EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’90 (Ο ΑΟ Χαλκίς ρακένδυτος πρίγκηπας)

Οι δύο ‘μεγάλοι’ σε άτακτη υποχώρηση. Καιρός είναι να γνωρίσουν και την ποδοσφαιρική μας ‘τενεκεδούπολη’, τη λεγόμενη σε αυτή τη φάση Δ΄ Εθνική. Είναι οι ‘τρώγλες’ του εθνικού μας ποδοσφαίρου, πεδίο ερευνών και δοκιμών σε πειραματικό στάδιο, κάθε ‘ενορατικού μεταρρυθμιστή’ των γραφείων της ΕΠΟ.

Για τον ΑΟ ‘Χαλκίς’ νεόστρατοι άσσοι και νεόκοποι ποδοσφαιρικοί παράγοντες σε μια έκσταση νεκροφάνειας, ακολουθούν το φάντασμα του ΑΟ ‘Χαλκίς’, που μεταπίπτει απ’ τη ‘ζωή στο θάνατο’ ακολουθώντας το καρμικό πεπρωμένο του. Μία άζωη ύπαρξη, που τρομάζει ακόμη «συγγενείς» και φίλους.

Αγωνιστικά ο ΑΟ ‘Χαλκίς’ εξακολουθεί να γοητεύει έστω και ‘ρακένδυτος πρίγκηπας’ και να προσελκύει τουλάχιστον τους απανταχού ταλαντούχους Ευβοείς ποδοσφαιριστές. Στην ομάδα φθάνουν τα πρώτα χρόνια οι Γούνιας, Τζόκας, Κοτρώζος, Μπόκαρης, Τσελίκας, Παϊραμίδης, Αντώνης και Δημήτρης Παππάς, Λύκος, Πέτρος και Διαμαντής Κουτσουφλάκης. Απ’ το Αλιβέρι, την Αυλίδα, το Μαντούδι… Οι Σταθαράς (απ’ τους παλιούς που επανήλθε), Τσεμπελίκος, Χροναίος και Δεληγιάννης έχουν έρθει στην ομάδα απ’ τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Οι ‘ξένοι’ προπονητές βέβαια που να ‘κόψουν το χούι τους’ και φέρνουν μαζί τους και το δικό τους ‘συνάφι’ από ποδοσφαιριστές που… ‘θα κάνουν τη διαφορά!’.

1992: Μια ομάδα του ΑΟ ‘Χαλκίς’ πλήρως ανανεωμένη, με έναν εκ των ελαχίστων εκπρόσωπων της προηγούμενης δεκαετίας και αρχηγό του Γιάννη Μαρίνο (πάνω-πρώτος από αριστερά). Από αριστερά, πάνω: Μαρίνος, Μπόκαρης, Δεληγιάννης, Παπαχριστόπουλος, Τσεμπελίκος, Τοκπασίδης, κάτω: Γούνιας, Ζαφειρόπουλος, Τόγιας, Λιάπης, Φακίτσας.

Έρχονται στην ομάδα απ’ το ΄90 και μέχρι το ΄95 οι Λιάτης, Φαράκος, Παπιδάκης, Κωνσταντάρας, Χριστόπουλος, Παπαχριστόπουλος, Κολιατσόπουλος, Πούλος, Παγιαζίτης, Λαμπρινάτος, Τάσσης, Πλατής. Το ΄94 έρχονται οι ‘αλφάδες’ απ’ τη Δόξα Δράμας και τον Πανσερραϊκό, Θόδωρος Παπαδόπουλος τερματοφύλακας και Δημήτρης Αϊβαζίδης κεντρικός οπισθοφύλακας αντίστοιχα. Ο Αντωνόπουλος, ο εξαιρετικός Σέρβος αρχισκόρερ Νταβόρ Γιακόβλεβιτς απ’ τον Λεβαδειακό, όπως και ο Μαγγίνας και ο Παπαγγελής.

