Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Εύβοιας Γιάννης Ρέτσας στο eviasports, μιλά για τις εκλογές της ΕΠΟ και τον νέο πρόεδρο της Θοδωρή Ζαγοράκη, καθώς και για την τοποθέτησή του σ’ αυτήν ως αναπληρωτής πρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων. Ακόμη, μεταξύ άλλων, σχολιάζει την απόφαση της ΕΠΟ για οριστική διακοπή των φετινών τοπικών πρωταθλημάτων, λόγω του κορονοϊού, καθώς και εκείνην της ΓΓΑ για άνοιγμα των προπονήσεων στις αναπτυξιακές ηλικίες και εκφράζει τις εκτιμήσεις του για τη νέα αγωνιστική περίοδο, τονίζοντας πως ‘θα είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ενωμένοι’, ώστε να ξεπεραστούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα οι δυσκολίες που προέκυψαν και για τα σωματεία, εν μέσω πανδημίας.
-Πως είδατε τις εκλογές της ΕΠΟ και τα αποτελέσματά της σ΄ ότι αφορά και τη σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής; Πως βλέπετε μέχρι τώρα τη θητεία του Θοδωρή Ζαγοράκη;
H Ένωσή μας, στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Θοδωρή Ζαγοράκη για την προεδρία της Ε.Π.Ο, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, από πολλές θέσεις.
Σπουδαία αθλητική προσωπικότητα, με μεγάλη ποδοσφαιρική διαδρομή και με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις στο ενεργητικό του.
Γ. Ρέτσας: Τηλεφωνική επικοινωνία με Θ. Ζαγοράκη-στηρίζει η ΕΠΣΕ την υποψηφιότητα του!
Έχει τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις να επιφέρει πολλές μεταρρυθμίσεις και να ανεβάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο ψηλά. Το γνωρίζει καλά, το αγαπάει, το υπηρετεί, το αναδεικνύει και δεν αναδεικνύεται ο ίδιος μέσα από αυτό. Δεν το έχει ανάγκη άλλωστε. Το όνομά του αποτελεί εγγύηση για το χώρο και ο ίδιος υπόσχεται πολλά. Επί προεδρίας του, πιστεύω ότι θα δούμε πολλές αλλαγές στην ομοσπονδία , στις εθνικές ομάδες και στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο.
Αυτό που εμείς όμως περιμένουμε, είναι η στήριξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, που τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί δυστυχώς στη μοίρα του. Έχει εξαγγείλει, ότι θα ασχοληθεί πολύ με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτό, ζητώντας συστράτευση και στήριξη από όλους μας. Το γεγονός ακόμη ότι στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας έχουν εκλεγεί και συμμετέχουν άτομα που προέρχονται από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ενισχύει την αισιοδοξία μας για την εξέλιξη και το μέλλον του αθλήματος. Η καθολική αποδοχή της υποψηφιότητας του κ. Ζαγοράκη, για την κορυφαία θέση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, σίγουρα δεν ήταν τυχαία. Από καρδιάς του εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο αλλά πολύ σημαντικό έργο που ανέλαβε.
Η τοποθέτησή μου στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας στη θέση του αναπληρωτή προέδρου, θεωρώ πως είναι τιμή για μένα προσωπικά και για την ΕΠΣ Εύβοιας
-Τι σημαίνει για σας η τοποθέτησή σας ως αναπληρωτής πρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων της ΕΠΟ; Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις;
Η τοποθέτησή μου στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας στη θέση του αναπληρωτή προέδρου, θεωρώ πως είναι τιμή για μένα προσωπικά και για την ΕΠΣ Εύβοιας και ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες στη διοίκηση. Πολύ περισσότερο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου σ΄ ένα αρκετά δύσκολο και υπεύθυνο πόστο. Ξέρετε, στα οικονομικά θέματα, δεν δικαιολογούνται λάθη. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε συνεχή επαγρύπνηση.
Η ιδιότητά μου ως οικονομολόγος και οι σπουδές μου στα θέματα αυτά, πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στις απαιτήσεις αυτής της ενασχόλησης. Όσο για τις εντυπώσεις μου, θετικές θα έλεγα, αν και θεωρώ πως είναι ακόμη νωρίς.
