ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Β΄ ΕΠΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ Στήλες

Η γνωριμία του Μ. Καρατζά με τον ‘ιπτάμενο Ολλανδό’ Γιόχαν Κρόιφ!

Μία απ’ τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες, ίσως η σπουδαιότερη, στην προπονητική πορεία του Ευβοιώτη τεχνικού του Νηλέα Νεοχωρίου Μίλτου Καρατζά, με τη μεγάλη καριέρα στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και όχι μόνο, ήταν η γνωριμία και η φιλία του με μια απ’ τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες όλων των εποχών, τον αείμνηστο Γιόχαν Κρόιφ.

Ο κ. Καρατζάς συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Κρόιφ στην Ολλανδία και στις εγκαταστάσεις του Άγιαξ: ‘Είχα ταξιδέψει στην Ολλανδία για να παρακολουθήσω προπονήσεις του Άγιαξ και συνόδευα έναν ποδοσφαιριστή που είχα αναδείξει, τον Τζέιμς Ευμορφίδη, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα νέων του Άγιαξ. Γενικά σχεδόν κάθε χρόνο ταξιδεύω για να παρακολουθώ προπονητές μεγάλων ομάδων. Εκεί έχω γνωρίσει και τον Μίτσελ και τον Ζιντάν!’.

Το Απρίλιο του 2013 τον κάλεσε και τον φιλοξένησε στη Μονεμβασιά (έκανε σύντομο πέρασμα και απ’ την Αθήνα, όπου επισκέφτηκε και το Μουσείο Ακρόπολης) όπου είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει ακόμη καλύτερα και εντυπωσιάστηκε απ’ την προσωπικότητα του: ‘Δεν μπορώ να περιγράψω πως ένιωθα όσο συζητούσαμε. Ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος από τον οποίο μάθαινες πράγματα. Ένας πολύ φιλοσοφημένος άνθρωπος ο οποίος απαντούσε σε οποιοδήποτε ζήτημα του έθετες. Μιλούσε με όλο τον κόσμο, ήταν εξαιρετικά απλός και προσιτός με τους πάντες. Ο άνθρωπος είχε απόψεις για το ποδόσφαιρο, που ήταν έτη φωτός μπροστά. Τον θεωρώ τη μεγαλύτερη προσωπικότητα που έχω γνωρίσει. Δεν θα ξεχάσω το δώρο που μου έκανε, ένα σπαθί’.

Η ατάκα του Κρόιφ που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη του Μ. Καρατζά: ‘Κρατούσα συνεχώς σημειώσεις σε όσα έλεγε ο Κρόιφ αναφορικά με την τακτική στο ποδόσφαιρο. Κάποια μάλιστα τα έχω εφαρμόσει με επιτυχία στις ομάδες που εργάστηκα. Μεταξύ άλλων θυμάμαι την εξής ατάκα: ‘Όταν έχεις έναν καλό σέντερ φορ θα κοιτάζεις ποιοι θα τον τροφοδοτήσουν, δεν θα προσπαθείς να αποκτήσεις σέντερ μπακ’. Η συγκεκριμένη φράση αποτυπώνει το μεγαλείο του, αλλά και τον τρόπο σκέψης του’.

Τα ‘γκελάκια’ του Κρόιφ με τους πιτσιρικάδες: ‘Ο Κρόιφ έκανε ακόμη και ποδήλατο όταν μετακινούμασταν από το ξενοδοχείο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Λίγο πριν φτάσουμε δύο παιδιά έπαιζαν με την μπάλα. Ο Κρόιφ παρενέβη και άρχισε να κάνει ‘γκελάκια’ . Παρά την ηλικία του δεν είχε χάσει την τεχνική του. Τα παιδιά με απορία ρωτούσαν πως αυτός ο ηλικιωμένος άνδρας μπορεί να έχει τόσο καλή τεχνική κατάρτιση μη γνωρίζοντας ασφαλώς πως επρόκειτο για τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ’.

Οι εντυπώσεις του Κρόιφ απ’ την Ελλάδα: ‘Θυμάμαι μου έλεγε πως δεν περίμενε να περάσει τόσο ωραία στην Ελλάδα. Αγάπησε τα μέρη μας. Ήταν ευδιάθετος και σε καμία περίπτωση εκείνη την εποχή δεν έδειχνε να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα εκθέματα στο μουσείο της Ακρόπολης. Μείναμε για περισσότερο από μία ώρα και άκουγε προσεκτικά τους ξεναγούς. Μας είχε υποσχεθεί πως θα επέστρεφε στην Ελλάδα με την ίδια παρέα, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κ. Σταματίου: ‘Ότι έχουμε ξεκινήσει & έχουμε πει, αυτό κάνουμε’

Κώστας Λαγός

Κορονοϊός: Lockdown στο Ηράκλειο – Αλλάζουν όλα στο ποδόσφαιρο

eviasports

ΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ: Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής (19-20/1/2019)

Κώστας Λαγός
-->