Αγαπημένα ΡΟΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στήλες

‘Calcio Fiorentino’: Το ποδόσφαιρο όπως ήταν κάποτε (video)

Το Calcio Fiorentino είναι ένας πρόγονος του σύγχρονου ποδοσφαίρου που ξεκίνησε στη Φλωρεντία τον 16ο αιώνα. Παρ’ ότι ιδιαίτερα βίαιο με βάση τα σημερινά δεδομένα ήταν ένα άθλημα της αριστοκρατίας και σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες του που δημοσιεύτηκαν το 1580 παιζόταν από δύο ομάδες των 27 ατόμων που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τόσο τα χέρια, όσο και τα πόδια. Σκοπός ήταν η μπάλα να περάσει ένα συγκεκριμένο σημείο του γηπέδου και νικήτρια η ομάδα με τα περισσότερα “γκολ”. Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει περισσότερο με το ράγκμπι, αλλά και το ποδόσφαιρο που ξεκίνησε από την Αγγλία ήταν και εκεί ξαδερφάκι του ράγκμπι.

Το 1930 έγινε προσπάθεια νεκρανάστασης του αθλήματος (πιθανότατα σχετική με το φασιστικό κράτος του Μουσολίνι) η οποία και τελικά πέτυχε και έτσι κάθε χρόνο στη Πιάτσα Σάντα Κρόσε γίνονται αγώνες μεταξύ τεσσάρων ομάδων. Οι κανονισμοί επιτρέπουν κεφαλιές (στα κεφάλια των αντιπάλων εννοώ), μπουνιές, αγκωνιές και κεφαλοκλειδώματα και γι’ αυτό συχνά οι παίκτες που… επιβιώνουν είναι λιγότεροι από αυτούς που ξεκινούν. Άγνωστο ποιος ο ρόλος του διαιτητή, που πιθανότατα να παίζει τον ρόλο του ιατροδικαστή ή και του νεκροθάφτη.

Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να παίξουν το άθλημα, αλλά ότι υπάρχουν και φανατισμένοι οπαδοί που ουρλιάζουν και πανηγυρίζουν έξαλλα. Το βίντεο με πλάνα από παλιές δεκαετίες αλλά και φάσεις από πιο πρόσφατα ματς είναι συγκλονιστικό.

Πηγή: sombrero.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ηρακλής Ψαχνών: Το πρόγραμμα των πρώτων φιλικών

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): ΟΠΑ Αιδηψού-Αλάτσατα 0-4

Κώστας Λαγός

Πέρσι… σαν σήμερα (2/2/2020)

eviasports
-->