Απ’ τους Χαλκιδέους αυτό το πρώτο μισό της δεκαετίας, ο μόνος ‘παλιός’ αλλά σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία, είναι ο Γιάννης Μαρίνος. Ο Αντώνης Αυλωνίτης, μόλις με το άγγιγμα της νέας δεκαετίας είχε εγκαταλείψει για δεύτερη φορά τον ΑΟ ‘Χαλκίς’. Στο πλευρό (το δεξί) του Μαρίνου, ο Πάνος Τοκπασίδης, που με το άνοιγμα αυτής της δεκαετίας, θα γίνει ο ηγέτης αυτής της ομάδος και της νέας αξιόλογης «φουρνιάς» Χαλκιδέων ποδοσφαιριστών:

Του Τόγια, του Ζαφειρόπουλου, του Φούρλη, του Σταματίου, του Πάλλη, του Σαλπιγγίδη (οι περισσότεροι προερχόμενοι απ’ τις ακαδημίες). Επιστρέφει ακόμη ο Σαχίνης απ’ την Καλαμαριά, ο Ταυταρίδης απ’ την Κόρινθο (και οι δυο τελευταίοι για ένα χρόνο ΄92 και ΄93 αντίστοιχα), ο Αργύρης Μαστραγγελής που έρχεται απ’ τον Ολυμπιακό Χαλκίδος, ο Νεκτάριος Φαράντος απ’ την Προποντίδα και ο Βλάσσης Μπόκαρης απ’ τον ΠΑΟ Κανήθου.

Την περίοδο ΄90-΄91 η ομάδα του ΑΟ ‘Χαλκίς’ έπαιξε και παρέμεινε στη Δ΄ Εθνική (3η θέση) με προπονητές τους Μαυρονάσιο και Ποζίδη. Στην διοίκηση και στο προεδρικό αξίωμα ο Θανάσης Παπουτσής, που πρέπει να διαδέχθηκε στη «μετά Αλεξάνδρου» εποχή, τους Βαγγέλη Μουρτοπάλλα, Βύρωνα Φρατζεσκάκη, Δημήτρη Ανδρέου και Φίλιππο Πανταζή.

Την περίοδο ΄91-΄92, ο Άνθιμος Καψής παρέλαβε την ομάδα στη Δ΄ Εθνική και την προβίβασε στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία. Πρόεδρος αυτήν τη χρονιά ήταν ο Βάιος Παπαθανασίου. Μια χρονιά πολύ ήρεμη και αρμονική, που όλα δούλεψαν καλά για τον ΑΟ ‘Χαλκίς’, που επιδίδεται σε μια ανηλεή αναμέτρηση μέχρι το τέλος με τον Περαμαϊκό και καταφέρνει να φθάσει στη Γ΄ Εθνική. Μεγάλος ντόρος, επεισόδια και πλήθος κόσμου στο Εθνικό Στάδιο. Ήταν η τελευταία μεγάλη κοσμοσυρροή για τον ΑΟ ‘Χαλκίς’ και λίγο πριν νομίζω το γκρέμισμα της ‘μεγάλης’ εξέδρας.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο ΄92-΄93, η ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, έπεσε όμως και πάλι στη Δ΄, με προπονητές αρχικά το ‘δίδυμο’, Θόδωρου Κουμπιά – Δημήτρη Τσακάλη και στη συνέχεια και προς το τέλος, τους Βασίλη Κωνσταντίνου και Θανάση Σμπρίνη. Ο Κώστας Περράκης είναι ο πρόεδρος της ομάδας γι’ αυτή την περίοδο.

Την περίοδο ΄93-΄94 συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής και με προπονητή τον Μιχάλη Χιόνη, καταφέρνει να φθάσει στη Γ΄ Εθνική. Τη διοίκηση αναλαμβάνει ο Μιχάλης Σχολίδης, που τον ακολουθεί μια μεγάλη ‘συνοδεία’ αξιόλογων οικονομικών και ποδοσφαιρικών παραγόντων, όπως ο Γιάννης Καρλής, ο Βασίλης Αρμόνης, ο Βαγγέλης Μαδαρός, ο Χρήστος Ψαθάς και τ’ αδέρφια Γιώργος και Συμεών Τικταπανίδης.

1993: Μια ’20δα’ έμπειρων και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών για τον ΑΟ ‘Χαλκίς’

Οι εξαιρετικές μεταγραφές που θα πραγματοποιήσει αυτή η διοίκηση, με παίκτες απ’ το χώρο της Α΄ και Β΄ Εθνικής, θα καταφέρει την παραμονή στην κατηγορία για την περίοδο ΄94-΄95, ενώ στη διοίκηση θα περάσουν και οι Μπαξεβάνης, Τόλιας. Προπονητές γι’ αυτή την περίοδο θα είναι ο Παναγιώτης Σκόνδρας στην αρχή και μετά ο Σούλης Παππάς.

