ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στ. Σωτηρίου: ‘Αλλοπρόσαλλο φαινόμενο η αναστολή προπονήσεων, με ευθύνη κυβερνητική’

Ο πρόεδρος των Αβαντίδων Στέφανος Σωτηρίου σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα μέτρα αναστολής προπονήσεων απ’ την ΓΓΑ, λόγω του κορονοϊού. Ακόμη -μεταξύ άλλων- μιλά για το επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, και σε οικονομικό επίπεδο, και τις σκέψεις του για την ανάπτυξη του, με τη δημιουργία ένωσης-ομοσπονδίας των ομάδων της Α’ Εθνικής.

Για τις αποφάσεις της ΓΓΑ για αναστολή προπονήσεων σε περιοχές με ‘βαθύ κόκκινο’ στον κορονοϊό: ‘Είναι ένα αλλοπρόσαλλο φαινόμενο αυτό που συμβαίνει με την αναστολή προπονήσεων, που είναι λυπηρό για μας, και όπως γνωρίζετε έχει επίπτωση και στη Football League αλλά και στη Γ’ Εθνική. Είναι καθαρά ευθύνη κυβερνητική. Θεωρώ ότι είναι αρκετά πιθανό αύριο να αλλάξει η ΚΥΑ της ΓΓΑ. Θα γίνει μια τηλεδιάσκεψη με όλες τις ομάδες. Πιστεύω από Δευτέρα θα έχουμε νεότερα.

Ήδη υπάρχει το οξύμωρο ότι καλέστηκαν παίκτριες να προπονηθούν στην εθνική νεανίδων, την στιγμή που κάποιες τουλάχιστον απ’ αυτές δεν μπορούν να κάνουν προπονήσεις με τις ομάδες τους, κάτι φυσικά που συνέβη αρκετές φορές και τους προηγούμενους μήνες με κλήσεις στις εθνικές ομάδες γενικότερα. Φυσικά δεν έχουν διακοπεί οι προπονήσεις σε περιοχές που δεν βρίσκονται στο ‘βαθύ κόκκινο’ σ’ ότι αφορά τον κορονοϊό, κάτι που εγείρει θέματα δικαιοσύνης και αθέμιτου ανταγωνισμού, ανάμεσα στις ομάδες.

Όπως και να ‘χει, ακόμη και σε περίπτωση που τελικά δεν μπορέσει -λόγω κορονοϊού- να πραγματοποιηθεί το πρωτάθλημα, υπάρχει σκέψη και πρόταση για να γίνει αργότερα κάποιο μίνι-τουρνουά (ώστε να βγει πρωταθλητής) ανάμεσα στις ομάδες που ενδιαφέρονται -και αντέχουν οικονομικά- να συμμετάσχουν στην Ευρώπη, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε κάποια ομάδα και φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με κλήρωση’.

Για το ύψος των μπάτζετ στις Αβαντίδες και γενικά στο γυναικείο ποδόσφαιρο: ‘Φέτος είναι αρκετά αυξημένο το μπάτζετ της ομάδας. Από τη στιγμή που θα ‘έτρεχε’ κανονικά το πρωτάθλημα, θα ξεπερνούσε τις 120 χιλιάδες ευρώ, αλλά ήδη στην ομάδα έχουν μπει 38-40 χιλιάδες ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα σημαντικό κεφάλαιο, για το οποίο ‘ματώνει’ η διοίκηση, γιατί λόγω του κορονοϊού δεν υπάρχουν έσοδα από χορηγίες. Το 80% των παικτριών είναι έμμισθες και φυσικά όχι με 50-100 ευρώ. Ένα σημαντικό μέρος του μπάτζετ είναι το ποσό που απαιτείται για τα ταξίδια στα εκτός έδρας παιχνίδια, το κόστος των οποίων συνολικά -σε κανονική ροή πρωταθλήματος- θα ξεπερνούσε τα 40 χιλιάδες ευρώ, γιατί μόνο τα τρία ταξίδια με ομάδες της Κρήτης θα κόστιζαν περίπου 17-18 χιλιάδες ευρώ. Και σημαντικό μέρος στο μπάτζετ είναι τα έξοδα κίνησης προπονητών και των στελεχών της ομάδας. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για μπάτζετ ερασιτεχνικού πρωταθλήματος ή ερασιτεχνικών κατηγοριών, που είμαστε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σ’ ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι. Μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει στο γυναικείο πρωτάθλημα, πρέπει να έχει μπάτζετ που είναι κοντά στο μπάτζετ που χρειάζεται μια ομάδα για να πρωταγωνιστήσει στη Γ’ Εθνική’.

Για την Α’ Εθνική γυναικών: ‘Το πρωτάθλημα μας στηρίζει τις εθνικές ομάδες γυναικών και είναι επίσης πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι έχουμε παρουσία στην UEFA, στην οποία εκπροσωπούμαστε κάθε χρόνο με την πρωταθλήτρια ομάδα στο Champions League γυναικών. Οπότε είναι άτοπη και δείχνει ασχετοσύνη η οποιαδήποτε σύγκριση με ερασιτεχνική κατηγορία σε τοπικό επίπεδο και αυτό ισχύει ακόμη και στο στοιχηματικό κομμάτι, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουν όλοι να είναι σωστά ενημερωμένοι.

Στην Ευρώπη το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και η UEFA πιέζει όλες τις ΠΑΕ, που δεν έχουν, να κάνουν γυναικεία τμήματα. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να συζητηθεί και να αναλυθεί και στο μέλλον. Ήδη πάντως έχουμε τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, τον ΟΦΗ και τον Ατρόμητο και όπως βλέπουμε έχουμε τη δυναμική με τις Αβαντίδες να στεκόμαστε ανταγωνιστικά απέναντι σε αυτούς τους μεγάλους συλλόγους.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι απαξιωμένο και είναι ένας βασικός παράγοντας κερδοφορίας της ΕΠΟ. Ένα μεγάλο ποσό απ’ τη FIFA και την UEFA εισρέει στην ελληνική αγορά, για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Η UEFA σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δίνει κάθε χρόνο πάνω από 185 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα έχει απορροφηθεί ποσό 5.5 εκ. για το ‘covid-crisis’ και ακόμη 1.5 για το ελληνικό πρωτάθλημα, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Φυσικά αυτό το ποσό δεν έχει απορροφηθεί απ’ τις ομάδες του πρωταθλήματος. Γι’ αυτό τον λόγο επιδιώκουμε να γίνει μια ένωση που θα εκπροσωπεί τις ομάδες, ώστε μεταξύ άλλων να γίνει πιο διαφανής η διαδικασία των εισροών της UEFA, γιατί προς το παρόν η διαχείριση όλων αυτών των κεφαλαίων γίνεται από την ΕΠΟ’.

Για τις σκέψεις του για δημιουργία ένωσης ομάδων στην Α’ Εθνική γυναικών: ‘Είμαστε στην τελική ευθεία και νομίζω μετά τις εκλογές της ΕΠΟ θα υλοποιηθεί. Έχουμε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις με τους νομικούς μας για να κατατεθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να προχωρήσουμε απ’ του χρόνου στην υλοποίηση της’.

Για το θέμα των γηπεδικών υποδομών και των εγκαταστάσεων: ‘Είναι κάτι που βρίσκεται στα πλάνα μας και είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι αυτό. Το βασικότερο φυσικά είναι το γηπεδικό. Ένας μεγάλος βραχνάς στην Εύβοια για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου είναι οι εγκαταστάσεις, όχι μόνο για το γυναικείο αλλά και για το ανδρικό. Δεν είναι δυνατόν η Εύβοια να έχει απαρχαιωμένα γήπεδα, απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να αλλάξει αυτό αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, που βρίσκομαι εγώ. Έχουμε ήδη καταθέσει στη δημοτική αρχή το πλάνο μας, για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου, με ιδίους πόρους και μαζί με έναν μεγάλο ‘συμπαίκτη’, σε χώρους που θα μας παραχωρήσει ο δήμος ή περιφέρεια. Ακόμα είμαστε σε συζητήσεις’.

Για το ρόστερ των Αβαντίδων: ‘Ήδη έχουν γίνει δύο κινήσεις, με την Αρκουλή και την Νεοφύτου, που επανήλθε. Είμαστε σε συζητήσεις για να πραγματοποιήσουμε μια μεταγραφή, που θα προκαλέσει αίσθηση’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αν. Πριόνας: ‘Κορυφαία στιγμή, συνεχίζουμε με ζήλο και προσήλωση’

eviasports

Δ. Τσακαλίδης: ‘Αποφασίσαμε τη διακοπή συνεργασίας με τον ΑΟ Χαλκίς’

Κώστας Λαγός

ΑΟ Μακρυκάπας: Απέκτησε τον Δ. Τσούτση

Κώστας Λαγός
-->