EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

1971: Ολυμπιακός Πειραιά-ΑΟ Χαλκίς 4-0

Ο Ολυμπιακός επεκράτησε με άνεση επί της Χαλκίδος επιβληθείς με 4-0 και προεκρίθη διά τον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ευχάριστο το χθεσινό ματς του Σταδίου Καραϊσκάκη άρεσε στους φιλάθλους που το παρηκολούθησαν.

Ο Ολυμπιακός ήταν σαφώς ανώτερος σε όλους τους τομείς και η επιβολή του υπήρξε εύκολος. Με συνεχές επιθετικό παιχνίδι οι ‘ερυθρόλευκοι’ επραγματοποιήσαν εντυπωσιακή εμφάνιση και έδειξαν πολλές αρετές. Προηγήθησαν γρήγορα στο σκορ και στο 48′ ήταν 4-0! Αλλά στην συνέχεια οι ‘ερυθρόλευκοι’ χωρίς να ανακόψουν τον γρήγορο επιθετικό ρυθμό δεν ‘κυνήγησαν’ την ουσία με αποτέλεσμα να απωλέσουν την ευκαιρία να επιτύχουν ένα συντριπτικό σκορ.

Πάντως εκείνο που προέχει είναι ότι ο Ολυμπιακός χθες εντυπωσίασε και απέδειξε πως η θαυμάσια εμφάνισις της παρελθούσης Κυριακής δεν ήταν συμπτωματική, αλλά η ερυθρόλευκη ομάς συνεχώς ανεβαίνει και υπάρχουν εισέτι και άλλα περιθώρια βελτιώσεως.

Έξοχος από πάσης πλευράς υπήρξεν η εμφάνισις των νικητών. Εκίνηθησαν με μεγάλη άνεσι και μέσα στο γήπεδο ήξεραν που να σταθούν και τι να επιζητήσουν. Δυνατοί, μαχητικοί και γεμάτοι σφρίγος οι ‘ερυθρόλευκοι’ παίκτες ήσαν εξαιρετικά ευδιάθετοι και είχαν αρκετό κέφι.

Με συμπαγή αμυντική διάταξη, ωραίο κέντρο και με επικίνδυνη επιθετική γραμμή έφεραν αναστάτωση στην Χαλκίδα. Ωραιότατοι συνδυασμοί, θαυμάσιες προσπάθειες των παικτών είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προς επίτευξιν και άλλων τερμάτων.

Ο Ολυμπιακός ήταν χθες εκπληκτικός και έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες του. Διετήρησε πλήρη εδαφική και τεχνική υπεροχή καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνος και πολλάκις οι οπαδοί του επευφήμησαν τους ερυθρόλευκους παίκτας, διά το ωραίο παιχνίδι που ανέπτυξαν. Ήταν ο πραγματικός Ολυμπιακός χθες. Είχε παίκτας που κατέβηκαν αποφασισμένοι στο γήπεδο να θριαμβεύσουν και παράλληλα να πραγματοποιήσουν μια επιβλητική εμφάνιση, πράγμα που επέτυχαν.

Ο ‘μαέστρος’ του Ολυμπιακού Νίκος Γιούτσος με εντυπωσιακή προσπάθεια και αφού, προηγουμένως, ανέτρεψε την άμυνα των Χαλκιδέων πλασάρει τον Μανιάκη και επιτυγχάνει το τρίτο γκολ των ‘ερυθρόλευκων’.

Είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και επέβαλαν στον αγώνα τον δικό τους ρυθμό.

Αμυντικώς δεν υπήρχαν κενά. Οσάκις εχρειάσθη οι αμυνόμενοι με έγκαιρες και σωστές παρεμβάσεις απεμάκρυνον τον κίνδυνο και υπήρχε και αλληλοκάλυψις.

Στο κέντρο η παρουσία του Συνετόπουλου είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσουν πλήρως στον τομέα αυτό οι ερυθρόλευκοι και από εκεί να ξεκινήσουν οι ωραίες επιθετικές τους προσπάθειες.