Η Ένωσή μας άλλωστε, προκειμένου να κάνει εισηγήσεις για την επανεκκίνηση ή μη των τοπικών πρωταθλημάτων, ζήτησε και τις απόψεις των σωματείων της, τα οποία στην πλειοψηφία τους και για ευνόητους λόγους, δεν επιθυμούσαν την επανέναρξη των αγώνων για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021
-Τα φετινά πρωταθλήματα και στην Εύβοια δεν θα συνεχιστούν, όπως αποφάσισε η ΕΠΟ γενικά για τα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεων. Θεωρείτε πως ήταν κάτι αναμενόμενο;
Η πανδημία του κορονοϊού που μαστίζει την ανθρωπότητα άφησε το αποτύπωμά της δυστυχώς και επηρέασε τον αθλητισμό, πολύ περισσότερο το ποδόσφαιρο που είναι ομαδικό άθλημα. Είχαμε κάνει το προγραμματικό μας πλάνο για τα πρωταθλήματα της περιόδου 2020-2021 όπως και όλα τα σωματεία, δυστυχώς όμως η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε αναστολή των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων από τους αρμόδιους φορείς.
Στο ποδόσφαιρο τα δεδομένα θα θέλαμε να ήταν διαφορετικά και να είχαν ολοκληρωθεί οι αγωνιστικές δραστηριότητες. Ύστερα όμως από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τη μεγάλη και παρατεταμένη αγωνιστική απραξία , θεωρώ πως οποιαδήποτε απόφαση επανεκκίνησης των πρωταθλημάτων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα ήταν άκαιρη και αναποτελεσματική.
Η Ένωσή μας άλλωστε, προκειμένου να κάνει εισηγήσεις για την επανεκκίνηση ή μη των τοπικών πρωταθλημάτων, ζήτησε και τις απόψεις των σωματείων της, τα οποία στην πλειοψηφία τους και για ευνόητους λόγους, δεν επιθυμούσαν την επανέναρξη των αγώνων για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021. Θεωρούμε λοιπόν, πως οι αρμόδιοι φορείς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ορθώς έπραξαν.
-Τη Δευτέρα 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι προπονήσεις για τις ακαδημίες και τις αναπτυξιακές ηλικίες. Εκτιμάτε πως είμαστε κοντά στο να συμβεί κάτι αντίστοιχο και σε επίπεδο ανδρών;
Μετά από αίτημα του υφυπουργού αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσε την έγκριση και για το άνοιγμα των ακαδημιών για αθλητές και αθλήτριες αναπτυξιακών ηλικιών. Εφόσον άνοιξαν δραστηριότητες σε άλλους τομείς, θα έπρεπε σίγουρα να επιτραπούν και οι δραστηριότητες στο χώρο του αθλητισμού. Καταβάλαμε προσπάθειες και γι’ αυτό και είμαστε ικανοποιημένοι για την εξέλιξη.
Είναι καιρός πλέον τα νέα παιδιά να επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους και να επιδοθούν στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Το ποδόσφαιρο και οι επιτυχίες του, βασίζονται κατά πολύ στις αναπτυξιακές ηλικίες και θα πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε ανάλογα και να στηρίξουμε την κατηγορία αυτή των αθλητών με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και είναι τα παιδιά που θα πλαισιώσουν μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες. Γι’ αυτό και ο δικός μας ρόλος θα πρέπει να είναι καθοριστικός στην εκπαίδευση του ταλέντου αυτών των αθλητών, αναδεικνύοντας παράλληλα την κοινωνική σημασία που έχει το ποδόσφαιρο στις μικρές ηλικίες. Τα ερασιτεχνικά σωματεία αποτελούν διέξοδο για τη νεολαία μας και ο πραγματικός λόγος ύπαρξής τους πρέπει να είναι η καλλιέργεια του ποδοσφαίρου στις ηλικίες αυτές, η δημιουργία και η ανάδειξη αθλητών που να μπορούν να στελεχώσουν εθνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Γ. Ρέτσας: ‘Στα πρωταθλήματα υποδομής βρίσκεται το μέλλον του ποδοσφαίρου’
Επίσης από την 1 Ιουνίου είναι πιθανό να έχουμε το άνοιγμα των προπονήσεων για τις ομάδες ανδρών κάτι που πιστεύω ότι θα αποτελέσει την αρχή για την πλήρη επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι συνθήκες θα επιτρέψουν την έναρξη των πρωταθλημάτων μας σε όλες τις κατηγορίες και ότι παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, θα συνεχιστεί κανονικά η αγωνιστική δραστηριότητα
-Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί τη νέα περίοδο σ’ ότι αφορά τα τοπικά πρωταθλήματα; Θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν χωρίς να επηρεαστούν από την πανδημία, όπως τις δύο προηγούμενες σεζόν; Θα μπορέσει σύντομα ο κόσμος να επιστέψει στις εξέδρες;
Παρόλο που είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε προβλέψεις, θεωρούμε πως για την εξέλιξη των πρωταθλημάτων της νέας αγωνιστικής περιόδου θα ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες. Σημαντικό ρόλο βεβαίως, θα παίξουν τα τεστ αυτοελέγχου και ο μαζικός εμβολιασμός κατά του covid 19.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι συνθήκες θα επιτρέψουν την έναρξη των πρωταθλημάτων μας σε όλες τις κατηγορίες και ότι παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, θα συνεχιστεί κανονικά η αγωνιστική δραστηριότητα.
