EVIASPORTS ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Ο αρχηγός των ονείρων σας (videos)

Το καλοκαίρι του 1999 η Μονακό θέλησε να ενισχύσει την αμυντική της γραμμή με απώτερο σκοπό να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Γαλλία αφού ως γνωστόν η επίθεση φέρνει τον κόσμο στα γήπεδα αλλά η άμυνα φέρνει τους τίτλους. Οι ανιχνευτές ταλέντων της ομάδας είχαν σημειώσει στο μπλοκάκι τους δύο ονόματα από την Λατινική Αμερική. Το πρώτο ήταν του Χιλιανού Πάμπλο Κοντρέρας της Κόλο Κόλο και το δεύτερο αυτό του Μεξικανού Ράφαελ Μάρκεζ της Άτλας. Τελικά αποκτήθηκαν και οι δύο και η Μονακό κατέκτησε εν τέλει τον τίτλο με τον Μάρκεζ να είναι βασικός στις 22 από τις 23 συμμετοχές του αφήνοντας την Λυών δεύτερη σε απόσταση επτά βαθμών. Ο Μεξικανός κεντρικός αμυντικός έμεινε στην ομάδα για τέσσερα συνολικά χρόνια κατακτώντας και ένα κύπελλο το 2003.

Ο Μάρκεζ είχε όλα τα στοιχεία που φωτογραφίζουν έναν αμυντικό που ανήκει στην κατηγορία του ηγέτη. Δυναμικός στις προσωπικές μονομαχίες, καλή κατάρτιση με την μπάλα στα πόδια και αρκετά αποτελεσματικός στις προωθήσεις του στην αντίπαλη περιοχή όταν υπήρχε στατική φάση. Όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράϊκαρντ που τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2003 για να ακολουθήσει μία μαγική επταετία και για τους μπλαουγκράνα αλλά και για τον ίδιο.

Τέσσερα πρωταθλήματα, δύο Τσάμπιονς Λιγκ ένα κύπελλο και πολύ περισσότερο μέλος της ομάδας που άλλαξε την ιστορία σε διασυλλογικό επίπεδο και παρτενέρ του εμβληματικού Κάρλες Πουγιόλ κάνοντας την ζωή των αντίπαλων επιθετικών δύσκολη. Το 2006 όταν η παρέα του Ροναλντίνιο κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ γινόταν ο πρώτος Μεξικανός που έφτανε σε μία τέτοια επιτυχία. Το μετάλλιο το πήρε ξανά τρία χρόνια αργότερα αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο δεν του επέτρεψε την συμμετοχή στον τελικό κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Ίσως οι συχνοί τραυματισμοί αλλά και το γεγονός ότι πλέον πατούσε τα 31 ανάγκασαν την ομάδα της Καταλονίας να τον αφήσει ελεύθερο το καλοκαίρι του 2010. Κι ενώ πολλά δημοσιεύματα έφερναν την Γιουβέντους ως πιθανό προορισμό για τον Μάρκεζ, ο υψηλόσωμος στόπερ ξάφνιασε με την επιλογή του.

Το συμβόλαιο για τρία χρόνια με τους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς προφανώς δελέασε τον πολυνίκη αμυντικό ο οποίος θα είχε συμπαίκτη στην συγκεκριμένη ομάδα τον Τιερί Ανρί και πάλι μετά την κοινή τους θητεία στην Βαρκελώνη. Η συνέχεια δεν ήταν και πολύ καλή με τους οπαδούς να έχουν παράπονα για την απόδοσή του αλλά και για τις πολλές απουσίες λόγω… ενοχλήσεων. Τελικά τον Δεκέμβριο του 2012 μένει ελεύθερος πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του με τον ίδιο να δηλώνει πως η μετακίνησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία κακή απόφαση.

