Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Εύβοιας και προπονητής του ΑΟ Χαλκίς Παναγιώτης Τοκπασίδης μιλά για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ακόμη αναφέρεται στον Γιάννη Αγριόδημο και στους ποδοσφαιριστές του, σχολιάζει το ενδεχόμενο να προκύψουν αγώνες μπαράζ μεταξύ ομάδων-‘εθελοντών’ για την άνοδο απ’ τις τοπικές ενώσεις στη Γ’ Εθνική, τη νέα διοίκηση της ομάδας του, τα ‘rapid test’, τη διάθεση των παραγόντων για ‘επανεκκίνηση’, το θέμα με τους απόφοιτους ΤΕΦΑΑ και τη χορήγηση διπλώματος σ’ αυτούς για την εξάσκηση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου και την επιστολή που θα στείλει ο τοπικός σύνδεσμος προπονητών στον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Για τον κορονοϊό, τους προπονητές και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: ‘Ως προπονητές και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε υπομονή, όπως και οι ποδοσφαιριστές αλλά και οι παράγοντες και γενικότερα όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος. Σίγουρα οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και για τους προπονητές, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι. Δυστυχώς ακόμη και τώρα φαίνεται να μην είναι καλά και ευνοϊκά τα πράγματα, κάτι που για να είμαι ειλικρινής το περίμενα, και για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ειδικά για τα τοπικά πρωταθλήματα. Θεωρώ πλέον ότι δύσκολα τα πράγματα γι’ αυτή την αγωνιστική περίοδο, έχουμε ήδη πάει πολύ πίσω’.
Για το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιοι αγώνες μπαράζ για την ανάδειξη πρωταθλητών στις τοπικές ΕΠΣ, έπειτα από υπόδειξη της ΕΠΟ για την κάλυψη θέσεων στη Γ’ Εθνική: ‘Όπως είπα και προηγουμένως, τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι πολύ στενά, ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει σχετικά άμεσα. Το καλοκαίρι κάναμε έναν σχεδιασμό για την ομάδα (ειδικά σε σχέση με άλλες χρονιές), όσο το δυνατόν καλύτερο, με στόχο να κερδίσει ο ΑΟΧ την αξιοπιστία του. Δυστυχώς μπήκε στην μέση ο κορονοϊός. Σαφέστατα παραμένει στόχος της ομάδας να ανέβει κατηγορία, αλλά η διοίκηση θα πρέπει πρώτη να αποφασίσει αν μπορεί να ανταπεξέλθει στην επόμενη κατηγορία και αν θα πρέπει και άλλα άτομα να πλαισιώσουν το διοικητικό συμβούλιο’.
Για την επιστολή προς τον Λευτέρη Αυγενάκη: ‘Εμείς ως σύνδεσμος προπονητών έχουμε ετοιμάσει μια επιστολή προς τον κ. Αυγενάκη, στην οποία θα ζητάμε απ’ την πολιτεία να δώσει μια λύση και για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που παραμένει τόσους μήνες ανενεργό, γιατί νομίζω ότι ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ‘ασπίδα’ κατά του κορονοϊού και όχι να είναι πηγή μετάδοσης, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα πρωτόκολλα προστασίας απ’ τον ιό. Θεωρώ ότι κάτι θα πρέπει να γίνει και με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου (υπάρχει σχετική αναφορά στην επιστολή), που και αυτές παραμένουν ακόμη ανενεργές και η επαναδραστηριοποίηση τους θα κάνει καλό στα παιδιά, που τους τελευταίους μήνες μένουν πολύ περισσότερο κλεισμένα στο σπίτι και έχουν στραφεί ακόμη πιο πολύ προς βιντεοπαιχνίδια, υπολογιστές, κτλ, σε βαθμό νομίζω υπερβολικό’.
Για τα ‘rapid test’: ‘Δεν είναι πανάκεια. Τα τεστ δίνουν ένα προσωρινό αποτέλεσμα. Κάποιος μπορεί να είναι καλά σήμερα και αύριο να κολλήσει. Δεν μπορείς φυσικά κάθε μέρα να κάνεις τεστ’.
Για τους παράγοντες: ‘Εμείς θέλουμε να βρεθούμε στα γήπεδα. Σίγουρα οι περισσότεροι παράγοντες είναι προβληματισμένοι και είναι λογικό να δείχνουν σκεπτικισμό σ’ ότι αφορά την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων, κυρίως για οικονομικούς λόγους’.
Για τη διοίκηση του ΑΟΧ: ‘Τα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης είναι πολύ καλά, τόσο σε επίπεδο οργανωτικό για την ομάδα και τη συμπεριφορά της απέναντι σε ποδοσφαιριστές, προπονητές και φιλάθλους, αλλά και για τις κινήσεις της σε επίπεδο κοινωνικό-φιλανθρωπικό. Ο κ. Καρλατήρας, ο κ. Πικραμένος αλλά και ο κ. Πέτρου κάνουν τεράστια προσπάθεια για την ομάδα και συνεχίζουν να είναι κοντά στο ποδοσφαιρικό τμήμα και να τρέχουν για την ομάδα και μετά τη διακοπή των αγωνιστικών και προπονητικών δραστηριοτήτων, λόγω του κορονοϊού, τον περασμένο Νοέμβρη’.
Για τον Γιάννη Αγριόδημο: ‘Είχαμε την απώλεια Γιάννη, που μας κάνει στην ομάδα να μην έχουμε διάθεση για ποδόσφαιρο και είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι. Μια ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα και όταν χάνεται όλα τ’ αλλά περνάνε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα’.
Για το αν έχει επαφή με τους ποδοσφαιριστές του και το κομμάτι των ατομικών προπονήσεων: ‘Τον περασμένο Νοέμβριο έδωσα στα παιδιά ένα προπονητικό πρόγραμμα ενός μήνα, γιατί τόσο πιστεύαμε τότε ότι θα κρατήσει η διακοπή. Κάποια παιδιά συνέχισαν να κάνουν ατομικές προπονήσεις και να προσπαθούν περισσότερο να κρατηθούν σε καλή κατάσταση, σε σχέση με κάποιους άλλους ποδοσφαιριστές. Νομίζω όμως ότι τα περισσότερα παιδιά, όχι μόνο της δικής μας ομάδας, δεν έχουν τη δυνατότητα -και λόγω υποχρεώσεων επαγγελματικών και οικογενειακών- να προπονηθούν όπως πρέπει. Όταν δεν είσαι υποχρεωμένος να έρθεις στο γήπεδο και να προπονηθείς με τους συμπαίκτες σου, είναι πολύ δύσκολο αυτό να το αντικαταστήσεις με ατομική προπόνηση’.
Για τους απόφοιτους ΤΕΦΑΑ: ‘Είχε γίνει συζήτηση μεταξύ ΓΓΑ και ΕΠΟ, ώστε οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ, με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, να πάρουν μέσα από κάποια σεμινάρια της ΕΠΟ -έστω- το ΟΥΕΦΑ Β. Δυστυχώς όμως ήρθε μετά η UEFA και τα αναίρεσε όλα αυτά και έχει μείνει στάσιμο το θέμα και πιστεύω ότι μετά τις εκλογές της ΕΠΟ θα έχουμε εξελίξεις. Θεωρώ ότι είναι άδικο οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ -ιδίως με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο- να μην παίρνουν κάποιο πτυχίο, ώστε να μπορούν να εργαστούν σαν προπονητές, πάνω στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει’.