BLOGS ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στήλες

Θανάσης Κούτος: Ιστορίες… για αγρίους!

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Ιστορίες… για αγρίους!

Σάτιρα, η πλέον έντεχνη μορφή, ποιητικού, υπό την έννοια της έκφρασης του λόγου και της ανάδειξης του στα επίπεδα της τέχνης, ως το δένδρο, ομόριζα του οποίου πλήθος παραφύονται. Είδος εξαιρετικά δύσκολο, που αποτελεί χειριστικό προτέρημα και απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, στη χρήση του λόγου, όταν πρέπει να πεις αλήθειες, μ’ έναν τρόπο όμως εύπεπτο, δεκτικό, ευφυή, που δεν ερεθίζει, δεν προκαλεί, αντιλαμβανόμενος τα όρια του σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικότητας του άλλου.

Σουρής και Σούτσος έκαναν πραγματικά πάταγο, στα σαλόνια της τότε Αθηναϊκής μπουρζουαζίας, εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του επόμενου και ας μην λησμονούμε και τον δικό μας Κώστα Μώρο, που την ίδια σχεδόν περίοδο εξέδιδε στην Χαλκίδα τον ‘ΕΩΣΦΟΡΟ’ σατιρική εφημερίδα ισάξια του ‘ΡΩΜΙΟΥ’.

‘Η Αγία Έδρα…’

…Του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου, φρονώντας και φοβούμενη για την απώλεια των σκήπτρων απ’ τους ‘στασιασθέντες’, μετά την αρχική Ηρώδεια ταραχή, δείχνει ν’ ανακτά την αυτοκυριαρχία της..! Μεταμελημένοι οι Βόρειοι αποκαθιστούν τις σχέσεις τους, όμως οι Ίβηρες φρονούν ότι υπηρετούν το πνεύμα του Ελ Σιντ της εποχής του Φράνκο και τους Τορινέζους στον απόηχο του Bella Ciao.

Και ούτως…

‘Πλούσιοι εσώπασαν και εκρύβησαν…’

Και αντί να εξεγερθούν οι Πληβείοι του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου… οι κολίγοι της ανέχειας και της υπομονής, αυτό συνέβη με τους Πατρίκιους και βέβαια μιλάμε για ‘πραξικόπημα’ αφού πρόκειται για ‘απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από πάνω προς τα κάτω…’.

Στην εποχή του απόλυτου ποδοσφαιρικού Παπισμού της Ευρώπης μια ακόμη εξέγερση που χρόνια τώρα υπόβοσκε έμελλε να καταπνιγεί..!

Αγκαούγκα… Ούγκαγκα..!

Και ανοίγεις σε κείνο το ‘ερημοκάναλο’, να πάρεις καμιά πληροφορία για το ‘στοίχημα’ και πέφτεις απάνω στην ‘αφασία της αγέλης’..! Άναρθρες κραυγές, ωμός ακατέργαστος λόγος, η γλώσσα του στρατού, οχετός…

Μα πως μπορούν ν’ ακούγονται τέτοιες φράσεις τύπου… ‘Γ…ώ την πίστη μου’… ‘Χέστηκα για την Άρσεναλ Τούλα…’, ‘Ποιος πρόεδρος; -Αυτός!’… με απόπειρα της σπαθάτης κίνησης… άλλα με έντονη την διάθεση ταυτοποίησης του στιγμιοτύπου! Αγριότητες των καιρών!

Και ύστερα

-Σου λένε Ε…Σου…Ρου…

Α…Σε…Ρε καλύτερα!

Και πέφτω

Ρε φίλε και πάλι σ’ έναν παπαγαλίζοντα εκπρόσωπο της αθλητικής ψευδοδιανόησης… να διαφημίζει ‘το χέρι του Θεού’… της μπάλας A.D. Μαραντόνα. Ποιος Θεός συνάνθρωπε..;..!

‘Ο Θεός αλήθεια εστί…’ … μάλλον ‘το χέρι του Διαβόλου’… του Άρχοντα του ψεύδους!

Και ύστερα για τον ‘καλύτερο παίκτη του κόσμου’ θα το αναλύσουμε με επιχειρήματα σ’ άλλο ιδιαιτέο άρθρο…

Βάσια Συνέλληνες..!

Βασίλης Χατζηπαναγής! Ένα ξωτικό, ένα αερικό της μπάλας..! Όμως τι φταίει τούτος ο Πρίγκηπας, που κλήθηκε να ‘βασιλέψει’ στην ‘ποδοσφαιρική Μαρμαγκούα της Ευρώπης’..!

Όσο για την Αρτάκη…

Επανέφερε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Μιχάλη Μαύρο που αποδεικνύεται ο ‘Ευβοέας Λεμονής’, τον οποίο πρέπει να επαινέσουμε δημοσίως, για την καρτερικότητα, τη σεμνότητα και το άδολο πνεύμα ενσυναίσθησης για το καλό της τοπικής ομάδας…

Γιατί πρέπει να το ομολογήσουμε… η ποδοσφαιρική Αρτάκη, σίγουρα δεν αποτελεί ένα ‘ήρεμο λιμάνι’ για τους προπονητές γενικά. Είναι σαν ‘να έρχεσαι και να θέλεις ν’ αγκυροβολήσεις ανοιχτά του Καβοντόρο… μέσα στο καταχείμωνο…’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τ’ αποτελέσματα του Σαββάτου-το πρόγραμμα της Κυριακής

eviasports

Photo album απ’ το Αφράτι-Μιαούλης Φύλλων

Κώστας Λαγός

Α’ ΕΠΣΕ: Δροσιά-Σκεπαστή 2-2

Κώστας Λαγός
-->