να γίνει ένας γύρος, όπως έκανε στη Γ’ Εθνική’.

Για το κόστος των διαιτησιών και τα έσοδα-έξοδα της ΕΠΣΕ: ‘Εμείς σαν Ένωση εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε μειώσει αφενός την αμοιβή των διαιτητών, αφετέρου τη μετακίνηση. Δυστυχώς η βόρεια και η νότια Εύβοια έχουν το μειονέκτημα ότι δεν έχουν πολλούς διαιτητές. Αυτοί που μετακινούνται σε βόρεια και νότια Εύβοια έχουν μεγαλύτερη μετακίνηση, η αμοιβή είναι η ίδια για τη διαιτητική τριάδα. Προσπαθούμε να μη βάλουμε στη βόρεια Εύβοια διαιτητή απ’ τη νότια και το ανάποδο, ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το κόστος.

Από κει και πέρα, πρόθεση της Ένωσης είναι -παρότι πολλές ενώσεις θα πάρουν παράβολα συμμετοχής, έστω και μειωμένα κατά ένα ποσοστό- να μην πληρώσουν τα σωματεία καθόλου παράβολα συμμετοχής πρωταθλήματος και κυπέλλου ή αν μας επιβάλλεται απ’ τον νόμο θα είναι κάτι πολύ χαμηλό, με σκοπό να επιστραφεί πάλι αυτό στα σωματεία και αυτό που και πέρσι είχαμε υποσχεθεί και δεν προλάβαμε να το υλοποιήσουμε και σκοπεύουμε να κάνουμε φέτος, είναι να έχουμε κάποιες δωρεάν διαιτησίες, προκειμένου να βοηθήσουμε τα σωματεία όσο μπορούμε περισσότερο. Η Ένωση δεν έχει ιδιαίτερα έσοδα. Τα χρήματα που εισπράττει από εσάς τα σωματεία, μέσα απ’ τα δελτία και μέσα απ’ τα παράβολα συμμετοχής είναι για τη λειτουργία της. Εμείς έχουμε προσπαθήσει και έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να συμπιέσουμε τα έξοδα της Ένωσης και αφού έχουμε μικρότερα έξοδα θα έχουμε μικρότερα έσοδα, θα εισπράττουμε από σας λιγότερα και αυτή θα είναι μια προοπτική που θα συνεχίζεται. Δεν θέλουμε να εισπράττουμε χρήματα για να έχουμε κέρδη. Ότι μένει στο ταμείο θα επιστρέφει σε εσάς’.

Για τον κορονοϊό: ‘Τα περισσότερα απ’ όσα συζητάμε και μας απασχολούν οφείλονται στην πανδημία. Ο κορονοϊός συνεχίζει να υπάρχει, αλλά όλοι και εμείς και οι πάνω από μας, είναι αισιόδοξοι ότι μετά τα εμβόλια και με τα τεστ θα μπορούμε να πάμε καλύτερα και θα μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Δυστυχώς θα πρέπει να πάμε σε μια καινούργια πια λογική. Θα μας λείψουνε οι φίλαθλοι μέχρι νεωτέρας, θα μας λείψουνε οι εκδηλώσεις που αποτελούνε σημαντική ‘ένεση’ στα σωματεία και οικονομική ενίσχυση τεράστια, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, κυρίως στη νότια και στη βόρεια Εύβοια και λιγότερο ίσως στη Χαλκίδα. Είχα στον νου μου και προγραμμάτιζα μια τεράστια εκδήλωση, πριν τον κορονοϊό, με την παρουσία και τη βοήθεια όλων των ομάδων, προκειμένου τα έσοδα απ’ αυτήν να πήγαιναν όλα στα σωματεία. Βέβαια μας πρόλαβαν οι εξελίξεις και οι καταστάσεις και δεν μπορέσαμε να τα υλοποιήσουμε.

Για μένα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια διακοπή που θα μπορεί να υπάρχει και πάλι. Φυσικά, βάσει αυτών που μας παρουσιάζουν οι ειδικοί, δεν μπορούμε να ξαναέχουμε διακοπή όμοια με τη φετινή. Ενδεχομένως να έχουμε μια μικρή διακοπή και σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πράξουμε ανάλογα.