Την περίοδο ΄95-΄96 και παρά τον αρχικό σχεδιασμό για προβιβασμό στη Β΄ Εθνική, το πολύ έμπειρο και δυνατό έμψυχο δυναμικό και την συμπαγή οικονομικά διοικητική κατάσταση με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. και του Γιώργου Φλώρου, η ομάδα ύστερα από σωρεία λαθών και γενική διοικητική και ποδοσφαιρική απορρύθμιση, προς γενική κατάπληξη θα υποχωρήσει και πάλι στη Δ΄ Εθνική.

Η ομάδα τότε ξεκίνησε με προπονητή τον Σούλη Παππά. Οι μέτριες εμφανίσεις στην αρχή και η ‘ανυπομονησία’ της διοίκησης για τίτλους και θριάμβους, έστειλε τον Χαλκιδέο προπονητή ‘οίκαδε’ και στη θέση του, τον ‘άσχετο’ Μιλίσεβιτς που… λένε ότι είχε συστήσει στην ‘ΑΕΚόφρονη’ διοίκηση ο Ντούσαν Μπάγεβιτς!

1995: Στο γήπεδο της ‘Λεωφόρου Αλεξάνδρας’ με αντίπαλο τον Αθηναϊκό για το κύπελλο Ελλάδας. Από αριστερά, πάνω: Παπαδόπουλος, Κουτσουφλάκης, Φαράντος, Τοκπασίδης, Τσεμπελίκος, Αϊβαζίδης, κάτω: Παπαδημητρίου, Ζαφειρόπουλος, Μαρίνος, Γιακόβλεβιτς, Κουλούρης.

Είχε σπουδαίο έμψυχο δυναμικό αυτήν την περίοδο ο ΑΟ ‘Χαλκίς’. Ο ταλαντούχος Γιάννης Παπαδημητρίου, είχε έρθει απ’ την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο και ‘πρόλαβε’ ν’ απομακρυνθεί απ’ το περιβάλλον του ΑΟ ‘Χαλκίς’ που είχε αρχίσει να γίνεται νοσηρό τον Ιούλιο του ΄96.

Στην ομάδα αυτή την περίοδο, είχε έρθει ο διεθνής ποδοσφαιριστής απ’ τον ΠΑΟΚ που ρέπει όμως στη νυχτερινή και γενικά άστατη ζωή, Μιχάλης Λεοντιάδης, που βρίσκει στον σύλλογο απ’ την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο τους Παπαδόπουλο, Ουσταμπασίδη απ’ τη Δόξα Δράμας, Αϊβαζίδη από Πανσερραϊκό και Χαλκίδη απ’ τον Πανιώνιο. Ακόμη οι Χονδροκούκης, Τουφεξής, Καστρινός, Ντρέλλιας, Καραγκούνης, Λιάπης, Γκουγκουλής, Κρύος και Ζιάκας.

Απ’ τις γειτονιές της Εύβοιας ήρθαν τότε, ο Γεραμάνης απ’ το Βαθύ και τον Λήλα και ο Βούζης απ’ τη Μακρυκάπα και οι δυο τερματοφύλακες και ακόμη ο Παπαϊωάννου επιθετικός απ’ την Αρτάκη, οι νεαροί Κιαπέκος, Στυλιαράς και ‘επανακάμπτουν’ στα πρώτα ‘άντα’ τους οι Σταθαράς και Κουλούρης. Συνεχίζουν βέβαια οι Χαλκιδέοι, Μπόκαρης, Φαράντος, Μαστραγγελής, Σταματίου, Ζαφειρόπουλος, Φούρλης, Παππάς και ο Αντώνης Αυλωνίτης παρών για μια ακόμη φορά στον ΑΟ ‘Χαλκίς’.

