EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

1969: ΑΟ Χαλκίς-Ολυμπιακός Πειραιά 2-4

Ο Ολυμπιακός ενίκησε πολύ άνετα χθες στην Χαλκίδα 4-2. Προηγήθη 2-0 στο πρώτο εικοσάλεπτο, αργότερα 3-0, 4-1. Δεν εκινδύνευσε καμία φορά να χάσει την πρωτοπορία στο σκορ και την διαγραφείσα από τα πρώτα λεπτά νίκη του.

Αυτό αποτελεί και το μοναδικό αλλά ουσιαστικό ελαφρυντικό της χθεσινής μέτριας εμφανίσεως των ερυθρόλευκων. Γιατί είναι γεγονός ότι παρά τα τέσσερα γκολ ο Ολυμπιακός δεν ικανοποίησε χθες. Άλλωστε και τα περισσότερα απ’ αυτά ξεκίνησαν από αδυναμία του αντιπάλου τερματοφύλακος. Ασφαλώς αν αντιμετώπιζε πιο πολλές δυσκολίες στο να σκοράρει θα απέδιδε καλύτερα και θα νικούσε ίσως στο τέλος με λιγότερη άνεση αλλά μετά από πιο εντυπωσιακή απόδοση.

Το παιχνίδι υπήρξε φοβερά άτονο και ανιαρό στο α’ ημίχρονο. Ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η Χαλκίδα κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν μια αξιόλογη επιθετική προσπάθεια των και να ολοκληρώσουν μια αξιόλογη επιθετική προσπάθεια των και να δημιουργήσουν μια αγωνιώδη φάση στα αντίπαλα καρέ.

Ο Ολυμπιακός (Ξαρχάκος, Γκαϊτατζής, Ζαντέρογλου, Αγανιάν, Παυλίδης, Ν. Σιδέρης, Στολίγκας, Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Γιούτσος, Αγγελής) προηγήθη πάντως γρήγορα 2-0.

Στο 10′ ο Βασιλείου επήρε μια μπαλιά για αιφνιδιασμό αλλά δεν βρήκε διέξοδο και εγύρισε πίσω. Καθυστέρησε ξανακαθυστέρησε, να δώσει να μην την δώσει την μπάλα και τελικά από 30 περίπου μέτρα έδωσε ένα ξαφνικό ξερό σουτ. Ο Καγιάς περιωρίσθη στο να παρακολουθήσει την πορεία της μπάλας στα δίκτυα του.

Έπειτα από 10′ ο Γιούτσος εις μια προσπάθεια του εκέρδισε ένα φάουλ τρία μέτρα έξω από την περιοχή. Ο σπεσιαλίστας Γ. Σίδερης το εκτύπησε απλά, αλλά φαλτσαριστά αριστοτεχνικά και η μπάλα κατέληξε στην γωνία που δεν εκάλυπτε ο τερματοφύλαξ.

Ο Βασιλείου έβγαλε από δεξιά ωραία σέντρα στο πίσω δοκάρι, ο Σιδέρης έπιασε δυνατή κεφαλιά και ο Καγιάς απέκρουσε ενστικτωδώς σε κόρνερ.

Κατά τα άλλα, τίποτα το σπουδαίο. Ο αγών ήταν γενικά αμφίρροπος αλλά χωρίς νεύρο και φάσεις. Οι Ολυμπιακοί ‘έπεφταν’ συχνά στην παγίδα του τεχνικού οφσάιντ. Οι Χαλκιδείς (Καγιάς, Α. Τσάκαλος, Κακαβάς, Δ. Τσάκαλος, Κουτσουδάκης, Εμμανουηλίδης, Βλάχος, Παππάς, Σιμιτζής, Ρόγκας, Μπρατσιώτης) ήσαν ορισμένα διαστήματα, ιδίως μεταξύ 25′-35′, πιο επίμονοι και ξεκινούσαν περισσότερο θεαματικά. Όμως φλυαρούσαν πολύ όταν έφθαναν στην περιοχή του Ολυμπιακού και εξουδετερώνοντο πριν γίνουν επικίνδυνοι.