Η άλλοτε ‘στείρα’ επίθεσις των ερυθρόλευκων χθες καθοδηγούμενη από ένα καταπληκτικό Γιούτσο έδειξε πολλές αρετές. Όλοι οι επιθετικοί είχαν αρκετά κέφια και άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Όταν ο Γιούτσος αποδίδεει τότε όλη η ομάδα κινείται θαυμάσια. Στο ενεργητικό των επιθετικών του Ολυμπιακού οι ταχύτατοι και ωραιότατοι συνδυασμοί, η γρήγορη εναλλαγή της μπάλλας, ενώ και τα τέσσερα τέρματα που επετεύχθησαν ήσαν υπέροχα σε εις εκτέλεση. Στο παθητικό των ότι μετά το 4-0 που διεμορφώθη μόλις στο 48′ εν συνεχεία ήσαν βέβαια ανώτεροι αλλά αρκετά φλύαροι με αποτέλεσμα να απωλέσουν σημαντικές ευκαιρίες.

Όλοι οι ερυθρόλευκοι παίκτες είχαν πάρα πολύ καλή απόδοση και ανήκουν στους διακριθέντας.

Ο Κουρκουβέλας οσάκις εχρειάσθη ήταν θαυμάσιος. Έχει ωρισμένες εξαιρετικές αποκρούσεις και το ότι με ωραία προσπάθεια απέκρουσε το πέναλτυ. Γενικά ο Κουρκουβέλας ενέπνευσε εμπιστοσύνη.

Ο Γκαϊτατζής δεν περιωρίσθη μόνον στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά εβοήθησε και επιθετικώς. Στο α’ ημίχρονο ήταν θαυμάσιος, ενώ στην επανάληψη έπεσε κάπως η απόδοσις του.

Σωστός και δυνατός ο Σιώκος απέτρεψε κάθε κίνδυνο και μαζί με τον Κουρέα που είχε επίσης άριστη εμφάνιση απετέλεσαν ιδεώδες αμυντικό δίδυμο και κράτησαν σε απόσταση τους αντίπαλους κυνηγούς.

Πολύ καλός και ο Αγγελής με τις γνώριμες επιθετικές επελάσεις καίτοι είχε ως αντίπαλον τον καλύτερο παίκτη της Χαλκίδος.

Ο Γιούτσος ‘κεραυνοβολεί’ απο κοντά τον Μανιάκη και επιτυγχάνει το τέταρτο γκολ των ‘ερυθρόλευκων’.

Στο κέντρο διέπρεψε και πάλι ο γίγας Συνετόπουλος. Παίκτης ο οποίος μπορεί να παρασύρει με την δύναμη και την ορμητικότητα του ολόκληρο την αντίπαλο άμυνα. Θετικότατος , με σωστές μεταβιβάσεις και με φοβερά μπασίματα, εγοήτευσε.

Ο Παππάς γερός μαχητής, είχε καλές αλλά ημιτελείς προσπάθειες,.

Ο αντικαταστάτης του Κουμαριάς, ήταν αρκετά καλός.

Περίφημος και ο Δεληκάρης. Ωραίος ντριμπλέρ, ‘όργωσε’ το γήπεδο, ανεβοκατέβαινε συνεχώς και προωθούσε ωραία το παιχνίδι.

Επιθετικώς έλαμψε διά μια ακόμη φορά το άστρο του μεγάλου Γιούτσου. Με ωραίες επινοήσεις, εξαιρετικές προσπάθειες, κατηύθυνε με μοναδική μαεστρία του υπόλοιπους συμπαίκτας του. Έδειξε και χθες απτά δείγματα της αναμφισβήτητου αξίας του. ‘Εκονιορτοποίησε’ με τις επελάσεις του την αντίπαλο άμυνα, ενώ και τα δύο γκολ που επέτυχε είχαν την σφραγίδα του μεγάλου παίκτη. Χθες χαιρόσουνα να βλέπεις τον υπέροχο Γιούτσο που ανεδείχθη σε μορφή του αγώνος.

Πολύ καλός και ο Καραβίτης καίτοι δεν επέτυχε γκολ. Κυνήγησε την μπάλλα, συνεδυάσθη με τον Γιούτσο και εμόχθησε.

Ωραίες προσπάθειες είχε και ο Παμπουλής. Δυνατός, εβοήθησε πάρα πολύ και οι σέντρες του ήσαν περίφημες και ανήκει στους ιδιαιτέρως διακριθέντας.

Η εστία των φιλοξενούμενων κινδυνεύει, από την κεφαλιά του Καραβίτη, αλλά ο Μανιάκης θ’ αποκρούσει.