Νομίζω ότι είναι λογικός προβληματισμός όλων, νομίζω προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλοι θέλουμε το ποδόσφαιρο να υπάρχει, όλοι θέλουμε την α’ κατηγορία να είναι δυνατή. Θεωρώ και ‘γω πως η Εύβοια έχει το καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τις ομάδες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Νομίζω, έχοντας δει και κάποιες άλλες Ενώσεις, είμαστε στις 5-10 πρώτες Ενώσεις της χώρας, σαν ταλέντο, σαν επίπεδο και θέλουμε να το διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο’.

Για τα εισιτήρια και την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα: ‘Για τα εισιτήρια υπάρχει ένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Εμείς θέλουμε τον κόσμο στα γήπεδα, με ασφάλεια. Προχθές έγινε ο τελικός κυπέλλου Ελλάδας με 100 άτομα σε ένα γήπεδο 70000 θέσεων. Παντού έγιναν οι τελικοί παρουσία φιλάθλων, με 5 και ακόμη και 10 χιλιάδες κόσμο. Νομίζω είναι λάθος αυτό που γίνεται ακόμη εδώ, με την κάθετη απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων. Σε ένα γήπεδο 70 χιλιάδων θέσεων μπορείς να βάλεις έστω χίλιους φιλάθλους. Σε ένα γήπεδο που χωράει χίλιους να βάλεις εκατό, κτλ. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε τέτοιες λύσεις, αλλά δυστυχώς δεν είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς’.

Για το αν υπάρχει η πιθανότητα να γίνει υποχρεωτική η συμμετοχή μικρής ηλικίας παικτών στην αρχική ενδεκάδα: ‘Αυτό είναι θέμα δικό μας, της Ένωσης μας, εφόσον το βάλει στην προκήρυξη. Είναι στη σωστή κατεύθυνση αυτό το μέτρο. Έχει συζητηθεί και τα προηγούμενα χρόνια. Κάποτε υπήρχε, αλλά δεν θέλουμε να δημιουργούμε περισσότερες δυσκολίες. Δηλαδή ένα σωματείο που δυσκολεύεται του βάζεις ακόμη ένα περιορισμό. Υπάρχουν Ενώσεις που έχουν ανώτατο όριο ηλικίας και αποκλείουν κάποιους’.

Για το πότε πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο: ‘Η δική μου πρόταση -δεν έχω μιλήσει με το συμβούλιο- είναι να πάνε λίγο πιο πίσω οι δηλώσεις συμμετοχής στην α’ κατηγορία και να πάνε γύρω στις 5 Αυγούστου (από 20-25 Ιουλίου), με σκοπό να υπάρχουν παράλληλα και οι δηλώσεις συμμετοχής του κυπέλλου (γιατί πρέπει να προχωράει). Έχοντας μιλήσει και με κάποιους ανθρώπους από κάποιες άλλες Ενώσεις και με γνώστες (γυμναστές, προπονητές, κτλ), η περίοδος αποχής είναι πάρα πολύ μεγάλη. Χρειάζεται μια πολύ μεγαλύτερη προσαρμογή. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε κύπελλο π.χ. στις 5 Σεπτεμβρίου και στις 12 πρωτάθλημα. Άποψη μου είναι να επαναφέρουμε στο κύπελλο τους ομίλους. Να δοθούν έτσι περίπου τρεις αγώνες κυπέλλου για κάθε σωματείο, μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ξεκινήσει το κύπελλο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου ή το πρώτο του Σεπτεμβρίου και το πρωτάθλημα περίπου στις 20-25 Σεπτεμβρίου’.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όλυμπος Γυμνού: Τρεις προσθήκες στο ρόστερ

Κώστας Λαγός

Κ12 ΕΠΣΕ (Δ’ ΟΜΙΛΟΣ): Όλυμπος Γυμνού-Άγιος Λουκάς 2-6

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Απόλλων Παραλίας-Πισσώνας 3-2 (photos)

eviasports