Στο β’ ημίχρονο το παιχνίδι έγινε οπωσδήποτε καλύτερο. Πιο ζωηρό, πιο γρήγορο. Προσέφερε καλύτερες φάσεις. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τον Κουμαριά αντί του Αγγελή, ενώ η Χαλκίδα είχε αλλάξει από το 23′ τον Καγιά με τον Τοκπασίδη ΙΙ. Οι γηπεδούχοι άρχισαν με μια ωραία προσπάθεια του Ρόγκα που δεν αξιοποίησε ο Σιμιτζής (46′), αλλά στο 49′ εδέχθησαν και τρίτο γκολ. Ο Κουμαριάς έδωσε μια ωραία μπροστινή μπαλιά και έβγαλε τον Γιούτσο μόνο μπροστά (οι Βασιλείου και Γ. Σιδέρης ήσαν την ίδια στιγμή οφσάιντ αλλά ο επόπτης το αγνόησε). Ο Γιούτσος προχώρησε γρήγορα, ντρίπλαρε τον εξελθόντα τερματοφύλακα και έστειλε απαλά την μπάλα στα δίχτυα. Όμως στο 52′ έγινε το 3-1. Τότε μετά από φάουλ από τα δεξιά, ο Α. Τσάκαλος μπήκε ωραία και έκοψε την μπάλα στον Ρόγκα, ο οποίος με γυριστό σουτ από επτά μέτρα την έστειλε στην γωνία.

Ο ‘ερυθρόλευκος’ άσσος Νίκος Γιούτσος με άψογο στυλ, αντιπαρέρχεται τον Τσάκαλο Α., που τον καταδιώκει και επιτυγχάνει το 3ο γκολ του Ολυμπιακού.

Τα δύο αυτά γκολ συνήργησαν πολύ στο να ομορφύνει και να ζωντανέψει το ματς. Ο Ολυμπιακός είχε ένα αξιόλογο δεκάλεπτο στην συνέχεια, αλλά στο 57′ ο Γ. Σιδέρης έχασε μια καλή ευκαιρία μετά από αριστοτεχνική μπαλιά του Στολίγκα προς τον Βασιλείου και σέντρα του τελευταίου. Δεν μπόρεσε να βρεθεί στην τροχιά της μπάλας όταν έπρεπε και καθώς επέμενε χάλασε και την προσπάθεια του Γιούτσου.

Η Χαλκίδα αντέδρασε μετά το 60′ και στο 61′ το ‘ένα-δύο’ των Τσάκαλου Α.-Σιμιτζή έπιασε. Η βολίδα του πρώτου όμως απεκρούσθη αριστοτεχνικά από τον Ξαρχάκο εις κόρνερ. Όμως στο 68′ ο Ολυμπιακός επέτυχε και τέταρτο γκολ. Εις κτύπημα φάουλ του Γιούτσου από τα δεξιά ο Τοκπασίδης εφάνη ότι θα μπλοκάρει άνετα την μπάλα. Την τελευταία στιγμή όμως μετάνιωσε και προσπάθησε να την στείλει κόρνερ. Αυτή φαλτσάρισε στο χέρι του και ‘στρώθηκε’ στον Γ. Σιδέρη που με κεφαλιά ‘εξ επαφής’ την προώθησε στα δίχτυα.

ΕΝΑ αυτοκίνητο, εις τον βωμόν της αγάπης για τον Ολυμπιακό! Είναι το υπ’ αριθ. 38.265 Ι.Χ. του κ. Ιωάννου Μανούσου (Κρανάου 2 Αιγάλεω), φανατικού οπαδού των ερυθρολεύκων που ανεφλέγη χθες, κατά την μετάβασιν του κ. Μανούσου εις την Χαλκίδα.

