EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

1963: Ολυμπιακός Πειραιώς-Ολυμπιακός Χαλκίδος 3-1

ΕΠΑΙΞΕ χωρίς κόπο. Ενίκησε με κόπο. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τον αγώνα μεταξύ των δύο Ολυμπιακών, Πειραιώς και Χαλκίδος, κατά τον οποίο οι Πειραιώτες ενίκησαν με 3-1.

Από την αρχή της συναντήσεως, οι ερυθρόλευκοι ακολούθησαν την πιο συντηρητική εφετεινή τακτική τους και η προσπάθεια τους για εξοικονόμηση δυνάμεων ήταν καταφανής σ’ όλη την διάρκεια του αγώνος. Από μια άποψη, αυτό ήταν και σωστό και επιβεβλημένο. Τα συνεχή κατά Κυριακή και Τετάρτη ματς του Ολυμπιακού προς ελληνικές και ξένες ομάδες, καθώς και το πρόγραμμα που ακολουθεί και για την ανταπόκριση του οποίου οι παίκτες του Ολυμπιακού θα κληθούν να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ήταν ευκαιρία να φέρουν μια ‘οικονομία’ δυνάμεων προχθές. Έτσι οι Πειραιώτες δεν αγωνίστηκαν με τον γνωστό ταχύ ρυθμό τους, ούτε με τον δυναμισμό και την τεχνική που τους διακρίνει εφέτος.

Το ζήτημα γι’ αυτούς ήταν να νικήσουν απλώς. Και ο προπονητής τους, πριν από το ματς αυτό τους ετόνισε. Νίκη, έστω και με 1-0 αλλά εν πάση περιπτώσει νίκη για τους απαραίτητους βαθμούς. Τους άφησε ελεύθερους να παίξουν ανάλογα με την διάθεση του ο καθένας και χαρακτηριστικά τους είπε ότι η απόδοση τους δεν πρόκειται να ‘βαθμολογηθεί’.

Κρίνεται λοιπόν, με ειδικά κριτήρια ο προχθεσινός Ολυμπιακός.

Με διαφορετικό ‘μάτι’ πρέπει να δούμε τον άλλο Ολυμπιακό, της Χαλκίδος. Το νέο αυτό παιδί της Α’ Εθνικής Κατηγορίας είναι αρκετά ‘ζωηρό’ και φιλότιμο. Βέβαια, διακρίθηκε κυρίως γιατί αντιμετώπιζε ένα ‘γαλήνιο’ συνώνυμο του. Εν πάση περιπτώσει, όμως, οι αρετές που έδειξε είναι ‘μακροπρόθεσμες’ και πιστοποιούν ότι η άνοδος του στην Α’ Εθνική δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Η ομάς της Χαλκίδος έχει θέση στην Α’ Εθνική. Και η Α’ Εθνική έχει θέση για τον Ολυμπιακό Χαλκίδος.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΣΙΔΕΡΗ: Με θαυμαστήν δεξιοτεχνίαν ο Σιδέρης αιφνιδιάζει τον Ντότσικαν και σημειώνει το δεύτερον τέρμα του Ολυμπιακού Πειραιώς, εις τον αγώνα του προς την λαμπρόν της Χαλκίδος.

Το ποδόσφαιρο που παίζουν οι Χαλκιδείς -και που προσπαθούν να παίζουν κάθε εβδομάδα και καλύτερα- είναι μοντέρνο.

Χωρίς ‘κόμπλεξ’ η ομάδα της Χαλκίδος αντιμετώπισε πολύ ψύχραιμα και ιπποτικά τον μεγάλο αντίπαλο της. Αμυντική καθαρά η τακτική των Χαλκιδέων, παρουσίαζε την εικόνα ‘τείχους’ που χρειαζόταν κόπος για να ξεπεραστεί.

Οι παίκτες: Κωνσταντακόπουλος, Μαυρογιάννης, Αλέφαντος, Βαραμέντης, εκράτησαν τις θέσεις τους και εξεπλήρωσαν την αποστολή τους με συνέπεια και επιτυχία, μεγαλύτερη από των άλλων συμπαικτών τους.

Σκόρερ του Πειραιώτη Ολυμπιακού ο Σιδέρης, που επέτυχε και τα τρία τέρματα. Το πρώτο ήταν αποτέλεσμα ανατροπής του Πολυχρονίου από τον Τσάκαλο. Ο Ελβετός διαιτητής κ. Μελέ κατελόγισε πέναλτυ και ο Σιδέρης άνοιξε το σκορ (31′).

Το δεύτερο τέρμα ξεκίνησε από βαθιά σέντρα του Παυλίδη και εναλλαγή Τζίνη-Σιδέρη. Ο ακούραστος μέσα δεξιά του Ολυμπιακού, εξεδουδετέρωσε κάθε αντίσταση και επέτυχε το δεύτερο γκολ στο 41′.

Τέλος στο 77′, πάλι ο Σιδέρης, με βολίδα -κατόπιν πάσας του Πλέσσα- εσημείωσε το τρίτον τέρμα.