Σίγουρα η αγωνιστική περίοδος θα είναι διαφορετική. Θα καταβάλλουμε όμως κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι δυσκολίες να είναι λιγότερες και αντιμετωπίσιμες και στα πλαίσια του εφικτού θα στηρίξουμε τα σωματεία μας και θα προασπίσουμε τα πρωταθλήματά μας.
Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές που θα εξαρτηθούν από άλλους παράγοντες και από τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, αλλά σε κάθε περίπτωση και για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, θα αποφασίσει το Διοικητικό μας Συμβούλιο, αφού λάβει υπόψη του τις προτάσεις των σωματείων
-Υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγών στην μορφή των ευβοϊκών πρωταθλημάτων;
Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία, δεν θα μας επιτρέψουν να κάνουμε σημαντικές αλλαγές. Στην προσπάθειά μας όμως να βελτιώσουμε τα πρωταθλήματά μας και να προωθήσουμε αθλητές νεαρής ηλικίας, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή αυτών των παιδιών σε όλες τις διοργανώσεις μας.
Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές που θα εξαρτηθούν από άλλους παράγοντες και από τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, αλλά σε κάθε περίπτωση και για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, θα αποφασίσει το Διοικητικό μας Συμβούλιο, αφού λάβει υπόψη του τις προτάσεις των σωματείων.
Σ’ αυτές τις δυσκολίες, θα είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ενωμένοι, κοντά στα σωματεία μας και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τις ξεπεράσουμε, ώστε οι εξελίξεις να μην έχουν αρνητικό πρόσημο
-Πως βλέπετε γενικότερα την ‘επόμενη μέρα’ και στο Ευβοϊκό Ποδόσφαιρο; Ποια τα πλάνα σας για τη στήριξη των σωματείων και γενικότερα των διοργανώσεών μας;
Διανύουμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο και είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε άλλη πραγματικότητα, να ακολουθήσουμε νέα δεδομένα και να εναρμονιστούμε με τη νέα τάξη πραγμάτων.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τεράστιες και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο ποδόσφαιρο και το έχει επηρεάσει καθοριστικά, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε αγωνιστικό επίπεδο.
Η πολύμηνη αγωνιστική και προπονητική απραξία έχει δημιουργήσει προβλήματα και αρνητικές επιπτώσεις, σε όλους τους εμπλεκόμενους. Η οικονομική ανάσα των σωματείων όπως όλοι γνωρίζουμε, βασίζεται στις εισπράξεις από τα εισιτήρια στους εντός έδρας αγώνες τους.
Η απουσία των φιλάθλων από τα γήπεδα θα δημιουργήσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και θα χαθούν σημαντικά έσοδα. Οι παράγοντες που στηρίζουν οικονομικά τα σωματεία, θα είναι δύσκολο να συνεχίσουν, όταν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ,έχουν πληγεί από την πανδημία.
Η πολιτεία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν παρείχε καμία απολύτως οικονομική στήριξη στα ερασιτεχνικά σωματεία. Ακόμη και η εξεύρεση χορηγών με τις επικρατούσες συνθήκες, θα είναι δύσκολη. Όλα αυτά, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν ιδιαίτερα.
Πέρα όμως από τους προβληματισμούς μας, που εύχομαι να αποτελέσουν ορόσημο για την εξέλιξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, η έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή.
Η επόμενη μέρα για το ευβοϊκό ποδόσφαιρο σίγουρα θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και με αρκετές δυσκολίες.
Σ’ αυτές τις δυσκολίες, θα είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ενωμένοι, κοντά στα σωματεία μας και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τις ξεπεράσουμε, ώστε οι εξελίξεις να μην έχουν αρνητικό πρόσημο.
Στα πλαίσια της διαχείρισης και αντιμετώπισης των συνεπειών που προέκυψαν από την πανδημία αλλά και της οικονομικής στήριξης των σωματείων μας θα δεχτούμε τις συμμετοχές των σωματείων στα πρωταθλήματα που θα διοργανώσουμε με την καταβολή ‘συμβολικού ή μηδενικού ποσού’ ως παράβολο για τις κατηγορίες ανδρών και χωρίς παράβολο για τις κατηγορίες των υποδομών.
Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε όλα τα σωματεία με δωρεάν διαιτησίες στους αγώνες τους και στη μικρότερη κατηγορία τη Γ’ Ερασιτεχνική τα εξοδολόγια των διαιτητών θα είναι μειωμένα. Θα καλύψουμε έξοδα τραυματισθέντων ποδοσφαιριστών, ενδεχομένως και άλλα έξοδα και σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του διοικητικού μας συμβουλίου που θα λαμβάνονται για κάθε περίπτωση.