Η Χαλκίδα ευρέθη προ ενός ανώτερου αντιπάλου και έπαιξε δυνατά, καθαρά και δεν ‘κλείσθηκε’ εις την άμυνα. Οι παίκτες της φιλότιμοι είχαν ορισμένες καλές ενέργειες και γενικά έδειξαν ότι μπορούν να επιτύχουν πολλά.

Η άμυνα έκανε ότι μπορούσε δια να αποφύγει το μοιραίον. Με υπερένταση προσπαθούσαν να ανακόψουν τους επιθετικούς του Ολυμπιακού και τα κατάφεραν αρκετές φορές. Επιθετικώς βασίσθηκαν στις αντεπιθέσεις με κυρίως επιθετική αιχμή τον δαιμόνιο Νίκο Σιμιτζή που απησχόλησε πολλάκις την άμυνα των ερυθρολεύκων.

Γενικά η ομάς της Χαλκίδος παρά το κάπως βαρύ σκορ άφησε καλές εντυπώσεις και οι παίκτες της έδειξαν αρκετή δραστηριότητα.

Οι αμυνόμενοι ανήκουν στους διακριθέντες με υπέρτερο τον Ζήση. Επίσης άρεσε ιδιαιτέρως ο θαυμάσιος Σιμιτζής και ο Ρόγκας χωρίς να υστερήσουν και οι υπόλοιποι.

ΤΑ ΓΚΟΛ

  • 1′ Πριν καλά-καλά συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό ο Συνετόπουλος επραγματοποίησε από την σέντρα ωραίο μπάσιμο, άλλαξε αστραπιαία την μπάλλα με τον Παππά και από κοντά με φοβερό σουτ άνοιξε το σκορ.
  • 17′ Ο Αγγελής επραγματοποιήσε σέντρα και ο Καραβίτης εκέρδισε την μπάλλα και ετροφοδότησε τον καραδοκούντα Παμπουλή, ο οποίος με κεφαλιά από κοντά επέτυχε το 2-0.
  • 25′ Μετά από ωραιότατο συνδυασμό Συνετόπουλου-Γκαϊτατζή-Παμπουλή και ‘τρύπα’ του τελευταίου στον εφορμούντα Γιούτσο ο διεθνής κυνηγός των ερυθρόλευκων από κοντά πρόλαβε τον εξερχόμενο Μανιάκη και επέτυχε το 3-0.
  • 48′ Οι Γιούτσος-Συνετόπουλος εφήρμοσαν τέλεια το 1-2 και ο πρώτος ευρέθη σε ευνοϊκή θέση και με σουτ έκλεισε το σκορ.

Στο 52′ οι Χαλκιδείς εκέρδισαν ένα αυστηρό πέναλτι που παρεχώρησε ο διαιτητής. Συγκεκριμένως στο άκρον της μεγάλης περιοχής και πλάγια σε μια διεκδίκηση της μπάλλας οι Κουρέας-Μπρατσιώτης ‘έπεσαν’ στο έδαφος και ο διαιτητής αυστηρά έδειξε το πέναλτυ. Μάλλον ανύπαρκτο. Ακόμη και έμμεσο να παραχωρούσε θα ήταν αυστηρό. Τελικά παρά τις διαμαρτυρίες των ερυθρόλευκων το εκτύπησε ο Δεληγιάννης και ο Κουρκουβέλας με ωραία προσπάθεια απέκρουσε.

Ο διαιτητής κ. Πλατόπουλος με λάθη. Ιδιαίτερα το παραχωρηθέν πέναλτυ ήταν ανύπαρκτο.

Οι αντίπαλοι:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κουρκουβέλας, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Κουρέας, Αγγελής, Συνετόπουλος, Παππάς (75′ Κουμαριάς), Δεληκάρης, Παμπουλής, Γιούτσος, Καραβίτης.

ΧΑΛΚΙΣ: Μανιάκης, Τσακάλης, Μπαμπανιώτης, Δεληγιάννης, Ζήσης, Κορόζης, Λεοντής, Γιαννακούρος, Σιμιτζής, Μπρατσιώτης, Ρόγκας.

Κύπελλο Ελλάδας (γ’ φάση των ’16’)-31/3/1971

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεν την έχει νικήσει από το… 1897 στο Κύπελλο!

Νίκος Μποζιονέλος

ΑΟ Χαλκίς: Απέκτησε τον Γ.Κ. Τσολάκο

Κώστας Λαγός

ΝΕΩΝ ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Δροσιά/Αριστοτέλειος-Αθλόπολις 2-1 (video)

Κώστας Λαγός
-->