Προηγουμένως στο 62′, ο Αλέφαντος, εκμεταλλευθείς λάθος του Σημαντήρη και του Στεφανάκου, επέτυχε με ωραίο σουτ το μοναδικό τέρμα της ομάδας της Χαλκίδος.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

ΑΓΩΝ: ΚΑΛΟΣ. ΒΑΘΜΟΙ: 8

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Βαθμοί 83: Τσανακτζής 8, Πλέσσας 9, Στεφανάκος 7, Σημαντήρης 6, Πολυχρονίου 10, Γκαϊταντζής 7, Νεοφώτιστος 5, Σιδέρης 10, Παυλίδης 6, Κυπριανίδης 6, Τζίνης 9.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: Βαθμοί: 79: Ντότσικας 9, Κούκουρας 7, Κωσταντακόπουλος 8, Τσάκαλος 6, Κακαβάς 7, Μαυρογιάννης 8, Λίβας 6, Μοσχολιός 7, Αλέφαντος 8, Βαραμέντης 7, Μπρατσιώτης 6.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μελέ (Ελβετός): Πολύ καλός. Βαθμοί: 9.

ΛΑΜΠΡΟΙ ΟΙ ΧΑΛΚΙΔΕΙΣ

Η κοινή λογική ανέμενε την κατά κράτος ήτταν του εκ Χαλκίδος ορμώμενου Ολυμπιακού, την υποχώρησιν του εις απεγνωσμένην άμυναν, την υιοθέτησιν από μέρος του καθυστερητικής αγωνιστικής τακτικής, την συγκέντρωσιν των ικανοτήτων του εις μίαν αγωνιώδη προσπάθειαν περιορισμού του τελικού σκορ εις το χαμηλότερον δυνατόν επίπεδον.

Η ήττα επήλθεν – αν όχι φοβερά εις έκτασιν. Αι αμυντικαί του γραμμαί παρουσιάσθησαν ιδιαιτέρως ενισχυμέναι καθ’ όλην την διάρκειαν της συγκρούσεως – αλλ’ αυτό ήτο φυσιολογικόν, διότι αυτός ο κακός έστω χθεσινός Ολυμπιακός θα εύρισκε περισσοτέρας φοράς τον δρόμον προς τα δίκτυα του συνώνυμου του, εάν ο τελευταίος δεν είχεν αφαιρέσει δύο παίκτας από την επίθεσιν διά να τους ρίψει εις την άμυναν.

Αλλά ηγωνίσθη, ο Χαλκιδεύς Ολυμπιακός, με μίαν αξιέπαινον αγωνιστικήν πίστιν, μέσα εις ένα αυστηρώς και άψόγως έντιμον πλαίσιον τακτικής, χωρίς αντιαθλητικάς παραφοράς τραχύτητος, δίχως τάσεις καθυστερήσεως, με ήρεμον και νηφάλιον αξιοπρέπειαν. Ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Χαλκίδος αποτελούν πραγματικόν κόσμημα διά την εθνικήν κατηγορίαν, κερδίζουσαι την συμπάθειαν, την αγάπην και την εκτίμησιν των φιλάθλων, αλλά και τιμώσαι των -εις την προκειμένην περίπτωσιν τον κ. Γιούρκαν- εις τους οποίους οφείλουν την ‘αξίαν’ και το ‘ήθος’ των.

Ίσως ο φιλοξενηθείς Ολυμπιακός να απεδεικνύετο περισσότερον επικίνδυνος, εάν είχε ενωρίτερον αντιληφθεί πόσο τρωτός ήτο ο χθεσινός αντίπαλος του, έναντι του οποίου διετήρησεν μίαν σαφή τεχνικήν ανωτερότητα, από πλευράς κυρίως συνεννοήσεως των παικτών και διαγώνιων ή οριζόντιων μεταβιβάσεων της σφαίρας.

***

  • Χωρίς να ευθύνεται διά τας τρεις παραβιάσεις της εστίας του, ο Ντότσικας, επραγματοποίησε σειράν εξαιρετικών αποκρούσεων.
  • Ο Κούκουρας ητύχησε να έχει προσωπικόν αντίπαλον τον Τζίνην. Ήτο αδύνατον να τον ανακόψει.
  • Αρκετά καλός ο Κωνσταντακόπουλος, εβοηθήθη εις το έργον του σημαντικώς από τον έτερον ‘σωματοφύλακα’ του Σιδέρη Κακαβάν.
  • Ο Τσάκαλος εκέρδισεν όλας σχεδόν τας προσωπικάς του μάχας με τον Νεοφώτιστον.
  • Ταχύς, αεικίνητος, ευφυής ο Λίβας παρέκαμψεν όχι ολίγας φοράς τον Πλέσσαν, όταν επήρχετο από την θέσιν του έξω αριστερά.
  • Ο Μοσχολιός εκινήθη αθορύβως εις το κέντρον χώρον όπου ‘εφάνη’ πολύ περισσότερον ο δημιουργικός Βαραμέντης.
  • Ο εξαίρετος Αλέφαντος, δυνατός, ορμητικός, ταχύς, αποφασιστικός, εδημιούργησε ταλαιπωρίας εις τον κεντρικόν οπισθοφύλακα των ερυθρολεύκων του Πειραιώς και εσημείωσεν ωραιότατον τέρμα. Ήτο μορφή του αγώνος.
  • Ο Μπρατσιώτης έχει τον ενθουσιασμόν της ηλικίας, αλλά στερείται πείρας. Με αυτήν θα ήτο ‘μαρτύριον’ η αναχαίτισις του από τον χθεσινόν Πλέσσαν.
6η αγωνιστική Α’ Εθνικής-6/10/1963

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΠΚΟ Δροσιάς: Το πρόγραμμα των φιλικών-έναρξη προετοιμασίας στις 1/8

Κώστας Λαγός

Κ12 ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Ακαδημία Αρτάκης-ΑΟ Χαλκίς 9-4

Κώστας Λαγός

ΑΠΟ Καστέλλας: Αναβολή ΓΣ-νέα ημερομηνία στις 5/7

Κώστας Λαγός