Το γκολ αυτό εχαιρετίσθη με μεγάλον ενθουσιασμόν. Όχι τόσο γιατί ήταν το τέταρτο του Ολυμπιακού, αλλά γιατί ήταν το δεύτερο του Σιδέρη. Με το τέρμα αυτό έφθασε τα 32 γκολ στο Εθνικό πρωτάθλημα και όπως φαίνεται το ‘χρυσό παπούτσι’ του πρώτου σκόρερ των Ευρωπαϊκών γηπέδων είναι οριστικά δικό του. Ήδη ετέθη επικεφαλής στον πίνακα και ουσιαστικά δεν απειλείται.

Το ματς συνεχίσθη πάντα δυνατό και αρκετά σκληρό. Στο 77′ ο Α. Τσάκαλος εκτύπησε σκόπιμα τον Βασιλείου ενώ στο 82′ ο Παππάς ανέτρεψε με ελιγμούς όλη την Ολυμπιακή άμυνα και μπαίνοντας στην περιοχή επέτυχε το δεύτερο γκολ της Χαλκίδος. Τρία λεπτά προ της λήξεως ο Σίδερης επέτυχε και πέμπτο γκολ ξεκινώντας από θέση οφσάιντ. Το ακύρωσε ο διαιτητής ενώ ο επόπτης δεν είχε αντιληφθεί τίποτα. Οι Χαλκιδείς ‘τα έβαλαν’ με τον επόπτην, εξ αυτών δε και ο Εμμανουηλίδης τον εκτύπησε και τον έβρισε. Ο διαιτητής τον απέβαλε αλλά αργότερα το μετάνιωσε και τον άφησε να συνεχίσει. Και το παιχνίδι έληξε 4-2 ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Μίχας έπαιξε αντί του Γιούτσου.

Ο Γιούτσος σέντραρε από αριστερά και ο Τοκπασίδης Κ. με υπερένταση έβγαλε την μπάλα κόρνερ. Στη φωτογραφία, από αριστερά, οι Τσάκαλος Δ., Εμμανουηλίδης, Βασιλείου, Τοκπασίδης Κ., Κακαβάς, Σιδέρης Γ., Τσακαλος Α.

Γενικά ένα ματς χωρίς ιστορία. Ο Ολυμπιακός εξεμεταλλεύθη τα λάθη των αντιπάλω του και το εκέρδισε εύκολα και καθαρά χωρίς να χρειασθεί να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια. Η άμυνα του ήταν αρκετά ευάλωτη, το κέντρον του μέτριον η επίθεσις του είχε λίγες εξάρσεις. Όμως έτσι που εξειλίχθη το ματς δεν εχρειάσθη να καταβάλει το άπαν των προσπαθειών του για να νικήσει. Και οπωσδήποτε το παιχνίδι του δεν αποτελεί μέτρον κρίσεως των δυνατοτήτων του.

Η Χαλκίδα έκανε αρκετά καλή συγκριτικά με τις δυνατότητες της, εμφάνιση. Διετήρησε ισορροπία στο κέντρο, πάλεψε στην άμυνα, ενόχλησε μπροστά. Με ένα προσεκτικόν τερματοφύλακα θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη.

Ο Βασιλείου εκτελεί κόρνερ από αριστερά και τέσσερις παίκτες διεκδικούν με πάθος την μπάλα. Βλάχος, Ζαντέρογλου, Σιδέρης Γ. και Τσάκαλος Δ. Τη φάση παρακολουθούν με αγωνία οι Κακαβάς και Εμμανουηλίδης και στο βάθος ο Σιμιτζής.