Θα απευθυνθούμε στους δημοτικούς άρχοντες και θα ζητήσουμε να ενισχύσουν οικονομικά τα σωματεία μας, όπως κάναμε πρόσφατα και με τα σωματεία ΑΟΝ Αρτάκης, Ηρακλής Ψαχνών και Αβαντίδες.
Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου θα ενισχύσουμε τα σωματεία μας και με άλλους τρόπους.
Πέρα από την οικονομική τους στήριξη, στις προθέσεις μας είναι να βοηθήσουμε στην προσπάθεια, ώστε όλα τα σωματεία να εγγραφούν στο μητρώο αθλητικών σωματείων της ΓΓΑ, για να μη χάνονται πλέον επιχορηγήσεις.
Είχαμε την ατυχία να βιώσουμε τις συνέπειες της πανδημίας σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι προτεραιότητές μας. Σίγουρα προέχει η υγεία όλων μας.
-Τι θα θέλατε να έχει συμβεί μέχρι του χρόνου τέτοιες μέρες σ’ ότι αφορά το Ευβοϊκό Ποδόσφαιρο και όχι μόνο;
Πρωτίστως θα ήθελα να ευχηθώ να τελειώσει όσο πιο σύντομα γίνεται η ταλαιπωρία με τον κορονοϊό και να επιστρέψουμε στην κανονική και στην αθλητική μας ζωή, υγιείς και δυνατοί. Διανύουμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο και η αισιοδοξία μας αναμφίβολα είναι συγκρατημένη.
Το διοικητικό μας συμβούλιο με την τωρινή του σύνθεση και από την ημέρα που ανέλαβα πρόεδρος έβαλε στόχους και δημιούργησε το δικό του μοντέλο διοίκησης με προβληματισμούς, μελέτη, προγραμματισμούς και σχεδιασμούς για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου στο νομό μας.
Είχαμε την ατυχία να βιώσουμε τις συνέπειες της πανδημίας σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι προτεραιότητές μας. Σίγουρα προέχει η υγεία όλων μας.
Εφόσον όμως, το επιτρέψουν οι συνθήκες και αρχίσουν κανονικά τα πρωταθλήματα της νέας αγωνιστικής περιόδου, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η συνέχεια να είναι με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Η έναρξη για μας θα σηματοδοτήσει νέους αγώνες, υψηλούς στόχους και μεγάλες προσπάθειες. Υπηρετούμε ένα άθλημα που είναι εκδήλωση της ανθρώπινης ζωής και έχει σχέση με την υγεία, την ψυχαγωγία, την ηθική και πνευματική καλλιέργεια των νέων μας. Με την εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτουμε θα υποστηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που θα έχει στόχο να φέρει τα νέα παιδιά κοντά στον αθλητισμό και κοντά στο ποδόσφαιρο. Θα υποστηρίξουμε επίσης κάθε πρωτοβουλία που θα φέρει το φίλαθλο κόσμο στα γήπεδα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε το ποδόσφαιρο να αποτελέσει παρελθόν. Θέλουμε να βρει τη χαμένη του αίγλη και να κρατήσει τη δύναμή του. Θα το υπηρετήσουμε και θα το αναδείξουμε με αξιόπιστες διοργανώσεις, αξιόπιστες διαιτησίες, αξιόπιστους προπονητές, αξιόπιστους παράγοντες, κλπ.
Επιθυμία μας λοιπόν είναι, του χρόνου τέτοια εποχή, να έχουν ολοκληρωθεί οι διοργανώσεις μας, να έχει επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα, να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενασχόληση περισσότερων νέων παιδιών με το ποδόσφαιρο και να έχουμε ολοκληρώσει τη λειτουργία σχολών για νέους διαιτητές και προπονητές που ήδη έχουμε δρομολογήσει. Μακάρι οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές και να υλοποιήσουμε περισσότερους στόχους. Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος, είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε.
-Ευχές προς τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Εύβοιας και όχι μόνο.
Mε το φως, τη χαρά και την ελπίδα της Ανάστασης, θέλω να ευχηθώ σε όλους Υγεία, Δύναμη και Υπομονή. Η αγάπη, η πίστη και η αλληλεγγύη να κυριαρχήσουν στις καρδιές μας και το ανέσπερο φως της Ανάστασης να μας φωτίζει πάντα, να μας ενδυναμώνει και να μας καθοδηγεί στο δύσκολο δρόμο που διανύουμε. Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!
Γιάννης Ρέτσας: ‘Να είμαστε αισιόδοξοι & θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα’