EVIASPORTS.GR Γ' ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γ. Στούπας: ‘Αυτό το πρωτάθλημα δεν μπορεί να συνεχιστεί & να τελειώσει’

Ο πρόεδρος του Ηρακλή Ψαχνών Γιώργος Στούπας παραχώρησε συνέντευξη στο Star Κεντρικής Ελλάδας, μιλώντας για την απόφαση της ΓΓΑ για την επανέναρξη προπονήσεων στη Γ’ Εθνική, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι το συγκεκριμένο πρωτάθλημα δεν πρέπει να συνεχιστεί, βάσει της σημερινής πραγματικότητας, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Ακόμη σχολίασε την απόφαση για αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών ποδοσφαίρου και τις οικονομικές επιχορηγήσεις της ΓΓΑ στα σωματεία.

Για την απόφαση της ΓΓΑ για επανέναρξη προπονήσεων στη Γ’ Εθνική: ‘Να πω ότι ‘μιλώ’ εκ μέρους και των περισσοτέρων ομάδων του ομίλου. Υπήρξε μια επαφή σήμερα με τις περισσότερες ομάδες, σχεδόν όλες. Κατά συνέπεια λοιπόν διερμηνεύω και τη γνώμη των υπολοίπων. Εμείς βγάλαμε μια ανακοίνωση πριν από 1-1.5 μήνα, την οποία θα χαρακτήριζα και λίγο προκλητική. Έχουμε αναφέρει όλα τα προβλήματα που υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, πολύ περισσότερο στην πράξη’.

Ηρακλής Ψαχνών: ‘Αιχμηρή’ ανακοίνωση για την επανέναρξη της Γ’ Εθνικής

Για το αν έχουν ενημέρωση από την ΕΠΟ για τις τελικές αποφάσεις σ’ ότι αφορά το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής: ‘Καμία. Απλώς γνωρίζουμε ότι θα γίνει η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ. Δεν έχουμε καμία επαφή, δεν έχει ζητηθεί η γνώμη μας σαν σωματεία καθόλου. Είμαστε λοιπόν και εμείς σε αναμονή για να δούμε τι ακριβώς θα βγει απ’ αυτή τη συνεδρίαση και ακολούθως είμαστε σχεδόν έτοιμοι να βγάλουμε μια ανακοίνωση, αλλά θα περιμένουμε πρώτα τη συνεδρίαση και τις αποφάσεις της, για να δούμε πως θα κινηθούμε και -επαναλαμβάνω- όχι μόνο σαν Ηρακλής Ψαχνών, αλλά σαν όμιλος. Και θέλω να πιστεύω και οι υπόλοιποι όμιλοι να έχουν -και θα έχουν- την ίδια σχεδόν αντιμετώπιση’.

Για το τι συζήτησε με τους υπόλοιπους παράγοντες του ομίλου: ‘Υπάρχει μια ομοφωνία αυτή τη στιγμή. Όπως είδατε το βόλεϊ, πίσω απ’ την Α1, σταμάτησε να έχει δραστηριότητα στην επόμενη χρονιά και είδα την UEFA να σταματάει το youth league. Άρα βλέπεις τις προϋποθέσεις και ανάλογα κοιτάς αν μπορεί να γίνει. Η δική μας θέση λοιπόν, τόσο σαν ομάδα όσο και -πιστεύω- σαν όμιλος (και πιστεύω γενικά σαν Γ’ Εθνική-τουλάχιστον στη συντριπτική πλειοψηφία), είναι ότι αυτό το πρωτάθλημα δεν μπορεί να αρχίσει, δεν μπορεί να συνεχιστεί και νομίζω δεν μπορεί να τελειώσει. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι’.

Για το πόσο δύσκολο είναι για μια ομάδα να επιστρέψει μετά από τέσσερις μήνες αποχής και σε οικονομικό επίπεδο να ανταπεξέλθει: ‘Όλα αυτά τα πράγματα με τον κορονοϊό μας ταλανίζουν στην καθημερινότητα. Είναι πάρα πολλά αυτά που είπαμε, που λέμε και θεωρούμε αδύνατη τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Τι θα γίνει δηλαδή θα ξεκινήσουν οι ομάδες και θα ‘βρέξει’ χιλιάρικα; Οι ομάδες οι ερασιτεχνικές βασίζονται βασικά στις διοικήσεις και σε ένα μέρος παραγωγικού χρήματος, που είναι εισιτήρια (που δεν υπάρχουν), χορηγίες-διαφημίσεις, που αυτή τη στιγμή με μια κλειστή οικονομία δεν μπορεί να βρεθεί ούτε ένα ευρώ. Αν θυμάστε καλά η δική μας ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, που η οικονομία ήταν ανοιχτή και οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, είπαμε ότι πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ καλά αν θα πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Πόσο μάλλον τώρα που όπως βλέπετε δεν κινείται φύλλο, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και τα επιμέρους προβλήματα των ομάδων, των προέδρων, των διοικητικών συμβουλίων, θα είναι τεράστια στην πράξη. Αντιληφθείτε ότι υπάρχουν παιδιά που είναι από άλλα μέρη, που πρέπει να τα φέρεις, να βρεις ενοίκια και σπίτια, να σου αρρωστήσουν και κάποια στιγμή να μην ξέρεις τι να κάνεις, ανθρώπινα πια και πέρα απ’ το ποδοσφαιρικό’.

Για το τι θα γίνει με τα τεστ για τον κορονοϊό και το υγειονομικό πρωτόκολλο: ‘Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Αυτό που διάβασα στο ΦΕΚ, ουσιαστικά είναι πρωτόκολλο Super League, τουλάχιστον αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή, μέχρι να διευκρινιστούν κάποια πράγματα, που πιστεύω θα διευκρινιστούν. Παρόλα αυτά δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στα τεστ, δηλαδή λύσαμε το πρόβλημα των τεστ και ξαφνικά λύθηκαν τα προβλήματα. Τα προβλήματα είναι εδώ, υπάρχουν, και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την αξιοπιστία μας, σαν διοικητικά συμβούλια. Αυτό που υποσχεθήκαμε το καλοκαίρι, είναι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που ισχύει τώρα. Να σας πω ότι η δική μας η ομάδα έχει χαλάσει μέχρι τώρα 77 χιλιάδες και τα περισσότερα χρήματα είναι μη δεδουλευμένα. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς τώρα, να ζητάμε χρήματα πίσω απ’ τους ποδοσφαιριστές; Παρόλα αυτά δεν είμαστε κόντρα στους ποδοσφαιριστές, ούτε στους προπονητές, ούτε και στους μάνατζερ. Όμως πολύ θα ‘θέλα να μπει κάποιος στη θέση μας. Εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο με τον τρόπο που μπορούμε, την αξιοπιστία μας, την προσωπικότητα μας και δεν θα χαθεί και τίποτα αν δεν γίνει πρωτάθλημα’.

Για τα αγωνιστικά κίνητρα στη Γ’ Εθνική: ‘Παράλληλα, τοπικά πρωταθλήματα δεν γίνονται. Κατά συνέπεια τι προκήρυξη μπορεί να υπάρχει; Θα γίνει ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν θα πέφτει κανείς; Με τι κίνητρο λοιπόν να πάει να παίξει μια ομάδα; Γιατί εφόσον δεν θα υπάρχει άνοδος -εκτιμώ εγώ- απ’ τις τοπικές κατηγορίες, δεν θα υπάρξει και πτώση. Άρα γιατί να γίνει πρωτάθλημα; Για να βγούνε δυο ομάδες; Βλέπω λοιπόν ότι υπάρχει μια αδυναμία διεξαγωγής πρωταθλήματος. Για μένα είναι εξαρχής μια χαμένη υπόθεση και αναμένω με αγωνία και περιέργεια τις αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής, που ουσιαστικά τι είναι η εκτελεστική επιτροπή, είναι η φωνή των σωματείων, απ’ τα οποία δεν έχει ζητηθεί αυτή τη στιγμή απολύτως καμία θέση’.

Για τους Δήμους και τις Περιφέρειες: ‘Ακούω για Δήμους και Περιφέρειες. Κάθε δήμος σκέφτεται ξεχωριστά. Θα επιβάλεις στον Δήμο να σου κάνει τα τεστ ή να σου πληρώσει τα εισιτήρια ή τα ταξίδια; Νομίζω ξεκίνησε στραβά όλο το πράγμα και συνεχίζει ακόμη πιο στραβά. Εύχομαι, γιατί μιλήσαμε στην ανακοίνωση μας για μερεμέτια και πασαλείμματα, να μη γίνει αυτό πράξη’.

Για το αν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ποδοσφαιριστές σε ένα πρόγραμμα αγώνων ‘Τετάρτη-Κυριακή’: ‘Ασφαλώς και δεν μπορούν. Οι παίχτες είναι ερασιτέχνες. Πάρα πολλά παιδιά δουλεύουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην είσαι σίγουρος αν θα μπορούν κάθε Τετάρτη να σε ακολουθήσουν’.

Για τις προπονήσεις: ‘Εμείς εδώ στην Εύβοια έχουμε lockdown. Οι προπονήσεις της δικής μας ομάδος είναι 6 το απόγευμα. Φαντάζεστε να έρχονται τα περιπολικά και να μας μαζεύουν στις 6 απ’ το γήπεδο, γιατί παραβιάζουμε το ωράριο; Είναι δηλαδή ένα σωρό προβλήματα που λειτουργούν συσσωρευτικά-αθροιστικά. Δεν είναι το καθένα μόνο του. Είναι η πραγματικότητα αυτή, που κατά τη γνώμη μας δεν σου επιτρέπει να διεξάγεις ένα πρωτάθλημα’.

Για τη δυσκολία ολοκλήρωσης της Γ’ Εθνικής, λόγω και πιθανών αναβολών: ‘Είμαι σίγουρος ότι θα αναβληθούν παιχνίδια, γιατί θα υπάρξουν κρούσματα. Άρα θα αλλάξει το πρόγραμμα και ούτε τον Αύγουστο δεν θα έχει τελειώσει το πρωτάθλημα. Η θέση μας δεν είναι αρνητική και στείρα, είναι η απεικόνιση της πραγματικότητας. Ούτε προσπαθούμε να γλιτώσουμε χρήματα, ούτε κανένας μας έβαλε εδώ με το ζόρι, όμως προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς, αξιόπιστοι και να μπορούμε να διεξάγουμε ένα πρωτάθλημα όσο καλύτερα μπορούμε’.

Για την αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών: ‘Είμαι υπέρ της αναδιάρθρωσης. Έχω δηλώσει εδώ και χρόνια πως είμαι υπέρ της ύπαρξης της Β’ Εθνικής σε δύο ομίλους και να μην υπάρχει καθόλου Γ’ Εθνική. Αυτή μπορεί να είναι ρηξικέλευθη θέση. Νομίζω αυτό το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής όπως εξελίχθηκε (ξεκίνησε από 48 ομάδες, έφτασε σχεδόν τις 140 και του χρόνου μπορεί να είναι 250) δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι. Εγώ πιστεύω πάντα στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες και από το τοπικό να ανεβαίνουνε με μπαράζ ομάδες στη Β’ Εθνική. Δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης η Γ’ Εθνική. Δημιουργεί χρέη, υποχρεώσεις που πολλές φορές δεν καταφέρνεις να βγάλεις σε πέρας’.

Για τις επιχορηγήσεις της ΓΓΑ: ‘Τσουβαλιάστηκαν όλες οι ομάδες και πήραν από 2.5 χιλιάδες ευρώ, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε ένα τεράστιο ‘πηγάδι’ που πρέπει να βάλεις χρήμα. Εμείς ευχαριστήσαμε τον υπουργό και τη γενική γραμματεία, αλλά νομίζω ότι η κατανομή θα πρέπει να γίνεται διαφορετικά’.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σαν Σήμερα (20/12/2014): Μακρυκάπα-Παντριαδικός 0-0

eviasports

Α’ ΕΠΣΕ: ‘Τρίποντο’ με γκολ στις καθυστερήσεις! (ΣΚΕΠΑΣΤΗ-ΛΗΛΑΣ Β. 1-0)

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Κήρινθος-Άγιος 5-0

Κώστας Λαγός
-->