1997: Τελικός κυπέλλου Εύβοιας ΑΟ ‘Χαλκίς’-Ταμυναϊκός 2-0. Διακρίνονται από αριστερά, πάνω: Σαράφης (προπονητής), Σταθαράς, Μπαλάτσος, Φούρλης, Ραβανός, Καραγιάννης, Τοκπασίδης, Τόλιας (αντιπρόεδρος), κάτω: Κουλούρης, Τουλούμης, Ζαφειρόπουλος, Βολιώτης, Παπαδόπουλος Κ.

Η περίοδος ΄96-΄97 βρίσκει τον ΑΟ ‘Χαλκίς’ στη Δ΄ Εθνική, όπου και παραμένει καταλαμβάνοντας τη 2η θέση στη βαθμολογία. Στον πάγκο άρχισε ο Βασίλης Στασινόπουλος και συνέχισε ο Σταύρος Σαράφης. Το έμψυχο δυναμικό της ομάδας εμπλουτίζεται με τον Χαλκιδέο τερματοφύλακα Δημήτρη Καραγιάννη. Φεύγει όλη η ‘παρτίδα των ξένων’ της προηγούμενης χρονιάς, που παρά τα βαρύγδουπα ονόματα, ουδέν προσέφερε και έρχονται οι λιγότερο έως ελάχιστα γνωστοί Βολιώτης, Μεντεσίδης, Παπαδόπουλος Κώστας, Δαμάριος, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Έντονο το ‘Ευβοϊκό ποδοσφαιρικό στοιχείο’ με τους Δανέλη, Τσίγκα, Παρλαμέντη, Σταθαρά, Ραβανό, Κουλούρη, Καβαλλάρη, Μπαλατσό, Κουτσουφλάκη Πέτρο, Παππά Αντώνη, Τουλούμη, Ψαρρό και Γιαγκίνη. Στη διοίκηση εμφανίζεται το όνομα του Νίκου Χαρίτου, που ήδη ‘έπαιζε’ δυνατά σαν ενδεχόμενο ανάμειξης απ’ τις προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους. Ένας ακόμη ‘κιτρινόμαυρος’ στους ‘νερατζούρι’ του Ευβοϊκού και ακόμη ο Τριαντάφυλλος Ευσταθίου, που ακολουθεί το δίδυμο Τόλια-Φλώρου, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα στέρεα φιλία και συνεργασία με τον Σταύρο Σαράφη.

Στην Δ΄ Εθνική και την περίοδο ΄97-΄98, υποχωρεί στον βαθμολογικό πίνακα κατά μια θέση και καταλαμβάνει την 3η θέση. Συνεχίζει στην τεχνική καθοδήγηση, ο Σταύρος Σαράφης. Αλλαγή ‘σκυτάλης’ στη διοίκηση με πρόεδρο το Νίκο Χαρίτο. Σταθερός ο ‘κόσμος’ των Χαλκιδέων ποδοσφαιριστών, ενώ απ’ την ποδοσφαιρική Ευβοϊκή και βέβαια μεταγραφική αγορά αποκτώνται και οι: Χρήστου, Ζέρβας, Τσάλλας, Μπέτσας, Φρούσης, Σταματίου, Σταμούλος και Γούναρης. Αλλάζει το τοπίο και στην εκτός Εύβοιας εκπροσώπηση ποδοσφαιριστών για τον ΑΟ ‘Χαλκίς’ με την είσοδο στην ομάδα των Παλτόγλου, Σκέρλου, Μάνεση και Καζαντζή. Το 1998 αποχωρεί και ο τελευταίος ‘μεγάλος’ ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα του ΑΟ ‘Χαλκίς’, ο Μιχάλης Κουλούρης και μαζί μ’ αυτόν οι Τοκπασίδης και Μαστραγγελής.

Χωρίς κάτι ιδιαίτερο θα κυλήσουν και οι δυο επόμενες αγωνιστικές περίοδοι, για να περάσουμε στη συνέχεια στη δεκαετία του 2000, που επιφυλάσσει στους φίλους του ΑΟ ‘Χαλκίς’ εναλλαγές συναισθημάτων, αγωνιστικές εκλάμψεις, εκπλήξεις και απογοητεύσεις.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χριστούγεννα στη Νέα Αρτάκη!

Κώστας Λαγός

Σαν Σήμερα (29/4/2012): ΑΟ Χαλκίς-Κύμη 0-0

eviasports

Σαν Σήμερα (11/3/2012): Αυλωνάρι-Προποντίδα 1-0

eviasports
-->