Με την δύση της ποδοσφαιρικής του καριέρας να πλησιάζει η επιστροφή στα πάτρια εδάφη ήταν μία καλή επιλογή για τον Μάρκεζ ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα της Λεόν με την οποία κατέκτησε δυο συνεχόμενους τίτλους το 2013 αλλά και το 2014 και έτσι έγινε ο πρώτος Μεξικανός με τρία πρωταθλήματα σε τρεις διαφορετικές χώρες αφού είχαν προηγηθεί η Γαλλία και η Ισπανία. Ο 35χρονος πλέον Μάρκεζ πήρε την απόφαση να γυρίσει στην Ευρώπη και το καλοκαίρι του 2014 υπέγραψε συμβόλαιο με την Ιταλική Ελλάς Βερόνα και έμεινε εκεί ως τον Δεκέμβριο του 2015.

Όπως πολλοί ποδοσφαιριστές έτσι και ο Μάρκεζ επέστρεψε στην ομάδα στην οποία έκανε τα πρώτα του βήματα για να κλείσει την καριέρα του και η τριετία στην Άτλας ήταν αυτή που σφράγισε το ποδοσφαιρικό ταξίδι για τον πολύπειρο αμυντικό.

Εκτός από τους συλλόγους που αγωνίστηκε ο Ράφα Μάρκεζ έχει μείνει στην μνήμη όλων των φιλάθλων για τις επιδόσεις του με την πολυαγαπημένη του εθνική ομάδα. Έγινε ο τέταρτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου που ηγήθηκε της εθνικής του σε πέντε παγκόσμια κύπελλά μετά τους Μπουφόν, Ματέους αλλά και τον συμπατριώτη του Καρβαχάλ.

Έκανε 147 συμμετοχές με 17 γκολ ενώ πολλοί θυμούνται τα γκολ που πέτυχε κόντρα στην Αργεντινή στην ήττα των Μεξικανών με 2-1 το 2006 αλλά και στην ισοπαλία με 1-1 κόντρα στην Νότιο Αφρική στον εναρκτήριο τότε αγώνα του μουντιάλ που έγινε στην Αφρικανική χώρα. Το 2014 πρωταγωνίστησε στην επικράτηση επί των Κροατών με 3-1 σκοράροντας το πρώτο γκολ ενώ έδωσε την ασίστ στο τρίτο γκολ που πέτυχε ο Τσιτσαρίτο Ερνάντεζ. Σε αυτό το Παγκόμιο Κύπελλο, το Μεξικό έφτασε στην φάση των 16’ με προπονητή τον συμπαθέστατο Μιγκέλ Ερέρα. Στην νοκ άουτ αναμέτρηση κόντρα στους Ολλανδούς το σκορ ήταν 1-1 και στις καθυστερήσεις ο Άριεν Ρόμπεν έκανε μια αλησμόνητη βουτιά μπροστά στον Ράφα Μάρκεζ με τον διαιτητή να υποδεικνύει πέναλτι και να δίνει στους οράνιε την πρόκριση στους 8’ και μετέπειτα την τέταρτη θέση της διοργάνωσης.

Φυσικά όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι κατηγορήθηκε άδικα ως επικεφαλής κυκλώματος ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017. Μάλιστα ο ίδιος είχε τονίσει: « Είναι ο πιο δύσκολος αγώνας της ζωής μου. Όπως έχω αντιμετωπίσει κάθε αγώνα στην καριέρα μου ως επαγγελματίας, σήμερα, στο πιο δύσκολο παιχνίδι μου, θα προσπαθήσω να διευκρινίσω όλα αυτά και να φανεί σε όλους ότι είμαι ο Ράφαελ Μάρκες που ξέρατε. Αρνούμαι κάθε σχέση με εγκληματικές οργανώσεις, όπως έχει αναφερθεί σε διάφορα άρθρα εφημερίδων. Καταλαβαίνω τη νομική κατάσταση στην οποία βρίσκομαι».

Πηγή: theartoffootball.gr

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Α’ ΕΠΣΕ: Όλυμπος Γυμνού-Αιδηψός 2-3

Κώστας Λαγός

EVIASPORTS LIVE SCORE (ΣΑΒΒΑΤΟ 12/2)

eviasports

Α’ ΕΠΣΕ: Ταμυναϊκός-Αιδηψός 4-0

Κώστας Λαγός