Από τους νικητάς ο Ξαρχάκος δεν ευθύνεται για τα γκολ και έκανε δύο καλές αποκρούσεις. Οι αμυντικοί δεν απέφυγαν τα σφάλματα με πιο αδύνατο τον Παυλίδη και πιο επιπόλαιο τον Γκαϊτατζή. Στο κέντρον ο Ν. Σιδέρης ήταν το πιο θετικό στοιχείον. Κάτω του μετριού ο Στολίγκας εκινήθη εις πολύ περιορισμένα… εδαφικά όρια. Ο Γιούτσος και ο Βασιλείου ήσαν οι πιο δραστήριοι κυνηγοί. Ο πρώτος, πάντως σου έδιδε την εντύπωση κουρασμένου, ενώ ο δεύτερος στην κρίσιμη στιγμή έδειξε αρκετές φορές δειλία. Λίγες εξάρσεις απ’ όσες εχρειάζοντο αν λογαριάσουμε ότι ήθελε πολύ το γκολ. Ζωηρός αλλά ‘λίγος’ ο Αγγελής. Με λίγες καλές μπαλιές ο Κουμαριάς.

Νίκος Σιμιτζής-Γιώργος Σιδέρης

Από τους Χαλκιδείς ο Καγιάς εδέχθη και τα δύο γκολ όρθιος (για το δεύτερο δεν ευθύνεται πολύ), ενώ ο Τοκπασίδης εδέχθη κατά παιδαριώδη τρίτο το 4ον τέρμα. Πολύ καλός ήταν στην άμυνα ο Δ. Τσάκαλος και εντυπωσιακός στις επιθέσεις του στο β’ μέρος ο Α. Τσάκαλος. Ικανοποίησαν και οι δύο. Στο κέντρον ξεχώρισαν ιδιαιτέρως ο πάντα δημιουργικός άλλα όχι άριστος αυτή την φορά Παππάς (έχει πολλά προσόντα) και ο μαχητικός Βλάχος. Επιθετικά πολύ καλός ήταν ο Ρόγκας. Ο Σιμιτζής γρήγορος και ευέλικτος, άλλα άμυαλος στο τέλος. Μέτριοι οι υπόλοιποι.

Γιώργος Σιδέρης-Σούλης Παππάς

Μάλλον μέτρια και η διαιτησία του κ. Μαρτίνη. Δεν απέφυγε τα λάθη, έδειξε μαλθακότητα και εξέθεσε στο τέλος τον επόπτη. Όσο και αν αυτός ήταν πράγματι τελείως άσχετος με την έννοια του οφσάιντ.

Σκόρερς: 10′ Βασιλείου (Ο), 20′ Γ. Σιδέρης (Ο), 49′ Γιούτσος (Ο), 52′ Ρόγκας (Χ), 67′ Γ. Σιδέρης (Ο), 82′ Παππάς (82′).

Διαιτητής κ. Μαρτίνης.

Οι αντίπαλοι:

ΧΑΛΚΙΣ: Καγιάς (23′ Τοκπασίδης ΙΙ) – Τσάκαλος ΙΙ, Κακαβάς, Τσάκαλος Ι, Κουτσουδάκης – Εμμανουηλίδης, Βλάχος – Σιμιτζής, Ρόγκας, Παππάς, Μπρατσιώτης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ξαρχάκος – Γκαϊτατζής, Ζαντέρογλου, Αγανιάν, Παυλίδης – Ν. Σιδέρης, Στολίγκας – Βασιλείου, Γιούτσος (78′ Μίχας), Γ. Σιδέρης, Αγγελής (46′ Κουμαριάς).

Εισιτήρια 6.391 – Εισπράξεις 198.655 δρχ.

32η αγωνιστική Α’ Εθνικής-1/6/1969

1969: Ολυμπιακός Πειραιά-ΑΟ Χαλκίς 6-2 (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δ. Κουπτσίδης: ‘Η πολιτεία δεν βλέπει την ΕΠΟ και το ποδόσφαιρο όπως πρέπει’

eviasports

Αρτεμησιακός: Ανακοίνωση για Μάνο Φατσή

Κώστας Λαγός

Photo album απ’ το Νεάπολη-Αθλόπολις

Κώστας Λαγός
-->